Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

MEĐIMURSKI VATROGASCI BEZ ISPITA :TKO ĆE BITI ODGOVORAN AKO NETKO STRADA?

ČAKOVEC

O temi se vrlo malo zna i priča, navodi se uz ostalo u poruci koju je našoj redakciji poslao anonimni čitatelj, očito iz međimurskih vatrogasnih krugova

320

Kako navodi, imenovani zapovjednici dobrovoljnih vatrogasnih društava i njihovi zamjenici nemaju završene ispite za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima što je temelj za rukovođenje vatrogasnim intervencijama.Tako piše u Zakonu o vatrogastvu, a u Međimurskoj županiji prema dostupnim podacima i informacijama ima otprilike tek 20 do 30 vatrogasaca sa posebnim ovlastima i odgovornostima u 80 društava. Pitanje je onda kako zapovjednici na intervencijama zapovijedaju u društvima koje nemaju vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima te kaže da je dobro dok se nekome nešto ne dogodi, i ponovno se pita tko će odgovarati u slučaju da dođe do nesretnog slučaja ili propusta u postupanju na intervencijama. Odgovor smo potražili kod županijskog vatrogasnog zapovjednika Roberta Meglića. Potvrdio nam je da prema zakonu, intervencijama mogu zapovijedati isključivo vatrogasci s posebnim ovlastima i odgovornostima. Taj zakon, kaže, vrijedi od prvog siječnja 2020. godine.

Što su radili prije?
- Moj mandat županijskog zapovjednika započeo je s prvi veljače ove godine, te bi pitanje zašto većina zapovjednika nema stručni ispit trebalo postaviti onome tko je bio prije mene na čelu međimurskog vatrogastva. Diljem Hrvatske još uvijek dosta vatrogasnih zapovjednika na razini DVD-a nema stručni ispit za vođenje vatrogasnih intervencija, no svoj posao na terenu rade kvalitetno i efektivno kao i profesionalni vatrogasci. Stručni ispit zahtjeva minimalno dvomjesečnu pripremu zapovjednika na što se oni uz posao i obitelj nerijetko i ne odlučuju. - Ima mnogo slučajeva gdje DVD-i ulažu u kadar, te pripadnici tog domicilnog vatrogasnog društva završe stručni ispit. No kroz nekoliko godina, zbog ljubavi ili posla ti isti vatrogasci odsele te DVD ostaje bez vatrogasca s stručnim ispitom. Nakon preuzimanja dužnosti županijskog zapovjednika obišao sam sve zajednice i upozorio ih na zakonske obaveze vatrogasaca i zapovjednika. Još uvijek nisu registrirane ni sve vatrogasne zajednice općina i gradova, iako ih se potiče na to na svakoj sjednici Zapovjedništva i Predsjedništva Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Zapovjednik svakog DVD-a odgovoran je za to da svi operativni vatrogasci imaju važeći liječnički pregled, te minimalno položen temeljni ispit za vatrogasca. Zatim ih se upisuje u sustav Vatronet.

- Dispečer prilikom uzbunjivanja na vatrogasnu intervenciju putem UVI aplikacije (Upravljanje vatrogasnim intervencijama) nema uvid je li stručni ispit položen ili ne, ističe Meglić. Čitatelja poziva da se javi u Vatrogasnu zajednicu da zajedno prođu nesuglasice, bez ikakvih obaveza ili ljutnje. - Ljudi smo, a ponajprije vatrogasci koji čuvaju jedni druge, koji jedni s drugima idu tamo odakle drugi bježe, stoga prakticiram da imamo i međuljudski odnos kao vatrogasci. Prošlo je osam mjeseci od mojeg imenovanja. - Odmah po preuzimanju funkcije usmeno sam na sjednici zapovjedništva Zajednice upozorio da zapovjednici koji vode intervencije moraju imati „Stručni ispit za vatrogasne s posebnim ovlastima i odgovornostima.Obišao sam sve vatrogasne zajednice. U četvrtak, 19. listopada održana je sjednica zapovjedništva županijske Zajednice u Maloj Subotici, gdje su članovi opet upozoreni na zakonsku obavezu. Dogovoreno je da DVD-i prijave kandidate u ured Zajednice do 30. studenog i nakon toga će se održati seminar i priprema za zapovjednike koji nemaju položen ispit, pa da se mogu prijaviti i izaći na ispit. Inače, na 90 posto intervencija izlaze profesionalci Javne vatrogasne postrojbe Čakovca i zapovijedanje preuzima voditelj smjene koji ima stručni ispit. A vi Anonimni čitatelju, ako mislite da Vam susjed ili prolaznik ne može pomoći kod gašenja požara u početnoj fazi s vatrogasnim aparatom već da pričeka nekog tko ima stručni ispit onda ste u zabludi, jer vatrogasci su obučeni, spremni pomoći ljudima u nevolji, a isto tako ako radite onda ste i Vi polagali ispit zaštite na radu i gasili s vatrogasnim aparatom i znate neke osnove, zaključuje Meglić.

Kocijan mimo propisa?
Čitatelj je ustvrdio i da je imenovanje zamjenika zapovjednika Vatrogasne zajednice Miroslava Kocijana. Meglić kaže da se Kocijan se između ostalog istaknuo kao dugogodišnji zapovjednik DVD-a Mala Subotica, te bivše Vatrogasne zajednice područja Mala Subotica-Belica-Orehovica i dugogodišnji član zapovjedništva županijske Zajednice. Imenovan je privremeno za vršitelja dužnosti zamjenika zapovjednika.…. e-međimurje

Post je objavljen 04.11.2023. u 16:17 sati.