Nije donesena odluka da jedna ulica ili trg u Vrgorcu ponesu ime Mate Svjetskog – vijećnici koalicije HDZ-HSS-HSP AS nedolaskom srušili kvorum

ponedjeljak , 27.01.2014.Otkad sam 2008. godine pisao o životu svjetskog putnika Mate Šimunovića (1900.-1969.), zvanog Svjetski, zalažem se da mu se u Vrgorcu dade jedna ulica i trg. Odluku o tome može donijeti samo Povjerenstvo Gradskog vijeća za davanje imena ulica, trgova i davanje suglasnosti za davanje imena javnim ustanovama. Zbog toga sam u tri navrata – 15. travnja 2010., 10. listopada 2012. i 27. studenoga 2013. godine – slao spomenutom povjerenstvu prijedlog (uz ostale prijedloge) da ime Mate Svjetskog ponese jedna ulica ili trg u Vrgorcu.

Na prvo podnošenje prijedloga Povjerenstvu nisam dobio nikakav odgovor. Drugo podnošenje prijedloga rezultiralo je pismenim odgovorom predsjednika Gradskog Vijeća Nikše Rose od 22. listopada 2012. godine u kojem mi se zahvaljuje na prijedlogu i obavještava da će se o istom raspravljati prvom prilikom kada Povjerenstvo bude zasjedalo. Povjerenstvo je kasnije zaista i zasjedalo, ali moj prijedlog nije došao na stol za raspravu. Došli su potom lokalni izbori, a sastav Povjerenstva se izmijenio. Istovremeno je objavljena i knjiga o Mati Svjetskom, a gradonačelnik je već odavno Stipi Božiću obećao i spomenik i ulicu Mati Svjetskom u Vrgorcu, pa sam se ponadao da će slanje prijedloga treći put rezultirati uspjehom.

Nakon tog trećeg slanja prijedloga dobio sam usmenu molbu predsjednice Povjerenstva da ju dopunim i prijedlogom koju bi ulicu i trg u Vrgorcu trebalo imenovati Matinim imenom. Zbog toga sam 22. siječnja ove godine poslao i dodatak prijedlogu u kojemu sam dao tri prijedloga ulica i trgova u Vrgorcu koji bi mogli ponijeti ime Mate Svjetskog, a usto sam naglasio da Povjerenstvo može prihvatiti bilo koji od ta tri prijedloga, a ne mora niti jedan, odnosno, da može dati svoj prijedlog i isti izglasati.

U međuvremenu, na petoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 11. prosinca 2013. godine, vijećnik Nezavisne liste mladih Ante Pranić predložio je svojim amandmanom na Gradski proračun za 2014. godinu da se odrede sredstva za izgradnju spomenika Mati Svjetskom, te da mu se dade ulica. Gradonačelnik Boris Matković odbio je Pranićev prijedlog za spomenik, ističući da će to biti realizirano onda kada se odredi mjesto gdje će spomenik stajati i kada se urede imovinsko-pravni odnosi. U vezi ulice, Matković je Pranićev prijedlog ocijenio 'hvalevrijednim koji zaslužuje pažnju', te rekao da se Mati Svjetskom može dati ulica kada to Gradskom vijeću predloži resorno Povjerenstvo.

I na kraju, dakle, nije preostalo ništa osim da se Povjerenstvo za davanje imena ulica, trgova i davanje suglasnosti za davanje imena javnim ustanovama konačno sastane i na temelju moga prijedloga donese odluku da se Mati Svjetskom dade ulica ili trg u Vrgorcu i da se Prijedlog koji ide u tom smjeru pošalje na Gradsko vijeće koje će donijeti zadnju odluku.

Nakon što su moj prijedlog i dodatak na prijedlog stigli na Povjerenstvo, njegova predsjednica, vijećnica Stanka Bašić (SDP), zakazala je sjednicu toga radnog tijela za danas (27. siječnja) u 13:30 sati. Osim Bašićke, članovi Povjerenstva su i: Rade Bobanac (SDP), Duško Martinac (HDZ), Slobodan Granić (HSP Ante Starčević) i Davor Radić (HSS). Svi članovi Povjerenstva dobili su poziv na sjednicu prije tjedan dana i u međuvremenu se nijedan nije ispričao zbog obveza, pa se pretpostavilo da će svi i doći i da će donošenje odluke biti rutina.

U 13:30 sati na sjednicu je došla predsjednica Povjerenstva Stanka Bašić, te član Rade Bobanac. Zbog vođenja zapisnika bio je prisutan i tajnik Grada Danijel Pervan. Vijećnici Duško Martinac, Slobodan Granić i Davor Radić nisu došli. Prisutna dva člana Povjerenstva i tajnik Grada su spomenute vijećnike čekali pola sata, a kako se ovi nisu pojavili ni tijekom toga vremenskog razdoblja, a nisu ni zvali da će kasniti, predsjednica Bašić je morala konstatirati da nije postignut kvorum (nije bilo više od polovice članova Povjerenstva, već samo dva od pet) i prekinuti sjednicu Povjerenstva.

Time je odluka o davanju ulice Mati Svjetskom nepotrebno prolongirana na neodređeno vrijeme. Tri vijećnika su pokazala nevjerojatnu neodgovornost prema svojoj dužnosti, a ta činjenica je time gora kada znamo o kojoj se temi ovdje radi. Zašto Martinac, Granić i Radić nisu došli na sjednicu? Je li im netko dao naredbu da se ne pojave i tako sruše kvorum? Jer nakon slanja prijedloga tri puta (opširnog argumentiranog), te dodatka na prijedlog, nije bilo druge pravne smicalice kojom bi mogli staviti u ladicu moj prijedlog, osim ne doći na sjednicu. Je li prijedlog odbijen zato što je to moj prijedlog? Dokada će se tako donositi odluke u ovome gradu?

Nakon završetka neuspješne sjednice kontaktirao sam predsjednicu Povjerenstva Stanku Bašić koja mi je rekla da će uskoro opet zakazati sjednicu, jer se o prijedlogu mora donijeti odluka, pozitivna ili negativna. Međutim, od svega toga neće biti ništa ako je vladajuća koalicija zaista odlučila da se moj prijedlog neće prihvatiti. Takvom politikanstvu zaista nije bilo mjesto u temi o Mati Svjetskom i zbog svega ovoga sam jako žalostan.

<< Arhiva >>