Poziv na tribinu GONG-a i Vrgoračkih novina

četvrtak , 27.05.2010.

Pozivamo vas na javnu raspravu u Vrgorcu u organizaciji GONG-a i Vrgoračkih novina s ciljem da se razmotri problem popisa birača, a u svjetlu najavljenih izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu građana.

Javna rasprava održat će se u subotu, 29. svibnja 2010. godine, u vremenu od 11.30 do 14:00 sati, u polivalentnoj dvorani u Vrgorcu, Tina Ujevića 8.

Gosti su:
Nenad Zakošek, potpredsjednik Vijeća GONG-a i profesor na Fakultetu političkih znanosti
Željko Pervan, zamjenik gradonačelnika Vrgorca
Rade Bošnjak, saborski zastupnik i dopredsjednik HDZ-a BiH
Ratko Gajica, saborski zastupnik SDSS-a
Josip Kregar, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu
Marko Rakar, aktivist

Dođite na javnu raspravu o popisima birača i pitajte što vas zanima o ovoj temi!
Subota, 29. svibnja u 11.30 sati u polivalentnoj dvorani u Vrgorcu, Tina Ujevića 8!.

U Vrgorcu će se isti dan dodijeliti GONG-ova nagrada Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije u 2010. godini koju su dobili dr. Srećko Sladoljev i inicijativa Pravo na grad iz Zagreba.

------------------------------------------------------

Dr. Srećko Sladoljev upozorio je javnost na nerealno prikazivanje opasnosti od virusa H1N1 (svinjske grupe) i sumnjivu valjanost nedovoljno ispitanog cjepiva, te ukazao na netransparentan način naručivanja i dobave cjepiva.

Inicijativa Pravo na grad koju zajedno vode udruge Pravo na grad i Zelena akcija, usmjerena je na očuvanje javnih gradskih prostora za potrebe i u funkciji građana, protiv upravljanja javnim prostorom na štetu javnog interesa i protiv isključivanja građana iz odluka o prostornom razvoju Zagreba. U 2010. Pravo na grad je pod nazivom „Ne damo Varšavsku“pokrenulo niz inicijativa i akcija za očuvanje javne pješačke zone u središtu grada i protiv žrtvovanja javnog i pješačkog prostora privatnim interesima jednog poduzetnika.

Detaljnije o tribini i dodjeli GONG-ove nagrade možete pročitati ovdje.

Stare snimke Metkovića, Vrgorca i okolice

ponedjeljak , 24.05.2010.


Stari video zapisi iz Metkovića, Vrgorca i okolice koje je Boro Katavić snimio svojom 8-mm kamerom
Snimka nije nešto kvalitetna, ali su kadrovi zaista vrijedni. Bravo i za onoga tko je postavio ovu lijepu glazbenu podlogu.

Ima li nade za vrgorski građanski aktivizam?

ponedjeljak , 17.05.2010.

Proteklih dana bili smo svjedoci pobune Makarana, Imoćana i Sinjana protiv odluke o zatvaranju njihovih rodilišta. Ljudi su shvatili da gubitkom rodilišta gube dio svojih gradova, dio svoga identiteta, i nisu stajali po strani, već su preuzeli inicijativu. Isto već mjesecima rade Zagrepčani u Varšavskoj ulici.
Iako je cijeli naš narod nepopravljivo letargičan i teško je očekivati da će se nešto mijenjati preko građanskog aktivizma, mi Vrgorčani možemo puno naučiti od naših gore spomenutih susjeda.

Sjećate se kad smo izgubili naš sud? Bolje reći, vrgorski općinski sud je šaptom pao, bez ikakve građanske inicijative i pobune protiv takve odluke koja je Vrgorac gurnula u još jadniju situaciju od one u kojoj se dotad nalazio.
Ako sve to imamo na umu, postavlja se logično pitanje - kad će pojmovi Vrgorac i Vrgorčani postati sinonim, odnosno kad će Vrgorčani gubitak neke institucije shvatiti kao svoj vlastiti, poput krađe osobnog automobila ili prokišnjavanja krova? Dosad to nije bio slučaj, odnosno nekakva akcija i reakcija nije prelazila okvire pukog kavanskog naklapanja.
Vjerujem da se naši preci okreću u grobu zbog našeg ovakvog ponašanja. Naši preci krajišnici koji su se zubima borili da obrane ovaj goli krš od svakakvih prirodnih opasnosti i ljudskih gluposti, da su danas živi samo bi se rastužili kakvim su to potomcima ostavili krajinu na čuvanje. Ljudima koje za ništa nije briga, niti ih se išta tiče.
Ako smo sud i izgubili, što radimo da ga vratimo natrag? Očito je da od službene vlasti ne možemo puno očekivati, jer njima je stranka uvijek ispred građana, ali jedna od tekovina demokracije leži u pravu građanina da se sam izbori za ono što želi i na raspolaganju mu leže različita sredstva uklopljena u naše zakone.
Zašto se ne pokreću peticije, zašto se „naša stvar“ ne gura kroz medije? Zašto mi Vrgorčani ne tražimo da centar suda za Biokovsko-neretvansko područje bude u Vrgorcu? Ne bi da je sud životno i strukturno vezan za makarsku rivu i sredozemnu klimu ili neretvansku močvaru. Treba tražiti više, pa pristati na kompromis, ali ne vidim da itko išta radi po tom pitanju.

Kad država odluči ukinuti neku instituciju ili zatvoriti neku infrastrukturu, uvijek se može pozvati na dva „logična“ obrazloženja; ili je preskupo, ili nije u skladu sa pravilima sigurnosti, struke ili čega već. Takva obrazloženja uvijek pale. Tko može prigovoriti obrazloženju kako neku prugu treba zatvoriti jer je stara i nesigurna, ili zatvoriti rodilište zato što ne postoje kapaciteti za obradu nekog teškog slučaja koji mogu riješiti samo stručnjaci velike bolnice? Međutim, postavlja se pitanje, tko je odgovoran da se u institucije i infrastrukturu ulaže? Naravno, isti oni koji ih zatvaraju, i koji prema toj svojoj nakaradnoj logici mogu zatvoriti institucije i infrastrukturu u pola države.

Kako stvari stoje, ubrzo gubimo i status Grada, budući da smo među deset gradova u državi koji najlošije stoje u većini zadanih kriterija. Hoćemo li se mi Vrgorčani boriti protiv toga ili ćemo opet gledati kako dio naše povijesti i identiteta nepovratno odlazi?

Poklanjam štence!

ponedjeljak , 10.05.2010.

Poklanjam šest prekrasnih malih štenaca! Križanci su, a imaju krvi pudlice, pekinezera i još pokoje vrste. Stari su oko četrdeset dana. Trojica su ravne dlake, gotovo potpuno crne boje, jedan je smeđe boje, a dva su kovrčave dlake, crni i smeđi. Ima ih i ženskih i muških. Narastu otprilike do 5 kilograma.
Vrsta su koja je privržena vlasniku. Zaigrani su i idealni za djecu. Nisu opasni, kako za ljude, tako i za druge životinje. Nisu za lov. Majka je cijepljena, malci nisu. Više fotografija možete vidjeti na facebook profilu bloga. Tamo možete vidjeti i fotografije njihove majke, kako bi znali kako će izgledati kada narastu.
Svi zainteresirani javite se na mail ili na facebook!

300

subota , 08.05.2010.

Tekst koji čitate tristoti je po redu na ovom blogu. Tijekom tri i pol godine napisane su stotine i stotine kartica teksta. Nekad je usprkos volji često bilo teško naći motiv, ali još smo tu. Bilo je lijepih i ružnih trenutaka, no nastavljamo i dalje. Pomičemo granice, a dokad, tko to zna.
I skepticima je postalo jasno da tandem – blog i novine, imaju itekakav značaj u ovom gradu. Istražujemo povijest, pratimo sadašnjost i propitujemo budućnost… Blog čitaju svi, priznali to ili ne!
Pisma i mailove podrške i upita, koje sam dobivao iz domovine i inozemstva davno sam prestao brojati. Hvala svima!
Ovaj blog počiva na entuzijazmu i kreativnosti, bez novca, u korist našeg naroda, domicilnog i iseljenog. Na njegovo uređivanje u velikoj mjeri su utjecali i vaši komentari. Što reći na kraju nego – čitamo se i dalje!

Josipović dolazi u Vrgorac!

petak , 07.05.2010.

Kasno sinoć dobio sam preko Facebooka kratku poruku predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Zahvalio je na posjeti Vrgorčana Pantovčaku i kratko poručio da se vidimo u srpnju!
Dakle, predsjednik dolazi u Vrgorac na Tinove Dane.

U prodaji 15. broj Vrgoračkih novina

ponedjeljak , 03.05.2010.

U prodaji je novi, petnaesti broj Vrgoračkih novina - Prvih novina Vrgoračke krajine.

Prethodni mjesec naši su suradnici bili posebno marljivi, pa ovaj put izlazimo na čak 36 stranica. U ovom broju donosimo opširne izvještaje sa obilježavanja 20 godina HDZ-a Vrgorca, odnosno Treće izborne konvencije SDP-a Vrgorac. U intervjuu mjeseca popričali smo sa novim predsjednikom GO SDP-a Vrgorac Radom Bobancem u kojem je on iznio svoju viziju budućeg razvoja Vrgorca. Donosimo i opširni prijedlog za imenovanje i preimenovanje ulica u Vrgorcu koji smo prethodno iznijeli gradskim vlastima. Opširno smo popratili i prijam Izaslanstva Vrgorčana kod predsjednika Ive Josipovića, a značajan prostor posvetili smo i obilježavanju Dana planeta Zemlje u našoj osnovnoj školi. Tu je i nastavak feljtona - Kultna mjesta Vrgorčana, ovaj put na red je došao kafić Korzo. Pišemo i o lošem stanju ceste Vrgorac - Makarska, kao i načinima na koje cestari uređuju naš okoliš
Uz sve navedeno, u novini se nalazi i cijeli niz vijesti i vijestica iz Vrgorske krajine, osvrt na sportske događaje, Vrgoračka vaga, kolumna, križaljka, no comment itd.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac, trgovini Ante i trgovini Mario.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb), Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2) i Zagrebu (Profil Megastore, Bogovićeva 7).

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>