Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjesnik-istine

Marketing

Torinsko platno 2010

U Torinskoj katedrali u subotu je svečano izloženo Torinsko platno za koje brojni vjernici vjeruju da je u njega bilo umotano mrtvo Kristovo tijelo nakon skidana s križa i tako položeno u grob. Svečano misno slavlje predvodio je kardinal Severino Poletto, torinski nadbiskup i Papinski kustos Torinskoga platna.

“Ne postoji matematička sigurnost da je u Torinsko platno zaista bio zamotano tijelo Isusa Krista“, rekao je kardinal Poletto tijekom misnog slavlja te dodao da se kršćanska vjera ne temelji na komadu platna već na Evanđelju i nauku apostola. “Međutim, Torinsko platno može pomoći vjernicima da meditiraju, mole i razmišljaju o otajstvu i muci Isusa Krista“, dodao je kardinal Poletto.

Samo na dan otvaranja Torinsko platno posjetilo je vise od 12 000 vjernika iz raznih zemalja. Posebno svečano trebalo bi biti 2. svibnja kada će pred Torinskim platnom biti i papa Benedikt XVI, a uz Bozju milost i ja se nadam biti na toj svecanosti.

Program za 2. svibnja 2010 A.D.

09:15 Dolazak Pape Benedikta XVI na aerodrom Caselle,a zatim se automobilom vozi prema Torinu na trg sv. Karla.
09:45h Papin pozdrav gradu i lokalnim vlastima.
10:00h Svecana Sveta Misa na trgu sv. Karla zajedno sa biskupima piemonta i vjernicima.
12:00h Benedikt XVI gledat ce recital Regina Coeli (Kraljice Neba).
Poslije podne nakon rucka u Nadbiskupiji i malo odmora, Papa se vraca na trg sv. Karla da se susretne s mladima u 16:30h.
17:30h Njegova Svetost posjetit Torinsko platno i ujediniti se u molitvi zajedno sa kontemlativnim redovima iz piemonta. Nakon molitve imat ce duhovni nagovor, meditaciju na temu Passio Christi Passio Hominis
18:30h Sveti Otac posjetit ce bolesnike i korisnike Male Kuce Bozanske Providnosti (Cottolengo).
19:00h predvidjen je polazak na aerodrom Caselle,a zatim avionom za Rim.
Podsjetimo da je kardinal Josef Ratzinger molio pred Torinskim platnom vec 1998 godine kada je predzadnji put bilo izlozeno.


Svaki hodočasnik, koji zeli izbliza vidjet Platno moze se u katedrali zadržati pred Torinskim platnom najviše pet minuta, kako bi što više hodočasnika moglo izbliza vidjeti navodne obrise Isusa Krista,a oni koji se zele zadrzati malo duze mogu iz odredjene udaljenosti zadrzati se duze u molitvi i razmatranju. Platno se čuva u torinskoj katedrali 500 godina, a u tom vremenskom razdoblju vjernici su ga mogli vidjeti tek u pet navrata. Posljednji put Torinsko platno je bilo izloženo 2000. godine.

Svi oni koji zele posjetiti Torinsku katerdalu i vidjeti Platno ili kako ga talijani nazivaju Sindone moraju rezervirati putem interneta posjetu. Jos uvijek tijekom tjedna moze se naci mjesta, dok je vikendom malo teze.
Svi oni koji planiraju posjetiti Sindone, neka se naoruzaju
strpljivoscu, blagoscu, poznavanjem stranog jezika i vodom.
Osobno preporucam: doci bar pola sata ranije, i rezervirati u vecernjim satima, jer je ugodnije cekati red.
U subotu 10.4. sam se osobno zaputio u Torino sa jednom malo grupicom hrvatskih hodocasnika u posjet Torinskom platnu, buduci da je bio prvi dan, cekali smo oko 2 sata da bi dosli do platna, ali se isplatilo. Ako boga da,ovaj tjedan idem sa drugom, medjunarodnom, grupom,a zatim u subotu sa talijanima, a onda ako Bog da opet sa jednom malo grupicom hrvata za dva tjedna. Za sve one koji nisu u mogucnosti doci u Italiju, imam ih u molitvama pre Torinskim platnom.

Post je objavljen 12.04.2010. u 21:09 sati.