Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

U ROVIŠĆU SVEČANO OTVOREN NAJVEĆI I NAJMODERNIJI VATROGASNI CENTAR U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

ROVIŠĆE
Objavio: Vesna Ruklić

Jučer je u Rovišću održana svečanost otvorenja Vatrogasnog centra Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rovišće označavajući povijesni trenutak za Općinu Rovišće i njenu Vatrogasnu zajednicu.

Ovaj objekt financiran je sredstvima iz mjere 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” u iznosu od 6.629.232,50 kuna. Ukupna vrijednost Vatrogasnog centra u konačnici je iznosila 8,5 milijuna kuna. Vatrogasni centar DVD-a Rovišće ističe se kao najveći i najmoderniji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, pružajući ne samo potrebne kapacitete za vatrogasne aktivnosti, već i raznolike društvene funkcionalnosti za širu zajednicu. Osim prostora za smještaj vatrogasnih vozila, objekt sadrži tri radne sobe, ured za sastanke, veliku salu prilagođenu raznim namjenama, sobu za dežuranje te kontrolni centar. Dodatno, okoliš je pažljivo uređen, obogaćen malim parkom te prostranim parkiralištem, čime se stvaraju optimalni uvjeti za kvalitetno obavljanje vatrogasnih zadaća i društvenih aktivnosti.

320

Predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rovišće Ivica Tanjić prisjetio se, kako je kazao, povijesnog trenutka, 12. ožujka 2019. godine kada je stigla vijest iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju da je projekt izgradnje Vatrogasnog centra Rovišće, koji su s velikom nadom i entuzijazmom prijavili članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rovišće u suradnji s Općinom pozitivno ocijenjen što je rezultiralo dobivenim iznosom od 6.629.232,50 kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. – Kao predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva želim izraziti neizmjernu zahvalnost svima koji su sudjelovali u ovom nesebičnom pothvatu. Ovo nije samo izgradnja infrastrukture, već izraz naše zajedničke brige i odgovornosti prema sigurnosti i dobrobiti svih stanovnika naše općine, istaknuo je Tanjić i dodao kako je vatrogastvo mnogo više od posla. – Ono predstavlja poziv koji odražava hrabrost, odanost i spremnost na pružanje pomoći onima u nevolji. Vatrogasci su pravi junaci koji bez oklijevanja riskiraju svoje živote kako bi sačuvali tuđe. Izgradnja vatrogasnog centra Rovišće nije samo pobjeda za DVD Rovišće, već za cijelu zajednicu koja će sada imati moderno opremljeni centar sposoban odgovoriti na sve izazove koji stoje pred nama, kazao je i istaknuo da je ovaj projekt primjer kako se zajedničkim snagama mogu ostvariti značajne ciljeve koji doprinose boljitku cijele zajednice. Tanjić je zahvalio Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj, sponzorima i svim pojedincima koji su podržali projekt.

Općina Rovišće je omogućila izgradnju na općinskom zemljištu te financirala projektne dokumentacije u iznosu od 180 tisuća kuna i zatvorila kredit za izgradnju od 1,3 milijuna kuna.
Predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, Silvestar Štefović obratio se okupljenima ocjenjujući centar kao impozantan doprinos vatrogasnoj zajednici općine Rovišće i cijele županije. – Moram reći da mi je srce zaista puno i radostan sam što možemo danas biti ovdje na otvorenju ovako velebnog i krasnog vatrogasnog centra koji će sustav vatrogastva na području ne samo općine Rovišće, nego i cijele Bjelovarsko-bilogorske županije sigurno podići na jednu višu razinu. Čestitam načelniku Slavku Prišćanu za potporu projektu i njegovu predanost vatrogastvu . Čestitam i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Rovišće na izgradnji prekrasnog centra uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i europskih fondova, rekao je Štefović. Na svečanom otvorenju vatrogasnog doma u Rovišću, načelnik općine Slavko Prišćan izrazio je svoju zahvalnost i potporu vatrogascima te je naglasio važnost očuvanja vatrogastva na ruralnim područjima.

320

– Trebalo je puno želje, volje i ljubavi da se vatrogastvo na malim područjima sačuva. Koliko je trebalo vlastitih ulaganja, vlastitih sredstava, koliko je trebalo vlastitog rada uložiti u sve skupa da bi ustvari pokazali svoju humanost i pokazali svoju želju da se pomogne ljudima u najtežim trenucima, a najteži trenuci su kada si u problemu, kada ti gori kuća, kada ti gori neki objekt, kazao je Prišćan i dodao kako vatrogasci igraju ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti zajednice, bilo da se radi o požarima, prometnim nesrećama, olujama, potresima ili drugim izvanrednim situacijama. Izrazio je svoju duboku zahvalnost svim vatrogascima koji se nesebično žrtvuju kako bi pomogli ljudima u njihovim najtežim trenucima. Također je podsjetio na važnost ulaganja u ruralna područja te kako su takva ulaganja ključna za razvoj i očuvanje lokalnih zajednica. Pohvalio je transparentnost i kontrolu troškova te istaknuo da je to najbolji način da se pokaže kako se svaka kuna ulaže s ciljem unaprjeđenja zajednice. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić pohvalio je napore i predanost svih koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. – Doista bih vam htio čestitati na ovom pothvatu, na izgradnji ovakvog jednog modernog vatrogasnog doma. Vjerujem da će ovaj prostor biti na usluzi građanima i mještanima Rovišća za razne manifestacije i potrebe. Vjerujem da će netko u budućnosti posebno isticati ljude iz 2023., zaključio je Pavić.…. super portal

Post je objavljen 05.11.2023. u 07:30 sati.