DAVORIN CVEK IZ DVD-a GORNJI KNEGINEC JE VATROGASAC GODINE
[ # ]

ROVINJ

Sinoć su dodjelom godišnjih turističkih nagrada najboljima u turizmu u Rovinju završeni dvodnevni Dani hrvatskog turizma.

320

Destinacijom-šampionom hrvatskog turizma za ovu godinu proglašen je Dubrovnik, a među brojnim nagradama dodijeljene su i one za najbolje djelatnike "Čovjek ključ uspjeha u turizmu". Dobilo ih je 19 djelatnika, među njima i jedan iz Varaždinske županije, a to je kneginečki vatrogasac Davorin Cvek, -Čestitamo na osvojenom prvom mjestu u kategoriji "Čovjek ključ uspjeha u turizmu - vatrogasac godine" na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, tradicionalnom susretu turističkih djelatnika te svih sudionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske, u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske radiotelevizije.

Davorina ja za prestižnu nagradu kandidirala Turistička zajednica Varaždinski bregi, objavljeno je na Facebooku.Davorin Cvek u ovom je plemenitom zvanju već više od trideset godina.-Važnost vatrogastva i aktivnosti vatrogasaca u prevenciji i očuvanju ljudskih života, imovine te prirodnih, kulturnih, povijesnih ljepota neke destinacije je neprocjenjiva. Destinaciju čine posebnom njezine atrakcije, resursi, sadržaji. No, izvanrednom ju čine ljudi. Tako da ovu nagradu posvećujemo svim vatrogascima koji čuvaju naše Varaždinske brege – poručili su iz TZ Varaždinski bregi.…. aktualno.hr

11.11.2023. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DONACIJOM ZAKLADE JANET MAJNARICH: Vatrogasci Delnica nabavili opremu vrijednu 17.475 eura
[ # ]

DELNICE
Autor: Nensi Tatar

320

Delnički vatrogasci obnovili su zaštitnu opremu za gašenje šumskih požara. Nabavku nove opreme financirali su sredstvima Zaklade Janet Majnarich koja im je donirala u svibnju, u iznosu od 17.475 eura. Kako javljaju iz DVD-a Delnice, društvo je krajem svibnja 2023. dobilo i više nego izdašnu donaciju iz Fonda Janet Majnarich, a za iznos od 17.475 eura nabavilo se osobne zaštitne opreme i ostale neophodne opreme za gašenje šumskih požara. Ovim putem još jednom želimo zahvaliti izvršiteljima oporuke pokojne gospođe Majnarich, što su prepoznali naše potrebe i odlučili da smo i mi vrijedni ulaganja, istaknuli su u delničkom DVD-u, uputivši zahvalu i posrednicima gradonačelnici Katarini Mihelčić i Igoru Pleše za potporu u suradnji sa Fondom i realizaciju vrijedne nabave opreme.…. gorske novosti

10.11.2023. ...08:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA ZAJEDNICA GRADA SVETE NEDELJE PROSLAVILA SVOJ 30. ROĐENDAN
[ # ]

STRMEC
Foto: Grad Sveta Nedelja

320

Svečano obilježavanje 30. godina osnutka Vatrogasne zajednice Svete Nedelje održano je jučer u Društvenom domu u Strmcu i okupilo je brojne uzvanike i prijatelje Zajednice. Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec, uz čestitke na obljetnici najavio je da će sljedeće godine Grad uložiti u novo vatrogasno vozilo vrijedno više od 500.000 eura koje će im dodatno olakšati intervencije. „Također, Centar za žurne službe projekt nam je koji se nadam da ćemo realizirati u bliskoj budućnosti.“, najavio je Zurovec.

320

VZ Grada Svete Nedelje je vatrogasna organizacija na području Grada koja objedinjuje i koordinira rad Vatrogasne postrojbe te dobrovoljnih vatrogasnih društava: DVD Kerestinec, DVD Rakitje, DVD Strmec i DVD Sveta Nedelja. Operativno područje djelovanja im je Grad Sveta Nedelja koji broji 14 pripadajućih naselja, obuhvaćajući ukupnu površinu od 52,6km2, gdje živi oko 20.000 stanovnika. „Na godinu smo imali oko 200 intervencija, a ove ih imamo gotovo 500. Iz godine u godinu broj se povećava pa je i nas više i širimo djelatnosti“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Ivan Štimac. Predsjednik Vatrogasne zajednice Ivica Petravić istaknuo je kako su tijekom godina izuzetno puno radili po pitanju nabavke opreme i voznog parka, osposobljavanju i usavršavanju vatrogasnih kadrova te radu s djecom i mladeži kako bi im ostao zalog za budućnost.
"Današnju postrojbu čini 11 vatrogasaca, nedavno smo dobili vlastite prostorije, te smo otvorili i novu djelatnost servisa protupožarnih aparata.“, naglasio je Petravić.Rad s djecom i mladeži jedna im je od važnijih zadaća, kao i provedba programa rada s mladima i njihovo osposobljavanje i postupno uvođenje u aktivnosti društva.

320

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić istaknuo je kako je kako Zajednica može biti ponosna na sve svoje rezultate rada i na sve uspjehe u operativnom djelovanju i interveniranju, a samoborska gradonačelnica Petra Škrobot izrazila je zadovoljstvo zajedničkom susjedskom suradnjom. U sklopu programa obilježavanja dodijeljena su priznanja za poseban doprinos: Branku Čerkezu, jednom od osnivača i prvom predsjedniku VZ-a, Ivanu Čačkoviću, jednom od osnivača i prvom zapovjedniku VZ-a, Zlatku Ivančiću, jednom od osnivača i prvom tajniku VZ-a, Nevenku Čižmešiji, jednom od osnivača i prvom zamjeniku zapovjednika VZ-a te dugogodišnjem zapovjedniku Zajednice, Ivanu Člekoviću, jednom od osnivača i prvom predsjedniku Nadzornog odbora VZ-a, Krešimiru Turku, jednom od osnivača i članu prvog Nadzornog odbora VZ-a, Dragi Francetiću, jednom od osnivača VZ-a te Stjepanu Klemenčiću i Damiru Mareniću, članovima VZG-a.…. radio samobor

05.11.2023. ...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U ROVIŠĆU SVEČANO OTVOREN NAJVEĆI I NAJMODERNIJI VATROGASNI CENTAR U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI
[ # ]

ROVIŠĆE
Objavio: Vesna Ruklić

Jučer je u Rovišću održana svečanost otvorenja Vatrogasnog centra Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rovišće označavajući povijesni trenutak za Općinu Rovišće i njenu Vatrogasnu zajednicu.

Ovaj objekt financiran je sredstvima iz mjere 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” u iznosu od 6.629.232,50 kuna. Ukupna vrijednost Vatrogasnog centra u konačnici je iznosila 8,5 milijuna kuna. Vatrogasni centar DVD-a Rovišće ističe se kao najveći i najmoderniji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, pružajući ne samo potrebne kapacitete za vatrogasne aktivnosti, već i raznolike društvene funkcionalnosti za širu zajednicu. Osim prostora za smještaj vatrogasnih vozila, objekt sadrži tri radne sobe, ured za sastanke, veliku salu prilagođenu raznim namjenama, sobu za dežuranje te kontrolni centar. Dodatno, okoliš je pažljivo uređen, obogaćen malim parkom te prostranim parkiralištem, čime se stvaraju optimalni uvjeti za kvalitetno obavljanje vatrogasnih zadaća i društvenih aktivnosti.

320

Predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rovišće Ivica Tanjić prisjetio se, kako je kazao, povijesnog trenutka, 12. ožujka 2019. godine kada je stigla vijest iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju da je projekt izgradnje Vatrogasnog centra Rovišće, koji su s velikom nadom i entuzijazmom prijavili članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rovišće u suradnji s Općinom pozitivno ocijenjen što je rezultiralo dobivenim iznosom od 6.629.232,50 kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. – Kao predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva želim izraziti neizmjernu zahvalnost svima koji su sudjelovali u ovom nesebičnom pothvatu. Ovo nije samo izgradnja infrastrukture, već izraz naše zajedničke brige i odgovornosti prema sigurnosti i dobrobiti svih stanovnika naše općine, istaknuo je Tanjić i dodao kako je vatrogastvo mnogo više od posla. – Ono predstavlja poziv koji odražava hrabrost, odanost i spremnost na pružanje pomoći onima u nevolji. Vatrogasci su pravi junaci koji bez oklijevanja riskiraju svoje živote kako bi sačuvali tuđe. Izgradnja vatrogasnog centra Rovišće nije samo pobjeda za DVD Rovišće, već za cijelu zajednicu koja će sada imati moderno opremljeni centar sposoban odgovoriti na sve izazove koji stoje pred nama, kazao je i istaknuo da je ovaj projekt primjer kako se zajedničkim snagama mogu ostvariti značajne ciljeve koji doprinose boljitku cijele zajednice. Tanjić je zahvalio Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj, sponzorima i svim pojedincima koji su podržali projekt.

Općina Rovišće je omogućila izgradnju na općinskom zemljištu te financirala projektne dokumentacije u iznosu od 180 tisuća kuna i zatvorila kredit za izgradnju od 1,3 milijuna kuna.
Predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, Silvestar Štefović obratio se okupljenima ocjenjujući centar kao impozantan doprinos vatrogasnoj zajednici općine Rovišće i cijele županije. – Moram reći da mi je srce zaista puno i radostan sam što možemo danas biti ovdje na otvorenju ovako velebnog i krasnog vatrogasnog centra koji će sustav vatrogastva na području ne samo općine Rovišće, nego i cijele Bjelovarsko-bilogorske županije sigurno podići na jednu višu razinu. Čestitam načelniku Slavku Prišćanu za potporu projektu i njegovu predanost vatrogastvu . Čestitam i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Rovišće na izgradnji prekrasnog centra uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i europskih fondova, rekao je Štefović. Na svečanom otvorenju vatrogasnog doma u Rovišću, načelnik općine Slavko Prišćan izrazio je svoju zahvalnost i potporu vatrogascima te je naglasio važnost očuvanja vatrogastva na ruralnim područjima.

320

– Trebalo je puno želje, volje i ljubavi da se vatrogastvo na malim područjima sačuva. Koliko je trebalo vlastitih ulaganja, vlastitih sredstava, koliko je trebalo vlastitog rada uložiti u sve skupa da bi ustvari pokazali svoju humanost i pokazali svoju želju da se pomogne ljudima u najtežim trenucima, a najteži trenuci su kada si u problemu, kada ti gori kuća, kada ti gori neki objekt, kazao je Prišćan i dodao kako vatrogasci igraju ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti zajednice, bilo da se radi o požarima, prometnim nesrećama, olujama, potresima ili drugim izvanrednim situacijama. Izrazio je svoju duboku zahvalnost svim vatrogascima koji se nesebično žrtvuju kako bi pomogli ljudima u njihovim najtežim trenucima. Također je podsjetio na važnost ulaganja u ruralna područja te kako su takva ulaganja ključna za razvoj i očuvanje lokalnih zajednica. Pohvalio je transparentnost i kontrolu troškova te istaknuo da je to najbolji način da se pokaže kako se svaka kuna ulaže s ciljem unaprjeđenja zajednice. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić pohvalio je napore i predanost svih koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. – Doista bih vam htio čestitati na ovom pothvatu, na izgradnji ovakvog jednog modernog vatrogasnog doma. Vjerujem da će ovaj prostor biti na usluzi građanima i mještanima Rovišća za razne manifestacije i potrebe. Vjerujem da će netko u budućnosti posebno isticati ljude iz 2023., zaključio je Pavić.…. super portal

...07:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MEĐIMURSKI VATROGASCI BEZ ISPITA :TKO ĆE BITI ODGOVORAN AKO NETKO STRADA?
[ # ]

ČAKOVEC

O temi se vrlo malo zna i priča, navodi se uz ostalo u poruci koju je našoj redakciji poslao anonimni čitatelj, očito iz međimurskih vatrogasnih krugova

320

Kako navodi, imenovani zapovjednici dobrovoljnih vatrogasnih društava i njihovi zamjenici nemaju završene ispite za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima što je temelj za rukovođenje vatrogasnim intervencijama.Tako piše u Zakonu o vatrogastvu, a u Međimurskoj županiji prema dostupnim podacima i informacijama ima otprilike tek 20 do 30 vatrogasaca sa posebnim ovlastima i odgovornostima u 80 društava. Pitanje je onda kako zapovjednici na intervencijama zapovijedaju u društvima koje nemaju vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima te kaže da je dobro dok se nekome nešto ne dogodi, i ponovno se pita tko će odgovarati u slučaju da dođe do nesretnog slučaja ili propusta u postupanju na intervencijama. Odgovor smo potražili kod županijskog vatrogasnog zapovjednika Roberta Meglića. Potvrdio nam je da prema zakonu, intervencijama mogu zapovijedati isključivo vatrogasci s posebnim ovlastima i odgovornostima. Taj zakon, kaže, vrijedi od prvog siječnja 2020. godine.

Što su radili prije?
- Moj mandat županijskog zapovjednika započeo je s prvi veljače ove godine, te bi pitanje zašto većina zapovjednika nema stručni ispit trebalo postaviti onome tko je bio prije mene na čelu međimurskog vatrogastva. Diljem Hrvatske još uvijek dosta vatrogasnih zapovjednika na razini DVD-a nema stručni ispit za vođenje vatrogasnih intervencija, no svoj posao na terenu rade kvalitetno i efektivno kao i profesionalni vatrogasci. Stručni ispit zahtjeva minimalno dvomjesečnu pripremu zapovjednika na što se oni uz posao i obitelj nerijetko i ne odlučuju. - Ima mnogo slučajeva gdje DVD-i ulažu u kadar, te pripadnici tog domicilnog vatrogasnog društva završe stručni ispit. No kroz nekoliko godina, zbog ljubavi ili posla ti isti vatrogasci odsele te DVD ostaje bez vatrogasca s stručnim ispitom. Nakon preuzimanja dužnosti županijskog zapovjednika obišao sam sve zajednice i upozorio ih na zakonske obaveze vatrogasaca i zapovjednika. Još uvijek nisu registrirane ni sve vatrogasne zajednice općina i gradova, iako ih se potiče na to na svakoj sjednici Zapovjedništva i Predsjedništva Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Zapovjednik svakog DVD-a odgovoran je za to da svi operativni vatrogasci imaju važeći liječnički pregled, te minimalno položen temeljni ispit za vatrogasca. Zatim ih se upisuje u sustav Vatronet.

- Dispečer prilikom uzbunjivanja na vatrogasnu intervenciju putem UVI aplikacije (Upravljanje vatrogasnim intervencijama) nema uvid je li stručni ispit položen ili ne, ističe Meglić. Čitatelja poziva da se javi u Vatrogasnu zajednicu da zajedno prođu nesuglasice, bez ikakvih obaveza ili ljutnje. - Ljudi smo, a ponajprije vatrogasci koji čuvaju jedni druge, koji jedni s drugima idu tamo odakle drugi bježe, stoga prakticiram da imamo i međuljudski odnos kao vatrogasci. Prošlo je osam mjeseci od mojeg imenovanja. - Odmah po preuzimanju funkcije usmeno sam na sjednici zapovjedništva Zajednice upozorio da zapovjednici koji vode intervencije moraju imati „Stručni ispit za vatrogasne s posebnim ovlastima i odgovornostima.Obišao sam sve vatrogasne zajednice. U četvrtak, 19. listopada održana je sjednica zapovjedništva županijske Zajednice u Maloj Subotici, gdje su članovi opet upozoreni na zakonsku obavezu. Dogovoreno je da DVD-i prijave kandidate u ured Zajednice do 30. studenog i nakon toga će se održati seminar i priprema za zapovjednike koji nemaju položen ispit, pa da se mogu prijaviti i izaći na ispit. Inače, na 90 posto intervencija izlaze profesionalci Javne vatrogasne postrojbe Čakovca i zapovijedanje preuzima voditelj smjene koji ima stručni ispit. A vi Anonimni čitatelju, ako mislite da Vam susjed ili prolaznik ne može pomoći kod gašenja požara u početnoj fazi s vatrogasnim aparatom već da pričeka nekog tko ima stručni ispit onda ste u zabludi, jer vatrogasci su obučeni, spremni pomoći ljudima u nevolji, a isto tako ako radite onda ste i Vi polagali ispit zaštite na radu i gasili s vatrogasnim aparatom i znate neke osnove, zaključuje Meglić.

Kocijan mimo propisa?
Čitatelj je ustvrdio i da je imenovanje zamjenika zapovjednika Vatrogasne zajednice Miroslava Kocijana. Meglić kaže da se Kocijan se između ostalog istaknuo kao dugogodišnji zapovjednik DVD-a Mala Subotica, te bivše Vatrogasne zajednice područja Mala Subotica-Belica-Orehovica i dugogodišnji član zapovjedništva županijske Zajednice. Imenovan je privremeno za vršitelja dužnosti zamjenika zapovjednika.…. e-međimurje

04.11.2023. ...16:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters