Lažni šeik preveslao Zvonimira Pervana?

srijeda , 31.07.2013.



Iako naš Zvonkec tvrdi da je sve bilo dogovoreno, čini se da ga je novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab, tzv. lažni šeik, preveslao. Lani je to Diab učinio bivšem makarskom gradonačelniku Marku Ožiću Bebeku, a ove godine istu je priču prodao u Zagvozdu, te u Vrgorcu našem turističkom djelatniku Zvonimiru Pervanu. Je li Zvonko sve unaprijed znao, ili je 'popio' priču, provjerite u članku Večernjeg lista.

Lažni petrodolari (3): S vrgoračkim "šeikom" Zvonimirom Pervanom
'Josipović će taj projekt gurati, treba samo 80 mil. eura'

Piše: Hassan Haidar Diab/VLM

Nakon što smo prošli cijelu dionicu autoceste od Zagreba, stigli smo u Vrgorac. Ja, odjeven kao bogati katarski šeik, moja žena Ljiljana prerušena u arapsku princezu, prevoditelj Mustafa Alajbegović i tjelohranitelj Jasmin Buljić. Zaustavili smo se pored hotela Prvan, a osoblje na recepciji zamolilo nas je dokumente. Iako su rezervacije soba bile preko Večernjeg lista, osoblju sam dao svoju libanonsku osobnu iskaznicu gdje su svi podaci pisani arapskim pismom. Djelatnica je fotokopirala dokumente i razgovarala sama sa sobom:

– Ma boli me briga. Pa valjda ovi u policiji imaju prevoditelja i neka se snađu.

Nova dionica

Nakon što smo se smjestili u sobe, spustili smo se na terasu kafića u hotelu gdje nas je dočekao vlasnik Zvonimir Pervan i poželio nam dobrodošlicu.

– Kod nas u Dalmatinskoj zagori običaj je goste počastiti domaćom rakijom. Ali kako šeik ne pije alkohol, neću to nuditi. Nego, recite vi meni, ako nije tajna, što šeik radi u našem kraju?

– Evo, šeik je obišao cijelu autocestu jer je želi uzeti u koncesiju.

– Pa to je sjajno. Ja već nekoliko godina tražim investitora koji bi uložio u dionicu autoceste Ravča – Drvenik u kojem bi se sagradila luka. To je najbolje mjesto za luku jer bi tamo mogli doći i kruzeri. Ta bi luka bila poveznica Brača, Hvara, Lastova, Pelješca, a ujedno bi i rasteretila Split. To bi bila sjajna i isplativa investicija.

– Koliko bi koštao taj projekt?

– Ne puno, 80 milijuna eura. Gledajte, ja znam da to za vas nije puno.

– Pa mi smo se sastali s predsjednikom Josipovićem, premijerom Milanovićem i ministrom Hajdašem Dončićem i nitko nije spomenuo ni mogućnost tog projekta?

– Gospodine, ja sam nedavno bio kod predsjednika Josipovića koji mi je ujedno i osobni prijatelj. Pokazao sam mu već napravljen projekt za gradnju dionice te autoceste i luke, a on mi je otvoreno kazao da Vlada nema para i rekao: “Zvonimire, nađi ti investitora koji bi sagradio tu dionicu autoceste. Ako ga nađeš, ja ću osobno razgovarati s Milanovićem da taj investitor dobije tu dionicu autoceste u koncesiju na 50 godina”.

– Osamdeset milijuna eura i nije baš mali novac, ali ideja je izvrsna. Ja bih već sutra krenuo u realizaciju ako vi stvarno govorite istinu?

– Vi ste šeik iz Arabije, a ja sam vrgorački šeik i nikad ne lažem. Najmoćniji sam i najbogatiji poduzetnik u tom kraju. Dođite sa mnom da vam pokažem nešto.

Vodeći nas hodnikom hotela, pokazivao nam je slike na zidovima.

– Znate li tko je ovaj na fotografijama?

– Predsjednik Josipović!

– A tko je to s njim?

– Pa vi.

– A tko je ovaj drugi?

– Vidim tu vas i još nekog gospodina…

– Pa da, vi ga sigurno ne znate. To je naš bivši predsjednik Stjepan Mesić. I jedan i drugi kućni su mi prijatelji. Njihove predizborne kampanje krenule su upravo iz mog hotela.

– Oooo, sjajno. Mogli bismo mi napraviti sjajan posao.

– Osim investiranja u autocestu, imam još dva super ulaganja za vas. Prvi je u stari rudnik Paklinu pokraj Vrgorca. U rudniku se može napraviti vinoteka i otvoriti restoran. Drugo bi bilo ulaganje u etnoselo “Kokorići“ u kojem sam ja već puno napravio. Tu bi za vas bilo super jer tamo imam i muzej Josipa Broza Tita, a znam da je on izuzetno poštovan u arapsko-islamskom svijetu. Ja samo priznajem Tita i nikog drugog. Evo, ako hoćete, mogli bismo mi sutra obići to mjesto da se sami uvjerite.

– Žao nam je, ali sutra moramo do Makarske jer imamo sastanak s gradonačelnikom također u vezi s ulaganjem.

– Uuuuu, moram vas upozoriti da se pazite!

– Zašto da se pazimo? Imamo sve dogovoreno i gradonačelnik nas očekuje.

– Ne znam što da vam kažem osim da biste mogli imati neugodnosti od samih Makarana. Znate, prije dvije godine Makarsku je posjetio šeik, ali lažni. Neki je novinar Večernjeg lista obukao uniformu i došao s prevoditeljicom, a govorili su pravi arapski te su preveslali tadašnjeg gradonačelnika Bebeka koji je bio naivan. Bogati, nudio je i što ima i što nema, pa čak i prostitutke. Zbog tog novinara on je nedavno izgubio izbore. Možda će njegovi pristaše i simpatizeri misliti da ste lažni šeik pa je moguće da ćete imati neugodnosti.

– Znamo mi za taj slučaj jer nas je premijer Milanović upozorio na to. Inače ja sa sobom ne vodim tjelohranitelje, ali premijer Milanović je inzistirao da ga uzmem ako idem do Makarske.

– Ma dobro je, dobro, ja vas samo upozoravam. Imate li sada vremena da malo prošetamo da vam pokažem grad Vrgorac i neke kuće koje bi bile dobre za investiranje?

– Nema problema, možemo prošetati. Da povedemo i tjelohranitelja?

– Bilo bi dobro da ide jer nikad ne znaš što bi se moglo dogoditi, a hvala Bogu, ima puno budala.

Obilazak grada

Čim smo izašli iz hotela, oko nas se okupilo mnogo znatiželjnih koju su se htjeli slikati za uspomenu.

– Svaka čast, Zvonimire, nakon predsjednika Josipovića i izdajnika Mesića doveo si nam i šeika. Hoće li otvoriti harem? Ako hoće, ja bih se zaposlio kod njega – komentirao je Zvonimirov prijatelj.

– Ma kakav harem? Ulagat će u gradnju autoceste. Svima će nam biti dobro.

Ubrzo smo stigli do centra grada.

– Ovo vam je sam centar grada. Evo, ove tri stare kamene kuće su moje i dao bih vam ih da tu investirate i napravite nešto.

– Ovo bi bilo super mjesto za gradnju džamije.

– Aaaa, ne znam baš. Ovdje vam je 99,99 posto katolika i ne znam kako bi to oni primili, ali možete napraviti starački dom. Evo, veliko je i ima puno soba. A možete napraviti i dvorac sebi. Rekli ste da imate tri žene i evo svaki kat za jednu ženu, da se to lijepo urediti. Tu vam je mirno i imat ćete privatnost.

Nakon napola sklopljenog posla Zvonimir nas je odveo u kafić gdje su u šeikovu čast pustili arapsku muziku.

– Evo, sad ste sve vidjeli i o svemu smo razgovarali. Ja ću sutra tražiti sastanak s predsjednikom Josipovićem i dogovoriti da se sastanemo nas trojica.

– Nema problema. Javite se mom tajniku Mustafi kada i gdje će biti sastanak s predsjednikom i ja ću svakako doći u Zagreb.


Priznajem samo Tita, a i vi Arapi ga poštujete

Dobro bi vam došlo ulaganje u etnoselo Kokorići gdje sam ja već dosta toga napravio. Tamo već imam i muzej Josipa Broza Tita, a znam da je on jako poštovan u arapskome svijetu. Ja priznajem samo Tita i nikog drugog.

Pokazao sam i Josipoviću projekt na karti

– Evo, ovo sam ja kod predsjednika nedavno, pokazao sam mu već napravljen projekt za gradnju dionice te autoceste i luke, a on mi je otvoreno kazao da Vlada nema novca i dodao: “Zvonimire, nađi ti investitora koji bi sagradio tu dionicu autoceste. Ako ga nađeš, ja ću osobno razgovarati s Milanovićem.”

POPIS 2011. Erceg je prezime sa najviše nositelja u Vrgorskoj krajini

nedjelja , 28.07.2013.



Državni zavod za statistiku predstavio je 26. srpnja rezultate Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine vezane za pismenost i informatičku pismenost građana, te najčešća imena i prezimena. Rezultate je službeno predstavio ravnatelj Zavoda Marko Krištof.
Popis stanovništva 2011. otkriva da su prezimena sa najviše nositelja u Vrgorskoj krajini (redom): Erceg, Jelavić, Šalinović, Franić, Barbir, Gašpar, Pervan, Tolj, Mihaljević i Radić.
Na području Grada Vrgorca tijekom popisa je živjelo 99 građana bez škole, 100 njih sa 1-3 razreda osnovne škole, 647 sa 4-7 razreda osnovne škole, 1091 sa završenom osnovnom školom, 2945 sa završenom srednjom školom, dok je 527 visokoobrazovanih (od toga stručni studij ima 276 ljudi, sveučilišni studij 250 i doktorat znanosti 1 građanin). Popis je zabilježio 45 nepismenih građana, ili 0,8%, što je identično sa državnim prosjekom. 2/3 nepismenih građana su stariji od 75 godina.
Što se tiče informatičke pismenosti, Popis otkriva da 3047 Vrgorčanki i Vrgorčana koristi internet, dok ih 2817 ne koristi. Nepoznat je 21. Također, elektronsku poštu koristi 2739 Vrgorčana, dok ih 3127 ne koristi.
Što se tiče osobnih imena, nisu otkriveni rezultati za Vrgorac, ali zato su u Splitsko-dalmatinskoj županiji najrasprostranjenija muška osobna imena: Ivan, Ante, Josip, Marko i Petar, dok su najrasprostranjenija ženska osobna imena: Marija, Ana, Ivana, Iva i Mirjana.

Raspisan natječaj za direktora ili direktoricu Turističke zajednice Grada Vrgorca

petak , 26.07.2013.



Turističko vijeće Turističke zajednice Grada Vrgorca raspisalo je danas (26. srpnja) natječaj u trajanju od osam dana za novoga direktora ili direktoricu Turističke zajednice Grada Vrgorca. Kako je Vrgorac deficitaran po mnogim zanimanjima, neće biti lako pronaći dovoljno kompetentnu i stručno obrazovanu osobu za ovaj posao, pa koristimo priliku da pozovemo sve one koji smatraju da ispunjavaju postavljene uvjete da se prijave na natječaj. Natječaj je inače u skraćenom obliku objavljen u današnjem broju Slobodne Dalmacije, te u punom obliku na internetskoj stranici Grada Vrgorca.

Na temelju članka 27. točke 6. i članka 46. Statuta Turističke zajednice Grada Vrgorca („ Vjesnik“ službeno glasilo Grada Vrgorca“, br. 06/10 ) a u svezi s člankom 17. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma ( NN, br. 152/08) te člankom 2. Pravilnika o posebnim uvjetima koje moraju ispunjavati zaposleni u turističkom uredu turističke zajednice općine, grada, županije i Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice ( NN, br. 110/ 10 ), Turističko vijeće Turističke zajednice Grada Vrgorca dana 16.07. 2013. godine raspisuje

JAVNI NATJEČAJ
za direktora/icu Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Vrgorca

Direktor turističkog ureda Turističke zajednice grada mora ispunjavati sljedeće posebne uvjete:

1. da ima završen preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij ili stručni studij društvenog ili humanističkog smjera ili geografije;
2. da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima u turizmu za koje je kao uvjet propisan studij iz točke 1. ovog članka Pravilnika;
3. da aktivno zna jedan svjetski jezik;
4. da ima položen stručni ispit za rad u turističkom uredu;
5. da poznaje rad na osobnom računalu;
6. da ima organizatorske sposobnosti.

Na natječaj se može javiti i biti imenovan za direktora/icu Turističkog ureda i kandidat koji nema položen stručni ispit za rad u Turističkom uredu, pod uvjetom da istog položi u roku od godine dana, u protivnom mu prestaje radni odnos po isteku posljednjeg dana roka za polaganje stručnog ispita.

Uz pisanu prijavu potrebno je priložiti:
• Životopis
• Presliku osobne iskaznice
• Presliku diplome ili potvrde odnosno uvjerenja visokoškolske ustanove o stečenoj stručnoj spremi
• Presliku radne knjižice ili potvrdu o radnom iskustvu

Sva dokumentacija predaje se u kopiji uz obvezu da izabrani kandidat prije donošenja rješenja o imenovanju dostavi sve dokumente u originalu ili ovjerenoj preslici.

Prijave s dokumentacijom i naznakom „NE OTVARATI-PRIJAVA ZA NATJEČAJ“ podnose se u roku 8 dana od dana objave natječaja u Službenim glasilima na adresu:
Turistička zajednica Grada Vrgorca, Tina Ujevića 14, 21276 Vrgorac.

Nepotpune i nepravovremene prijave prema uvjetima iz ovog natječaja neće se razmatrati.

O rezultatima natječaja kandidati će biti obaviješteni u zakonskom roku.

(Natječaj je objavljen dana 26.07. 2013. godine)

PREDSJEDNIK TURISTIČKOG VIJEĆA
Borislav Matković, prof.

Grad Vrgorac je pred bankrotom

utorak , 23.07.2013.



Iako je Vrgorcem zavladalo ljetno zatišje, pa ni mediji previše ne objavljuju, zadnjih tjedana je u gradu najaktualnija tema vezana za kašnjenje plaća djelatnicima gradske uprave, gradskih ustanova i tvrtki, kao i kašnjenje svih vrsta naknada i subvencija koje je Grad Vrgorac dužan isplatiti različitim pojedincima ili pravnim subjektima. Posljednjih mjeseci gradska uprava nikako ne uspijeva zaokružiti svoje financije pa su rezultat toga opća kašnjenja u plaćanjima. Međutim, lagali bi se kada bi rekli da se takvo nešto nije očekivalo i da na to već odavno nismo upozoravali. Građani nisu slušali i sada će morati trpjeti.

Vlada Zorana Milanovića više ne daje novac šakom i kapom kao pomoć raznim općinicama i gradićima kojima financije kolabiraju zbog zapošljavanja podobnih članova partije i zbog nepostojanja bilo kakve strategije njihova razvoja. Ova Vlada financira samo projekte koji obećavaju nova radna mjesta, a Vrgorac takvih nema. Gospodarska zona 'Ravča' je samo jedno veliko Potemkinovo selo. Drugi izvor novca za Grad Vrgorac bio je porez koji je uplaćivala Mesna industrija 'Braća Pivac', tvrtka sa oko 1200 radnika i milijardu kuna prometa godišnje. Izmjenama poreznog zakona 'Braći Pivac' je omogućeno neplaćanje poreza na dobit ukoliko taj novac reinvestira, što je tvrtka i učinila prije nekoliko mjeseci, tako da i sa toga izvora više ne 'kapa' u gradski proračun. Zlatna vremena rasipanja gradskog novca koji netko drugi uplaćuje su prošla i više se neće vratiti.

Rezultat toga su kašnjenja. Djelatnici Komunalnog dobili su svega 3000 kuna plaće nakon podužeg kašnjenja. Kada će dobiti ostatak, nije im rečeno na zboru radnika na kojem im se nedavno obratio direktor Boris Erceg. Zbog loše gradske uprave tom tvrtkom, gdje je direktor samo marioneta koja ne može ni žarulju promijeniti bez dozvole 'općine', Komunalno je pred bankrotom. Svako malo ih blokira HEP zbog neplaćenih računa za struju, morali su isplatiti milijunske iznose za izgubljene sudske sporove, oprema im je zastarjela, voda se masovno ne plaća, a čak 1,2 milijuna kuna za isporučenu, a neplaćenu vodu pograničnim hercegovačkim selima, Komunalnom Vrgorac duguje Komunalno Ljubuški, koje je, također zbog loše uprave, pred kolapsom i već mjesecima ne isplaćuje plaće svojim djelatnicima. Treba li spominjati da je Komunalno odavno postalo uhljebište za podobne članove vladajuće stranke, a tim ljudima netko treba isplatiti plaću. Plaće su kasnile i kasne i u gradskoj upravi, kao i u Dječjem vrtiću 'Pčelica'. U vrtiću čak postoje planovi za organiziranje štrajka, a isto se priča i među djelatnicima Komunalnog. Kako među jednima i drugima ima bar pola onih koji su radno mjesto dobili preko HDZ-a, siguran sam da ti neće organizirati nikakav štrajk, osim ako baš ne zagusti. Sad su se i jedni i drugi sjetili da nemaju Kolektivnog ugovora i da poslodavac sa njima može raditi što god hoće. Stanje nije ništa bolje ni u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Grad je ove godine tamo zaposlio minimalan broj sezonaca, a još prilikom njihova primanja u radni odnos im je rečeno da će se morati načekati za plaće. Među vatrogascima se priča kako je održan sastanak sa čelnicima Grada i da su najavljeni mogući otkazi u toj ustanovi, međutim, službeno se ne može saznati ništa. Izgradnja novog Vatrogasnog doma je ostavljena za neka bolja vremena.

Također, Grad Vrgorac još nije isplatio naknade članovima biračkih odbora za jedan krug lokalnih izbora. Već mjesecima se ne isplaćuju ionako mizerne studentske i učeničke stipendije u iznosu od 400 kuna. Također, Grad duguje brojne naknade predsjednicima mjesnih odbora, te vijećnicima prošlog i ovoga mandata Gradskog vijeća. Obustavljeno je i izlaženje gradskog biltena 'Glasnika Vrgorske krajine'. Program 'Tinovih dana' bio je ove godine izuzetno skroman zbog loše financijske situacije, što je na otvaranju priznao i zamjenik gradonačelnika Željko Pervan. Ukinuta je naknada za sklopljeni brak. Situacija nije dobra, ali opet ponavljam, u potpunosti je očekivana i sve što se događa danas rezultat je izbora Vrgorčana na lokalnim izborima 2013., 2009. i nekih prošlih godina. Svaki mjesec će sve teže biti namaknuti novac za plaće preko 130 ljudi koji su vezani za proračun, te za druge naknade i ako se nešto drastično ne promijeni, može se očekivati totalni financijski kolaps Grada Vrgorca.

Sudeći prema stanju gradskih financija, gradska uprava Vrgorca ima na raspolaganju samo dvije mogućnosti.
Ili će svim djelatnicima smanjiti plaću za 50%, ako ne i više (s time da će morati drastično smanjiti sva druga financiranja socijale, poljoprivrede, kulture i slično), ili će gradska uprava otpustiti najmanje 30% zaposlenih kojima svaki mjesec mora isplatiti plaću. Treće opcije nema. I jedna i druga od tih opcija su već isprobane u gradovima gdje je sa vlasti svrgnut HDZ ili HDZ-ovom načinu upravljanja gradovima sklone opcije. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar odlučio je svim djelatnicima gradske uprave smanjiti plaće kako ne bi bilo otpuštanja. S druge strane, gradonačelnica Siska Katarina Ikić-Baniček je po preuzimanju vlasti, a svjesna katastrofalnog punjenja proračuna, snimila stanje i zaključila da je jedino rješenje da se broj zaposlenih u gradskoj upravi Siska smanji sa 128 na 84, budući da su mnogi zaposleni po stranačkoj liniji na nepostojeća radna mjesta, na radna mjesta bez opisa posla koja su služila samo za uhljebljenje podobnih, i kao takva crpila gradski proračun. Baldasar je zbog svoje odluke naišao na snažne kritike javnosti, dok je Ikić-Baniček pokupila simpatije. Međutim i jedno i drugo će zbog svojih odluka ipak bolje proći kod javnosti, jer stanje u svojim gradovima nisu stvorili oni, nego njihovi prethodnici. S druge strane lokalna vlast Vrgorca će morati dovoditi u red upravu koju je sama izneredila i zbog toga će kritike prema njima biti puno žešće. Gradski čelnici Vrgorca imaju dakle mogućnost izabrati između splitske i sisačke prakse, ali kako god odlučili, jasno je da se dosadašnje trošenje šakom i kapom više ne može nastaviti, jer na kraju večeri netko račun mora i platiti.

U krugovima bliskima vrhu lokalne vlasti i lokalnog HDZ-a mogu se čuti mišljenja kako trenutno vladajuća garnitura neće izdržati cijeli mandat i da se može računati na prijevremene izbore u narednih godinu dana. Već su ranije sadašnji čelnici gradske vlasti isticali kako je trenutni mandat njihov posljednji i da će nakon toga i stranku i gradsku upravu prepustiti mlađim članovima stranke. Pitam se tko bi to sve trebao preuzeti, odnosno kome su tu 'kašetu brokava' namijenili? Jedini mladi ljudi koji su se probili u vrh stranke (odnosno, oni kojima je to predsjednik stranke dopustio) su predsjednik Mladeži HDZ-a Vrgorac Vedran Hrstić i gradski vijećnik HDZ-a Duško Martinac. Hoće li njima stara garda prepustiti bankrotirani grad? Ako ga ovi i preuzmu, što će sa njime? Mislim da to nitko u HDZ-u ne zna.

Vrgorac za Dinu!

subota , 20.07.2013.



Vrgorac je sinoć disao za Dinu Franić. U organizaciji Vrgorčana Miljenka Pervana i Mirka Vukovića sinoć je na Korzu održan humanitarni koncert čiji je sav prihod namijenjen za plaćanje troškova liječenja teško bolesne Vrgorčanke Dine Franić.

Na prepunom Korzu nastupili su: Klapa Mirakul, Nenad Kero, Nenad Vetma, Zoran Bebić, Flash Black Bend i Blueberry bend. Okupljeni su svoje priloge mogli ostaviti u nekoj od kutija za priloge, prodavala se humanitarna tombola, za koju su nagrade donirali sami organizatori, zatim trgovina Ante, caffe bar Ćuk, Promet Makarska, restorani 'Tin' i 'Pilač' i Mesna industrija Braća Pivac. Štand turističke zajednice prodavao je reklamne majice, bedževe i magnetiće čiji je prihod također namijenjen Dini Franić.

Za teško bolesnu Dinu Franić jedina nada je liječenje u Turskoj. Sa inicijalno sakupljenim sredstvima proteklih tjedana uspjela si je priuštiti početne terapije u turskoj bolnici koje su dovele do poboljšanja u liječenju zloćudne bolesti, ali bolnica ju je morala otpustiti zbog nedostatka novca za daljnje liječenje. Vrgorčani se nadaju da će skupiti dovoljno sredstava za njezin povratak u Tursku i završetak planiranog liječenja. Svojim velikodušnim prilozima su to sinoć itekako pokazali.

Ako želite i dalje pomagati Dini Franić brojke su ispod:
Broj računa: Splitska Banka 01009443060
IBAN: HR3623300033552623667


Pravi Vrgorčanin

srijeda , 17.07.2013.



Vjerujem da su svima poznate sarkastične stereotipne analize tzv. Pravog Hrvata, koje po internetu možete vidjeti u stotinama primjera (npr: 'Pravi Hrvat započinje svaku tuču, svađu ili slično rečenicom: di si bija 91, pa tek onda udara' ili 'Pravi Hrvat ne zna sve riči Hrvatske himne, nego prilikom pjevanja dijela koji ne zna ispušta čudne zavijajuće i nejasne zvukove koje razumiju samo pravi Hrvati.'). Imajući to u vidu, u lipnju smo se malo poigrali na facebook profilu Vrgoračkih novina sa inačicom 'Pravog Hrvata', dakle tzv. 'Pravim Vrgorčaninom'. U početku zamišljena kao interna zajebancija, akcija je potakla mnoge Vrgorčane da i oni dodaju neku vlastitu sarkastičnu i stereotipnu frazu-analizu 'Pravog Vrgorčanina'. Sve prijedloge sam skupio na jednom mjestu. Veći dio su moje umotvorine, ali ih ima dosta i od naših građana. Skupljeno ih je ukupno 78. Ugodno sam iznenađen interesom čitatelja, kao i njihovom kreativnosti tijekom definiranja 'Pravog Hrvata'. Neki će se prepoznati u pokojoj, a neki u većini nabrojanih fraza. Uživajte!

1. Pravi Vrgorčanin kad ode dva dana iz Vrgorca jedva čeka da se vrati kući.
2. Pravi Vrgorčanin ima strica/tetka/ujca u Australiji ili Americi koji mu svakih deset godina dođe u posjet, ostane mjesec dana, ali ne ostavi ni dolara.
3. Pravi Vrgorčanin je bar jednom čuo priču kako su Gašpari palili mišalicu na ler, a najmanje deset puta ju je ispričao.
4. Pravi Vrgorčanin je spavao sa najmanje pola Vrgorčanki. Bar tako tvrdi.
5. Pravom Vrgorčaninu je bar jednom sin došao iz škole i rekao: 'tata, tata, učili smo da su ljudi nastali od majmuna', a ovaj mu je odgovorio: 'možda si ti nasta od majmuna, ali ja nisam'!
6. Pravi Vrgorčanin je ukrao barem jednu kamenu kuglu sa nalazišta u Pojezerju.
7. Pravi Vrgorčanin se barem jednom poljubio u parku, htjela to ona ili ne.
8. Pravi Vrgorčanin uvijek ima u džepu za kilo janjetine na derneku za Veliku i Malu Gospu.
9. Pravi Vrgorčanin se ljeti na moru kupa samo kod žute kuće u Makarskoj ili u Tučepima ispod Neptuna.
10. Pravi Vrgorčanin zna priču kako je I. Gašpar došao iz Zadra na ler.
11. Kada Pravi Vrgorčanin govori o svom siromašnom djetinjstvu, ispada da mu je bilo gore nego crncima u Biafri i Zairu 1973. godine.
12. Pravi Vrgorčanin do nebesa hvali biklu, a zapravo ju je probao samo jednom i zgadila mu se za vazda.
13. Pravi Vrgorčanin jedva čeka da zagrije pa da može bos hodat po gradu/selu.
14. Pravi Vrgorčanin spava svako popodne, iza ručka.
15. Pravi Vrgorčanin ne priznaje svadbu koja se nije održala u Ohiu ili Bakusu u Ljubuškom.
16. Za Pravog Vrgorčanina je najveća sramota ako dnevno automobilom ne napravi barem dvadeset krugova preko Pijace, ali sporom vožnjom otvorenih stakala, da može bolje vidjeti tko s kim sjedi u kafićima, a i da drugi mogu vidjeti njega.
17. Pravi Vrgorčanin ne naziva kafiće njihovim pravim imenom, već imenom, prezimenom ili nadimkom vlasnika (U: Vuje, Švabe, Pite, Primorca, Pervana, Ladija, Ornele).
18. Pravi Vrgorčanin se bar jednom na Pijaci pohvalio da se 'potukao' sa njih 30 i sve ih sam 'rješija', iako nažalost nitko nije svjedočio tome hrabrom činu.
19. Pravi Vrgorčanin ne otvara pivo otvaračem jer je za njega to grijeh. Radije ga otvara upaljačem, ključanicom, o drugu pivu ili zubima.
20. Pravi Vrgorčanin svaki put kad ode u Ljubuški obvezno kupi burek u buregdžinici Zlatni dan i popije kavu u Rafaella.
21. Pravi Vrgorčanin pojede duzinu 'spuža' za manje od minute.
22. Pravi Vrgorčanin spreman je po najvećem nevremenu i magli otić na vrh Matokita ili Rilića samo da skupi dvi duzine 'spuža'.
23. Pravi Vrgorčanin nema pojma gdje se nalazi Gradska knjižnica.
24. Pravi Vrgorčanin je bar jednom pokušao upasti u policijsku službu.
25. Pravi Vrgorčanin pati od iskonskog straha od sova ilitiga 'kukviža', i čim navečer čuje njihovo hukanje, odmah vadi zračnu pušku.
26. Pravi Vrgorčanin u svakodnevnoj konverzaciji često spomene kvart Ćukovinu, iako nikad nije siguran gdje se ona zaista i nalazi.
27. Pravi Vrgorčanin zna najmanje nekoliko pjesama Vedrana Vegara.
28. Pravi Vrgorčanin obožava svog psa, ali mu nijedan nije doživio prirodnu smrt.
29. Pravi Vrgorčanin ima na svojoj adresi prijavljeno najmanje pet lažnih birača.
30. Pravi Vrgorčanin novac ne drži u novčaniku, već u vozačkoj dozvoli u zadnjem džepu hlača.
31. Pravi Vrgorčanin pesticidima polijeva jagode koje prodaje, a one koje jede ne.
32. Pravi Vrgorčanin tijekom kišnog dana dođe u kafić bez kišobrana, ali redovito ode sa kišobranom, tuđim.
33. Pravi Vrgorčanin, makar stanovao pedeset metara od Pijace i Korza, na kavu ide automobilom. Za njega pješačenje graniči sa svetogrđem.
34. Pravi Vrgorčanin jede masni burek u pekara u tri ujutro sa subote na nedjelju, tijekom povratka sa izlaska.
35. Pravi Vrgorčanin u djetinjstvu na štandu na derneku visi pola dana i redovito kupi pištolj i ćukalicu.
36. Pravi Vrgorčanin se kupa u gradskoj fontani kada padne mrak.
37. Pravi Vrgorčanin obožava naglo zakočit automobil na cesti, samo da bi pregazio zmiju.
38. Pravi Vrgorčanin se iskonski boji zmija otrovnica, pa, zlu ne trebalo, ubija sve što podsjeća na otrovnice - neotrovne zmije, babore, bjelouške, zelembaće, davždenjake i slično.
39. Pravi Vrgorčanin se mjesecima nije snalazio u prometu nakon što je 2008. postavljen prvi semafor u Vrgorcu.
40. Pravi Vrgorčanin nikad nije uspio razumit što je Mate Pilot rekao.
41. Pravi Vrgorčanin je bar jednom predvečer posakrito odveo veću količinu otpada (stari frižider, kauč, televizija, vrata, prozor) na Ajdanovac. I nitko nikad ga nije uhvatio na djelu.
42. Pravi Vrgorčanin se pravi da nije doma kada mu inkasator HRT-a pokuca na vrata.
43. Pravi Vrgorčanin ne plaća vodu.
44. Pravi Vrgorčanin ima bar jednu mačku koju hrani, a nije njegova.
45. Pravi Vrgorčanin ima barem jednu svoju mačku koju ne hrani.
46. Pravi Vrgorčanin bježi iz svoje kuće u vrijeme fratrova blagoslova.
47. Pravi Vrgorčanin ne zna imena vrgorskih ulica.
48. Pravi Vrgorčanin je bar jednom zapeo u koloni Hercegovaca dok se nedjeljom vraćaju sa mora.
49. Pravi Vrgorčanin stopira za otići na more.
50. Pravi Vrgorčanin uvijek parkira auto na prolazu između zgrada u ulice Tina Ujevića dok obavi posao u kafiću, trgovini, banci i proćakula sa Dendijem isprid vatrogasnog i javi se Zoki Ujduru koji je na balkonu.
51. Pravi Vrgorčanin kupuje cipele u Šime.
52. Pravi Vrgorčanin robu kupuje u Mirjane i Vanje.
53. Pravi Vrgorčanin je u devedesetima išao kupovati smrznute batake u Hercegovinu.
54. Pravi Vrgorčanin parkira svoj auto nasred ceste dok obavi kupnju, svrati u banku, javi se prijatelju. Ostali mirno čekaju u koloni dok on završi. Ako netko bezobrazno počne trubit i psovat, taj sigurno nije pravi Vrgorčanin! Pravi Vrgorčanin nikad ne žuri!
55. Pravi Vrgorčanin ne koristi riječ 'pajdo'.
56. Pravi Vrgorčanin ima svoju teoriju o tome kako je Rade Miletić oslobodio Vrgorac od Turaka.
57. Pravi Vrgorčanin ne sumnja u pučku predaju da je Rade Miletić 'otsikao' 99 turskih glava.
58. Pravi Vrgorčanin ne sumnja da je izravni potomak Rade Miletića.
59. Pravi Vrgorčanin je naučio plivat na Prokopici. Tu je naučio i tuć žabe.
60. Pravi Vrgorčanin ima sve brojeve Vrgoračkih novina.
61. Pravi Vrgorčanin je katolik, ali mu je isto drago bacati petarde ispred crkve za vrijeme polnoćke.
62. Pravi Vrgorčanin rado bistri svjetsku politiku na Trgu mudrosti.
63. Pravog Vrgorčanina se može natjerati u crkvu samo kada mu mali ima prvu pričest.
64. Pravi Vrgorčanin krade pitare sa cvijećem za Prvi maj i slaže ih na Pijaci.
65. Pravi Vrgorčanin je radio u tvornici 'Braća Rakić', iako nema blage veze tko su bila braća Rakić.
66. Pravi Vrgorčanin ima doma bar jedno staro neregistrirano vozilo koje mu služi za poljoprivredu, lov, odvoženje starog frižidera i slično.
67. Pravi Vrgorčanin je bio u Partiji, ali to nikad neće priznat.
68. Pravi Vrgorčanin nikad nije bio na Gradini ni Poljanicama.
69. Pravi Vrgorčanin je Ljutom bar jednom dao kunu.
70. Pravi Vrgorčanin krstitke ili pričest svoga djeteta organizira isključivo u Kuli u Kralja.
71. Pravi Vrgorčanin se neizmjerno ponosi Tinom Ujevićem, ali ne zna nijednu njegovu pjesmu.
72. Pravi Vrgorčanin koji se bavi poljoprivredom svoje proizvode prodaje isključivo na splitskom TTTS-u.
73. Pravi Vrgorčanin se bar jednom fotografirao na Stupici nakon povratka sa mora.
74. Pravi Vrgorčanin je bar jednom u životu radio u Makarskoj tijekom turističke sezone.
75. Pravi Vrgorčanin kada ide 'U Split' može ići zbog puno razloga (studij, kupnja, druženje), ali kada ide 'ZA Split' razloga su samo dva - Firule ili Križine.
76. Pravi Vrgorčanin se šiša u Tome brice.
77. Pravi Vrgorčanin svijetloplavu boju zove nebeskoplavom.
78. Pravi Vrgorčanin ustvari uopće nije rodom iz Vrgorca nego iz Banje, Oraha, Zavojana, Dusine, Veljaka, Koteza, Graba, Klobuka…

Dječaci i Postolar Tripper zapalili Korzo

nedjelja , 14.07.2013.



Sinoć je vrgorski Korzo raspalio još jedan festival Zagora gora - 7. memorijal Mali Mrcko, pokrenut 2007. u spomen na prerano preminulog radijskog voditelja Zorana Merđana Mrcka (1968.-2006.). Na memorijalu, na kojem su nastupili poznati hrvatski bendovi Postolar Tripper i Dječaci okupila se brojna vrgorska mladost, tako da je Korzo ubrzo bio prepun posjetitelja.
Ove godine memorijal je imao humanitarnu notu. Prodavale su se majice, bedževi i drugi artikli, a zarađeni novac biti će uplaćen za liječenje teško bolesne Dine Franić.
Prvi je nastupio zadarski Postolar tripper. Odsvirali su petnaestak svojih hitova, a Vrgorčanima se posebno dopao član benda Pave Rujić koji vuče korijene iz Kokorića. Rujić je oduševio publiku nakon što je otpjevao nekoliko taktova o svojim Kokorićima. Nakon Postolara nastupili su splitski Dječaci. Svojim maestralnim nastupom i izvrsnom komunikacijom sa publikom doveli su Korzo do usijanja, posebno tijekom izvođenja najpoznatijih hitova: 'Lovrinac' i 'Dalmacija'. Organizator memorijala je Udruga Vrgoračke novine.

Svaki peti Vrgorčanin ima neku vrstu invalidnosti!

subota , 13.07.2013.



Državni zavod za statistiku predstavio je jučer (petak) podatke iz Popisa stanovništva u RH 2011. godine vezane za zakonsko bračno stanje, vrstu zajednice u kojoj osoba živi, broj žena starijih od 15 godina prema broju živorođene djece, udio stanovništva s teškoćama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te podatke o kućanstvima i obiteljima.

Na području Grada Vrgorca 2011. popisano je 2715 muškaraca starijih od 15 godina. Od toga je 1001 bio neoženjen, 1578 je oženjenih, 89 udovaca i 43 razvedena.
Istim popisom utvrđeno je da su u Gradu Vrgorcu živjele 2694 žene starije od 15 godina. 651 je neudana, 1504 su udane, čak 500 je udovica, te 37 razvedenih.

Po pitanju rodnosti, od 2694 žene, 705 ih nije rodilo, a 1939 jest. 232 žene su rodile jedno dijete, 677 je rodilo dvoje, 656 troje, 242 su rodile četvero, 80 je rodilo petero djece, 33 su rodile šestero djece, 9 ih je rodilo sedmero djece, 5 ih je rodilo osmero, tri su rodile devetero djece, a dvije su rodile 10 i više djece. S time da su ove sa najvećim brojem djece uglavnom danas u mirovini.

Što se tiče stanovništva s teškoćama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti prema starosti i spolu, takvih je u Vrgorcu zabilježeno 1455 ili čak 22,1% od ukupnog stanovništva! U Splitsko-dalmatinsko županiji je taj udjel 16,4%, a na razini Republike Hrvatske 17,7%. Brojke za Vrgorac su nevjerojatne!

Poznata je poslovica da je statistika točan zbroj netočnih podataka, ali uz to, u ovoj vrgorskoj statistici treba voditi računa i o tome da je dio popisanih osoba fiktivno prijavljen u Vrgorcu. Te su se osobe tijekom Popisa stanovništva, iz tko zna kojih razloga, također odlučile popisati, te su time zamutile stvarnu demografsku sliku na terenu.

Dinamički plan infrastrukturnih radova u Poslovnoj zoni 'Ravča'

petak , 12.07.2013.



Predstavljamo vam Poslovnu zonu 'Ravča'. Smještena je sjeverno i južno od državne ceste D62, dionice Zagvozd –Vrgorac, uz čvor Ravča na autocesti A1. Površina Zone iznosi 62 hektara i na njezinom planiranju se radi već deset godina. Na tome je očito i stalo.

Naime, iz priložene tablice dinamičkog plana infrastrukturnih radova u Poslovnoj zoni 'Ravča' za 2013. godinu (koju smo dobili posredstvom Nezavisne liste mladih), vidljivo je da je za ovu godinu puno toga planirano, ali da ništa nije izvedeno. Zemljani radovi - široki iskop morali su biti izvedeni u siječnju i veljači, odvodnja od veljače do lipnja, vodovod od ožujka do srpnja, elektrokabliranje od travnja do kolovoza itd.

Do danas su trebali biti započeti ili dovršeni radovi na zemljanim radovima, odvodnji, vodovodu, elektrokabliranju, postavljanju TK kanalizacije, zatrpavanju i nabijanju kanala, izradi ivičnjaka i postavljanju hidrantske mreže. Kako je poznato, do sada nije napravljeno ništa.

Nema mjesta za pravnu državu

srijeda , 10.07.2013.



Pratimo ovih dana u medijima istupe dvoje zamjenika metkovskog gradonačelnika vezane za način trošenja proračunskih sredstava u zadnja dva mandata bivšeg gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba. Spominje se tako basnoslovna svota od preko dva milijuna kuna isplaćena vozaču službenog vozila za troškove benzina u razdoblju od 2005. do 2013. godine, odnosno preko tisuću kuna dnevno. Nabraja se šest tona pojedenog mesa, stotine tisuća kuna podijeljenih nekim kvazi-udrugama, ukradeni Iphonei, ludo visoke plaće gradskih pročelnika i drugih djelatnika i što već ne.

Kada slušate spomenute brojke, zapitate se kako je moguće da jedna osoba toliko uništi jedan grad i zar je potrebno da se u nekom gradu promijeni vlast da bi se takva sramotna praksa mogla prekinuti? Nadzire li itko u ovoj državi djelovanje lokalnih šerifa? Postoji li neka nadzorna institucija hrvatske države u kojoj službenici nisu nesposobni, korumpirani ili u strahu, koja bi nešto ovako mogla spriječiti u startu?

Ako pažljivo pratite ovaj metkovski slučaj netransparentnog i stihijski vođenog grada koji je doveden do ruba bankrota, naći ćete puno sličnosti sa načinom na koji je vođen Vrgorac u zadnjih 13 godina, kao i brojne druge općine i gradovi u kojima su na vlasti bili ili još uvijek jesu razni lokalni šerifi, mahom HDZ-ovci, ali i drugi.

Već godinama upozoravamo da se u gradu Vrgorcu trošilo pola milijuna kuna godišnje na reprezentaciju ili 1369 kuna dnevno. Milijuni kuna potrošeni su za razne intelektualne usluge, deseci milijuna utučeni su u asfalt, a bez ikakve strategije i plana. Preko 130 ljudi je plaćom vezano za gradsku upravu i njezine ustanove i tvrtke, od kojih je bar trećina višak. Uhljebljivali su se nekompetentni šakom i kapom, važno je bilo samo da su poslušni, bez obzira znaju li raditi posao za koji su plaćeni. Pilo se i jelo na naš račun. 'Tin' i 'Portal' radili su punom parom. U raznim povodima i prilikama gostili su se gradski dužnosnici i gradski uhljebi na račun Grada, odnosno njegovih građana, bez ikakve mjere. Bojim se i pitati kakav je konto benzina i drugih troškova službenog vozila Grada Vrgorca, zatim, na što se sve provlačila službena kreditna kartica Grada i slično. Nadam se da će vijećnici Grada Vrgorca, posebno oporbeni, ali i vladajući ako imaju imalo savjesti, pokazati malo veći interes za ova pitanja i zatražiti do u kunu razrađen proračun Grada npr. iz 2009. godine, kako bi ga detaljno analizirali.

Zbog takve politike Vrgorac je danas na koljenima. Grad je komunalno nesređen, blagajna je prazna, deseci i stotine milijuna kuna, koje je država upumpala u gradski proračun za potrebe razvoja, nisu utrošeni u tu namjenu, već su spiskani, upropašteni i rasuti na sve i svašta, i prema svemu sudeći – prijeti nam potpuni bankrot. Sve je to rezultat stihijski vođene politike zbog koje će najviše stradati oni koji su takvu politiku logistički i svojim glasovima pomagali, ali i svi mi koji svaki dan živimo u sve besperspektivnijem gradu sa vrlo ograničenim mogućnostima pronalaska posla.

Međutim, kada se spominju slučajevi poput metkovskog ili vrgorskog, razni lokalni šerifi će sa pravom reći da je sve uredno i po zakonu, jer očito ne postoji državna institucija koja će stvari redovito pratiti, nadzirati, i na kraju odlučiti je li nešto zakonito ili ne, a znamo da nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže. A dokazati očito nema tko. Državni ured za reviziju je jedna izuzetno beskorisna institucija koja svake godine izradi izvještaj o trošenju novca za sve lokalne samouprave, pa tako i za Vrgorac. U tim izvještajima se često navedu razna kršenja zakona, ali zanimljivo je da većina samouprava dobiva prolaznu ocjenu – uvjetnu ili bezuvjetnu, svejedno. I nikome ništa, ujeo vuk magare. Takve ocjene je dobivao i Metković, dobiva ih i Vrgorac.

Jedna od stvari koje jako zamjeram Milanovićevoj vladi jest što su pokazali izrazitu nesposobnost u stvaranju uvjeta i jačanju institucija represije i nadzora koje bi se konačno krenule obračunavati sa kriminalom koje nam je svima ostavio HDZ. Državni odvjetnici na terenu su nesposobni, zabijaju glavu u pijesak, a zaštićeniji su nego lički medvjedi. Policije u lokalnim samoupravama se uopće ne bave gospodarskim kriminalom, suci dopuštaju da se i oni slučajevi koji i dođu do suda, rastegnu do iznemoglosti. Mnogi odu u zastaru. Vlada općenito jedan košmar namjerno posijan još u devedesetim godinama kada je cijela država bila podređena interesima (bogaćenju) stranački okupljene vladajuće oligarhije i za nju vezane mafije. Naviklo se podrediti javne interese privatnim interesima pojedinca, naviklo se na mito i korupciju, nepotizam, paralelnu politiku, mentalitet 'država to sam ja', ratno profiterstvo, neplaćanje poreza, sputavanje drugačijih mišljenja i slično. U takvom društvu nije bilo mjesta uređenosti, strukturi, moralu, transparentnosti i odgovornosti.

Prvog srpnja jesmo ušli u zajednicu uređenih europskih zemalja, ali dok god budu postojali razni Metkovići i Vrgorci, mi nećemo u stvarnosti biti jedna od takvih zemalja.

Zagora gori i Mali Marcko 2013. uz Dječake i Postolara Trippera

utorak , 09.07.2013.



13. srpnja Korzo će zapaliti još jedan festival Zagora gori - 7. Memorijal Mali Mrcko. Gostuju Dječaci i Postolar Tripper. Ulaz je besplatan!

Ministar branitelja Fred Matić poslao pismo podrške vrgorskim braniteljima povodom njihove osude napada na nastavnicu u Osnovnoj školi 'Vrgorac'

ponedjeljak , 08.07.2013.

Ministar branitelja Predrag Fred Matić poslao je pismo podrške Koordinaciji braniteljskih udruga grada Vrgorca povodom njihova priopćenja u kojemu su žestoko osudili slučaj nasilja u Osnovnoj školi 'Vrgorac'.


*za bolju rezoluciju kliknuti na pismo.

U prodaji 53. broj Vrgoračkih novina

subota , 06.07.2013.


U prodaji je 53. broj Vrgoračkih novina – prvih novina Vrgoračke krajine. Ovaj put na čak 40 stranica.

Donosimo vam ekskluzivni intervju sa ravnateljem Osnovne škole 'Vrgorac' na odlasku Ivom Klincem u kojem možete pročitati puno zanimljivih činjenica iz karijere ovoga prosvjetnog djelatnika, ali i njegovo mišljenje o aktualnim pitanjima našega školstva. Tu su i reportaže iz Poljica Kozičkih, sela koje pokušava preživjeti, te reportaže sa natjecanja u potezanju konopa u Dragljanima i obilježavanju blagdana sv. Ante u Dugim Njivama. Donosimo i izvještaje sa konstiruirajuće, te sa prve radne sjednice Gradskog vijeća, gdje imate priliku upoznati nove vijećnike, te njihove stavove o aktualnim pitanjima. Popratili smo i događaje vezane za Dan Grada, dok smo Tinove dane ostavili za idući broj.

Uz sve nabrojano, možete pročitati i čitav niz drugih vijesti iz našega kraja koje su se dogodile kroz lipanj.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, benzinskoj postaji Pivac i trgovini Ante.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb) i Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2). Na prodajnom mjestu u Zagrebu još radimo.

Pjesnikinja Vesna Krmpotić dobitnica nagrade 'Tin Ujević' za najbolju zbirku pjesama

petak , 05.07.2013.



Na zatvaranju ovogodišnjih 'Tinovih dana' dodijeljena je nagrada Društva hrvatskih književnika 'Tin Ujević' za najbolju zbirku pjesama objavljenu u protekloj godini. Ovogodišnja laureatkinja je pjesnikinja Vesna Krmpotić za zbirku 'Žar ptica' objavljenu u izdanju Matice hrvatske 2012. godine. Ovo je njezina 108. knjiga.
Nagradu pjesnikinji dodijelio je potpredsjednik DHK Boris Domagoj Biletić.

U obrazloženju nagrade se međuostalom kaže:
'Otvorenost književnice Vesne Krmpotić prema, s jedne strane, izabranoj i usvojenoj dalekoistočnjačkoj drevnoj vjersko-svjetonazornoj osnovi koja se znatno očituje i u ovomu nagrađenom njezinu poetskom ispisu jedne i jedinstvene duše i duhovnosti, a, s druge strane, u smislu supostojanja i suprožimanja civilizacijskih tradicija, pripadnosti svome nikada zanijekanu kršćanskome europskom ishodištu, dapače, i sve to oblikovano iznimno kultiviranim i jezikotvornim izrazom na supstratu hrvatske jezične i književne tradicije naših dvadesetostoljetnih temeljaca, resi i apartnom čini poetiku autorice koja se „Žar-pticom“ upisuje u živu povijest hrvatske književnosti, poimence pjesništva.'

Tine, sretan ti 122. rođendan!



IGRAČKA VJETROVA

Pati bez suze, živi bez psovke,
i budi mirno nesretan.
Tašte su suze, a jadikovke
ublažit neće gorki san.

Podaj se pjanom vjetru života,
pa nek te vije bilo kud;
pusti ko listak nek te mota
u ludi polet vihor lud.

Leti ko lišće što vir ga vije,
za let si, dušo stvorena.
Za zemlju nije, za pokoj nije
cvijet što nema korijena.

Koordinacija braniteljskih udruga grada Vrgorca najoštrije osudila napad u Osnovnoj školi 'Vrgorac'

četvrtak , 04.07.2013.



Povodom nasilničkog i divljačkog ispada Ivice Pivca u Osnovnoj školi Vrgorac oglasila se i Koordinacija braniteljskih udruga grada Vrgorca. Braniteljske udruge oglasile su se povodom zahtjeva obitelji nasilnika i njihova poziva braniteljskim udrugama da stanu u obranu Ivice Pivca kao bivšeg branitelja. Također, izaslanstvo Koordinacije posjetilo je jutros napadnutu nastavnicu Vukšić i njezinu djecu. Inače, Koordinaciju braniteljskih udruga grada Vrgorca čine: Udruga 4. gardijske brigade Vrgorac, Udruga 156. vrgorsko-makarske brigade Vrgorac, Udruga HVIDR-a Vrgorac i Udruga branitelja policije Vrgorac. Priopćenje Koordinacije prenosimo u cijelosti:

„Koordinacija braniteljskih udruga grada Vrgorca najoštrije osuđuje divljački ispad Ivice Pivca u Osnovnoj školi Vrgorac. Branitelji i braniteljske udruge ne mogu stati u obranu osobe koja krši zakon i nasrće na samohranu majku i njenu djecu. Također, Ivici Pivcu, ukoliko i ima braniteljski status, ne služi na čast što je napao samohranu majku i maloljetnu djecu. Branitelji su se zalagali i zalažu za zemlju u kojoj će vladati red, mir i vladavina prava, nikako ne mogu stati iza osobe koja krši sve ove odredbe, a pogotovo što to radi na mjestu koje treba biti odgojno-obrazovna ustanova.
Ivica Pivac je svoje probleme, ukoliko ih je imao, trebao rješavati na mjestima i u institucijama koje su predviđene za takve slučajeve. Braniteljska populacija smatra kako je Republika Hrvatska uređena zemlja u kojoj svaka osoba može i mora dobiti odgovor na sva postavljena pitanja u okviru državnih institucija. Nasilje, kao oblik komunikacije, odbacujemo sa prijezirom. Na nama, kao ljudima koji su se borili za Hrvatsku slobode, pravde i tolerancije, ostaje obveza da zaštitimo najslabije i najugroženije, a nastavnica Miranda Vukšić svakako spada u tu kategoriju. Stoga, ima našu punu podršku i razumijevanje.

Koordinacija braniteljskih udruga grada Vrgorca“

MINISTAR JOVANOVIĆ: Mijenjati će se zakon, napad na nastavnika tretirati će se kao napad na policajca

utorak , 02.07.2013.



Zbog nezabilježenog slučaja napada roditelja na nastavnicu u Vrgorcu, u Osnovnoj školi 'Vrgorac' danas je boravio ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović. Obraćajući se medijima u školskoj knjižnici, ministar Jovanović je istaknuo kako napad na nastavnicu traži najstrože sankcioniranje počinitelja koji je i vlastitom djetetu uskratio temeljna prava braneći mu da ide u školu, što govori puno o njemu, rekao je Jovanović. U nastavku je rekao kako je ovom slučaju i njegovom strogom sankcioniranju, ali i o preventivnim programima da se napadi više ne bi događali, razgovarao sa ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, ministrom pravosuđa Orsatom Miljanićem i potpredsjednicom Vlade i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić. Zbog toga je najavio upućivanje zakonskog prijedloga u proceduru kojim će se napad na prosvjetnog djelatnika kažnjavati kao i napad na policijskog djelatnika. Jovanović je također apelirao na roditelje da rade sa svojom djecom, da ne pokušavaju preko njih ostvariti vlastite neostvarene ambicije. Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućem uvođenju zaštitara u škole, Jovanović je rekao kako je protiv toga da naše škole postanu utvrde s policajcima koji naoružani do zuba stoje ispred, ističući kako to nije rješenje. - Roditelji moraju poštivati svoje nastavnike, a onda će ih poštovati i djeca. Ključ problema je u obitelji koja je izgubila sve vrijednosti koje bi trebala imati u modernom društvu, rekao je Jovanović, dodajući kako će učiniti sve da bilo koji nastavnik ne bi strahovao na svom radnom mjestu, dodajući da od nastavnika koji uče djecu počinje izgradnja cijelog društva.
Medijima se obratio i ravnatelj Osnovne škole Ivo Klinac. - Jučer Klis, danas Vrgorac, sutra će biti Karlovac ili Pula, svejedno. Napadi na učitelje su postali česti i tu se nešto mora napraviti, rekao je Klinac, ističući da Osnovnoj školi treba psiholog te je zamolio ministra da se zauzme kako bi ga i dobila.
Medijima se obratila i napadnuta nastavnica Miranda Vukšić koja je opisala sam događaj. – Bio je to jak šamar, šamar čovjeka koji je srušio ormare, da, jako je boljelo, rekla ja nastavnica Vukšić.
Dok je trajala konferencija za novinare, iz Dubrovnika je stigla informacija da je sutkinja istrage napadaču Ivici Pivcu odredila jednomjesečni pritvor.

Nastavnici Osnovne škole 'Vrgorac', nezadovoljni policijskim postupanjem u slučaju napada roditelja na njihovu kolegicu, održali prosvjedni skup ispred Policijske postaje Vrgorac



Povodom nesmiljenog brutalnog napada roditelja Ivice Pivca na nastavnicu hrvatskog jezika Mirandu Vukšić i njezinu djecu jučer u školi, jutros se izvanredno sastao nastavnički kolektiv Osnovne škole 'Vrgorac'. Kolektiv je nedvosmisleno i žestoko osudio napad na kolegicu Vukšić i zatražio od nadležnih institucija da što prije istraže ovaj slučaj i pravično kazne nasilnika. Kolektiv Osnovne škole također je dao nalog ravnatelju Osnovne škole Ivi Klincu da budno prati se kako institucije, posebno policija, odnose prema ovome slučaju, te ističu svoje nezadovoljstvo postupanjem policije tijekom jučerašnjeg dana.

Po trenutnim informacijama, dostupnima od napadnute kolegice, zatim prisutnih kolega, te uvidom u snimke nadzornih kamera, jasno je nekoliko stvari. Događaj se zbio jučer između 10:23 i 10:29 sati. Policija je istaknula kako joj je trebalo pet minuta da stigne na mjesto događaja, a nadzorne kamere pokazuju da se radilo o 11 minuta. Svjedokinje ističu da su mislile da je proteklo i više od toga, ali jasno je da se radi o 11 minuta od poziva policije do njezinog dolaska. Policija nije podnijela prijavu po službenoj dužnosti, već je kolegica Vukšić, kako nam je rekla, prema instrukciji policijskih djelatnika, to morala uraditi sama na svoj trošak, jer se radi o lakšim tjelesnim ozljedama. Konzultirajući se sa nekolicinom policijskih djelatnika, policija je zbog nasilnikova napada na državnu imovinu škole i napada na malodobno dijete morala po službenoj dužnosti podnijeti kaznenu prijavu, ali to nisu napravili. Nakon događaja nisu fotografirali demoliranu zbornicu i hodnik, već sam to učinio ja. Nakon medijske halabuke zbog postupanja policije, ravnatelj Ivo Klinac nam je rekao kako su ga sinoć u 21:30 sati kontaktirali policijski djelatnici traživši da otključa školu kako bi fotografirali štetu. Budući da im digitalni fotoaparat nije radio, ravnatelj im je posudio školski aparat, ali su opet došli jutro u 6 sati kako bi fotografirali demoliranu zbornicu i hodnik! Do ovoga trenutka policijski djelatnici još uvijek nisu preuzeli snimke nadzornih kamera od jučer.



Nezadovoljni postupanjem policije, nastavnici Osnovne škole 'Vrgorac' su jutros u 9 sati održali kratki prosvjedni skup ispred zgrade Policijske postaje 'Vrgorac'. Ravnatelja Klinca primio je tada na sastanak načelnik Policijske postaje Vrgorac Genio Dropulić. Prema riječima ravnatelja, sastanak je bio fer i korektan, ali načelnik ostaje pri stavu da su policijski djelatnici dobro odradili svoj posao, s čime se ravnatelj nije mogao složiti. Na pitanje zašto nije fotografirana oštećena imovina škole, rečeno mu je da je prioritet bio da se zbrinu nastavnica i njezina djeca. Također, na pitanje što je poduzeto po ranijoj prijavi Osnovne škole 'Vrgorac' zbog prijetnji nasilnika nastavnici Vukšić, načelnik je rekao kako je sa njime obavljen razgovor, te mu je „oštro zaprijećeno da se kloni škole i nastavnice“. Očito nije poslušao… Isto tako, sudeći prema izjavama kolega koji su razgovarali sa napadnutom kolegicom, spomenutim policijskim djelatnicima bi trebalo malo više takta u postupanju sa žrtvama ovakvih bestijalnih napada.

Kako je istaknuo načelnik, popodne će u Vrgorac doći službenici Policijske uprave Splitsko-dalmatinske koji je istražiti postupanje policije, a u 14 sati školu, napadnutu nastavnicu i njezinu djecu posjetiti će ministar znanosti obrazovanja i športa Željko Jovanović.

Dodajemo da je, prema našim informacijama, nasilni roditelj prepraćen u istražni zatvor u Dubrovniku.

Nasilni roditelj u Osnovnoj školi 'Vrgorac' izudarao nastavnicu i njezinoga malodobnog sina

ponedjeljak , 01.07.2013.



Osnovna škola 'Vrgorac' bila je jutros poprište nezamislivog nasilja. Nastavnici su naviknuli na svakodnevno verbalno nasilje roditelja, ali ono što se jutros dogodilo nitko nije mogao naslutiti ni u najluđim snovima. Naime, roditelj je demolirao prostorije zbornice škole, izudarao nastavnicu hrvatskog jezika, samohranu majku i njezinoga malodobnog sina koji ju je pokušao zaštititi, dok je drugi sin doživio psihički šok. Nisam bio prisutan, ali mi je nekoliko kolega, uključujući napadnutu kolegicu, ispričalo što se dogodilo.

Naime, roditelj je već ranije prijetio istoj nastavnici nezadovoljan ocjenom svoje kćeri koja je upravo završila osmi razred, a zbog ocjena nije uspjela upisati željenu srednju školu. Roditelj je svoju kćer povukao iz škole mjesec dana prije završetka nastave, želeći da učenica, zbog nakupljenih neopravdanih sati, padne razred i ponovno ga upiše dogodine, ali u Ljubuškom, budući da ima dvostruko državljanstvo. Istovremeno je roditelj prijetio nastavnici, zbog čega je sa njime obavila razgovor ljubuška policija. Razredno vijeće OŠ 'Vrgorac' odlučilo je da će učenica ipak završiti razred, usprkos neopravdanim satovima, a istovremeno je škola podnijela prijavu policiji zbog prijetnje, a Socijalnoj službi prijavu protiv roditelja zbog onemogućavanja djetetu da pohađa školu. Sve je to provjerljivo u nabrojanim institucijama. Međutim, nije poznato što su policija i Socijalna služba napravile sa prijavom škole otprije par tjedana.

Roditelj je jutros iza 11 sati ponovno došao u školu. Otišao je u pedagoginje koju mu je predala svjedodžbu njegove kćeri koju je on raskidao pred njom i potom krenuo do ureda ravnatelja „da se sa njime obračuna“. Kako je ravnatelj bio odsutan zbog službenog sastanka u Splitu, nasilni roditelj je bacio i razvalio ormar u hodniku kraj zbornice i pritom oštetio suprotni zid. Ušao je potom u zbornicu i prevalio dva masivna ormara u kojima stoje dnevnici i pritom oštetio nekoliko vrata tih ormara i dvije stolice. Potom se zaputio u školsku knjižnicu (čija su vrata bila zatvorena) gdje je našao nastavnicu kojoj je prijetio. Od nje je tražio nekakav sastavak svoje kćeri. Kada je nastavnica krenula prema vratima knjižnice kako bi mu taj sastavak donijela, on ju je nekoliko puta udario po licu pritom je kočijaški vrijeđajući. Plačući, majci je u zaštitu priskočio mlađi sin (4. razred osnovne škole), zbog čega je nasilnik udario i njega, a stariji sin (5. razred osnovne škole) se zbog viđenog skamenio i doživio psihički šok. Nakon što je izudarao nastavnicu i dijete, te prestrašio drugo dijete, nasilnik je otišao. U školi su tada bile uglavnom čistačice, tajnica i pedagoginja. Većina nastavnika je do tada već dovršila svoje poslove i bila izvan škole. Oglavnom su u školi bile kolegice, žene, koje je događaj zaprepastio.
Pozvana je policija, koja je nastavnicu i njezino dvoje djece odvela na hitnu, a osumnjičenik je uhićen i nalazi se u Policijskoj postaji u Vrgorcu.

I tada se počinju događati nevjerojatne stvari. Policija je prvo kasnila 20 minuta, onda kada su došli i načinili zapisnik nisu fotografirali oštećenu imovinu škole, pa sam je, u interesu javnosti, fotografirao ja, kao zaposlenik škole. Osim toga, policija, prema riječima kolegice, nije podnijela kaznenu prijavu po službenoj dužnosti (ozljede nisu bilo dovoljno teške, valjda je trebalo biti krvi!), već je to morala napraviti nastavnica i to o svom trošku. Ako napad na nastavnika na radom mjestu, napad na njegovu malodobnu djecu i oštećenje državne imovine nisu dovoljni da se odmah podnese kaznena prijava po službenoj dužnosti, onda ne znam što jest. Uglavnom, fotografije oštećene školske imovine su tu, tako da sami možete vidjeti o kakvom se tu izljevu bijesa radilo.

Nastavnici Osnovne škole 'Vrgorac' i brojni roditelji koji su nam se obratili, očekuju od policije, Državnog odvjetništva i sudstva da što prije istraže ovaj slučaj i primjereno kazne počinitelja. Da ovaj slučaj bude primjer.

Inače, nasilnik je bivši djelatnik Policijske postaje Vrgorac.

Bosanskohercegovački državljanin uhvaćen u Vrgorcu sa 16 kilograma marihuane



Schengenska granica očito daje prve rezultate. Policijski službenici Službe kriminaliteta droga i Policijske postaje Vrgorac dovršili su kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine, kojeg se sumnjiči da je počinio kazneno djelo Neovlaštene proizvodnje i prodaje droga.
Jučer ujutro (30. lipnja) u Vrgorcu, policijski službenici zaustavili su osobno vozilo Opel Omega, bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 43-godišnjak. Tom prilikom je službeni policijski pas reagirao na prisutnost droga u unutrašnjosti vozila, pa je, temeljem naloga, obavljena pretraga navedenog vozila, kojom prilikom je u posebno prepravljenom spremniku pronađeno petnaest paketa droge marihuane, ukupne težine 15.869,7 grama, koju je osumnjičenik prevezao iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, s ciljem daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu. Vrijednost pronađene količine marihuane, u uličnoj preprodaji, iznosi oko 800.000 kuna.
Protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu, te je doveden u pritvorsku policijsku jedinicu.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>