Obavijest

Blog
Narod hr
Gorska služba spašavanja
Ljudska prava
--------------------------
Blog učilica
Objavljivanje slika
---------------------------

Živit i borit se

23.04.2010., petak

Građanska inicijativa „Neka javna televizija bude u službi javnosti!“

Ako se 90% hrvata izjasnilo katolicima, onda moramo braniti svoju vjeru, svoja prava. Vatican je medju prvima, a ako ne cak i prvi priznao Samostalnost Republike Hrvatske.
Branimo svoje,a u tudje ne dirajmo!

Tekst preuzet sa stranice Vigilare;

Poslije tendencioznih izjava urednika i novinara HTV-a protiv Njegove Svetosti, pape Benedikta XVI. i katoličke Crkve, na sam dan Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana, Vigilare je Službi gledatelja
HRT-a poslao 170 osobnih elektroničkih pisama. O tim pritužbama obaviješteni su svi odgovorni ljudi na HRT-u. Dosad nismo dobili poziv za sastanak, ili ispriku. Zato smo odlučili pokrenuti novu akciju.


Pismo poslano HRT-u ;

Poštovani,

Potaknut tendencioznim i obmanjujućim izjavama vaših urednika o papi Benediktu XVI. u Dnevniku i kasnim vijestima HTV 1 na Uskrs, 4. travnja 2010. godine, kao gledatelj HTV-a i građanin koji plaća tv-pretplatu tražim odgovarajuće sankcije i osudu neodgovornog i neprofesionalnog ponašanja nekolicine djelatnika HRT-a.

U sklopu izvještavanja o uskrsnom blagoslovu Urbi et orbi urednički uvodi i sami prilozi neistinito su povezali papu Benedikta XVI. s pedofilskim skandalom . Urednici su bili Stipe Alfier i Lamija Alečković. Gđa Alečković je kao urednica Vijesti u prvom prilogu o Svetom Ocu Benediktu XVI. govorila na tendenciozan i sugestivan način, aludirajući na hajku na Svetog Oca i stavljajući proslavu Uskrsa u kontekst procesuiranja pedofilskih slučajeva.

Nikada u povijesti HRT-a izvještaj o papinskom blagoslovu Urbi et orbi nije objavljen na taj način i u tom kontekstu. Kontroverzan je i prilog koji je pripremila novinarka Đ. Plećaš u središnjem Dnevniku koji je uređivao S. Alfier, te u kasnijim Vijestima L. Alečković, pri čemu je ona opetovano naglašavala tu temu, u smislu da su Papa i Vatikan u svom uskrsnom obraćanju slučajeve 'prešutjeli'.

Zar građani katolici nemaju osnovno pravo na poštivanje svojih svetinja, kao što trebaju imati i predstavnici svih drugih religija? Koji novinar i urednik ima za pravo sumnjičiti, optuživati i suditi? Zar nas barem na Uskrs ne možete poštedjeti ironičnih i sarkastičnih vrijeđanja ? U vrijeme svetkovina čak su i barbari odlagali oružje te se nisu međusobno vrijeđali i ratovali. Imali su poštovanje prema svetinjama neprijatelja.

Ne možemo ne postaviti pitanje: prema čemu vode takvi tendenciozni prilozi? Stvara se javni dojam da Katolička crkva 'prikriva' zlodjelo pedofilije, da naša Crkva koja nam je u toliko povijesnih prilika bila oslonac, pomoć i jedina nada, za HTV nije ništa više od objekta koji vaši urednici stavljaju u kontekst koji im se svidi. Na temelju kojih profesionalnih kriterija oni prosuđuju što je vijest, što je društveno relevantno i tko im daje pravo na to da selekciju vijesti koju provode temelje na svojim osjećajima, osobnim uvjerenjima ili slobodnim procjenama? Bi li se građani katolici po sugestiji urednika javne televizije, trebali sramiti svojih vođa i svoje Crkve ?

Takvo ponašanje može postati opasan presedan. Najprije zbog vjerskih vrijeđanja i diskriminacije, a zatim i zbog toga što je riječ o eroziji profesionalnih novinarskih standarda koji se očekuju od javne televizije, a to je između ostaloga propisano i Zakonom o HRT-u.

Za kršćane uskrsno vrijeme završava s Duhovima, tražim za dotične urednike odgovarajuće mjere te javnu ispriku svim građanima, a na poseban način vjernicima.

S poštovanjem!


Peticiju mozete potpisati ovdje


- 18:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.04.2010., ponedjeljak

Torinsko platno 2010

U Torinskoj katedrali u subotu je svečano izloženo Torinsko platno za koje brojni vjernici vjeruju da je u njega bilo umotano mrtvo Kristovo tijelo nakon skidana s križa i tako položeno u grob. Svečano misno slavlje predvodio je kardinal Severino Poletto, torinski nadbiskup i Papinski kustos Torinskoga platna.

“Ne postoji matematička sigurnost da je u Torinsko platno zaista bio zamotano tijelo Isusa Krista“, rekao je kardinal Poletto tijekom misnog slavlja te dodao da se kršćanska vjera ne temelji na komadu platna već na Evanđelju i nauku apostola. “Međutim, Torinsko platno može pomoći vjernicima da meditiraju, mole i razmišljaju o otajstvu i muci Isusa Krista“, dodao je kardinal Poletto.

Samo na dan otvaranja Torinsko platno posjetilo je vise od 12 000 vjernika iz raznih zemalja. Posebno svečano trebalo bi biti 2. svibnja kada će pred Torinskim platnom biti i papa Benedikt XVI, a uz Bozju milost i ja se nadam biti na toj svecanosti.

Program za 2. svibnja 2010 A.D.

09:15 Dolazak Pape Benedikta XVI na aerodrom Caselle,a zatim se automobilom vozi prema Torinu na trg sv. Karla.
09:45h Papin pozdrav gradu i lokalnim vlastima.
10:00h Svecana Sveta Misa na trgu sv. Karla zajedno sa biskupima piemonta i vjernicima.
12:00h Benedikt XVI gledat ce recital Regina Coeli (Kraljice Neba).
Poslije podne nakon rucka u Nadbiskupiji i malo odmora, Papa se vraca na trg sv. Karla da se susretne s mladima u 16:30h.
17:30h Njegova Svetost posjetit Torinsko platno i ujediniti se u molitvi zajedno sa kontemlativnim redovima iz piemonta. Nakon molitve imat ce duhovni nagovor, meditaciju na temu Passio Christi Passio Hominis
18:30h Sveti Otac posjetit ce bolesnike i korisnike Male Kuce Bozanske Providnosti (Cottolengo).
19:00h predvidjen je polazak na aerodrom Caselle,a zatim avionom za Rim.
Podsjetimo da je kardinal Josef Ratzinger molio pred Torinskim platnom vec 1998 godine kada je predzadnji put bilo izlozeno.


Svaki hodočasnik, koji zeli izbliza vidjet Platno moze se u katedrali zadržati pred Torinskim platnom najviše pet minuta, kako bi što više hodočasnika moglo izbliza vidjeti navodne obrise Isusa Krista,a oni koji se zele zadrzati malo duze mogu iz odredjene udaljenosti zadrzati se duze u molitvi i razmatranju. Platno se čuva u torinskoj katedrali 500 godina, a u tom vremenskom razdoblju vjernici su ga mogli vidjeti tek u pet navrata. Posljednji put Torinsko platno je bilo izloženo 2000. godine.

Svi oni koji zele posjetiti Torinsku katerdalu i vidjeti Platno ili kako ga talijani nazivaju Sindone moraju rezervirati putem interneta posjetu. Jos uvijek tijekom tjedna moze se naci mjesta, dok je vikendom malo teze.
Svi oni koji planiraju posjetiti Sindone, neka se naoruzaju
strpljivoscu, blagoscu, poznavanjem stranog jezika i vodom.
Osobno preporucam: doci bar pola sata ranije, i rezervirati u vecernjim satima, jer je ugodnije cekati red.
U subotu 10.4. sam se osobno zaputio u Torino sa jednom malo grupicom hrvatskih hodocasnika u posjet Torinskom platnu, buduci da je bio prvi dan, cekali smo oko 2 sata da bi dosli do platna, ali se isplatilo. Ako boga da,ovaj tjedan idem sa drugom, medjunarodnom, grupom,a zatim u subotu sa talijanima, a onda ako Bog da opet sa jednom malo grupicom hrvata za dva tjedna. Za sve one koji nisu u mogucnosti doci u Italiju, imam ih u molitvama pre Torinskim platnom.




- 21:09 - Komentari (1) - Isprintaj - #

04.04.2010., nedjelja

Uskrsna cestitka

Dragi blogeri, MIR VAMA!
Isus je Uskrsnuo, zivot nam povrati, ne bilo kakav zivot nego Vjecni zivot. Mir Vama rece Isus svojim ucenicima, apostolima,a to govori i svima nama kroz svih ovih 2000 godina. Mir; toliko trazeni mir! Mir u svijetu, mir u medjuljudskim odnosima, mir u nasim srcima. Ako želiš njegovati mir, čuvaj stvoreno, bila je tema koju je papa Benedikt izabrao za svetski dan mira u sijecnju ove godine. U naše se dane primjećuje sve veća svijest da je svjetski mir ugrožen... ,pisao je papa prije davdeset godina za svjetski dan mira papa Ivan Pavao II. Ovih dana svi svjetski mediji pronose nemir sa svojim clanicima o svecenicima pedofilima, pronose mrznju, ogovaranje, klevetanje... Koliko se samo clanaka u novinama, blogovima, moze procitati, a nijedan ne donosi nista dobroga, kao ni televizijske kuce i radio postaje. Stalno se nadolijeva ulje na vatru! Zasto? Nada te turbe? - Zasto taj nemir? Ono na sto bih vas od srca zelio pozvati u ovom svetom vremenu, u vremenu kad zelimo slaviti novi zivot, novi dan, pogledati u rane Uskrsloga i moliti. Moliti za svu nevinu djecu koja ce nositi rane u svom zivotu nanesene od strane (gresnih) svecenika, kao sto je i Isus nosio rane zbog nasih grijeha. Ali isto tako vas i pozivam da se molite za sve svecenike, da se to vise ne dogadja. Isus je molio, na krizu, u najtezim trenucima i rekao; Oce, oprosti im jer neznaju sto cine! Molite i prastajte, jer jedino tako dolazimo do Krista i do istinskog Mira. Molite da imadnete dobrog pastir, pastira po srcu Božjem, koji je najdragocjenije blago koje dobri Bog maže dati nekoj župi i jedan je od najdragocjenijih darova božanskoga milosrđa,na sto vas pozivaju riječi Arškoga župnika, svetoga Ivana Marije Vianneya. Tezite za mirom i trazite mir!
Boze moj dopusti mi aleluja, mira tvog da budem glas, aleluja. Ima li mrznje bilo gdje, aleluja, daj da radost budem tu aleluja...
MIR VAMA!

OD SRCA SRETAN USKRS, uz obilje Bozjeg blagoslova, ljubavi i MIRa!

- 18:45 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Veljača 2019 (2)
Rujan 2017 (1)
Kolovoz 2017 (3)
Travanj 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (10)
Listopad 2013 (4)
Rujan 2013 (1)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (5)
Veljača 2013 (3)
Siječanj 2013 (1)
Prosinac 2012 (1)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (4)
Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (6)
Veljača 2011 (2)
Siječanj 2011 (4)
Prosinac 2010 (2)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (4)
Kolovoz 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (2)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (2)
Rujan 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Prosinac 2008 (1)
Duhovno
Simpatične misli II

"Kad bih bio i besmrtan, izmislio bih smrt - da se uvjerim u ljepotu života."J. Richepin

"Na svom životnom putu ljudi čekaju na malo sunca, na čovjeka kao što si ti."

" Gospodine, daj da me smrt zatekne živoga!" Anonimus

-----------------------------

PAMETNE MISLI:

Za sada nema pametnih misli