SLAVONIJA POD VODOM
[ # ]

SLAVONIJA

Brdske bujice oštećuju puteve i kuće poplavljujući podrume u Slavoniji . Vatrogasci su stalno na terenu i crpe vodu iz poplavljenih podruma, baš kao i električari koji saniraju oštećenja na elektrovodovima.



U Slavoniji poplave zadaju probleme mještanima, poplavljujući puteve i podrume kuća. Vatrogasci su stalno na terenu i crpe vodu iz poplavljenih podruma, baš kao i električari "Elektre" koji saniraju oštećenja na elektrovodovima.U predjelu naselja Slobodnica proglašeno je izvanredna obrana od poplava.Stanovnicima prigradskih brdskih naselja (Podvinje, Brodsko Vinogorje...) brdske bujice oštećuju puteve i dvorišta, poplavljujući podrume baš kao i onima u ravničarskim naseljima Tomica, Rastušje, Podcrkavlje, Bukovlje, Vranovci.

Stanje je vrlo ozbiljno. Zasada su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a prijeti nam i proglašenje izvanrednog stanja, rekao je zamjenik brodsko- posavskog župana Davor Vlaović na izvanrednoj sjednici županijskog stožera za zaštitu i spašavanje.

Na putu Slavonski Brod - Našice izlili su se potoci tako da ih mještani s bagerima proširuju kako bi odveli vodu sa puteva i iz svojih dvorišta.U Tomici, riječica Glogovica je toliko nabujala da se na nekoliko mjesta već izlila.- "Nije ovo prvi puta da se Glogovica izliva, ali nitko ne reagira" rekla je Marija Barišić kojoj je ova rječica već poplavila dio kuće i dvorišta, njen sin, Stipo Barišić kaže kako su im prošle godine uzeli jedan dio dvorišta kako bi produbili korito Glogovice.U Slavonskom Brodu, u Županjskoj ulici, poplavljena je put i skoro sva dvorišta i podrumi.Najkritičnije je u Bartolovcima i Slobodnici u općini Sibinj te u novogradiškom naselju Prvči. Vatrogasne ekipe stalno su na terenu i ispumpavaju vodu iz poplavljenih podruma i objekata,Ništa bolje nije stanje ni u ostalim brodskim prigradskim naseljima, a prema prognozama, još najmanje 48 sati padati će kiša.

31.05.2010. ...22:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

LIPOVLJANI-NOVSKA VATROGASNI IZAZOV 2010
[ # ]

LIPOVLJANI

Na području Lipovljani - Novska odžano je natjecanje operativnih vatrogasaca pod nazivom "VATROGASNI IZAZOV 2010". Organizator ovoga hvalovrijednog natjecanja su VZG Novska, VZO Lipovljani i VZG Garešnica a pod pokroviteljstvom nezaobilaznog "VATROPROMETA d.o.o." iz Zagreba.Izazov je skup zadataka koji nastoje simulirati radnje i postupke sa kojima se susreću vatrogasci prilikom operativnog djelovanja. Zadaci -vježbe su osmišljeni na način da budu pristupačni svim kategorijama operativnih vatrogasca, a prilagođeni su uvjetima i mjestu izvršenja. Vježbe su se izvodile na području grada Novske i općine Lipovljani sa pripadajućim naseljima, a završno okupljanje je bilo u vatrogasnom domu DVD-a Lipovljani.

Image and video hosting by TinyPic

U izazovu su nastupile 22 vatrogasne postrojbe sa po 5 članova i jednim vozilom(auto, kombi, kamion) kojim obilaze točke izvođenja pojedinih zadataka. Natjecatelji su bili obavezni imati:Radno odijelo komplet ili zaštitni kombinezon, a može i vatrogasno zaštitno odijelo, Kaciga, Rukavice,Visoke radne cipele, vatrogasne čizme.A sam izazov sastojao se od : pročitaj pravila
01.GAŠENJE POŽARA OTVORENOG PROSTORA
02. EVAKUACIJA UGROŽENIH OSOBA POMOĆU ČAMCA ZA SPAŠAVANJE
03. IMOBILIZACIJA I PRIPREMA ZA TRANSPORT UNESREĆENE OSOBE
04. VEZIVANJE UZLOVA
05. POSPREMA OPREME
06. VATROGASNA KUGLANA
07. HVATANJE LOPTI
08. RUŠENJE METE BRENTAČUM (VP15)
09. GAŠENJE POŽARA OSOBNOG AUTOMOBILA
10. NAPUŠTANJE OPASNOG PROSTORA
11. VJEŽBA IZNENAĐENJA

Nakon svih ovih disciplina pobjednici su ekipa VP Kutina koja je osvojila 946 boda , drugo mjesto pripalo je ekipi DVD Jastrebarsko sa 862 boda te treće mjesto za ekipu DVD Rude sa 810 boda.Inače samo natjecanje otvorio je načelnik Općine Lipovljani uz prisustvo gradonačelnike Gradova Novske i Garešnice te Zapovjednika VZSMŽ g. Mije Brlečića . Na natjecanju ukupno je sudjelovalo 115 natjecatelja, 10 sudaca i 25 vatrogasaca tehničkog osoblja natjecanja. rezultati

...21:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JAVNA VATROGASNA VJEŽBA "BISTRA 2010"
[ # ]

BISTRA

Pierce CAFS.

Cilj javne vatrogasne vježbe 'Bistra 2010.' održane 28.05.2010. u Osnovnoj školi 'Bistra' bio je osiguranje koordiniranosti vatrogasnih postrojbi, policije i hitne medicinske pomoći kod većih vatrogasnih intervencija gašenja požara na građevini i spašavanja unesrećenih osoba te evakuacija djece i djelatnika škole iz objekta.

Image and video hosting by TinyPic

U vježbi su sudjelovali DVD Bistra, JVP Zaprešić, DVD Ivanec, Hitna medicinska pomoć i djelatnici Policijske uprave Zaprešić, a pratili su je članovi vatrogasne mladeži Bistra, popodnevna smjena učenika i učitelja OŠ 'Bistra', zainteresirani promatrači s područja općine i lokalni mediji čime je vježba ispunila svrhu i ostvarila značajan doprinos promociji vatrogastva.Vježbom su prikazani postupak evakuacije djece iz škole, dolazak svih interventnih vozila na požarište, opremu i postupke koji se koriste pri gašenju, a osobito su efektni bili postupci izvlačenja unesrećenih te ulazak preko ljestava na kat objekta. Na kraju vježbe zapovjednik DVD Bistra je predao prijavak o izvršenoj vježbi načeliku općine Bistra koji se svim sudionicima zahvalio na trudu i odazivu. bistra

...16:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EVAKUACIJA DJECE U DONJOJ VOČI
[ # ]

DONJA VOČA
Piše: prof.Rahela Blažević

U sklopu obilježavanja Mjeseca zaštite od požara ,Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Voća je, na poziv škole ,pripomoglo u realizaciji vježbe evakuacije i spašavanja koju je škola planirala svojim Planom evakuacije i spašavanja.Kako isti pretpostavlja obvezu provođenja ovakvih vježbi najmanje jednom u dvije godine,Mjesec zaštite od požara bio je najprikladnije vrijeme za izvođenje .Simuliran je požar na katu školske zgrade.

Image and video hosting by TinyPic

Elaborat je izradio Danijel Godinić,viši vatrogasni časnik,suprug jedne od učiteljica u školi koji vrlo dobro poznaje školsku zgradu i potrebe u slučaju iznenadnog požara.Rukovodeći vježbom uz ravnateljicu i domara,prigodnim komentarom objašnjavao je učenicima cjelokupnu situaciju i postupak spašavanja potencijalno unesrećenih iz školskog objekta.U vježbi je sudjelovala i školska ekipa Crvenog križa koja je na nosilima iznijela jednog učenika i simulirala pružanje prve pomoći prilikom slomljene potkoljenice i gušenja dimom.Drugog“ unesrećenog“ iznijeli su vatrogasci pokazavši učenicima čvrsta ,rasklopiva nosila koja se primjenjuju kod sumnji na prijelom kralježnice.

Image and video hosting by TinyPic

Osmero učenika,članova Vatrogasne mladeži DVD-a Donja Voća izvelo je zanimljive skokove s prozora učionice na prvom katu kojima su oduševili svoje razredne kolege i učitelje.Isti su učenici bili i ovogodišnji sudionici Državne smotre mladih vatrogasaca te su izvrsno pripremljeni za ovakve akcije.U vatrogasnoj ekipi bila je većina mladih ljudi koji su prije nekoliko godina također bili učenici ove škole te je vježba ujedno bila i prigoda za populariziranje humanih aktivnosti koje provode vatrogasna društva spašavajući imovinu i živote građana.

Vježba je izvedena i u područnoj školi ,a valja naglasiti da joj je u obje škole nazočio i veći broj gledatelja,uglavnom roditelja učenika te djece koja još nisu polaznici škole.
Vatrogasci su oduševili učenike i gledatelje atraktivnošću,brzinom,spretnošću i impozantnom opremom i uniformama.Svi su zajedno imali priliku ponešto naučiti o iznenadnim požarima i načinima spašavanja te se družiti na zajedničkom domijenku prigodom kojeg je ravnateljica zahvalila vatrogascima na izvrsnoj suradnji sa školom koja traje već niz godina i u drugim dijelovima obrazovnog i odgojnog programa . Ravnateljica,prof.Rahela Blažević, ističe izvrsnu suradnju s DVD-om Donja Voća na prijevozu učenika na natjecanja,održavanju školskog objekta i okoliša te u sličnim aktivnostima.Škola je dobitnik plakete,a ravnateljica zahvalnice za poseban doprinos i potporu vatrogastvu i zaštiti od požara.

Image and video hosting by TinyPic

Za sjećanje na ovu uspješnu vježbu ,DVD-u Donja Voća darovana je intarzija s motivom podravskog sela koja će krasiti prostorije vatrogasnog doma te nekolicina hižica od terakote koje proizvodi učenička zadruga „Hižica“. Zahvaljujem Vam na vašem trudu i angažmanu oko vježbe evakuacije i spašavanja.Vježba je bila dobro osmišljena,vremenski primjerena osnovnoškolskom uzrastu i učenicima vrlo interesantna.Puno su vidjeli i naučili,a možda ste kod nekih pobudili i novi interes za učlanjenje u vašu organizaciju.
Upravo takve prezentacije pokazuju koliko je važna i humana vaša djelatnost.

Učenike je posebno zadivila vaša oprema i hrabrost mladih vatrogasaca,njihovih školskih prijatelja koji su skakali sa školskih prozora na prvom katu.Želim vam puno uspjeha u vašem radu i zahvaljujem u ime učenika,zaposlenika i u svoje osobno ime,istaknula je ravnateljica škole.

...16:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POKAZNA VJEŽBA "VLAK 2010"
[ # ]

HARMICA

Pierce CAFS.

U organizaciji Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i Državne uprave za zaštitu i spašavanje Zagreb na malograničnom prijelazu Harmica u općini Brdovec održana je pokazna vježba zaštite i spašavanja pod nazivom „VLAK 2010.“. „Mogli smo vidjeti kvalitetnu pripremljenost naših operativnih snaga za reagiranje u kriznim situacijama“, rekao je zamjenik župana Rudolf Vujević.

Image and video hosting by TinyPic

Priča je bila zamišljena na način da se kamion natovaren s opasnim tvarima zaletio u vlak. Posljedica je bila mnoštvo ozlijeđenih u vlaku, poginuli i razlivena kemikalija na prometnici na pruzi u Harmici. U koordiniranoj akciji sudjelovali pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Javna vatrogasna postrojba Zaprešić, Vatrogasna zajednica općine Brdovec, PVP Pliva, djelatnici policije i Hitne pomoći Zagrebačke županije. pročitaj više

30.05.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POKRENUTA AKCIJA „U SLUČAJU OPASNOSTI NAZOVITE 112“
[ # ]

ZAGREB

Zagrebačka županija, Državna uprava za zaštitu i spašavanje – područni ured Zagreb te Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije pokreću akciju dijeljenja letaka „U slučaju opasnosti nazovite 112“.

Image and video hosting by TinyPic

Promidžbeni letak, koji je tiskan u 50.000 primjeraka, dijelit će se stanovništvu Zagrebačke županije s ciljem informiranja građana kako postupiti u slučaju nastanka potresa, požara, poplave te nesreća s opasnim tvarima kao i akcidenta u Nuklearnoj elektrani uz prikaz znakova za uzbunjivanje stanovništva.Do kraja svibnja, stanovnicima Zagrebačke županije, ove edukativne letke dijelit će članovi Vatrogasnih zajednica i mnogobrojnih Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

„Ovaj promidžbeni letak samo je dio nastojanja Države uprava za zaštitu i spašavanje u stvaranju sigurnog ozračja za život i rad naših sugrađana i smanjivanju posljedica nesreća i katastrofa“ istaknuo je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut nadodavši kako se ovom akcijom također želi i dodatno promovirati jedinstveni broj za žurne situacije - 112 - kao i drugi nacionalni brojevi koje treba zvati u slučaju nastanka određene opasnosti.

Image and video hosting by TinyPic

„Zagrebačka županija je u ovoj godini za zaštitu i spašavanje izdvojila 700.000 kuna. Osim ove hvalevrijedne akcije podjele letaka, u organizaciji Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije u subotu, 29. svibnja s početkom u 13:45 sati na malograničnom prijelazu Harmica u općini Brdovec održat će se pokazna vježba zaštite i spašavanja po nazivom „VLAK 2010“. Tamo ćemo iz prve ruke vidjeti kvalitetnu pripremljenost naših operativnih snaga za reagiranje u kriznim situacijama“ rekao je zamjenik župana Rudolf Vujević.
zagrebačka županija

...07:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SMOTRA 920 VATROGASACA SPLITSKO- DALMATINSKE ŽUPANIJE
[ # ]

SPLIT
Piše / Foto: Joško Pejković
Video: Antun Erceg

Pierce CAFS.

Ovom prigodom vatrogasci su predstavili dva nova kanadera, airtraktore i helihoptere, te vatrogasna vozila iz programa vlade uz nadu da će im ovog ljeta trebati što manje!

Image and video hosting by TinyPic

Jučer 29.svibnja izvršena je smotra vatrogasaca Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije. 920 vatrogasaca i vatrogasne tehnike.Smotru je izvršio glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin uz pratnju Vatrogasnog zapovjednika VZ-SDŽ Dražena Glavine.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon završetka smotre svećani ešalon vatrogasaca nadletjeli su pripadnici protu požarne eskadrile Hrvatske vojske i to:Dva nova kanadera 881-882,dva air-traktora amfibi te dva helihoptera MTV-MI8, što ujedno dokazuje da su novi kanaderi spremni za borbenu uporabu zračnih snaga iako u tiskovini se piše da nisu ispravni i kako ih treba vratiti u firmu Bombader u Kanadu.


Image and video hosting by TinyPic

29.05.2010. ...21:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

APEL VATROGASACA: MORAMO SAČUVATI SVIMA ZNANI BROJ 93
[ # ]

SPLIT
Piše: Milena Budimir
Foto: Feđa Klarić

Članovi Javnovatrogasne postrojbe grada Splita i vatrogasni čelnici uoči smotre gasitelja i tehnike na Rivi. Osmosatno radno vrijeme, umjesto dvanaestosatnoga, kod nas stvara samo dodatne troškove, skraćuje se vijek trajanja opreme i vozila i ono će nam unazaditi struku, tvrdi Felicio Parčina

Image and video hosting by TinyPic

Kada se donosio novi Zakon o radu, baš nitko nije ni pokušao konzultirati se s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, nitko ih nije ni upitao imaju li kakvu primjedbu ili, možda, prijedlog, nego je Zakon preuzet iz europskih, s tom razlikom da je u “prepisivanju” zaboravljen dio gdje jasno stoji kako sve hitne službe moraju biti izuzete od osmosatnog radnog vremena.Zašto je tako, upitali smo Felicija Parčinu, zapovjednika Javnovatrogasne postrojbe grada Splita. - Osmosatno radno vrijeme, umjesto dvanaestosatnoga, kod nas stvara samo dodatne troškove, skraćuje se vijek trajanja opreme i vozila i ono će nam unazaditi struku - kazuje nam zapovjednik Parčina.

Naime, kada vatrogasci stignu na posao, moraju pregledati opremu i vozila koja zadužuju, svaki se stroj pojedinačno mora pokrenuti kako bi se uočio eventualan kvar na vrijeme, nakon toga im slijedi sat vremena fizičke priprave, zatim teoretski i praktični dio osposobljavanja, a sve to pod uvjetom da upravo to vrijeme nisu proveli na intervenciji. Dakle, umjesto da se to odrađuje dva puta dnevno, sada se radi triput. Nije to jedini problem s kojim se susreću gasitelji, muku muče i s financijama. Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina kazuje nam kako ih 60 posto općina i gradova ne financira sukladno Zakonu, čak 40 posto lokalnih samouprava je odbilo izrijekom, sufinancirati sezonske vatrogasce?! - Plaća sezonskog vatrogasca je 3000 kuna, u bogatijim općinama tri i pol, no upravama je i to puno, premda je odgovornost za stanje zaštite od požara na gradonačelnicima i načelnicima! - oštar je Glavina.

Upozoravaju i na zavrzlamu oko broja 112 i njihova 93.
- Naša je država jako bogata kada ima sredstva za osigurati dežurstva u isto vrijeme na tri različita mjesta, a sva su s istim ciljem - pomalo su i cinični naši vatrogasci. Vele kako nemaju ništa protiv broja 112, ali bi voljeli da se pridoda najjačoj organizaciji u zaštiti i spašavanju, a to su upravo oni. Zalagat će se svim silama, kažu, da se svima znan 93 zadrži, on im omogućava brzu reakciju, a u njihovu poslu vrijeme je faktor broj jedan.
slobodna dalmacija

Image and video hosting by TinyPic

...13:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KOSOR ZAGLAVILA U LIFTU: 'KAO ŠTO VIDITE USPJEŠNO SAM SPAŠENA"
[ # ]

ZAGREB
Piše: Mario Velić
Foto: Nino Strmotić
Karikatura: Nik Titanik

- Krenula sam u zračnu luku i zaglavila. Došli su vatrogasci i što ja znam tko još ne - objasnila je Kosor s osmijehom na licu.Najpoznatiji hrvatski karikaturist brzinski je napravio karikaturu kojom je na svoj način prokomentirao premjerkino zaglavljenje u liftu

Image and video hosting by TinyPic

Na primopredaju broda Jadran za domaćeg brodara Jadroliniju u Splitu premijerka Jadranka Kosor stigla je sa zakašnjenjem.- Na odlasku u zračnu luku zaglavila sam u liftu. Došli su vatrogasci i što ja znam tko još ne, no evo kao što vidite uspješno sam spašena. Onda smo još malo čekali avion pa smo zato zakasnili na čemu se ispričavam - govorila je novinarima s osmijehom premijerka Kosor što dokazuje da nesretan događaj nije ostavio traga na njoj.

Nezgoda se dogodila jutros, kada je premijerka krenula u zračnu luku jer je već prije 11 sati trebala biti u Splitu. No, baš tada pokvario se lift u premijerkinoj zgradi na zagrebačkim Ravnicama, u Šeferovoj 4. Uslijedila je žurna akcija i vatrogasci su ubrzo pripomogli premijerki Kosor, koja je tek malo zakasnila u Split, a na kraju je događaj ipak zaključila osmijehom. večernji list

Image and video hosting by TinyPic

Vijest da je premijerka Kosor zapela u liftu očito je bila vrhunska inspiracija za Nikolu Plečka, tj. Nika Titanika. Najpoznatiji i najbolji hrvatski karikaturist brzinski je napravio karikaturu kojom je na svoj prepoznatljivi način prokomentirao ovaj događaj.- To mi je posao. Konstatno gledam sve što radim i kada mediji dobro reagiraju odmah slijedi moja reakcija, kakva god da je: Nekada je manje smiješna, a nekada više - rekao nam je dobro raspoloženi Nik Titanik.

Kada smo ga pitali odakle ideja za lift koji prigovara vatrogascima, kroz smijeh je odgovorio da su to "neki pomaknuti klikeri u njegovoj glavi".Za izradu ove karikature trebalo mu je 15 do 20 minuta.- Baš sam se mučio sa temom koju ću obraditi i kada sam vidio naslov znao sam da je to to - dodao je Nik Titanik.
zagrebancija

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SVEČANA SJEDNICA U SKLOPU PROSLAVE 140. GODINA VATROGASTVA U GRADU ZAGREBU
[ # ]

ZAGREB

U petak, 28. svibnja 2010. održana svečana sjednica povodom obilježavanja 140 godina vatrogastva u gradu Zagrebu.Uz nazočnost mnogobrojnih gostiju, sjednici su u ime DUZS-a prisustvovali ravnatelj Damir Trut, tajnik Kabineta Zdravko Šuker i zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Željko Sutlar.

U petak, 28. svibnja 2010., u prostorijama Starogradske vijećnice održana je svečana sjednica povodom obilježavanja 140 godina vatrogastva u gradu Zagrebu. Ovom proslavom obilježeno je 140 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zagreb, 100 godina Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i 80 godina Vatrogasne zajednice Grada Zagreba.Na svečanoj sjednici prikazan je kratki dokumentarni film kojim je prikazana kratka povijest svakog slavljenika, kao i njihova međusobna suradnja i povezanost, a na kraju su uručene spomen diplome svim uzvanicima u znak sjećanja na ovu veliku obljetnicu.

Image and video hosting by TinyPic

Pismo potpore i čestitku zagrebačkim vatrogascima uputila je i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja je istaknula kako je svijest o potrebi spašavanja naše nacionalno blago. Također, pismom je poručila vatrogascima kako će im u njihovom časnom i plemenitom poslu Vlada uvijek pružati potporu. Premijerka je na kraju u svom pismu zahvalila vatrogascima na velikoj požrtvovnosti i svim spašenim životima i imovini.

Vatrogascima se obratila i izaslanica hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, Zrinka Vrabec Mojzeš, koja je istaknula kako je zanimanje dobrovoljnog vatrogasca izrazito plemeniti čin te znači mnogo više od samog spašavanja života i imovine. U ime predsjednika Hrvatske, zagrebačkim je herojima poželjela mnogo uspjeha u daljnjem radu te istaknula kako uvijek mogu računati na potporu predsjednika Ive Josipovića.

Proslavi obljetnice nazočili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ujedno i pokrovitelj svečanosti, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, Vladimir Faber u ime Ministarstva unutarnjih poslova, zamjenik načelnika PUZ-a Mihael Varga te predstavnici Crkve i Grada.

Obraćajući se nazočnima, ravnatelj DUZS-a Damir Trut istaknuo je kako je u proteklih pet godina velikim naporom svih djelatnika i snažnom potporom Vlade RH napravljen iskorak u izgradnji jedinstvenog sustava zaštite i spašavanja, u kojem svaki od segmenata ima svoju ulogu u objedinjenom sustavu vođenja i koordiniranja kroz Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. ''Jedan od najbitnijih segmenta tog sustava je dakako vatrogastvo. Ono je vatreno srce sustava. Zajednička misija vatrogastva kao i misija ostalih karika u sustavu zaštite i spašavanje jest učiniti Hrvatsku sigurnom zemljom, sigurnom turističkom destinacijom, spriječiti nesreće koje se mogu spriječiti, umanjiti posljedice nesreća koje se ne mogu spriječiti te usavršavati sposobnosti sustava kako bi još bolje služio ljudima i zajednici'', naglasio je.

...11:37 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"MI SMO ZNALI DA VRIJEDIMO, A TO SMO SADA I SVIMA DOKAZALI"
[ # ]

BEDEKOVČINA
Piše: Alen Brodar

Mladež DVD-a Bedekovčina osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju. Mladež DVD-a Bedekovčina natjecala se u vježbama s preprekama i u štafeti. Sljedeće godine predstavljat će Hrvatsku na Vatrogasnoj olimpijadi u slovenskom Kočevju.

Image and video hosting by TinyPic

Sve smo shvatili ozbiljno, marljivo smo se pripremali i znali smo koliko vrijedimo, pa smo to i pokazali. I do sada smo postizali dobre rezultate i uvijek bili pri vrhu, ali ovo sada je vrhunac, bez lažne skromnosti govori 12-godišnji Božidar Novosel, zapovjednik mladeži Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bedekovčina, koja je na državnom natjecanju, održanom sredinom svibnja u Šibeniku osvojila prvo mjesto.

Bez greške
– Za ovo natjecanje pripremali smo se od kraja ožujka, a vježbali smo gotovo svakodnevno. Sve nam se poklopilo i bez greške smo odradili vježbe – nadovezao se Božidarov brat, 16-godišnji Denis, koji je već "veteran". Ovo mu je bilo već treće državno natjecanje i sada se konačno okitio prvim mjestom.
– Znao sam da to možemo. Uvijek nam se prije znala potkrasti neka pogreška, zbog koje bismo dobili negativne bodove, ali sada je sve išlo k'o po špagi – zadovoljno je pričao Denis, kojem je to bilo posljednje državno natjecanje vatrogasne mladeži na kojem je sudjelovao, budući da je navršio 16 godina, što je gornja granica za sudjelovanje na natjecanju.

– Odlično smo odradili vježbe s preprekama, ali još bolje smo odradili štafetu, za 75,3 sekunde, a zadano vrijeme bilo je 77 sekundi. Puno nam je značila ta sekunda i pol – rekao je 14-godišnji Danijel Meštrović, treći član od deseteročlane ekipe koja je postigla zavidan rezultat, zbog kojeg će predstavljati Hrvatsku sljedeće godine na Vatrogasnoj olimpijadi u slovenskom Kočevju.Pobjednička desetorica izabrana je između šezdesetak djece koja su članovi bedekovčanske vatrogasne mladeži, a po riječima njihova predsjednika Željka Odaka, izabrani su jer su bili spremni podnijeti teret koji nosi sudjelovanje na državnoj smotri najboljih mladih vatrogasaca.

Plod dugogodišnjeg rada
– Ovaj rezultat plod je dugogodišnjeg rada. Naime, s djecom naših članova počeli smo raditi još 1995. godine, i dosad smo sudjelovali na brojnim vatrogasnim natjecanjima. Otada smo na sedam državnih natjecanja uvijek bili među prvih deset. Ovo je naša kruna, a što se tiče olimpijade, nastojat ćemo što bolje prezentirati našu županiju, državu i općinu – zaključio je predsjednik DVD-a Bedekovčina Željko Odak, ponosan na svoju mladež.Inače, Krapinsko-zagorsku županiju na natjecanju u Šibeniku predstavljale su tri ženske i četiri muške ekipe.
večernji list

...10:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DRŽAVNE PRVAKINJE NA SVEČANOM PRIJEMU U OPĆINI JOSIPDOL
[ # ]

JOSIPDOL

U utorak 25.05.2010. godine u 13:30 načelnik Zlatko Mihaljević i njegov zamjenik Nikica Jagnjić ugostili su državne prvakinje, članice ženske ekipe vatrogasne mladeži DVD-a Josipdol. Načelnik je djevojčicama još jedanput čestitao na osvojenom odličju i poželio uspjeha u narednim natjecanjima, a posebno u pripremi za odlazak na europsko prvenstvo iduće godine u Sloveniju.

Image and video hosting by TinyPic

Općina Josipdol apelira na sve počevši od VZ grada Ogulina, županijske vatrogasne zajednice i same Karlovačke Županije tj. župana da se pomogne oko priprema ili oko kompletnog opremanja ženske ekipe mladeži DVD-a Josipdol da bi na čim bolji i reprezentativniji način promovirale našu državu, županiju, županijske i gradske vatrogasne zajednice te samu Općinu Josipdol i svoj matični DVD, a na njima ostaje da svojim aktivnostima te uzornim i ozbiljnim pristupom pokušaju osvojiti i europsko odličje.

Svim tim aktivnostima pokazati će se da 100 i više godišnja tradicija vatrogastva na području naše Općine daje svoje vrhunske rezultate. Na primanju članica ženske ekipe DVD-a Josipdol nazočili su i njihov predsjednik i zapovijednik. U prigodi prijama kod načelnika Općine Josipdol sve članice ekipe koje su sudjelovale na natjecanju i osvajanju državnog odličja dobile su od načelnika prigodne poklone u znak sjećanja na osvojeno prvo mjesto.
općina josipdol

...06:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SPREMNI ZA LJETNU POŽARNU SEZONU
[ # ]

BUZET

Vatrogasnom vježbom u kojoj su sudjelovale zračne snage, 130 vatrogasaca i 35 vatrogasnih vozila danas je u Buzetu prikazana mogućnost istarskog vatrogastva.

Image and video hosting by TinyPic

Kanader, air traktor, helikopter, 35 vatrogasnih vozila, 130 vatrogasaca, 7 istarskih javnih vatrogasnih postrojbi, 4 dobrovoljna društva, Gasilska brigada Koper, JVP Opatija, gosti iz Trsta, policija i Hitna medicinska pomoć rezime je združene vatrogasne taktičko-pokazne vježbe gašenja požara otvorenog prostora održane danas u Buzet. Riječ je, naime, o najvećoj vježbi na poluotoku u posljednjih deset godina.

Vježbi spašavanja osobe, koja je ostala zarobljena u automobilu prilikom sudara s cisternom, te gašenju šumskog požara pomoću zračnih snaga prisustvovao je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin te zapovjednici priobalnih županija, dok su u zanimljivim i edukativnim prizorima uživala i mnogobrojna djeca iz Buzeta i Lupoglava.

- Današnja vatrogasna vježba je prikaz mogućnosti istarskog vatrogastva u realnom prostoru. Pokazali smo sve ono što se događa od početka požara do trenutka kada vatra eskalira odnosno poprimi katastrofalne razmjere, kada moramo upotrijebiti zračne snage, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac. Istaknuo je da su istarski vatrogasci u potpunosti spremni za predstojeću ljetnu požarnu sezonu te je građanima Istre i njenim gostima dao garanciju da su, što se vatre tiče, sigurni.

Image and video hosting by TinyPic

- Vatrogasna snaga Istre je primjer organiziranosti, kako je to napravljeno u zemljama EU. Po ocijeni odgovornih tijela RH već nekoliko godina uspješno se ocjenjuje naš rad i sustav koji ne poznaje administrativne granice općina, gradova pa čak i susjednih županija. Prema tome, u danom trenutku mi bilo koji požar na području Istarske županije tretiramo kao jedan jedinstveni događaj, kazao je Kozlevac.

Istra se danas diči s 230 profesionalnih vatrogasaca, 870 osposobljenih dobrovoljnih i vatrogasaca, oslanja se na ekipu hrvatskih šuma od 50 pripadnika, a tijekom ljeta pojačava se i s 42 sezonska pripravnika. Ima sustav od 1200 ljudi zemaljskih snaga, dok se u određenom trenutku oslanja i na zračne snage. Tehnička opremljenost je 182 vozila svih namjena pa je vozni park i tehnika sada na razini EU.

U Buzetu je sinoć održan i redoviti sastanak zapovjednika priobalnih županija gdje su sumirane pripreme. Konstatirano je kako u ljetnu požarnu sezonu hrvatsko priobalje ulazi pripremljeno.
grad buzet

28.05.2010. ...16:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠKOLA GORI! DJECO, SVI BRZO VAN, TRČITE NA DVORIŠTE
[ # ]

BIŠKUPEC
Piše: Izak Vrtarić
Foto: Marko Jurinec

Treća osnovna škola Varaždin, u Biškupcu, u vatrogasnoj vježbi evakuirana je za 3 minute. Učenici, koji su članovi DVD-a Biškupec, potom su sami aparatima gasili "požar".

Gori! Trčite van! Točno u 9 sati na tri zvuka školskoga zvona, svih 470 učenika 3. Osnovne škole u Biškupcu pobjeglo je na dvorište, odakle su pratili kako vatrogasci košarom spuštaju zaostale u "požaru" na katu te kako drugi dio "stradalnika" skače na zračni jastuk koji su vatrogasci napuhali u nekoliko minuta.- Zadovoljna sam vremenom evakuacije. Za manje od 3 minute svi su bili vani, iako su u starom dijelu škole, gdje su viši rezredi, uži hodnici. Još da imamo razglas za uzbunjivanje... - ispričala nam je na dvorištu ravnateljica Jasenka Martinčević.

Image and video hosting by TinyPic

Ovu vatrogasnu vježbu organizirao je DVD Biškupec, a opremom i ljudstvom pomogla je i profesionalna JVP Varaždin.- Sve gradske škole imaju plan evakuacije. U njemu su određeni izlazi iz objekta, broj djece, način bijega... Ali škole te planove trebaju i uvježbavati! Dosad smo ovakve vježbe odradili u 1., 2., i 3. Osnovnoj, a proći ćemo sve škole u gradu. Mislim da još nisu dovoljno svjesni i ne shvaćaju ozbiljno sve skupa. Zato i radimo te vježbe – kaže Tomislav Bogović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždina.

U biškupečkoj školi, kaže, fali razglas ili neki drugi sustav uzbunjivanja. Da vježba nije najavljena, djeca zvono ne bi shvatila ozbiljno. Ravnatelji bi zgrade trebali ponekad isprazniti bez najave, kaže.- Problem su u nekim školama i pristupni putevi pa ne mogu prići vozilo s ljestvama ni vozilo za gašenje. Svi, pak, imaju vatrogasne aparate, nadam se servisirane! - kaže Bogović.

Vatrogasci žele što više mladih u svojim redovima. Na dvorištu 3. Osnovne, nakon evakuacije, improvizirani požar aparatima su gasili učenici članovi DVD-a Biškupec. Ukupno ih je 24, najviše u gradu.- Ta djeca znaju s opremom i vjerujem da bi se snašli u slučaju pravog požara, kad treba hitno djelovati. Poslije ove vježbe poslat ćemo djeci upitnik i nadamo se da će ih još pristupiti vatrogascima – kaže Bogović.
večernji list

...14:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MALIM VOZILOM BRŽE ĆE GASITI POŽARE U STAROJ JEZGRI
[ # ]

ZADAR
Piše: Stela Filipi
Foto: Željko Mršić

Zadarski vatrogasci od sada će puno lakše gasiti požare koji buknu u staroj gradskoj jezgri jer su prije nekoliko dana kupili malo navalno vozilo kojim će moći brzo intervenirati i u najnepristupačnijim ulicama

Image and video hosting by TinyPic

Zadarski vatrogasci od sada će puno lakše gasiti požare koji buknu u staroj gradskoj jezgri jer su prije nekoliko dana kupili malo navalno vozilo kojim će moći brzo intervenirati i u najnepristupačnijim ulicama. Kako kaže Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik, novim vozilom dugim četiri i pol metra te visokim samo dva metra moći će voziti po Varošu i prolaziti ispod tendi kafića kako bi što prije došli na požarište. Vozilo je opremljeno visokotlačnom crpkom do 100 bara, a u njemu ima mjesta za dva vatrogasca. večernji list

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI DOBILI VOZILO I GLISER
[ # ]

SKRADIN

Vatrogasci iz njemačkog mjesta Staufena (pokrajina Baden-Wurttenberg) još jednom su potvrdili svoju humanost. Na red su došli Skradinjani i Dubravičani, kojima su uručili tehničko vozilo i gliser.

Image and video hosting by TinyPic

 Kod vas se osjećamo kao kod kuće i pravo je zadovoljstvo donacijama razveseliti naše kolege iz Hrvatske. Dobro smo upoznati s njihovim kroničnim problemom manjka vatrogasnih vozila i opreme, tako da redovito nastojimo pomoći. U Skradinu smo odlično primljeni, osjetili smo gostoprimstvo i dobrodošlicu na svakom koraku, pa planiramo uspostaviti suradnju između vaše županije i okruga Hochschwarzwald  kazao nam je Gerhard Lai, okružni vatrogasni zapovjednik u ulozi nositelja njemačke donacije.Također, gosti iz Njemačke nisu skrivali riječi pohvale na račun svojih domaćina, skradinskog gradonačelnika Nediljka Dujića, Jordana Žaje, tajnika ŽVZ-a, i Ante Pižića, predsjednika DVD-a Skradin.

Vodičani posjetili predškolce
Djecu vodičkoga gradskog vrtića “Tamaris” posjetili su vatrogasci DVD-a Vodice, kako je već uobičajeno tijekom svibnja, mjeseca zaštite od požara. Mališani su imali priliku vidjeti protupožarnu opremu i tehniku kojom vatrogasne jedinice raspolažu, a pravo oduševljenje izazvala je vožnja vatrogasnim ljestvama i dječjim vatrogasnim vozilom, te darovani baloni.
slobodna dalmacija

27.05.2010. ...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠOKANTAN PODATAK: U ZAGREBU FALI 270 VATROGASACA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Boris Cvetković

Nema zapošljavanja ove godine.JVP Grada Zagreba u ovom trenutku nedostaje gotovo 44 posto ljudstva, a zbog nedostataka novca ove godine nema novih zapošljavanja.

Od 616 potrebnih operativnih vatrogasaca, koliko bi ih trebalo biti na području Grada Zagreba, Javnoj vatrogasnoj postrojbi trenutno nedostaje 270 ili gotovo 44 posto ljudstva. Stanje u JVP se ove godine neće mijenjati, jer prema izjavama odgovornih ljudi, ne samo da nema novca za nove službenike, već se jedva pokrivaju i troškovi trenutno zaposlenih operativaca.

Posljednja veća grupa od 30 vatrogasaca zaposlena je 1. travnja 2008. godine. U JVP Grada Zagreba ističu da im je osim nedostatka novca veliki problem i nedostatak vatrogasnih postaja. Ipak, popunjavanje praznih mjesta Ured za krizne situacije je uvrstio u desetogodišnji plan.

Nedostaje i 40 vozila te 70 ljudi po postaji
- Za svaku intervenciju u Novom Zagrebu šaljemo vozila iz Savske. Trenutno postoje planovi za izgradnju tri nove postaje, u Sesvetama, Novom Zagrebu i Podsljemenskoj zoni. Sve tri postaje, nažalost zapinju u napretku što zbog nedostatka novca, što zbog imovinsko-pravnih odnosa - istaknuli su u zapovjedništvu JVP Grada Zagreba.U svakoj bi se novoj postaji rasporedilo po 70 ljudi, a za njihove bi potrebe trebalo osigurati još oko 40 vozila. Golemi novčeni nedostatak gradnju odgađa već nekoliko godina.

U posljednje su se vrijeme pojavile informacije da će se već do kraja godine stanje u ljudstvu popraviti, ali odgovorni u zapovjedništvu u Savskoj ulici ne vjeruju u takve špekulacije.Ured za hitne intervencije Pavla Kalinića, koji je odgovoran za stanje u ljudstvu te nadređen vatrogasnoj postrojbi, mudro nas je uputio natrag na JVP Grada Zagreba.
zagrebancija

26.05.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

CRVENI DIM NA TRGU 111.BRIGADE
[ # ]

RIJEKA

U utorak oko 13 sati u središtu Rijeke, iznad zgrade Euroherca, pojavio se crveni dim. Trg 111. brigade ubrzo su popunili i znatiželjni građani, a ulicama su odjeknule vatrogasne sirene. Otprilike 22 metra iznad zemlje, na zgradi Euroherca, već su bili spremni pripadnici riječke Stanice Gorske službe spašavanja. U podnožju zgrade, uz policijsko osiguranje, u akciju su krenuli vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Rijeke, Opatije i Buzeta, uz potporu članova DVD-a Sušak i Drenova, Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora, tvrtke TTS team 24 s autodizalicom. Važan zadatak imali su i četveronožni heroji iz Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa koji su u ruševinama pronašli unesrećenu djevojku. Pripravni primiti i zbrinuti ozlijeđene bili su timovi Hitne medicinske pomoći, a stigli su i aktivisti Crvenog križa Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, kako bi pomogli medicinarima.

Image and video hosting by TinyPic

Srećom, sve ovo bio je samo dio scenarija jedne od dvije tradicionalne pokazno-operativne vježbe operativnih snaga zaštite i spašavanja koje je organizirao Stožer zaštite i spašavanja Primorsko-goranske županije, a povodom mjeseca svibnja posvećenog zaštiti od požara. Građani i lokalne vlasti ovom prilikom imali su prilike upoznati se s mogućnostima djelovanja različitih subjekata u slučaju velike nesreće kakva je uprizorena.

Drugi dio vježbe odrađen je stotinjak metara dalje, na Gatu Karoline Riječke, gdje su spomenuti subjekti zaštite i spašavanja, uz pomoć brodica Lučke kapetanije i Dezinsekcije, korektno odradili posao pri simulaciji teške prometne nesreće autobusa i osobnog automobila, s velikim brojem ozljeđenih osoba, a pri čemu je došlo do pada automobila u more te izljevanja goriva na morsku površinu.

Zapovjednik JVP grada Rijeke Hinko Mance kazao je kako je pokazno-operativna vježba službi uključenih u sustav zaštite i spašavanja na kopnu i moru opravdala cilj da se javnosti pokaže oprema, spremnost i vještina svih službi uključenih u Stožer. Vježbama je prethodio sastanak Koordinacije službi i djelatnika zaštite i spašavanja na državnoj razini.
novi list

25.05.2010. ...21:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNO PRIZNANJE JOSIPU JAŠKI
[ # ]

RAB
Piše: Davor Rostuhar

Postoje i iznimno pozitivni primjeri unutar Hrvatskog priobalja, istaknuo je gospodin Jurin, ali i napomenuo da to prije svega ovisi o lokalnoj zajednici i njihovom angažmanu. “Pozitivan primjer je Istra” rekao je “Tamo se nalazi čak sedam profesionalnih postrojbi koje non stop preventivno nadziru teren. Splitsko dalmatinska županija, za usporedbu, ima samo dvije profesionalne postrojbe. Istra je nadalje, čitav teren pokrila nadzornim kamerama te organizirala efikasan centar koji brzo obrađuje podatke i šalje vatrogasce na teren!”

Image and video hosting by TinyPic

Još je bolji sistem na Rabu!” nastavio je Jurin “I to ponajprije zbog toga što su mještani osvijestili koliko je značajna opasnost od požara i razvili protupožarnu kulturu!” Rapsku priču potpisuje jedan karizmatični vatrogasac, gospodin Josip Jaška. Tih i samozatajan čovjek, za kojeg svi kolege govore da je jedan od rijetkih koji malo priča a puno radi, kao dugogodišnji vatrogasni zapovjednik polučio je takve rezultate da mu ne daju da ode u mirovinu. Požarna sezona stala je jenjavati sredinom kolovoza pa sam otišao do Raba vidjeti u čemu leži tajna Josipa Jaške. Našao sam dobrostojećeg starca koji nikad ne priča o sebi ali uvijek rado dijeli iskustva o učinkovitoj protupožarnoj strategiji koju je sam osmislio. Čest je gost vatrogasnog učilišta i šumarskog fakulteta gdje rado prenosi svoja iskustva mladim generacijama. Međutim, zanimljive priče iz vlastitog života nikad ne iznosi, pa one kruže uokolo i s vremenom se pretvaraju u legende. Poput one da se u mladosti borio u kubanskoj revoluciji, uz bok sa slavnim Che Guevarom.

Odatle mu i vojnička, revolucionarna disciplina, koju svojim pozitivnim autoritetom lako nameće drugima, kažu za njega kolege. Meni je pak, pričao samo o požarima “Mi nemamo ni profesionalne postrojbe, niti dobivamo velika sredstva od države, tehnička oprema nam je stara i oskudna, ali imamo ljude! I to je najvažnije!” objašnjava mirnim i simpatičnim glasom gospodin Jaška. “Non stop promatramo teren s kopna i s mora, kopamo protupožarne prosjeke, šaljemo redovne inspekcije i reagiramo na najmanji dim! Na Rabu nitko ne može zapaliti roštilj na otvorenom, a da mu se mi ne pojavimo za par minuta! Nema letargije sistema, svi časnici mogu odmah odlučivati kad se zateknu na požaru. Svjesni smo da nam u slučaju požara većih razmjera nitko sa strane ne može pravodobno pružiti značajnu pomoć pa smo stoga uzeli stvar u svoje ruke!”

Rabljani prvenstveno ovise o turizmu, pa su shvatili da bi veći požar mogao katastrofalno utjecati na njihove živote i privredu. Radi turističke idile, vatrogasci čak ne pale sirene kad idu na intervencije! Pred požarnu sezonu, vatrogasci obilaze ljude i pričaju s njima, sami ih educiraju i automatski ih angažiraju da svatko pridonese svojim djelom. “Samo nas je 130 vatrogasaca na Rabu” nastavlja Jaška “Ali svaki otočanin, čim uoči dim, odmah o tome obavještava vatrogasce i sam se odmah uključuje u gašenje požara. Razvili smo protupožarnu kulturu naših otočana koja je od neprocijenjive vrijednosti za zaštitu našeg otoka!”

Jedna od najbitnijih mjera koju je osmislio i u praksu proveo Josip Jaška, tiče se spaljivanja poljoprivrednog otpada. Ono je u potpunosti zabranjeno od svibnja do kraja listopada bez nadzora vatrogasaca. Sličan je zakon i u drugim djelovima Hrvatske, ali tamo se on ne provodi u praksu “Ako netko baš mora spaliti poljoprivredni otpad on uvijek može pozvati vatrogasce da nadziru gorenje” objašnjava gospodin Jurin, misleći pritom na cijelu Hrvatsku “samo što se ljudi toga ne drže, jer imaju osjećaj da rade nešto krivo i da će ih vatrogasci kazniti. A i lakše im je da sami to spale.”

No upravo vatra koja im pritom izmakne kontroli, najčešći je uzrok požara. Čak je 79% požara otvorenog područja nastalo nehatom i nepažnjom! “Otočani Raba ne boje se vatrogasaca nego surađuju s njima, pa zato njihov otok rijetko kada doživi požar veći od jednog hektara, a još rjeđe šumski požar veći od jednog hektara!” Doduše, sjeverni Jadran je zbog veće količine padalina izložen manjoj opasnosti od požara nego južni, ali struka se slaže da su za manju štetu od požara neosporno zaslužni i puno kvalitetniji i kompletniji protupožarni sustavi. Tom podatku u prilog ide i svakom Rabljaninu draga anegdota o tome kako je inače miran i tih Josip Jaška ‘poludio’ kad mu je izgorio jedan usamljeni visoki bor na livadi! pročitaj više

Gradonačelnik Raba Zdenko Antešić upriličio je prijam za zapovjednika Vatrogasne zajednice otoka Raba Josipa Jašku, dobitnika najvećeg priznanja u vatrogastvu – posebne povelje i plakete s likom Mirka Kolarića. Ovo visoko priznanje uručeno je Jaški, iza kojeg su 44 godine dobrovoljnog rada u DVD-u Rab, na svečanoj sjednici Skupštine HVZ-a održanoj u povodu Dana vatrogastva u Vukovaru.

– Ovo je još jedna potvrda da se na Rabu odlično radi i da možemo poslužiti kao primjer ostalima, rekao je gradonačelnik Antešić uz čestitike zapovjedniku Jaški. Čovjeku godi dobiti ovakvo priznanje u struci, jer ovdje se ne dijeli profesionalno od dobrovoljnog vatrogastva, rekao je Jaška, ali za to nisam zaslužan samo ja, nego svi kolege iz postrojbe. Istaknuo je kako je on jedan od rijetkih zapovjednika koji se može pohvaliti činjenicom da na zvuk sirene ima »problem« prevelikog broja ljudi koji se odazovu, što je ogromna vrijednost za DVD i cijeli otok. Ipak, do toga nisu došli »preko noći«, nego je to rezultat kontinuiranog, odlično organiziranog i uvježbanog sustava, u kojeg su uključeni svi građani. Prijamu su prisustvovali dogradonačelnica Rosanda Krstinić Guščić, predsjednik Vijeća Berislav Dumić i tajnik Damir Kaštelan.
novi list


...15:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OD 01.06. POČINJE ZABRANA LOŽENJA VATRE NA OTVORENOM
[ # ]

PULA

Prema Županijskoj odluci o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru (Sl. novine ŽI br. 5/95 i 2/00) od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru (spaljivanje smeća i otpadaka, strništa žitarica, suhe trave, improvizirana ložišta krečana, roštilja).

Do 1. lipnja odnosno nakon 31. listopada može se ložiti vatra na otvorenom prostoru međutim za to treba ishoditi odobrenje nadležne vatrogasne postrojbe koja će naložiti mjere i postupke koje je tražitelj odobrenja dužan poduzeti u cilju sprječavanja nastanka i širenja požara te odrediti rok važenja odobrenja. Za nepridržavanje županijske odluke propisane su novčane kazne u iznosu od 100 do 2.000 kn.

Image and video hosting by TinyPic

U cilju zaštite života, zdravlja i sigurnosti ljudi, životinja, imovine, okoliša i prirode od požara apeliramo na sve stanovnike istarske županije da poštuju zakonsku regulativu te da:
-ne lože vatru na otvorenom prostoru u periodu kada je to zabranjeno
-ne bacaju zapaljive predmete kroz prozore vozila
-provjere jesu li sve poduzeli da ne nastane požar
-vlastitim vozilima ne zatvaraju vatrogasne pristupe i prilaze vatrogasnim i drugim interventnim vozilima (starogradske jezgre, hoteli, značajni objekti).

Od 1. siječnja do 30. travnja 2010. godine na području PU istarske zabilježeno je 127 požara pri čemu je nastala materijalna šteta u iznosu od 2.126.000 kuna te je opožarena površina od 31 hektara.Broj požara nastalih u navedenom razdoblju manji je za 46% u odnosu na promatrano razdoblje u 2009.g., ukupna materijalna šteta manja je za 36%, a opožarena površina manja je za 85% u odnosu na isto promatrano razdoblje tijekom 2009. godine.

U požarima tijekom ovih 4 mjeseci jedna je osoba smrtno stradala, a jedna je osoba zadobila tjelesne ozljede ('09.- nije bilo poginulih osoba, a ozlijeđene su bile 2 osobe).Prema načinu izazivanja požara može se reći da su požari najčešći izazvani ljudskom radnjom, odnosno ljudskim faktorom .Na otvorenom prostoru požari su najčešći izazvani zbog nepropisnog korištenja otvorenog plamena (spaljivanje korova ili suhe trave, odlaganja žara, roštiljanja i sl.). (PU istarska)
barkun

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA VJEŽBA "ROTOPLAST 2010"
[ # ]

KERESTINEC
Piše: Damir Marenić
Foto: Ivana Režić

Vatrogasna zajednica Grada Sveta Nedelja sa svojim članicama DVD Kerestinec, Rakitje, Strmec i Sveta Nedelja održala združenu vježbu pod nazivom "Rotoplast 2010". To je bila vježba gašenja požara na otvorenom skladištu otpadnih boja

Kao i svake godine u sklopu mjeseca zaštite od požara Vatrogasna zajednica Grada Sveta Nedelja održava javnu pokaznu vježbu kojom želi javnosti prezentirati svoju obučenost i opremljenost. Ovaj puta izabrana je lokacija u Kerestincu, Poduzetnička ul.7 na objektu Rotoplasta. ELABORAT VJEŽBE

Image and video hosting by TinyPic

Cilj ove vježbe je upoznati članove VZG-a sa područjem svog djelovanja. Uvježbati gašenje požara na skladištima otvorenog tipa sa specifičnim stvarima , u ovom slučaju otpadne boje. Uvježbati gašenje sa teškom pjenom u stvarnim uvjetima. Uvježbati koordiniranost rada više vatrogasnih postrojbi na jednoj intervenciji. Upoznati zaposlenike tvrtke ROTOPLAST sa mogućim scenarijem koji se može dogoditi prilikom požar u krugu tvrtke.

Image and video hosting by TinyPic

Samoj vježbi nazočili su ugledni gosti među kojima dogradonačelnici Grada Sveta Nedelja Ivica Pavlić i Dragutin Pentek Vinovrški, dopredsjednik VZG Sveta Nedelja Ivan Čleković, tajnik VZG Sveta Nedelja Goran Škarić,županijski vatrogasni zapovjednik Josip Novosel, član uprave Rotoplasta za proizvodnju Josip Oslaković, vlasnik tvrtke Rotoplast Miroslav Budimić, zapovjednik JVP Samobor Mladen Žitković, načelnik županijskog centra 112 Davor Spevec. Nakon vježbe domaćini su obilaskom upoznali goste sa tehnologijom i proizvodnjom Rotoplasta a nakon toga svi zajedno pridružili se malom domjenku u prostorima DVD Kerestinec.

24.05.2010. ...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽAN 12. SUSRET VATROGASNE MLADEŽI RH I SLOVENIJE
[ # ]

SLADKI VRH

22. svibnja 2010. godine održan je 12. po redu Susret vatrogasne mladeži Republike Hrvatske i Slovenije. Susret je u organizacije Gasilske zveze održav u Sladkom Vrhu na samoj granici sa Austrijom.Posebnost ovog Susreta je u tome što je to ujedno bio i 1. susret vatrogasne mladeži Slovenije i Austrije tako da su sudjelovala i 4 odjeljenja iz Austrije.Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljalo je 8 odjeljenja i to 2 muška te 6 ženskih.

Rezultati vježbe s preprekama
Rezultati vatrogasnih igrica

pročitaj više

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽAN 3 KUP DVD-a DEANOVEC
[ # ]

DEANOVEC
Piše / Foto: Tomislav Abramović

U subotu, 22 svibnja održan je 3 Kup DVD-a Deanovec, vatrogasno natjecanje ekipa iz cijele RH...zahvaljujemo se svim ekipama koje su se odzvale na naš kup i tim uveličale i doprinjele kvaliteti istog. Vrijeme uoči natjecanja nikako nam nije išlo na ruku...svaki dan kiša, kiša i kiša...i tako skoro cjeli mjesec...ostavilo je to traga na terenu, no pokušali smo izvuči maksimum...manje više uspješno i zato velika isprika i veliko hvala svim natjecateljima na trudu i radu na našem natjecanju. REZULTATI

Image and video hosting by TinyPic

Na natjecanju je nastupilo 47 ekipa i to 31 ekipa u MA kategoriji, dvije u MB kategoriji, 8 u kategoriji ŽA i 5 u kategoriji ŽB. Ekipa DVD-a Deanovec MA II nastupila je van konkurencije...Natjecanje je završilo u 19:20 sati a proglašenje rezultata i podjela nagrada upriličena je u 20:30 sati...nakon toga uslijedila je fešta do ranih jutarnjih sati uz grupu Condori koji su također dali svoj doprinos uspješno odrađenog natjecanja.
pročitaj više

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STIPE BOŽIĆ OTVORIO DUŠU U HELIKOPTERU IZNAD KORNATA - POGLED NA UŽAS
[ # ]

KORNAT
Piše: Damir Pilić
Foto: Matko Biljak

Evo sad smo uzletili sa Zemunika, za 15 minuta bit ćemo iznad Kornata. Je l’ se sićam onog dana? A ko to može zaboravit?Sićam se da smo stigli oko pet popodne i s 30 metara smo ih vidili kako leže. Neki su se micali, neki nisu... Toki-voki nije radio, nije bilo ni signala za mobitel pa nismo mogli zvat pomoć, nego smo ih po trojicu dizali u helikopter. Tu je bio problem, moraš gledat ko je živ, ko ima veće šanse za preživit. U sekundi sam mora odlučit. Mislim da je mali Frane Lučić bio u drugoj turi...

Image and video hosting by TinyPic

Ovi šta su bili živi, bili su prisebni, neke je bolilo, neke nije. Jednoga je bolilo jako kad smo mu vezali “pelenu”, kaže: “Boli me.” A ja mu kažem: “Stari, ovo je sad biti ili ne biti, pada noć, moramo te prebacit u bolnicu.” Onda se umirio...Mali Frane je isto bija svjestan, sićam se da mi je pokaziva ruke i pita šta će mu bit s rukama. Ja sam tad mislija da za preživjele ima nade, da će se izvuć, ali to je bilo moje laičko mišljenje, moja nada...Došli su vatrogasci iz Zadra, jednome sam reka da mi izbroji koliko je mrtvih, a koliko živih, da budemo sigurni. Mislim da je u tom trenutku bilo šest mrtvih...A kad smo došli u Zemunik, počeja mobitel. Zovu svi, zove rodbina, zove ministar zdravstva, pita: “Je l’ istina?” A ja kažem: “A je, ljudi, istina je...”

Ništa nije funkcioniralo
I onda me navečer oko 11 zove Slavica, šef vatrogasaca, i kaže: “Fali još jedan!” I vraćaj se odma, traži tog momka, onda smo ga našli mrtvog, to ti je ovi najzadnji križ, vidiš, oni najviši, šta je ukoso... Šta mi je bilo najgore? Kad je doša stari Klarić, zagrlija me i govori: “Stipe, tvoj sin i moj sin...”

A moj sin poginija dva miseca prije toga na motoru, i ja sad ne razumin šta mi čovik oće reć, pa mu kažem: “Šta moj sin i tvoj sin?” A on kaže: “Mrtvi su oba, eno moj sin leži tamo.” I ja vidim, stvarno, njegov mali leži, već mrtav. Tu sam poludija... Kako mi je sad bilo? Misliš ovo dok smo letili iznad? A čuj, emocije ne možeš izbjeć, one su tu, navru...Dirnulo me šta je toliko ljudi danas došlo i odalo počast tim momcima. Jesi vidija, bilo je sigurno 300-400 ljudi...

Često me ljudi pitaju, da sam nekim slučajem imao bolje uvjete za spašavanje, šta bih učinio. Ja im kažem da sam želio nazvat Vinka, to je pročelnik Gorske službe, da mi pošalje sve helikoptere šta imamo i sve najbolje liječnike iz zemlje. Ali nisam ima čime zvat, ništa nije funkcioniralo.Mada mislim, i da su došli helikopteri i liječnici, opet im ne bi mogli puno pomoć, jer su im opekline bile prejake... Moram reć, puno sam puta u životu spašava ljude, ali nikad me ništa nije potreslo ka ovo, i taj dan, i kasnije, pa i do dandanas...
slobodna dalmacija

23.05.2010. ...19:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA VJEŽBA "IZLET"
[ # ]

BIOGRAD NA MORU

U Biogradu je u petak održana vježba zaštite i spašavanja pod nazivom "IZLET".Ravnatelj DUZS-a Damir Trut na kraju se obratio nazočnima izrazivši veliko zadovoljstvo održanom vježbom te istaknuo kako je akcija spašavanja izuzetno komplicirana.U prostorijama JVP Biograd n/m ravnatelj Damir Trut svim sudionicima vježbe podijelio je zahvalnice.

U gradskoj luci u Biogradu na moru jučer je održana vježba zaštite i spašavanja pod nazivom "Izlet". Vježba je pripremljena u sklopu Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2010. godini i Programa zaštite turista za 2010.

Organizatori vježbe:
1.Stožer zaštite i spašavanja Biograda na moru
2.Stožer zaštite i spašavanja Zadarske županije
3.JVP Biograd na moru
4.INA d.d.
5.DUZS – Područni ured za zaštitu i spašavanje Zadar

U vježbi je sudjelovao 91 sudionik, a koordinator iste bio je Područni ured za zaštitu i spašavanje Zadar.Vježba je prikazala koordinirano gašenje požara na plovilu, spašavanje i evakuaciju izletnika (djece) s plovila na obalu, prihvat evakuiranih na obali te izolaciju i čišćenje naftne mrlje na benzinskoj postaji.

Image and video hosting by TinyPic

SCENARIJ VJEŽBE:
Učenici OŠ "Biograd" polaze brodom "Danka" iz gradske luke Biograd na izlet na otok Katarinu. Prilikom prolaska uz benzinsku postaju INE, brod ostavlja mrlju od diesel goriva i nastavlja put otoka.Zaposlenici benzinske postaje uočavaju naftnu mrlju te o tome izvješćuju Centar 112. Djelatnici INE d.d. pokreću Operativni plan izolacije i čišćenja nastale mrlje u području benzinske postaje. Centar 112 poziva Lučku ispostavu Biograd n/m da uspostave vezu s izletničkim brodom "Danka". Posada broda prihvaća poziv i obavlja kontrolu rezervoara goriva te uočava kvar koji prijeti požarom broda. Kako se brod nalazi u središtu Pašmanskog kanala, zapovjednik broda javlja Centru 112 o požaru na brodu i potrebi žurne evakuacije broda.

Vatrogasni zapovjednik traži angažiranje Državne intervencijske postrojbe za pomoć pri evakuaciji i prihvatu evakuiranih na obali i osiguranje pumpe na obali od mogućeg akcidenta. Uslijed eksplozije na brodu, stradale su oči strojara koji je žurno plovilom Pomorske policije prebačen na obalu. Liječnik Hitne medicinske pomoći ga prihvaća i nakon pregleda traži od Centra 112 njegovo prebacivanje helikopterom u bolnicu u Zagrebu. Centar 112 poziva helikopter na heliodrom Biograd n/m te zapčinje akcija transporta ozlijeđenog na heliodrom. Nakon evakuacije i sidrenja broda vatrogasni zapovjednik traži ronioce da izvrše kontrolu oplate broda pod morem.
pročitaj više

...15:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI BEZ GRANICE
[ # ]

LJUBLJANA
Piše: Marijan Maučec



Izgleda skoro nemoguće, graničnog spora između Slovenije i Hrvatske za neke nema. Pošteno gledajući za njih granice ne postoje. Govorimo o vatrogascima, koji jedni drugim pomažu u nevolji bez obzira na granice. a znate zašto jer to su VATROGASCI, ljudi sa dušom i srcem ,spremni pomoći svakome u nevolji bez obzira na granice. 24ur

...07:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VJEŽBA SPAŠAVANJA I EVAKUACIJE
[ # ]

NOVSKA

Pierce CAFS.

Nakon dojave iz Vatrogasnog operativnog centra Sisak i Centra 112, o izbijanju požara u Osnovnoj školi na intervenciju izlaze vatrogasci DVD Novska s više vatrogasnih vozila. U trenutku izbijanja požara u popodnevnoj smjeni na nastavi se nalazilo 560 učenika pa su djelatnici, učitelji i drugo osoblje, odmah disciplinirano počeli napuštati učionice prema više izlaza požarnim putevima.Tijekom intervencije ustanovljeno je da je nekoliko učenika ostalo unutar zgrade te da ima ozlijeđenih. Započinje njihovo spašavanje. Dok uvidom u veličinu i opseg požara vatrogasci počinju gašenje unutarnjom i vanjskom navalom, pozivaju se i druga vatrogasna društva, istovremeno na poprišne izlaze liječničke ekipe novljanske Hitne službe.“

Image and video hosting by TinyPic

Dio je to scenarija jučer održane vatrogasne vježbe čiji je cilj bio provjera evakuacije i spašavanja učenika i djelatnika iz Osnovne škole Novska nakon izbijanja požara. -„Vježbom smo željeli provjeriti osposobljenost, upoznatost djelatnika škole s mogućom situacijom i provjeriti brzinu drugih službi koje se uključuju svojim djelovanjem u stvarnim situacijama“, rekao je Davor Štimac, zapovjednik intervencije i zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Novske.

U vježbi je sudjelovalo više Dobrovoljnih vatrogasnih društava, 34 vatrogasca DVD Novska, Rajić, Nova i Stara Subocka, Kozarice, Jazavica – Roždanik te vatrogasci Vatrogasne zajednice Općine Lipovljani, uz sudjelovanje lječničkih timova Hitne službe Novska, djelatnici Policijske postaje Novska i Crvenog križa Novska. Pri tome je korišteno17 vozila različitih namjena.

Svoje zadovoljstvo izvršenom vježbom „Spašavanja i evakuacije“ iskazali su Antonija Mirosavljević, ravnateljica Osnovne škole, Mijo Brlečić, zapovjednik vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije i zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice kao i Mario Paluh, kontrolor vježbe, zapovjednik JVP Garešnice. Vježbu su ocijenili visokom ocjenom, pohvalivši vatrogasce koji su uspješno proveli ovu složenu i zahtjevnu intervenciju.
grad novska

22.05.2010. ...05:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRADE SE DVA POSLJEDNJA KRIŽA ZA STRADALE VATROGASCE
[ # ]

KORNATI

U petak je na otoku Kornatu započela gradnja dvaju posljednjih križeva za stradale vatrogasce Antu Crvelina iz Tisna i Antu Juričeva-Mikulina iz Vodica. Osim članova udruge »Suhozid«, koji su vodili gradnju svih dosad sagrađenih križeva, križ za Antu Crvelina gradili su članovi DVD-ova iz Tisna, Pirovca, Drniša, Zlarina, Dubravica, Primoštena, Rogoznice, te pripadnici specijalnih policijskih postrojbi - ALFA. Za subotu, posljednji dan akcije, križ za Antu Juričeva-Mikulina gradit će, ako to dopuste vremenske prilike, predstavnici svih DVD-ova s otoka Paga, djelatnici Šibensko-kninske županije, vatrogasci JVP-a i DVD-a Zadarske županije, članovi vatrogasnih postrojbi iz Šibensko-kninske županije, te članovi udruge »Belveder« iz Biograda i drugi pojedinci koji su se dobrovoljno prijavili sa željom da sudjeluju u ovoj dosad neviđenoj plemenitoj akciji, kroz koju je prošlo oko 2000 sudionika.

Za subotu je planirana i gradnja kapelica, za čije su oblikovanje u kamenu zaduženi predstavnici općine Murter-Kornati, članovi Udruga iz Murtera, a pomagat će im učenici Tehničke škole iz Šibenika. Očekuje se i dolazak predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva graditeljstva. Spomen-obilježje u obliku 12 suhozidnih križeva i kapelice rađeni su po projektu Nikole Bašića, a cijeli projekt financirala je država. [J. Klisović]
vjesnik

21.05.2010. ...23:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VIJESTI SA KORNATA
[ # ]

KORNATI

Akcija čišćenja podmorja u akvatoriju kornatskog otočja
Povodom obilježavanja 22.svibnja kao Dana zaštite prirode u RH i Međunarodnog dana bioraznolikosti te 2010. godine kao Međunarodne godine bioraznolikosti, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim prirodnim vrijednostima na području Šibensko-kninske županije i JU Nacionalni park Kornati organiziraju Akciju čišćenja podmorja u Kornatskom otočju.Planirano trajanje akcije je od 09:00 do 14:00, a čišćenje podmorja odvijat će se na lokacijama otoci Lavsa i Vela Panitula, te otok Žut, uvala Pod Ražanj- Golubovac.

Pored JU NP Kornati i JU za upravljanje zaštićenim područjima i drugim prirodnim vrijednostima na području Šibensko-kninske županije u akciji sudjeluju: javna vatrogasna postrojba Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika, PU Šibensko-kninska, ACI d.d. Opatija, JU NP Plitvička jezera, JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zadarske županije, Ronilački klub Aquanaut d.o.o.Murter, Ronilački klub CRO-PRO Scuba iz Jezera, te Ronilačko-ekološki klub HVIDRA Split.


Image and video hosting by TinyPic

Izgradnja spomen obilježja stradalim vatrogascima na otoku Kornatu
Konačan datum izgradnje spomen obilježja stradalim vatrogascima na otoku Kornatu je 22.05.2010. Pozivaju se svi zainteresirani koji žele sudjelovati u ovoj akciji.Polazak je u 6:30 h sa velike rive motornim brodom Bolivar. Sa sobom je potrebno ponijeti rukavice. Dodatne informacije možete dobiti na telefon 022/435-599.


...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNO NATJECANJE BEZ ZELINČANA
[ # ]

ZELINA

9. državno natjecanje vatrogasne mladeži Republike Hrvatske održano je proteklog vikenda, od 14. do 16. svibnja u Šibeniku. Nastupalo je 133 odjeljenja, odnosno 65 muških, 63 ženski, kao gosti 2 desetine iz Austrije i po jedna iz Bosne i Hrecegovine, Mađarske i Italije. Na ovom natjecanju pravo sudjelovanja imaju mladi od 12 do 16 godina života. Kod dečkiju najbolji su bili mladi vatrogasci iz DVD-a Bedekovčina, a kod djevojaka DVD Josipdol. Od prigorskih mladih vatrogasaca najviše su se plasirali dečki iz Kašine, zauzeli su 24. a DVD Blaguša 33 mjesto, dok su kod djevojaka najbolje Prigorke bile djevojke iz Blaguše. Zelinska vatrogasna zajednica na ovom natjecanju nije imala svojih predstavnika, jer u toj kategoriji nemamo niti jedne ekipe.

Upravo je to i bilo naglašeno na nedavnoj sjednici godišnje skupštine zelinske vatrogasne zajednice kao nedostatak i potreba da se nešto i tu poduzme, jer, kako je tada rečeno, upravo ta natjecanja mladih daju budućeg operativca spremnog za intervencije. S druge pak strane jasno je da je uzak broj godina od 12 do 16, pa je dvd-ima teško skupiti desetinu mladih za natjecanje, možda bi se na nivou cijele zajednice mogla prikupiti poneka ekipa. Također vrlo je skupa oprema za natjecanje, govori se o tridesetak tisuća kuna za natjecanje. Ipak, smjernice s godišnje skupštine idu u pravcu oformljenja natjecateljskih vatrogasnih ekipa mladeži. Uostalom, djecu od 6 do 12 godina imamo i to u natjecateljskom smislu vrlo visoko rangirane, znano je da su nam i A natjecateljske selekcije izvrsne, neke i najbolje, pa je doista šteta što nema ekipa mladeži. Međutim, iz zelinske vatrogasne zajednice stižu ohrabrujuće vijesti, jer se i na tom polju radi, pa bi, prema najavama do kraja godine trebala biti oformljena i prva ekipa mladeži.
radio zelina

...05:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

X SIMPOZIJ ODBORA VODITELJA VATROGASNE MLADEŽI CTIF-A
[ # ]

KRAKOW
Piše: Stjepan Kovaček, dipl. ing.

Pod motom “Mladi i njihovi aktualni problemi”, Odbor voditelja vatrogasne mladeži CTIF-a održao je svoj jubilarni 10. međunarodni simpozij. Domaćin ovog skupa s oko 60 sudionika iz 15 europskih zemalja i Irana, održanog od 13. do 16. svibnja ove godine u Krakowu bio je poljski nacionalni savez dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Image and video hosting by TinyPic

Hrvatsko izaslanstvo na ovom skupu predstavljali su Stjepan Kovaček (član Odbora voditelja vatrogasne mladeži CTIF-a i zamjenik predsjednika Savjeta za vatrogasnu mladež HVZ-a), Gordan Borković (voditelj vatrogasne mladeži DVD-a Domagović) te Luka Boričević i Zvonimir Ristovski (pripadnici vatrogasne mladeži DVD-a Cvetković).

Hrvatsko izaslanstvo pohvaljeno je zbog izuzetno velikog porasta broja pripadnika vatrogasne mladeži, s obzirom da sadašnji broj od 20815 pripadnika mladeži u vatrogastvu predstavlja rast za gotovo 4000 članova u odnosu na prethodne godine. Razlog tome zasigurno su prošlogodišnja županijska vatrogasna natjecanja, ali i sve kvalitetniji rad s mladima u dobrovoljnim vatrogasnim društvima
.... pročitaj više

20.05.2010. ...15:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BOGATA PONUDA ZA IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI
[ # ]

SAMOBOR

Grad Samobor i Policijska uprava zagrebačka ponovno su realizirali Sajam mogućnosti, ovaj put na prostoru igrališta uz Sportsku dvoranu Samobor. Riječ je o akciji kojom se kroz edukaciju i nuđenje alternativnih sadržaja provodi program prevencije ovisnosti u Gradu Samoboru, u sklopu sveobuhvatnog programa Zajedno više možemo. Sajam mogućnosti namijenjen je učenicima 4. i 5. razreda osnovnih škola, a njegova osnovna zamisao je predstavljanje sportskih klubova, kulturno-umjetničkih društava i drugih udruga, koje nude sadržaje za uključivanje što većeg broja djece u izvannastavne aktivnosti. Na taj način se pomaže djeci da usmjere svoju energiju prema pozitivnim vrijednostima, kao što je bavljenje sportom i kulturom, ističe se kao jedan od ciljeva akcije.

Ove se godine Sajam mogućnosti održao 19. svibnja, a okupio je više od 800 učenika iz pet osnovnih škola s područja Grada Samobora. Učenicima su se predstavili sportski klubovi, kulturno-umjetničke i tehničke udruge, one iz područja socijalne skrbi, a atraktivna je bila prezentacija rada policije te vatrogasaca (Javne vatrogasne postrojbe i DVD Rude). Pripremljena su bila natjecanja u nogometu i atletici te zanimljiva nagradna igra.

Zapovjednik Policijske postaje Samobor Renato Kos pozvao je učenike i da razgledaju specijalna vozila policije i vatrogasaca, a potom pojasnio i pravila nagradne igre koju je organizirala Policijska uprava zagrebačka. Naime, učenici su dobili letke na kojima su morali upisivati brojeve štandova na pojedine sportove ili udruge te ih onda ubaciti u kutiju, a najsretnija tri učenika u izvlačenju dobila su godišnju članarinu za treniranje u jednom sportskom klubu po njihovu izboru. Na kraju cijele manifestacije pokazalo se da su najsretniji bili Filip Držanić, Katarina Radovanić i Lucija Žubrinić
.... pročitaj više

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

„SLUŽBE KOJE KORISTE VOZILA S PRAVOM PREDNOSTI PROLASKA U PROMETU“
[ # ]

ZAGREB
Piše: mr. Mario Starčević, dipl. ing.

Okrugli stol na temu „SLUŽBE KOJE KORISTE VOZILA S PRAVOM PREDNOSTI PROLASKA U PROMETU“ održan 13. svibnja 2010. godine u Hrvatskom autoklubu u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Hrvatskog autokluba.

Stjepan Purgar, dipl. ing., načelnik Vatrogasne škole DUZS, izložio je niz praktičnih problema, s kojima se susreću vozači vatrogasnih vozila na intervencijama.Branko Šimara, dipl. ing., tajnik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, ukazao je na nepostojanje propisa označavanja i izgleda vatrogasnih vozila, boje i jačine njihovih zvučnih znakova, te kada vatrogasna vozila trebaju koristiti samo svjetlosnu, a kada zvučnu i svjetlosnu signalizaciju.

Iako nije bila direktna tema ovog sastanka, predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice, mr. Mario Starčević, dipl. ing., ukazao je na sljedeća 3 pitanja:
1. Kronični deficit vatrogasaca-vozača s vozačkom dozvolom za C-kategoriju vozila, posebno u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, što je povezano s visokim troškovima polaganja navedenih ispita.
2. Kod registracije vatrogasnih vozila prilikom tehničkog pregleda, vatrogasna vozila plaćaju „ekološku rentu“ prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao sva ostala vozila.
3. Velikom broju vatrogasnih vozila nije omogućeno registriranje kao vatrogasna vozila, nego se definiraju kao radna, osobna itd., što ima i posljedice povećanih naknada kod registracije. Unatoč naputku Centra za vozila Hrvatske, deklariranje vatrogasnih vozila je nejasno
.... pročitaj više

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAGRAĐENI ZAJEČARSKI VATROGASCI
[ # ]

ZAJEČAR

Pripadnici vatrogasno spasilačke čete Zaječar, tokom poplava koje su dva puta pogodile taj kraj, spasili su više od 350 ljudskih života.Zbog pokazanog profesionalizma i požrtvovanja oni su i nagrađeni.



Ljubiša Andonov,koji živi sam u naselju Višnjar u Zaječaru, danas ne bi bio tu gdje je da ga u travnju, iz vodene bujice koja je gotovo odnjela njegovu trošnu kućicu, nisu spasili zaječarski vatrogasci. Ljubiša nije jedini mještanin Zaječara kojem su u pomoć pritekli pripadnici vatrogasno spasilačke čete. Tokom poplava evakuirani su više od 350 ljudi, a među njima najviše starih, bolesnih i djece. Mnogima od njih ovo je bio kako kažu prvi pravi profesionalni izazov.

Danas, poslije svih problema sa kojima su se sreli, ne kriju zadovoljstvo što su uspješno obavili sve zadatke koje je nepredvidiva priroda stavila pred njih.Zbog izuzetne profesionalnosti i požrtvovanosti nagrađeni su najvišim gradskim priznanjima, ali i financijskii. Zanimljivo je to da su se svi do jednog odrekli novčane nagrade.Novo godišnje doba koje je pred nama, zaječarskim vatrogascima donjet će nove izazove, požare, za koje su kako kaži ovi hrabri momci potpuno spremni.
B-92

19.05.2010. ...15:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST IZ HVZ-a
[ # ]

ZAGREB

Na sjednici predsjedništva i operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice (predsjednici i zapovjednici vatrogasnih zajednica županija), na kojoj su sudjelovali i zapovjednici javnih vatrogasnih postrojbi te predsjednik udruge profesionalnih vatrogasaca i zaposlenika na poslovima zaštite od požara u gospodarstvu dana je podrška nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopuna Zakona o vatrogastvu koji je predložilo Ministarstvo unutarnjih poslova 13. svibnja 2010. godine.

Image and video hosting by TinyPic

Nazočni predstavnici vatrogasnih zajednica županija, javnih vatrogasnih postrojbi te predsjednik udruge profesionalnih vatrogasaca i zaposlenika na poslovima zaštite od požara u gospodarstvu dali su podršku trima važnim odredbama iz tog prijedloga i to:
1. Da se utvrdi radno vrijeme profesionalnih vatrogasaca kao što je to bilo prije donošenja Zakona o radu
2. Da se Hrvatska vatrogasna zajednica utvrdi kao nadležno tijelo za vatrogastvo na državnoj razini
3. Da glavni vatrogasni zapovjednik prijeđe iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu

Za ovaj prijedlog glasali su svi predsjednici i zapovjednici vatrogasnih zajednica županija/Grada zagreba i 37 zapovjednika javnih vatrogasnih postrojbi te predsjednik udruge profesionalnih vatrogasaca i zaposlenika na poslovima zaštite od požara u gospodarstvu i predstavnik sindikata Zagreba, Rijeke, Istre i Kvarnera te Slavonskog Broda (predstavnik oko 800 članova).
hvz

18.05.2010. ...14:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

AFERA DAIMLER: ČELNICIMA IM-METALA PRIJAVA ZBOG VATROGASNIH VOZILA
[ # ]

ZAGREB

Uskok privodi kraju istragu o kupnji 210 vatrogasnih vozila koja su nabavljana posredstvom ozaljskog IM-Metala. Upravo je ta tvrtka na američkom sudu prokazana kao tvrtka kojoj je koncern Daimler uplatio 3,02 milijuna eura mita kako bi taj njemački koncern 2003. godine dobio 85 milijuna eura vrijedan posao isporuke 210 vatrogasnih vozila hrvatskom MUP-u i Vatrogasnoj zajednici.

Image and video hosting by TinyPic

Kako smo neslužbeno doznali, krug sumnjivih suzio se na Ivana Žabčića i Marka Vukovića, 70-postotne vlasnike IM-Metala, ujedno i suvlasnike HS Produkta, proizvođača pištolja HS i jurišne puške, i velikog partnera MORH-a i MUP-a. Teretit će ih, kako doznajemo, za nezakonite radnje u vezi nabave 210 vatrogasnih vozila.

Pribavljeni su, navodno, i konkretni dokazi, a Karlovcem kruži priča kako su vrlo brzo nakon sklopljena posla s Daimlerom Žabčić i Vuković postali vlasnici novih Mercedesovih S klasa, ali su kupnju vozila koncerna iz Stuttgarta po povlaštenim cijenama omogućili i nekim političarima i javnim osobama.

Afera je “pukla” krajem ožujka ove godine, kada je Daimler postigao nagodbu na Okružnom sudu u Washingtonu i priznao da je podmićivao vladine dužnosnike u 22 zemlje kako bi dobivali unosne poslove te pristao platiti 185 milijuna dolara. Zbog podmićivanja dužnosnika hrvatske Vlade od 2002. do 2008. godine Daimler je posredstvom IM-Metala isplatio 4,7 milijuna eura. Uskok je još 24. ožujka od ravnateljstva policije zatražio istragu, a od američkog Ministarstva pravosuđa zatražena je dokumentacija.

Trag je vodio u IM-Metal i Biotop, kojima su pozamašne uplate stizale iz sjedišta Daimler Chryslera u Detroitu. Više puta dvije hrvatske tvrtke inkasirale su po 200 tisuća eura, a te transakcije američki su istražitelji detektirali kao sumnjive. Iz sudskih papira vidljivo je da je mito u Hrvatskoj isplaćeno s nekoliko računa. Oko 3,02 milijuna eura mita prešlo je preko računa hrvatske tvrtke IM-Metal, a još 1,6 milijuna eura isplaćeno je preko američkih tvrtki Biotop i MRC. Daljnjim angažmanom otkrili su da je novac plaćen dužnosnicima Vlade RH, koji bi Daimleru zauzvrat osigurali posao. Odluku o kupnji 210 vatrogasnih vozila izravnom pogodbom hrvatska je Vlada donijela na zatvorenoj sjednici 2003. godine.

Prije toga bio je raspisan natječaj koji je bio poništen jer je procijenjeno da najpovoljniji ponuđač, Tehnomehanika iz Marije Bistrice, kao tvrtka koja je upravo izlazila iz stečaja, ne zadovoljava uvjete. Odlučujuću ulogu u odabiru najskuplje ponude imao je ministar financija u SDP-ovoj Vladi Mato Crkvenac. Ugovor s IM-Metalom i Debisom u ime vlade RH potpisali su Šime Lučin, ministar unutrašnjih poslova, dr. Mato Crkvenac, ministar financija, dr. Ljubo Jurčić, ministar gospodarstva.

Peter Heier i Volker Schmidt, dvojica bivših visoko pozicioniranih direktora Daimlera vodila su posao u Hrvatskoj, a obojica su napustili Daimler 31. svibnja 2008. godine zbog sumnje da su koristili “crne fondove”. Jučer je premijerka Jadranka Kosor na reakcije Zorana Milanovića o aferi TLM rekla da je on zaboravio spomenuti “slučaj Daimler i sumnjivu kupnju vatrogasnih vozila. Očito, rasplet te afere bliži se kraju.
seebiz

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IGRANJE VATROM - SINDIKAT OGORČEN MUP-ovim IZMJENAMA ZAKONA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Marina Borovac

Štrajkat će i vatrogasci! Neće nam udruga nametati zapovjednika .Riječ je o političkom dogovoru premijerke i predsjednika HVZ-a Ante Sanadera, tvrdi šef sindikata Mladen Magdić.

Image and video hosting by TinyPic

Ići ćemo u štrajk, prosvjedovati, obavijestiti Europsku uniju o ovome što namjeravaju učiniti – reagirao je predsjednik Sindikata vatrogasaca Mladen Magdić na nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vatrogastvu koji je prema prijedlogu Hrvatske vatrogasne zajednice izradilo Ministarstvo unutarnjih poslova:

– Nezamislivo je da glavnoga vatrogasnog zapovjednika Vlada imenuje na prijedlog Vatrogasne zajednice koja je zapravo udruga građana! A oni traže baš to, kao i da glavni vatrogasni zapovjednik bude njihov zaposlenik. To vam je kao da se MUP odrekne ravnateljstva policije i da ga udruzi policajaca koja će onda odlučivati tko će biti ravnatelj hrvatske policije – slikovit je bio Magdić.

Prođe li ovaj prijedlog, i sva imovina vatrogasaca postat će imovinom vatrogasne zajednice:– Riječ je o političkom dogovoru premijerke Kosor i predsjednika HVZ-a Ante Sanadera i mi takvom prijedlogu nećemo dati suglasnost – kaže Magdić.Sindikalisti tvrde da ministar Tomislav Karamarko nije sklon ovakvu rješenju jer nad udrugom građana MUP neće imati ovlasti. Kakav je njihov stav te kako komentiraju prigovore sindikata, iz MUP-a na naš upit poslan prošlog tjedna nitko nije odgovorio.

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, svjestan da će, bude li ovakvih izmjena u zakonu, njegova funkcija biti na reizboru i da će HVZ već nekoga predložiti, kaže:– Logično bi bilo da ministar unutarnjih poslova predlaže tko će biti na tome radnome mjestu. Ali, prijedlog još nije prošao pravnu proceduru pa valja pričekati prije komentiranja.Vatrogasci su se do sada "selili" iz MUP-a u DUZS, a sada bi trebali biti pod ingerencijom udruge građana.
večernji list

...11:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OSTVARENJE VIŠEGODIŠNJE TEŽNJE
[ # ]

BOBOVICA

U Bobovici svečano otvorena i posvećena kapelica svetog Florijana.Višegodišnje težnje mještana Bobovice da u svom mjestu izgrade kapelu realizirane su 16. svibnja svečanošću na kojoj je blagoslovljena izgrađena kapelica svetog Florijana. Na svečanosti je okupljene pozdravio samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, rekavši kako se nada da završetak radova na kapelici označava, zapravo, početak radova na ostalim projektima u Mjesnom odboru Bobovica, koji će doprinijeti da to mjesto dobije potpuno novi izgled. Uz gradonačelnika na svečanosti su bili i njegovi zamjenici Željko Stanec i Hrvoje Frankić te koordinator za rad s mjesnim odborima Petar Grgečić. Uz mještane Bobovice, članove Vijeća Mjesnog odbora i Dobrovoljnog vatrogasnog društva, svečanosti su nazočili predstavnici susjednih mjesnih odbora i DVD-a te drugi gosti.

Kapelu i kip svetog Florijana blagoslavio je samoborski župnik, velečasni Vlado Bogdan, koji se u svojoj propovijedi tijekom misnog slavlja spomenuo i blagdana Spasova te povijesnih podataka koji govore da 879. godine, upravo na Spasovo, papa Ivan VIII. piše hrvatskom vladaru Branimiru da ga blagoslivlja, kao i njegovu zemlju Hrvatsku, što je prvo zapisano međunarodno priznanje hrvatske države na ovom prostoru. Istaknuo je važnost i simboliku križa u svakidašnjem životu, križa koji sada postoji u Bobovici i koji joj donosi posve novi značaj, jer donosi znak vjere, znak uskrsnuća. Na kraju svečanosti zahvalio je i onima koji su organizirali cijelu izgradnju i uređenje objekta.Svima koji su sve osmislili, organizirali i pomogli Vijeće mjesnog odbora i DVD Bobovica dodijelili su zahvalnice, a podijeljeno je njih ukupno 37. Darove su primili i večelasni Bogdan te gradonačelnik Beljak i njegovi zamjenici.

Na kraju je predsjednik Mjesnog odbora Božo Jednar pozdravio sve uzvanike i goste, vatrogasce i mještane odjevene u narodne nošnje te sve koji su nazočili svečanosti. Rekao je da su pri izgradnji naišli i na poteškoće, ali sve su uspjeli riješiti i uz pomoć Grada koji je uskočio u više navrata i pomogao da se kapela dovrši. Stoga je posebno zahvalio vodstvu Grada, potom mještanima koji su pomogli u radovima te velečasnom Bogdanu na podšci. Po završetku slavlja posvećenja kapelice i svete mise, za sve uzvanike i goste pripremljen je bio i ručak u Vatrogasnom domu u Bobovici.

Povijest izgradnje
Na svečanosti je predočena i povijest izgradnje kapelice, kada je rečeno da je nakon višegodišnjih težnji mještana 7. siječnja 2006. godine usvojena odluka o gradnji kapelice svetog Florijana u Bobovici te se pristupilo odabiru lokacije. Potom se pristupilo izradi i prikupljanju potrebnih dokumenata, a sve je bilo gotovo do 6. veljače 2009. godine, kada se krenulo u izgradnju. Kamen temeljac je položen 21. veljače 2009. i blagoslovljeno je zemljište u parku, nedaleko od raspela. Sredstva za izgradnju uglavnom su donirali sami mještani (oko 45.000 kuna), uz pomoć nekoliko donatora, te su sami pomogli u izgradnji i uređenju terena. Početkom ožujka ove godine sredstva za dovršetak kapelice i uređenje potrebne infrastrukture odobrio je i Grad Samobor (90.000 kuna).
glasnik ssn

17.05.2010. ...15:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRADONAČELNIK PRIMIO PREDSTAVNIKE VATROGASACA
[ # ]

SAMOBOR

U mjesecu svibnju vatrogasci obilježavaju mjesec zaštite od požara, a samoborska Vatrogasna zajednica 15. svibnja obilježava i svoj dan. Tim je povodom gradonačelnik Krešo Beljak u Gradskoj vijećnici primio izaslanstvo samoborske Vatrogasne zajednice.

Image and video hosting by TinyPic

"Vatrogasci su dugi niz godina bili na marginama tako da, da su se ispunjavanje obaveze prema njima onda danas ne bi bilo problema koji postoje, a koje je naravno nemoguće odjednom riješiti. Međutim, ova gradska uprava se uhvatila s time u koštac i želi riješiti te probleme. Mogu reći da će se, samo ove godine, kupiti tri vatrogasna vozila za razna vatrogasna društva što je jako veliki napor, ali vozni park vatrogasaca je vrlo star. Svaka kuna uložena u vatrogarstvo se vraća jer samo jedna nesreća da se dogodi prouzroči puno veću štetu nego je ulaganje u jedno vatrogasno vozilo..." rekao je samoborski gradonačelnik koji je još jednom potvrdio kako će Javna vatrogasna postrojba Samobor među prvima preseliti na prostor bivše vojarne Taborec.

Predsjednik vatrogasne zajednice grada Samobora, Jurica Domin, podsjetio je da je zajednica prošle godine proslavila 80 godina djelovanja, a da danas obuhvaća dvadesetak dobrovoljnih vatrogasnih društava. Istaknuo je i da je nabava opreme nužna kako bi vatrogasci potpuno spremni mogli intervenirati kada je to potrebno, iako se svi nadaju da će se ta oprema što rjeđe koristiti. Dodao je i kako je napravljen velik pomak u odnosu Grada prema njima, što je potvrdio i tajnik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Boris Bogolin.
radio samobor

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD BEDEKOVČINA MLADEŽ MUŠKI DRŽAVNI PRVACI
[ # ]

BEDEKOVČINA
Piše: Željko Odak

I napokon osvojeno 9. državno natjecanje vatrogasne mladeži RH održano 14 do 16.05 2010.godine . naime mladež DVD Bedekovčana 1 na tom natjecanju osvojila je prvo mjesto:

Image and video hosting by TinyPic

Mladež muška I ekipa DVD Bedekovčina prvaci države : Božidar Novosel, Igor Petrovečki, Denis Novosel, Dario Car, Danijel Meštrović, Martin Petrovečki, Kruno Mlinarič, Alen Čiček i Siniša Kotarski.rezerva Dominik Mihaljinec voditelj Željko Odak.Dečki čestitka ušli ste u povijest ; hrvatskog , županijskog i bedekovčanskog vatrogastva. A sada Olimpijada. vzo bedekovčina

16.05.2010. ...22:38 [ Komentari (1) ] Isprintaj

TRIJUMF U ŠIBENIKU
[ # ]

JOSIPDOL
Piše: Josip Bokulić

Opet fenomenalan uspjeh ženske mladeži 12-16 g, DVD Josipdol: osvojeno 1. mjesto na 9. Državnom vatrogasnom natjecanju vatrogasne mladeži 15. – 16. 05. 2010.g. na kojem se natjecalo veliki broj ekipa iz cijele Hrvatske!Da, cure iz DVD Josipdol su državne prvakinje!

Image and video hosting by TinyPic

Sjajne mlade djevojke Ivana Muhar, Andrea Fumić, Josipa Gašparović, Ivana Keser, Ivona Keser, Vilma Kirasić, Anita Kolić, Danijela Miščević, Ana Moguš i Anamarija Muhar na čelu s voditeljicom, časnicom 1. klase Marijanom Turkalj- pokazale su puno samodiscipline i gorljivosti vježbajući protekle 2,5 godine i nastupajući na brojnim natjecanjima, da bi sad trijumfirale osvojenim zlatnim peharom u Šibeniku. Time je čak nadmašen izvanredan uspjeh ekipe seniorke B koje su na državnom prvenstvu u Splitu 2008.g. osvojile 5. mjesto i predstavlja vjerojatno najveći natjecateljski uspjeh DVD Josipdol još od vremena natjecanja pilanskog DVD-a i svakako uspjeh samog Josipdola koji može biti ponosan na svoju sjajnu mladež.

Posebne čestitke također treba uputiti njihovoj voditeljici Marijani Turkalj, dugogodišnjoj članici DVD Josipdol, koja se, nakon raspada ekipe seniorki B u potpunosti i nesebično posvetila radu s mladima, te višem vatrogasnom časniku Marinku Turkalju, zapovjedniku DVD Josipdol i vodstvu DVD Josipdol na pružanju izvanredne logističke potpore ekipi.
dvd josipdol

...19:21 [ Komentari (1) ] Isprintaj

BEDEKOVĆINA I JOSIPDOL DRŽAVNI PRVACI
[ # ]

ŠIBENIK

Danas je održan natjecateljski dio u sklopu 9. državnog natjecanja vatrogasne mladeži Republike Hrvatske koji se od 14. do 16. svibnja održava u Šibeniku. U natjecateljskom dijelu nastupilo je 133 odjeljenja među kojima su nastupila i strana odjeljenja iz Mađarske, Italije, Bosne i Hercegovine te Austrije (dvije ekipe).

Image and video hosting by TinyPic

Usprkos ekstremnim uvjetima izazvani velikim oborinama nakon prilagođenih izmjena sve ekipe uspješno su završile svoje vježbe a između njih izdvajamo najbolje prema dosadašnjim neslužbenim rezultatima i to:

MLADEŽ MUŠKA:
1. DVD Bedekovčina 1
2. DVD Sveta Marija
3. DVD Strahoninec
rezultati

MLADEŽ ŽENSKA:
1. DVD Josipdol
2. DVD Čakovec
3. DVD Desno Trebarjevo

rezultati


...11:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI ZATRPANI LAŽNIM DOJAVAMA, OSIJEK UVEO "CRNE LISTE"
[ # ]

OSIJEK
Piše: Ana Pejičić

Uoči toplijeg vremena i sezone požara hrvatski vatrogasci zatrpani su lažnim dojavama o požarima od strane nesavjesnih i očito besposlenih građana.Na crnoj listi osječke centrale nalazi se 120 brojeva.Prošle godine u Hrvatskoj je bilo više od milijun lažnih dojava.

Image and video hosting by TinyPic

Takvih je 'lažnjaka' prošle godine bilo više od milijun! Policija i sudovi sporo ulaze u trag i još sporije kažnjavaju lažne dojave, pa su vatrogasci stvar uzele u svoje ruke blokiranjem poziva s takozvane crne liste. 'Joj, gori zgrada na petom katu! Mi dođemo, a zgrada nema pet katova, ima samo tri kata,' ispričao nam je jedan primjer lažne dojave Joško Tominac, dežurni vatrogasni operater.

U Hrvatskoj je prošle godine bilo više od milijun lažnih dojava. Svaki izlazak na teren vatrogasce stoji 400 kuna. Skupim šalama u Osijeku su stali na kraj takozvanom crnom listom. 'Ako pokušaju nazvati broj 93 njima se javlja zvuk zauzeća i ne mogu uopće stupiti u vezu s vatrogascima,' rekao je Mile Štulac, dežurni vatrogasni operater. Na crnoj listi nove digitalne centrale u Osijeku se nalazi 120 brojeva. Lako ih je uvrstiti na listu,ali teško ih je kazniti. 'Prvo bi trebala ići prijava protiv nepoznatog počinitelja, pa sudski nalog za istražne radnje i tek onda sudski postupak, ako ga nađu,' objasnio je Boris Banjan, osječki vatrogasni zapovjednik.

Pronalazak nesavjesnih građana nemoguća je misija. Ako imate 500 lažnih poziva na dan, možete zaključiti koliko je to neizvedivo kroz našu sudsku praksu i zakonodavstvo,' dodao je Banjan. Plamen 'lažnjaka' jedino gasi rigorozan Pravilnik Centra 112. Nakon tri lažna poziva 'lažnjacima' će telefoni biti isključeni sedam dana. Ponove li nedjelo, telefon će im biti isključen mjesec dana, a nakon toga mogu biti iz mreže i trajno isključeni.Nečija neslana šala druge može stajati gubitka doma. A vatrogascima je svaka sekunda dragocjena.
dnevnik.hr

...10:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ISKRE MEĐU VATROGASCIMA: MORA SE ZNATI TKO KOSI, TKO VODU NOSI
[ # ]

ZAGREB
Piše: Andrija Jarak

Mjesec dana prije požarne sezone iskre frcaju među samim vatrogascima. Zapalio ih je novi prijedlog zakona o vatrogastvu.



Hrvatske vatrogasce često sele. I to jednim potpisom na papiru. Zakon ih još 1993. dodijelio MUP-u. Kasnije su prešli u Državnu Upravu. Najnoviji prijedlog: vratiti ih pod vatrogasnu zajednicu koja funkcionira kao udruga građana. Udruge vatrogasaca i glavni vatrogasni zapovjednik tom se planu protive. Tvrde, moramo ostati u državnoj Upravi. Mora se znati tko zapovijeda ljudima na terenu i tko upravlja kriznim situacijama. Dajte nam ovlasti i tražite odgovornost.

"Dakle ja jesam najodgovorniji u Hrvatskoj, operativno, ali nemam ovlasti čak niti dati suglasnost za imenovanje zapovjednika ispod mene. To je loše i nakaradno i mislim da treba ići na izmjenu zakona prije svega u tom smislu", rekao je Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik. Čelnik Hrvatske vatrogasne zajednice kaže vraćamo vatrogastvo doma. Hoćemo izlazak iz Državne uprave jer je previše problema. Svi vatrogasni zapovjednici su u zajednici a samo glavni vatrogasni zapovjednik u Upravi. Odbija optužbe o politikantstvu.

"To su marginalne skupine, nebitne u vatrogastvu. Ljudi koji su nezadovoljni svojim statusom pa traže rješenja osnivaju sporedne Udruge i pokušavaju doći do značaja u vatrogastvu" rekao je Ante Sanader, Hrvatska vatrogasna zajednica. Predstavnik vatrogasaca uzvraća. Požare ne gase političari nego profesionalci. Kaže da je Sanaderu jedini motiv za izmjenu zakona mogućnost da kontrolira izbor glavnog vatrogasnog zapovjednika.

"On i premijerka imaju loše savjetnike što se tiče vatrogastva. On si je sam kriv. Prije nego što je izabran na funkciju obećao je Dobrovoljnim društvima 150 milijuna kuna. To nije uradio i prodao ih je sad praktično za mjesto glavnog vatrogasnog zapovjednika", rekao je Mladen Magdić, iz sindikata profesionalnih vatrogasaca. Dvije strane, različiti argumenti. Vlada mora odlučiti jer požari sigurno neće čekati dogovor.
dnevnik.hr

15.05.2010. ...14:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZIEGLER HDL 200 2,0-0,2 MALO NAVALNO VOZILO
[ # ]

VELIKI LIPOVAC

U subotu, 8. svibnja, povodom proslave 70. obljetnice postojanja i rada DVD-a Veliki Lipovec, održana je svečana primopredaja vatrogasnog vozila HDL Iveco Massif.

Image and video hosting by TinyPic

Ziegler HDL 200/2,0-0,2 je malo navalno vatrogasno vozilo čija je nadogradnja izvedena na osnovi terenskog vozila Iveco Massif 25S18W sa petora vrata. Tvrtka Ziegler je podružnica njemačke tvrtke koja u Hrvatskoj prerađuje serijska vozila u vozila specijalne namjene, u ovom slučaju vatrogasna vozila. Vatrogasno vozilo Ziegler HDL 200/2,0-0,2 je djelo hrvatskog znanja i ruku. Prostor sa utovarom odvojen je od prostora za posadu mrežastom pregradom. Posebnost ovoga vozila je u mogućnosti mijenjanja utovara smještenog u stražnji dio vozila. Svaka od tri različitih Ziegler varijanti utovara montirana je na izvlačni nosač koji se u slučaju potrebe zamjene vrste utovara vozila izvlači iz vozila na kolica, nakon čega se u vozilo sa drugih kolica ugrađuje željeni tip utovara.

Vozilo je dugačko 4720 mm, široko 1750 mm i visoko 2050 mm. Ima međuosovinski razmak 2768 mm masu od 2200 kg. Pokreće ga četverocilindrični turbo dizelski motor sa 16 ventila i s intercoolerom obujma 2998 ccm i najveće snage 176 KS. Motor ima Euro 4 normu, a za prijenos snage se koristi pogon 4x2 ili 4x4 prema potrebi uz ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa i redukcijom. Gume su dimenzije 235/85 R 16, a spremnik goriva je 95 litara. Prednji i stražnji ovjes izveden je lisnatim oprugama, a disk kočnice su na sva četiri kotača.

Ziegler HDL 200/2,0-0,2 je malo navalno vatrogasno vozilo koje se proizvodi u tri varijante:
1. varijanta: ZIEGLER - kontejner za gašenje šumskih požara, sastoji se od visokotlačnog modula, visokotlačnog sustava za brzu navalu sa 60 m cijevi, spremnika vode, spremnika pjenila i vatrogasnog utovara za gašenje šumskih požara. Spremnik vode izrađen je od staklom pojačanoga poliestera i ima zapremninu od 200 l.
2. varijanta: ZIEGLER - kontejner sa opremom za spašavanje sastavljen je od košare za spašavanje i opreme za spašavanje. Dno kontejnera izvedena je kao posuda za smještaj torba sa opremom za spašavanje. Preklapanjem zadnjih sjedala, suvozačkog sjedala i pregrade, smještajem košare za spašavanje na nosače smještene na prednji i zadnji dio kontejnera moguć je prijevoz ranjenika.
3. varijanta: ZIEGLER - kontejner sa zaštitnom vatrogasnom opremom i hidrauličkim alatom.
autoportal

...12:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

OSPOSOBLJAVANJE ZA PRIJEVOZ HELIKOPTEROM I GAŠENJE POŽARA OTVORENOG PROSTORA
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Pierce CAFS.

DUZS , služba za vatrogastvo i Učilište vatrogastva,zaštite i spašavanja,održavaju stručnu obuku vatrogasnih kadrova temeljem Pravilnika o ustroju,opremanju,osposobljavanju,načinu pokretanja i djelovanja intervencijskih vatrogasnih postrojbi te naknade troškova nastalih njihovim djelovanjem (NN 96/02), a po Programu osposobljavanja pripadnika dopunskih snaga intervencijskih vatrogasnih postrojbi za uposlenike JVP i po Programu osposobljavanja za gašenje požara za članove dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Image and video hosting by TinyPic

U Svetoj Nedelji je još prije dva tjedna započelo osposobljavanja pripadnika dopunskih snaga po Programu osposobljavanja za gašenje požara za članove dobrovoljnih vatrogasnih društava. Uz odrađeni Cooperov test te selekciju po društvima (Sveta Nedelja, Kerestinec i Rakitje) njih trinaest prošloje taj prvi dio provjere. Sama nastavava održana je u učiuonici DVD Sveta Nedelja gdje su uz vatrogasce iz Zagrebačke županije: DVD-i Sveta Nedelja, Kerestinec, Donja Kupćina, Šenkovec, lijevo Sredičko, Selsko Brdo, Goli Vrh, Kupinec, Ključ,Brdovec sudjelovali i vatrogasci iz Bjelovarsko -bilogorske županije: DVD-i Križić, Ivanska, Čazma, Miklouš, Gornji Draganec, Dišnik, Trnovitički Popovac, MPD, Ljudevit Selo, Sirač, Ždralovi, Prespa, Bjelovar, Gornje Plavnice, Kaniška Iva, Lipovac-Majur, Doljani.

Njih 48 uz stručno predavanje predavaća g.Juraja Blahe iz vatrogasnog učilišta te Ivice Miletića i Ive Kralja, instruktora za otvorene požare pri interventnoj postrojbi Dubrovnik odrađen je prvi dio teorijske nastave u vremenu od 10 sati ,a obrađene su teme:
- općenito o šumskim požarima
- razvoj i širenje šumskih požara
- osobna i zaštitna oprema
- uređaji, oprema i sredstva za gašenje šumskih požara
- taktički nastupi i metode gašenja
- ponašanje zemaljskih snaga pri gašenju zrakoplovima i helikopterima


Nakon ovoga slijedi drugi dio nastave u zrakoplovnojbazi Lučko gdje će se odraditi nastava po programu:
- rad s prijenosnim pumpama i pripadajućom opremom
- uvježbavanje ulaska i izlaska iz helikoptera za slučaj prevoženja te usvajanje osnovnih mjera
sigurnosti u radu s podvjesnim teretom
- taktički zadatak


Po završetku obuke polaznici po Programu osposobljavanja pripadnika dopunskih snaga intervencijskih vatrogasnih postrojbi steči će Uvjerenje o osposobljenosti za "Desantiranje i gašenje požara otvorenog prostora",a polaznici po Programu za osposobljavanje za gašenje šumskih požara steči će "Uvjerenje o osposobljenosti za Prijevoz helikopterom i gašenje požara otvorenog prostora".

...08:44 [ Komentari (1) ] Isprintaj

MLADIMA SVAKOG VIKENDA PRIJETI VELIKA TRAGEDIJA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Ivan Skorin

Prisjetimo se, 5. prosinca prošle godine u ruskom gradu Permu dogodila se prava tragedija. Od posljedica katastrofalnog požara u noćnom klubu, tada su 153 osobe izgubile život. Kroz samo jedan uzak izlaz više od 300 mladića i djevojka iz Perma pokušali su proći u sekundi. Dim i vatra sustigli su ih odmah. Krenuli smo istražiti koliko su hrvatski noćni klubovi nalik kobnome ruskome? Za pomoć smo se obratili inspekciji policije, kao i dvojici profesionalnih vatrogasnih stručnjaka.



Ususret turističkoj sezoni odlučili smo se za provjeru 8 popularnih klubova u Zagrebu, Zadru i Splitu. Odabrali smo upravo one s jednim ulazom i izlazom. Konačni rezultati naših istraživanja uistinu su zastrašujući. Prije nego što smo uspjeli zaviriti u prvi klub, odmah smo naletjeli na prvi zid. Budući da protupožarni inspektori nisu s našom kamerom htjeli u nadzor izvan njihovog radnog vremena, odlučili smo sami posjetiti klubove u trenucima kada su krcati. Nezavisni stručnjaci uputili su nas na što da obratimo posebnu pozornost. U jedan mali zagrebački podrumski klub mladi najčešće svraćaju nakon što se sve drugo zatvori. Vrata koja se otvaraju prema unutra i strme stepenice kao jedini ulaz i izlaz predstavljaju iznimnu opasnost.

'S obzirom da je prostor mali, dim nema nekakvi otvor kroz koji bi mogao izlazit, znači vrlo vjerojatno bi se taj prostor ispunio dimom u vrlo kratkom vremenu', rekao nam je Mario Rogina. Sićušan je to prostor, a sve je okruženo drvetom i spužvom. Za Branka Šimaru, predavača u Visokoj školi za sigurnost, nema dvojbe. 'Zatvoriti istog trena', kaže on i dodaje da inspekcije zapravo i ima tu mogućnost te da joj je to osnovni posao. 'Mi ovdje nemamo neke mogućnosti da mu zabranimo rad jer to nije u našoj nadležnosti', tvrdi s druge strane Zoran Hulenić, načelnik inspekcije zaštite od požara pri MUP-a. Je li inspekcija koju vodi ima moć zabraniti rad ili ne, uskoro ni načelnik nije bio siguran.

S inspekcijom smo pokušali barem dogovoriti nadzor istog tog kluba danju. Snimanje njihova nadzora inspektori su nam uvjetovali, samo uz odobrenje vlasnika, a naravno, ulazak s kamerom vlasnik nam nije odobrio. Inspekcija bez nas u klubu nije bila, a on i večeras radi. Isti scenarij doživjeli smo i u druga dva poznata zagrebačka podrumska kluba. Inspekcija u njima nije bila, no mi jesmo. Šimara ponovno nije bio zadovoljan jedinim ulazom u klub. Simulacija požara koji je u New Yorku usmrtio 100 ljudi prije 7 godina, najbolje pokazuje kako u manje od minute, vatra i dim mogu progutati prostoriju. Taj požar također je započeo vatromet. Iako je klub imao više izlaza nego većina hrvatskih klubova, čak četiri, dok je masa shvatila da vatra nije dio nastupa bilo je prekasno.

'Bili su izloženi ne samo tom dimu nego i temperaturi iz područja stropa koja je dodatno isijavala i zagrijavala praktički sve ostale zapaljive predmete u tom prostoru znači vidite sad praktički za minutu i 20, gdje se spustio na 30-ak centimetara od poda, a to znači da bez nekakve zaštite opreme sigurno nisu uvjeti u kojima bi mogao neko preživjeti', objasnio je Rogina.Zagrebački inspektori, kao i jedan vlasnik, ipak su nam dopustili snimanje nadzora. Morali smo se prethodno najaviti, tako da smo izgubili element iznenađenja. Vlasnik se stigao pripremiti, no usprkos tome njegov klub nije zadovoljavao uvjete. Inspekcija je odmah pronašla tri prekršaja, jedan ulaz-izlaz, nepotrebne stvari na istom te drveni pod. Usprkos prekršajima, inspektori vlasnika nisu kaznili. Mi smo isti ovaj klub posjetili i noću, a za našeg stručnjaka Šimaru ni on nije prošao test.

Nadzor unutar kluba snimili smo i u Zadru. Naravno, opet smo se morali prije najaviti. No, svaki nadzor, bez obzira na televizijske kamere, inspekcija najavi nekoliko dana unaprijed. Tako da vlasnik može pripremiti sve papire na vrijeme. 'Čisto radi brzine i praktičnost obavljanja inspekcijskog nadzora, to je ono zbog čega mi nekad znamo najaviti', pojasnio je Ante Milković, voditelj inspektorata PU zadarske. Naš stručnjak ne dijeli isto mišljenje i smatra da na taj način inspekcije malo toga mogu pronaći, u inače opasnim klubovima. Iako bi ga trebao imati, vlasnik kluba kojeg smo posjetili, obećao je inspektorima da će do kraja ovog mjeseca sagraditi taj sporan drugi izlaz. Oni mu vjeruju na riječ. Drugi zadarski klub inspekcija nije pregledala, no mi smo ga snimili. Našeg stručnjaka nije zadovoljio. Ovdje se okupi i nekoliko stotina ljudi, a samo jedan izlaz.

Zadarski klubovi ne zadovoljavaju uvjete, ali su barem legalni, za razliku od splitskih. Duboko ispod jedne stare zgrade pronašli smo klub gdje se redovito vikendom na koncertima okuplja stotine mladih Splićana. Malo iznad zemlje, drugi poznati ilegalni splitski klub također je bio krcat. Oba ova kluba htjeli smo posjetiti s inspekcijom, no inspekcija čak niti ne zna da se radi o klubovima! 'Ja Vam iskreno kažem ja sam stanovnik grada Splita, ja nema pojma vjerojatno su to neki kafići', rekao nam je Željko Smajić, voditelj inspekcije zaštite od požara PU splitsko-dalmatinske. 'To znači da ne pozna svoj teren, a kakav je to inspektor koji ne pozna svoj teren, pa ima kvartovskog policajca koji sve zna o svome kvartu, pa u istoj su kući ne, svima njima treba biti cilj sigurnost građana', smatra Šimara.

Ne samo da ne znaju, Splitski inspektori smatraju da ni ne moraju znati. Oni jednostavno ne vrše inspekciju u ilegalnim objektima, jer drže, da su u nečijoj drugoj odgovornosti. 'Da inspekcija smo ali ne možemo mi ako nešto neko ilegalno koristi biti iza vrata i skočiti, aha, sad ga koristiš', kaže Smajić. 'Sve se može samo kad se hoće, ali ovo je sramota za jednu turističku zemlju, da ovako ima uređene disko klubove, da inspekcija na to uopće ne reagira, da i sami znaju da je ilegalan', zaključio je Šimara. Oba splitska kluba, uvjeren je naš stručnjak, ne zadovoljavaju uvjete za rad. U slučaju požara gosti ih ne mogu sigurno napustiti.

U cijeloj 2009. godini inspekcije policije na razini hrvatske pregledala je 36 disko klubova i 168 ugostiteljskih objekata. Niti jedan od njih nije zatvoren zbog nepoštivanja propisa o zaštiti od požara. U jednom vikendu mi smo pronašli njih osam. Prema mišljenju stručnjaka, u svakome od njih postoji velika opasnost da se ponovi New York ili Perm. Zakoni, propisi i pravilnici postoje, no svih osam klubova koje smo snimili neometano će raditi i ovaj vikend.
dnevnik.hr

14.05.2010. ...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DANI OTVORENIH VRATA JVP GRADA BJELOVARA
[ # ]

BJELOVAR
Piše: Ljiljana Balažin
Foto: Dubravka Dragičević

Javna vatrogasna postrojba Grada Bjelovara već tradicionalno u svibnju, mjesecu zaštite od požara, organizira Dane otvorenih vrata. Tradicija je to od 2000. godine. Ove godine, Dani otvorenih vrata održali su se 12., 13. i 14. svibnja.

Image and video hosting by TinyPic

U četvrtak, 13. svibnja 2010. godine gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, zamjenik gradonačelnika Ante Topalović te pročelnik Stjepan Grula posjetili su Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Bjelovara.Kroz tri dana Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Bjelovara posjetilo je i četiristotinjak djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Mališanima su vatrogasci pokazati vatrogasna vozila i opremu te im objasnili kako se zaštititi od požara i kako prevenirati požar.

Javna vatrogasna postrojba Grada Bjelovara u vrhu je u Hrvatskoj po opremljenosti voznog parka. Ima deset specijalnih vozila za sve vrste vatrogasnih intervencija sa svom potrebnom opremom. Uskoro će Javna vatrogasna postrojba preuzeti novo kemijsko vozilo koje će zamijeniti 34 godine staro kemijsko vozilo. Od 2001. godine, od ukupno deset specijalnih vozila, devet će biti zamijenjeno novima.
grad bjelovar

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

I DALJE PROBLEMI SA SLANOM VODOM
[ # ]

METKOVIĆ
Piše / Foto: Jadranka Bulić

Može se reći da je natraženija roba u metkovskim trgovinama voda za piće jer ona koju potrošači dobijaju iz vodovodnih cijevi sa izvorišta Doljani još uvijek okusom podsjeća na morsku.

Image and video hosting by TinyPic

Iako je danas nešto bolja situacija nego prethodnih dana osobito jučer, Hemodijalizi DZ Metković Javna vatrogasna postrojba je dopremila 11 tisuća litara vode s izvorišta Prud. Od vatrogasca Ivana Veraje doznali smo da je ista količina naručena i za sutrašnji dan.Po riječima voditelja epidemiološke službe DN županije dr. Miljenka Ljubića postotak klorida u vodi ima tendenciju pada. Stanovništvo je pomalo uznemireno i svaku pojavu kod probavnih smetnji opravdava slanošću vode iz Doljana.

Iako svi vjeruju da će slijedeći dani donijeti bolju sliku, cijela situacija je naložila aktiviranje gradskih i državnih dužnosnika. Stoga je za slijedeći tjedan najavljen dolazak geologa i predstavnika Hrvatskih voda koji će sa gradonačelnikom i direktorom Komunalnog poduzeća dogovoriti određena ispitivanja u cilju što iznalaženja najboljeg rješenja. Prodiranje mora podzemnim putevima do vodocrpilišta Doljani, gradnja Gornjih horizonata, potresi ili nešto drugo prouzročili su situaciju u kojoj se nalazi vodopskrba grada Metkovića i okolnih naselja.

Uređaji za desalinizaciju ne dolaze u obzir jer su ogromna investicija, to je cijela tvornica rekao je direktor Komunalnog Željko Mordžin. Razmišlja se o projektu priključenja na vodocrpilište Prud koje je na metkovskom području za razliku od Doljana koje se nalazi u susjednoj BiH.
dubrovački vjesnik

13.05.2010. ...17:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI UREĐUJU CENTAR GRADA
[ # ]

MURSKO SREDIŠĆE
Piše: V.Trstenjak

Image and video hosting by TinyPic

Vatrogasci DVD-a Mursko Središće proteklog su petka počeli s izradom nadstrešnice u parku u centru grada, u neposrednoj blizini spomenika rudaru. Ostakljena drvena konstrukcija služit će kao izložbeni prostor za jednu od najstarijih vatrogasnih šprica u Međimurju, na koju su središćanski vatrogasci izuzetno ponosni. Prostor za smještaj konstrukcije osigurao je Grad, a lokacija je zaista reprezentativna i vizualno će obogatiti park. list međimurje

...17:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BIOGRADSKI STUDENTI NA KORNATIMA I TELAŠĆICI
[ # ]

KORNATI
Piše / Foto: Velimir Brkić

Priča o gradnji spomen-parka zadarskog arhitekta Nike Bašića na mjestu stradanja dvanaestorice vatrogasaca na Velom vrhu na otoku Kornatu, priča je o golemoj energiji onih koji svojim sudjelovanjem u tom projektu odaju počast stradalima i svjedoče zajedništvu, kazao je Šangulin, predsjednik Gradskog vijeća i član uprave dislociranog studija.

Image and video hosting by TinyPic

Studenti prve i druge godine Visoke škole za poslovanje i upravljanje s pravom javnosti "Baltazar Adam Krčelić" iz Zaprešića, dislocirani studij u Biogradu na Moru, održali su terensku nastavu, cjelodnevni izlet u Nacionalni park Kornati i Park prirode Telašćica. Studente je predvodio dekan prof. Nikola Skledar i prodekan i voditelj odjeljenja u Biogradu prof. Savo Vojnović te predsjednik Gradskog vijeća i član uprave dislociranog studija Tonči Šangulin, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i profesori.

Profesori i studenti na surovom krševitom terenu odali su počast minutom šutnje tragično preminulim vatrogascima na mjestu pogibije na otoku Kornatu, gdje je u tijeku gradnja suhozida u obliku križa posvećenim stradalim vatrogascima. Nimalo lagan posao. U kolovozu će se obilježiti treća obljetnica kornatske tragedije.
- Priča o gradnji spomen-parka zadarskog arhitekta Nike Bašića na mjestu stradanja dvanaestorice vatrogasaca na Velom vrhu na otoku Kornatu priča je o golemoj energiji onih koji svojim sudjelovanjem u tom projektu odaju počast stradalima i svjedoče zajedništvu, kazao je Šangulin.
.... pročitaj više

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI IZ SOLINGENA UGOSTILI KOLEGE IZ TUČEPI
[ # ]

TUČEPI

Sedam vatrogasaca DVD-a Tučepi: Damir Šimić, Ante Šarić, Frane Vidić, Goran Bušelić, Srećko Tomaš, Davor Čović i Edvard Visković, su od 7. do 9. svibnja 2010. gostovali kod vatrogasaca njemačkog Solingena, koji su im na taj način uzvratili posjet Tučepima prošlog ljeta.

Image and video hosting by TinyPic

U dvodnevnom boravku, uz pratnju glavnog zapovjednika vatrogasaca Solingena, gospodina Frank-Michael Fischera, vatrogasci Tučepi su posjetili 8 dobrovoljnih i 3 profesionalna vatrogasna društva u Solingenu. Tučepljane je u svom domu ugostio i dugogodišnji prijatelj Tučepi i Tučepskih vatrogasaca Hans Schermuly sa svojom suprugom Brigitom.

Vrhunac posjeta bila je ceromonija na kojoj je gospodin Dietmar Kühl preuzeo dužnost zapovjednika vatrogasne mladeži Solingena od gospodina Otmara Schicka, koji je u ljetu 2009., u Tučepima, predvodio posjet Njemačkih i Nizozemskih vatrogasaca. Osim vatrogasaca Njemačke, ceremoniji su prisustvovali vatrogasci Feldbacha iz Austrije i Gaude iz Nizozemske.Tučepljani su uz prigodne poklone zahvalili vatrogascima Solingena, koji su sa svojim gradonačelnikom najavili daljnju uspješnu suradnju i razvijanje prijateljstva.
dvd makarska

12.05.2010. ...12:00 [ Komentari (2) ] Isprintaj

HDSSB DAROVAO VATROGASCIMA LCD TELEVIZOR
[ # ]

ZAKORENJE
Piše: Matej Lončarević

Nedjeljno jutro u DVD-u Zakorenje započelo je odlaskom operativnih i budućih operativnih vatrogasaca na osposobljavanja.Naime 3 člana imala su praktični dio nastave za osposobljavanje zvanja vatrogasac u Gornjim Emovcima,a 2 člana su u isto vrijeme sudjelovali na fizičkim pripremama u Požegi za Helikopterski desant i dislokaciju.Isto tako 2 naša mlada člana sudijelovala su i predstavljala društvo na 11.Hodočašću vatrogasaca u Mariji Bistrici gdje se okupilo 2000 vatrogasaca iz cijele Hrvatske,te vatrogasci iz Njemačke.

U popodnevnim satima nakon povratka svih članova koji su bili na navedenim tečajevima za osposobljavanja DVD Zakorenje je obilježilo Sv Florijana zaštitnika vatrogasaca ,te se tako kao i svake godine u Zakorenju Starom selu okupilo članstvo DVD-a svih dobi ,a najviše djece i mladeži.Organizirana je i pokazna vježba operativne ekipe DVD-a Zakorenje,a nakon viježbe uslijdio je domijenak i poslije nogomet i druženje vatrogasaca.Kao i svake godine tako i ove DVD Zakorenje pozvalo je i goste na svečano obilježavanje Sv Florijana ,a to su i ove godine bili naši dragi prijatelji iz pobratimljenog DVD-a Rešetari s predsjednikom Đurom Marčevićem.Druženje je potrajalo do kasnih popodnevnih sati.

Nakon svečanog obilježavanja Sv Florijana u Zakorenju, DVD Zakorenje sa 5 članova i predsjednikom DVD-a nazoči na skupštini stranke HDSSB gdje predsjednik ove stranke dr.Vladimir Šišljagić sa predsjednicom ogranka HDSSB Općine Brestovac predaje predsjedniku DVD-a Zakorenje Slavku Lončareviću vrijednu donaciju LCD televizor na korištenje članovima ovoga DVD-a.Na ovoj primoredaju uz predsjednika i saborskog zastupnika dr.Vladimira Šišljagića sudjeljuje je i još jedan HDSSB-ov saborski zastupnik Boro Grubišić.Predsjednik DVD-a Zakorenje Slavko Lončarević zahvalio se predsjedniku strane HDSSB i predsjednici ogranka HDSSB Općine Brestovac Mirjani Tuličić kao i cjelokupnom članstvu ove stranke te zaželio uspjehe u radu ove stranke.

Članovi DVD-a Zakorenje nakon dolazka postavili su novi LCD Televizor u prostoriju gdje se okupljaju i druže članovi.Na ovoj donaciji zaslužan je i naš član zapovjedništva Matej Lončarević na čiju je zamolbu i inicijativu odobren TV.Ovim putem se još jednom zahvaljujemo stranki HDSSB na doniranom TV-u.

10.05.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DEANOVAC I KAŠTEL SUĆURAC POBJEDNICI PO KATEGORIJAMA
[ # ]

OŠTARIJE

U subotu, 08. svibnja na stadionu NK Oštarije pod pokroviteljstvom općine Josipdol održan je „3. Kup DVD-a Oštarije“. Natjecanje je posjetilo 35 ekipa DVD-a iz cijele Hrvatske i to: 23 ekipe u klasi „Seniori A-muški“, 8 ekipa „Seniori A-žene“ i 4 ekipe „Seniori B muški“. U kategoriji "MA " prvo mjesto pripalo je ekipi DVD Deanovec dok je drugo mjesto osvojila ekipa domaćina,treće mjesto ta ekipu DVD Samoborski Otok. U kategoriji "ŽA" prve su bile Mladostašice iz Kaštel Sućurca,drugo mjesto za ekipu Zaprešića a treće domaća ekipa iz Oštarija, U kategoriji "MB" prvo mjesto pripalo je ekipi Mladost Kaštel Sućurac, drugi su bili članovi DVD Zagradci a treće mjesto pripalo je ekipi DVD Ogulin. U sklopu „3 Kupa DVD-a Oštarije“ održano je i gradsko natjecanje Vatrogasne zajednice grada Ogulina za seniore za plasman na županijsko natjecanje. Za vrijeme iščekivanja rezultata ispred vatrogasnog doma provela se atraktivna disciplina ˝Najbrži usis˝ na tepihu koja ne ulazi u konačni obračun. Nakon natjecanja priređena je vatrogasna zabava za sve učesnike koja je potrajala do sitnih sati idućeg dana.

Image and video hosting by TinyPic
REZULTATI:
seniori "MA"
seniorke "ŽA"
seniori "MB"
pročitaj više

09.05.2010. ...21:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"VELIKI LIPOVAC 2010"
[ # ]

VELIKI LIPOVAC
Piše: Davor Domin
Foto: Robert Bogolin

U Velikom lipovcu ove se godine održala vježba VZG-a Samobor.Veliki lipovec je mjesto 10-tak kilometara udaljen od Samobora a poznat je po izletištu Šoićeva kuća ali i kao polazišna točka za izlete i planinarenja po Samoborskom gorju.Nekima će zaigurno biti poznat i po Lipovečkom kamenu, koji se vadi u blizini samog mjesta.

Image and video hosting by TinyPic

Vježba je osmišljena kao jedna intervencija u kojoj se dogodio veći niz nesretnih okolnosti i s toga je bila potrebna veća angažiranost vatrogasaca i vatrogasne tehnike.Došlo je do požara na objektu u kojem se čuvaju zapaljive tekućine, te se požar proširio na kat i krovište objekta.Kako obično biva na intervencijama, znatiželjni gledaoci iz svojih su vozila gledali što se događa, kako objekat gori te se sudarili. Jedno se vozilo zapalilo a u drugom je vozač ostao priklješten u vozilu.Požar objekta se proširio na travu i nisko raslinje, te se zapalila veća površina na otvorenom prostoru.

Na intervenciju prvi stiže JVP Samobr i izvlače unesrećenu osobu pomoću hidrauličnog alata i gase zapaljeno vozilo koje prijeti proširenju na drugi objekat a gase pomoću IFEX puške te CAFS pjene.Zatim dolazimo mi, DVD Samobor te unutarnjom navalom gasimo požar na katu objekta te krovište pomoću autoljestava.Odjednom se začuju eksplozije te navalna grupa obavještava da je jedan vatrogasac ozljeđen.Jedan vatrogasac koji se nalazio do tog trenutka na pomoći navalnoj grupi ali izvan objekta ulazi kako bi pomogao u spašavanju dok drugi član uz pomoć djelatnika JVP-a Samobor donosi nosila (korito) te krećemo sa spašavanjem unesrećenog vatrogasca spuštajući korito po ljestvama (u koritu je bio vatrogasac a ne lutka)
.... pročitaj više

...20:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

11.VATROGASNO HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU
[ # ]

MARIJA BISTRICA
Piše: Damir Marenić
Foto: HVZ

Ove nedjelje na rasporedu je bilo 11. vatrogasno hodočašće u Hrvatskom nacionalnom Svetištu, Majke Božje Bistričke. U 10.30 sati kod Hotela u Mariji Bistrici formirala se povorka od preko 2000 hodočasnika iz cijele Hrvatske, koja je potom krenula prema Crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca, gdje jee nakon uvodnog obraćanja predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera, započelo središnje misno slavlje, koje je predvoditi rektor bistričkog Svetišta vlč. Zlatko Koren.Nakon mise uslijedio je pobožnost križnog puta na bistričkoj kalvariji.

Image and video hosting by TinyPic

Organizator 11. hrvatskog vatrogasnog hodočašća bila je Hrvatska vatrogasna zajednica, suorganizator je Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije, a suorganizatori su i Vatrogasna zajednica KZŽ-e, Vatrogasna zajednica Općine Marija Bistrica i DVD Marija Bistrica. Uz brojne goste i uzvanike, nazočili i visoki vatrogasni dužnosnici: predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, zamjenik predsjednika HVZ-a, Mijo Brlečić, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin.

...13:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZAŠAO NOVI BROJ VATROGASNOG GLASNIKA
[ # ]

KOPRIVNICA
Piše: Dragutin Rendić

Iz tiska izašao je novi, sedmi po redu broj Vatrogasnog glasnika, glasila vatrogasaca Koprivničko-križevačke županije. Novi broj obiluje brojnim informacijama iz rada redovnih godišnjih skupština na području županije koja ukupno ima 157 društava i više od osam tisuća članova sa tri JVP u tri grada: Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu. Glasilo donosi razgovor sa županom Darkom Korenom, informacije o brojnim natjecanjima i ostalim brojnim događajima koji su se dogodili unazad pet mjeseci.Grafički i tehnički dio lista opremila je tvrtka Rexpress Koprivnica, tiskao je “Matis” Koprivnica, a u ime izdavača VZ Županije potpisuje se predsjednik Ivan Golubić, a urednik lista je Dragutin Rendić. List je tiskan u tiraži od 500 komada i besplatno se dostavlja vatrogasnim društvima i jedinicama lokalne uprave i samouprave. vatrogasac.net

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD KRAPINA PROSLAVILA 135 GODINA SVOG RADA
[ # ]

KRAPINA

DVD Krapina najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo u Krapinsko - zagorskoj županiji, te jedno od starijih u Hrvatskoj ovaj vikend (petak i subota 07. i 08.05.2010.) obilježilo je 135 godina svog djelovanja.

Image and video hosting by TinyPic

Program dvodnevne manifestacije započeo je u petak u 17h svečanom sjednicom na kojoj su osim DVD-ova iz cijele županije prisustvovali i pobratimska društva: PGD Ptuj, PGD Kozje, PGD Maribor Mesto, PGD Rogaška Slatina, PGD Šmarje pri Jelšah, Freiwilige Feuer Furstenfeld, državni, županijski te gradski dužnosnici.Na svečanoj sjednici predsjednik DVD-a Krapina gosp. Uhernik ispričao je gostima samo jedan mali dio bogate povijesti DVD -a o samim osnivačima DVD, pa sve do današnjih dana. DVD je kod osnivanja imalo 51 utemeljitelja i 55 podopirajučih članova koji su uplatili priloge (utemeljitelji su jednom za svagda uplatili u blagajnu 30 forinti, a podupirajuči su plaćali godišnju članarinu 4 forinti).

Najsvečaniji trenutak na sjednici bila je primopredaja replike vatrogasne zastave iz 1877. godine. koju je uručio gradonačelnik grada Krapine gosp. Josip Horvat zapovjedniku DVD-a Krapina gosp. Mati Laginji, tom se prilikom gosp. Laginja obvezao da će DVD Krapina tu zastavu koristiti za svečane prilike i proslave, te da će ju brižno čuvati.Drugi dan (subota) obilježavanja 135 godina DVD-a Krapina započeo je u 14h u parku, na igralištu osnovne škole «Ljudevit Gaj» «Danom otvorenih vrata» koje je bilo u organizaciji DVD-a Krapina i JVP-a Grada Krapine. Na igralištu su bila izložena vatrogasna vozila kojima raspolažu navedene ustanove uz «pojačanje» sa najmodernijim vatrogasnim vozilom (auto cisternom) koju je za tu prigodu došlo iz tvrtke «Zigler», te vatrogasno vozilo iz 1938. godine «James» koje je u vlasništvu DVD-a Konjšćina.
.... pročitaj više

...10:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŽUPAN DARKO KOREN SA SURADNICIMA PRIMIO VATROGASCE
[ # ]

KOPRIVNICA

Povodom Dana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, župan Darko Koren je u petak 7. svibnja u prostorijama Županije organizirao prijam za predstavnike Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije i javnih vatrogasnih postrojbi. Uz župana prijmu su prisustvovali zamjenik župana Darko Sobota, pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek i njihovi suradnici.

Image and video hosting by TinyPic

U obraćanju vatrogascima župan je naglasio kako je profesionalno i dobrovoljno vatrogastvo jednako važno, a Koprivničko-križevačka županija s 9.000 članova vatrogasnih društava i postrojbi nalazi se u samom hrvatskom vrhu organiziranog vatrogastva. - „Činjenica je da glede onog što ulažemo u postrojbe i društva uvijek možemo više, ali ono što dobijemo zauzvrat u smislu dobrobiti za zajednicu ne možemo kvantificirati. Zato mi je drago što ste me pozvali da sudjelujem i na hodočašću u Mariji Bistrici koje će se u nedjelju 9. svibnja 2010. godine organizirati za vatrogasce.“ - rekao je Darko Koren.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Ivan Golubić zahvalio se na čestitki povodom Dana svetog Florijana, ali i na pomoći koju Županija ulaže u djelovanje vatrogasaca. Prigodne riječi prisutnima su također uputili zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Valent Furmeg i zapovjednik đurđevačke Javne vatrogasne postrojbe Marijan Kicivoj. Istaknuto je kako broj vatrogasnih intervencija u 2009. godini na području Županije prelazi brojku od 570.U nastavku primanja razgovaralo se o potrebama modernizacije sustava informiranja unutar samih postrojbi i društava, te o projektu DRAVIS2 u kojem se surađuje s partnerima iz Mađarske.
kckzz

...07:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NE MOGU PRIĆI VIŠEKATNICI
[ # ]

NOVI SAD
Piše: Žarko Bogosavljević

Zgradi u Ulici Despota Stefana 12 na Limanu, gdje je prije dva dana gorio stan poslije eksplozije televizora, vatrogasci su uspjeli prići uz dosta muke, pošto nisu imali načina bliže parkirati svoja vozila. Prilazi mnogim višekatnicama, posebno u naseljima sa novogradnjom, često nisu adekvatni zbog malih haustora, drveća, igrališta ili parkiranih automobila pred zgradama.

Image and video hosting by TinyPic

- Uvijek se pitam šta bi se dogodilo da se zapali neki od stanova koji gledaju prema unutrašnjem dijelu zgrade. Skoro sigurno bi izgorjeli, jer vatrogasci ne bi mogli prići kamionom, a kamoli onim velikim vozilima sa dizalicama. Ne mogu shvatiti kako ovi što zidaju zgrade ne razmišljaju o tome. Ako i naprave dovoljan prolaz, onda u dvorištu imate garaže ili parking i skoro je nemoguće manevrirati vozilom - priča Ivana B., predsjednica skupštine stanara jedne od zgrada na Grbavici.

Međutim, prema iskustvima vatrogasaca, nisu samo uski haustori prema dvorištima problem, nego i to što oko zgrada nema slobodnih površina gdje bi mogli parkirati kamione, jer i ono malo prostora među blokovima uglavnom služi stanarima za ostavljanje vozila. Pored toga, čak i u ranije građenim djelovima grada, poput Limana ili Novog naselja, vatrogasci imaju problema jer je oko mnogih višekatnica izraslo drveće, a nikla su i igrališta, ljetnje terase ili druge prepreke za vatrogasna vozila.

- Ljudi u najboljoj namjeri sade drveće ili naprave igralište, ali nama to zna da stvori probleme i onda ne možemo prići zgradi, kao što se dogodilo prekjučer na Limanu. Tada moramo parkirati vozila dalje, razvlačimo dodatna crijeva, a nekad, ako je to moguće, uklonimo i prepreku. A to nas sve usporava - kaže Dragoslav Klisura, zapovjednik novosadske Vatrogasne brigade. On objašnjava da se ne bi moglo reći da nevolja sa prilazima ima samo u novogradnji, ali potvrđuje da im je otežalo posao to što sada na Detelinari i Grbavici većina zgrada ima zasebno dvorište sa jednim prilazom, uglavnom haustorima.

- Vozila negdje ne mogu proći što zbog automobila, što zbog užih haustora, ali se snađemo. Međutim, korištenje platforme je još teže jer je za nju potreban veći manevarski prostor. Ali, za sada smo se ipak uspjeli svaki put snaći - kaže Klisura.
blic

08.05.2010. ...13:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA UNATOĆ RECESIJI I DALJE ĆE PRATITI I FINANCIRATI VATROGASCE U ŽUPANIJI
[ # ]

SVETI IVAN ZELINA
Piše: Damir Marenić

Sjednicu Skupštine održala je, u Svetom Ivanu Zelini, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije. Lani su vatrogasci udruženi u ovu zajednicu imali 1615 intervencija, najviše otkad je osnovana. Na najviše požara i tehničkih intervencija izašli su velikogorički vatrogasci.

Image and video hosting by TinyPic

Gradska vijećnica u Svetom Ivanu Zelini bila je puna delegatima vatrogasne zajednice županije zagrebačke. Naime 06.svibnja svoju 18.redovnu Skupštinu održala je vatrogasna zajednica županije zagrebačke. Pozdravnu riječ delegatima i gostima uputio je predsjednik VZŽZ-a Stjepan Ptiček te predložio Radno predsjedništvo u sastavu Stjepan Ptiček, Željko Lisičak te Vladimir Domin koje je jednoglasno prihvaćeno.

Dnevni red ove skupštine sastojao se od 10 točaka a prezentaciju i podnašanje izvješća o radu Zajednice predstavio je tajnik/zapovjednik Josip Novosel koji je naglasio da je izvješće napravljeno na temelju podataka i ocjena iz izvješća koje dostave društva i zajednice. Iz izvješća je vidljivo daje u vatrogasnu zajednicu zagrebačke županije udružene vatrogasne zajednice 9 gradova, 18 općina te 7 samostalnih DVD-a . Također u Zajednicu su udruženo i 6 DVD-a u gospodarstvu te 4 javne vatrogasne postrojbe (Samobor, Zaprešić, Ivanić-Grad i Velika Gorica). Ono što je malo zabrinjavajuće je neodržavanje godišnjih skupština u prošloj godini, poput VZO Preseka i DVD-a Pokupsko ali ne zbog provođenja mjera zaštite od požara,koliko zbog cjelokupnog rada vatrogasnih udruga. Pritom se misli na edukaciji mladih i odraslih,društvenog rada te sportskih vatrogasnih natjecanja.

Što se tiče osposobljavanja u 2009.godini na tečajevima su osposobljeni vatrogasci za vatrogasna zvanja, najviše njih za zvanje vatrogasac (416) te vatrogasac 1.klase (304), dok je u osposobljavanju za specijalnosti najviše polaznika završilo za rad sa dišnim aparatima (71) .

Krajem svake godine županijska zajednica organizira stručne izlete sa stručnim predavanjima za članove zapovjedništva i predsjedništva. Nakon 2005.godine i posjet Vukovaru i Iloku, 2006. godine Istarska županija i posjet kampu Fažana, 2007.godine posjet Kornatima,Splitskoj i Šibenskoj županiji, 2008.godine i posjet otoku Rabu te 2009.godini i posjetu Korčuli. Na svim stručnim izletima bila su aktualna predavanja koje su bitne za vatrogastvo.

Prošle godine održana je i združena vježba pod nazivom „Pisarovina 2009“ gdje je tema vježbe bila zaštita i spašavanje u slučaju nastanka potresa i posljedice potresa na području zagrebačke županije a na kojem su sudjelovali stožer DUZS zagrebačke županije, Eko stožer zagrebačke županije VZZŽ, područni ured za zaštitu i spašavanje Zagreb, VZO Pisarovina, VZG Jastrebarsko, HGSS, Policijska postaja Jastrebarsko, Dom zdravlja zagrebačke županije,hitna pomoć i vodopravni inspektor.

U 2009. Godini na području zagrebačke županije bilo je 1615 intervencija,od čega 950 požara, 584 tehničkih intervencija te 81ostale intervencije. Također bilo je 1830 prijevoza pitke vode. Ovo su podaci bazirani na dostavi podataka vatrogasnih zajednica i DVD-a . Najviše intervencija bilo je na području VZG Velika Gorica (309) i Zaprešića (244), a iz tabela je vidljivo da je najviše intervencija u mjesecu ožujku (406) dok je „najmirnije“ u siječnju (140). U segmentu Dislokacije , vatrogasci zagrebačke županije sudjelovali su na dislokacijama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji :poluotok Prevlaka, Splitsko- dalmatinskoj županiji: otoci Lastovo, Vis i Veliki Drvenik, Šibensko-kninska županija : Tisno te Zadarska županija: Ražanac

U organizaciji VZZŽ-a te domaćinstvo VZG Samobor održano je županijsko vatrogasno natjecanje djece i mladeži na gradskom stadionu. na natjecanju je nastupilo 101 ekipa , od toga 43 ekipe dječaka, 30 ekipa djevojčica, 20 ekipa muške mladeži te 8 ekipa ženske mladeži. Pobjednici po kategorijama su bili : DVD Veliki Brezovec (djeca muški), DVD Ježevo (djeca ženski), DVD Mraclin (mladež muški) i DVD Jalševec Breški (mladež ženski), također je održan i 11.susret vatrogasne mladeži republike Hrvatske i Slovenije a domaćin je bio DVD Kuče. Na Olimpijadi nastupile su ekipe DVD-a Paukovec i Deanovec u kategoriji MA, DVD Jalševec Breški u kategoriji ŽA, te DVD Jalševec Breški u kategoriji MŽ. Rezultati su više nego odlični, državni prvak DVD Paukovec osvojio je 6.mjesto, DVD Deanovec 11.mjesto od 50 ekipa, članice DVD Jalševec Breški su osvojile drugo mjesto u konkurenciji 22 ekipe dok je mladež DVD-a Jalševec Breški u konkurenciji 8 ekipa osvojila drugo mjesto.

U Financijskom dijelu VZZŽ uprihodila je ukupno 3.780.338,64 kune što je u odnosu na 2007. Porast za milijun kuna a rezultat je aktivnosti vatrogasaca na području županije te uključivanje zagrebačke županije u sufinanciranje nabavke novih vatrogasnih vozila. Inače VZZŽ pridaje veliku pozornost nabavci vatrogasne opreme te se u tu svrhu izdvajaju značajna financijska sredstva. Već petu godinu provodi se program 200+200=50% što je dalo odlične rezultate, pogotovo za male i siromašne sredine.


Image and video hosting by TinyPic

Sva izvješća koja su dobila suglasnost Nadzorne komisije na čelu sa Miroslavom Abramovićem jednoglasno su prihvaćena od skupštinara. Također je jedna od točak bila izmjena i dopuna sadašnjeg Statuta, te nakon prezentiranje prijedloga promjena za riječ se javio Zvonimir Novosel Dolnjak te predložio da se prijedlog statuta prihvati te da se na sljedećem sastanku predsjedništva donese pročišćeni tekst . Prijedlog Statuta je jednoglasno prihvaćen kao i prijedlog g.Novosela Dolnjaka.

U pozdravnoj riječi gostiju skupštini su se obratili zamjenik župana zagrebačke županije g. Rudolf Vujević, gradonačelnik grada Sveti Ivan Zelina g. Vlado Žigrović , načelnik HVZ-a Željko Popović te predsjednik udruge profesionalnih vatrogasaca u gospodarstvu RH g. Branko Čerkez. Rudolf Vujević naglasio je jako dobru suradnju županijske vatrogasne zajednice i zagrebačke županije te izrazio veliko zadovoljstvo što su zajedničkim snagama opremljene vatrogasne zajednice i društva te da će se unatoč recesijskim mjera nastaviti trend praćenja vatrogastva na području zagrebačke županije. Gradonačelnik Žigrović je ponosan na vatrogasce VZG Sveti Ivan Zelina te činjenicu da državni prvaci dolaze iz ovog grada, što se u zelinskom vatrogastvu radi, što zelinsko vatrogastvo ima tradiciju te da će Grad i dalje biti uz svoje vatrogasce. Na kraju je zamolio županijsku vatrogasnu organizaciju da u svojim mogućnostima pomognu u radu vatrogasaca sa područja VZO Bedenica.

U kratkim crtama Načelnik HVZ-a Željko Popović osvrnuo se na nedavne posjete najvišem državnom vrhu te između ostalog istakao da je potrebno riješiti neke administrativne zahvate kako bi kamp mladeži u Fažani bio dodijeljen na duži period HVZ-a, također je na 99 godina ustupljen centar u Stubičkoj Slatini gdje će se u suradnji sa Republiko Slovenijom izgraditi veliki i moderni vatrogasni centar za obuku. Zahvali ose gospodinu Ivici Koščici na dobivenom najvišem vatrogasnom priznanju RH „Mirko Kolarić“ na sjednici u Vukovaru.

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MINISTAR LAGAO: TVRDI KANADER SPREMAN , A NIJE!
[ # ]

ZAGREB
Piše: Ivana Pezo

Hrvatska s najnovijim kupljenim kanaderom očito nema sreće, a počinje sezona požara. U Ministarstvu obrane tvrde da je spreman za gašenje, dok Nova TV posjeduje dokument iz kojeg se vidi da je sporni kanader neispravan i da netko u cijeloj priči ipak ne govori istinu.



Još u veljači, kada je doletio iz Kanade oštetila ga je tuča, pa je prezentacija pred kamerama otkazana. Kvar je, u međuvremenu popravljen na račun proizvođača, ali je kanader vrijedan 31 milijun dolara i dalje pospremljen. 'Ja vam kažem da je kanader, zadnji koji je stigao, primljen u postrojbu i da je spreman za sezonu, za gašenje požara', rekao je Vlado Bagarić, zapovjednik HRZ-a. Gotovo da su se zaklinjali svi odreda, čelni ljudi zrakoplovstva, ali i ministar obrane.

Zatreba li gasiti, od šest kanadera, samo jedan ne može poletjeti. Ali to kažu, nije ovaj, iz spomenute posljednje kanadske narudžbe. 'On je ispravan. Čemu zahtjev za narudžbom novih dijelova ja ne znam, to vi govorite da ima zahtjev, vi vjerojatno znate', rekao je Branko Vukelić, ministar obrane. 'Radi se o jednom drugom zrakoplovu, jer smo mi rekli da ih imamo pet spremnih. I on je u redovnom procesu održavanja, a ne taj najnoviji', kazao je Mate Raboteg, državni tajnik u MORH-u.

'To nije taj zrakoplov, malo ste pobrkali. 811 je u redu', kaže Vukelić. Da nešto itekako ne štima govori dokument, službeni dopis zapovjedništva za logistiku. Prije tri dana zatražen je popravak zrakoplova upravo za kanader, za koji MORH kaže da je ispravan. Štoviše, traži se žurno rješavanje štete, a zamjena oštećenih dijelova od Kanađana. Ako kanader i leti, kako oni kažu, onda ima neispravne komunikacijske uređaje. U velikogoričke hangare, koje je ministar danas zaobišao naša je kamera ipak zavirila. I uvjerila se da brojčano stanje letačke flote i nije baš tako idealno, kako tvrde u MORH-u. U jednom su se radnici izmjenjivali u utrobi pokvarenog air-tractora.

Ispred drugog, prizemljen je kanader, i to baš onaj u koji je nedavno ulazila voda i tako zalijevala instrumente. Ovaj je kanader samo na godišnjem pregledu. Skupo plaćena protupožarna letjelica, kažu odgovorni, bit će gotova već nakon vikenda. Kako im vjerovati kad je i istina s početka priče skrivana iza službenog dopisa? Prava je sreća da nam gašenje požara ne ovisi samo o ovim zrakoplovima.
dnevnik.hr

...09:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U PROŠLOJ GODINI OSTVAREN DOBITAK
[ # ]

ZVORNIK

Profesionalna vatrogasna jedinica Zvornik ostvarila je u prošloj godini dobitak od 9.530 KM, priopćio je zapovjednik ove jedinice Saša Ilić, dodajući da su ukupni prihodi iznosili 546.425 KM, a rashodi 536.895 KM.

Ilić je rekao novinarima da su ukupni prošlogodišnji prihodi ostvareni iz proračunskih sredstava općine Zvornik u iznosu 406.780 KM, od prihoda zaštite od požara 111.745 KM, te od drugih djelatnosti u visini od 27.282 KM.Najveći dio sredstava od 286.632 KM utrošen je za bruto plaće, dok je za opremu i osnovna sredstva izdvojeno 109.830 KM.

Podsjetivši da ova vatrogasna jedinica zapošljava 27 djelatnika, Ilić je rekao da vatrogasci od opreme posjeduju tri navalna kombinirana vozila, po jedno terensko i tehničko vozilo, impulsnu pušku, opremu za tehničko vozilo koja se koristi prilikom prometnih nesreća, kao i specijalno terensko vozilo.Naglasio je da bi u narednom periodu trebalo osigurati sredstva za nabavku prateće cisterne za vodu, jedno navalno vozilo, specijalna vatrogasna odijela i obuću za ulazak u vatru, te sistem veze. - “Ova i druga nedostajaća oprema doprinijeće da rad zvorničkih vatrogasaca bude još uspješniji”, rekao je Ilić.
capital

...07:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI STUPILI U ŠTRAJK
[ # ]

NIKŠIĆ

Zaposleni u nikšićkoj Službi zaštite i spašavanja , njih 84, zatvorili su se u prostorije Vatrogasnog doma, zahtijevajući od nadležnih u općini isplatu šest plaća, tri topla obroka, regres i jubilarne nagrade.Vatrogasci traže i isplatu razlike za plaću za rujan i listopad prošle godine, kao i pisane garancije od lokalne uprave da će im plaće ubuduće biti isplaćivane do desetog u mjesecu.Oni su najavili da će ispunjavati sve radne zadatke do 11. svibnja, do kada čekaju odgovor nadležnih, u suprotnom će radikalizirati protest.U Službi zaštite i spasavanja zaposleno je 104 radnika. sindikat vatrogasaca srbije


...06:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MARIJO ŠVIGIR I DVD SVETA NEDELJA LAUREATI ZA 2009.GODINU
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Svetonedeljski vatrogasci su proslavu svetog Florijana započeli sa prijemom kod gradonačelnika Drage Prahina te dogradonačelnika Ivice Pavlića, tom prilikom ih je predsjednik VZG Sveta Nedelja Damir Marenić upoznao sa aktivnostima vatrogasaca na području Grada u ovoj godini. Između ostalog spomenuo je velik broj sudjelovanja na seminarima diljem Hrvatske, započelo je školovanje za vatrogasna zvanja, održan je Radni sastanak sa predstavnikom DUZS-a (112), JVP Samobor te glavnim županijskim zapovjednikom Josipom Novoselom oko uzbunjivanja svetonedeljskih vatrogasaca.Nadalje gradski čelnici upoznati su i sa daljnjim aktivnostima tokom ove godine.

Image and video hosting by TinyPic

Gradonačelnik Prahin poželio sve najbolje povodom dana vatrogasaca, osvrnuo se na kolegijalnost među društvima te se nada još boljem modelu dežurstva pogotovo u jutarnjim satima jer većina vatrogasaca se nalazi na svojim radnim mjestima. Zapovjednik Čižmešija u kratkim crtama se osvrnuo na operativni dio rada vatrogasaca.Nakon toga je uz obrazloženje tajnika Gorana Škarića gradonačelnik podjelio priznanja laureatima za vatrogasca i društvo godine. Ove godine laureati su Marijo Švigir, predsjednik DVD Sveta Nedelja i DVD Sveta Nedelja.

Poslije prijema kolona vatrogasnih vozila prošla je ulicama mjesta Sveta Nedelja, Strmec, Orešje, Rakitje, Novaki, Brezje, Mala Gorica, Kerestinec, Kalinovica, Jagnjić Dola te tako pokazala mještanima sa čime vatrogasci u ovom momentu raspolažu. Svećanu misu održao je župnik Drago Bubnjar u svetonedeljskoj crkvi Presvetog Trojstva

07.05.2010. ...21:34 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ZA POLICU GRAWE DOM PAKETA OSIGURANJA IMOVINE - VATROGASNI APARAT NA POKLON
[ # ]

ZAGREB

Na prigodnoj prezentaciji, osiguravajuće društvo GRAWE Hrvatska d.d. predstavilo je svoju novu akciju - GRAWE DOM paket osiguranja imovine. Na Dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i u mjesecu borbe protiv požara, GRAWE je ponudio osiguranje stambenih objekata i domaćinstva čija je posebna pogodnost u činjenici da novi osiguranici pri sklapanju police GRAWE DOM od 10. do 20. svibnja na dar dobivaju vrijedni Pastorov vatrogasni aparat zapremnine 2 kg.

Image and video hosting by TinyPic

- Odlučili smo naše korisnike darivati iako se nadamo da im vatrogasni aparat nikad neće trebati, no mjere prevencije katkad spašavaju mnogo više od materijalnih vrijednosti. Stoga, uz naš mali doprinos nastojimo spriječiti neugodnosti koje život nosi, jer bolje je spriječiti nego liječiti, poručio je predsjednik Uprave GRAWE Hrvatska Igor Pureta.Poznato je kako se kobni požari većim dijelom događaju u kućanstvima. Uzroci mogu biti različiti, od neispravnih električnih uređaja, nezgode prilikom kuhanja ili pripreme roštilja, do zaboravljenih cigareta ili upaljenih svijeća…

U vrijeme kada se svi već spremaju na godišnji odmor i kada će veliki broj stanova i kuća ostati bez nadzora, prijete i drugi mogući rizici poput puknuće cijevi, šteta koje može nanijeti jak vjetar ili ljetna oluja ili opasnost od provalnih krađa. Srećom, tvrde u GRAWE-u, postoje jednostavne mjere koje se mogu poduzeti kako biste zaštitili svoju obitelj i svoj dom od požara i ostalih rizika. Uz redovitu tehničku brigu (protuprovalni alarmi i nadzorni sistemi, detektori dima, vatrogasni aparati u domu, savjesno i odgovorno ponašanje), jedna od mjera koja je korisna može biti paket osiguranja stambenog objekta i domaćinstva koju svojim korisnicima nudi GRAWE Hrvatska. Riječ je o odabranoj varijanti pokrića koje pokriva rizike poput požara, elementarnih nepogoda, izljeva voda, odgovornost iz posjeda objekta i zemljišta, provalnih krađa, razbojstva, vandalizma, lomova stakla, privatne odgovornosti. I što je najvažnije, vrlo je povoljna.
glas slavonije

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TRAŽE EUROPSKO RADNO VRIJEME
[ # ]

VUKOVAR

U povodu obilježavanja Dana vatrogastva u Hrvatskoj i blagdana zaštitnika vatrogasaca, Svetog Florijana, u Vukovaru je održana svečana skupština Hrvatske vatrogasne zajednice. Predsjednik Zajednice Ante Sanader naglasio je da hrvatsko vatrogastvo pripada među najjače u Europi i ima 60 tisuća operativnih vatrogasaca, odnosno ukupno 150 tisuća vatrogasaca. Poručio je kako radno vrijeme treba uskladiti s europskim, po principu 12 sati rada, 24 odmora, 12 rada, 48 odmora.

- Borit ćemo se da nam ostane telefonski hitni broj 93 jer građani znaju da će pozivom na taj broj dobiti stručnog vatrogasca. Podržavamo uvođenje broja 112, što je europska stečevina i važna nam je kao turističkoj zemlji - rekao je Sanader.

Potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič rekla je kako požar nema radno vrijeme i granicu te će već idućeg tjedna proslijediti na usklađivanje novi prijedlog o radnom vremenu u skladu sa željama vatrogasaca. Na svečanoj sjednici uručena su i priznanja za najbolje pothvate u vatrogastvu u prošloj godini, a Zlatnu plaketu dobio je Zlatko Uvanović, član DVD-a Osijek, koji je spasio život kolegi tijekom požara u robnoj kući Doma.
glas slavonije

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ČUDESNO SPAŠAVANJE VATROGASACA
[ # ]

JECANGHU

Šestogodišnji Ming Ming pao je sa osmog kata kroz prozor, ali mu je glava zapela za rešetke u čemu su mu umnogome pomogle njegove pomalo klempave uši.

Slučaj se dogodio u gradu Jecanghu, u provinciji Hubei, na istoku Kine.Mališan je ostao da visi nad ulicom, dok su ga užasnuti prolaznici promatrali kako viče iz sveg glasa.Ubrzo su stigli vatrogasci koji su proširili rešetke i povukli dječaka u stan.Pretpostavlja se da je mali Ming došao do prozora tražeći djeda koji je morao izači na kratko iz stana."Mogao je svakog trenutka pasti ili se ugušiti. Ovo je bilo čudesno spašavanje", izjavio je jedan od vatrogasaca.


06.05.2010. ...22:37 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRIJEM VATROGASNIH DUŽNOSNIKA
[ # ]

ZAGREB

Danas je povodom Dana vatrogastva u sklopu obilježavanja mjeseca svibnja "Mjeseca zaštite od požara" izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice sudjelovalo na prijemu kod državnog vrha.

Image and video hosting by TinyPic

Izaslanstvo predvođeno predsjednikom Antom Sanaderom te načelnik Željko Popović, glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, Franjo Gregurić, Teodor Fricki, Dino Kozlevac, Mijo Brlečić, Slavko Gauš, Ivan Golubić, Stjepan Ptiček, Milan Šulter i Dragutin Foschio prvi prijem odradili su u predsjedničkim dvorima gdje ih je srdačno primio predsjednik dr. Ivo Josipović kojeg je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice izvijestio o stanju u hrvatskom vatrogastvu, naglasivši da su hrvatski vatrogasci odlično organizirani i spremni i za ovogodišnju ljetnu sezonu borbe protiv požara. Članovi izaslanstva posebno su istaknuli važnost daljnjeg očuvanja i unaprjeđenja dobrovoljnog vatrogastva. .... pročitaj više

05.05.2010. ...16:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAČELNIK OPĆINE RAZGOVARAO SA OBITELJI ŠIPURA U KLINČA SELA
[ # ]

KLINČA SELA

Jučer u 10:42 sati ŽC 112 Zagreb primio je dojavu od građanina o požaru na obiteljskoj kući u Klinča Selima kod Jastrebarskog.ŽC 112 o požaru je odmah obavijestio DVD Klinča Sela, PP Jaska, DVD Donja Zdenčina i vatrogasnog županijskog zapovjednika.U 11:03 sati iz DVD Klinča Sela zatraženo je angažiranje DVD Jastrebarsko što je ŽC 112 Zagreb i učinio.U 11:11 sati primljena je informacija od JVP Zagreb da su po odobrenju zapovjednika i oni poslali vatrogasne snage.

Prema informaciji od JVP Zagreb u 13:49 sati, požar je ubrzo stavljen pod kontrolu. Na intervenciji je bilo 11 vatrogasaca i 4 vozila JVP Zagreb i 19 članova lokalnih DVD-a koji su nakon gašenja ostali na osiguranju i raščišćavanju požarišta.Požar je ugašen u 13:40 sati, a u požaru je izgorjelo potkrovlje i krovište obiteljske kuće 13 x 10 metara.Uzrok požara utvrditi će se očevidom.
vijesti plus/ klikni utorak 04.05.2010.

Image and video hosting by TinyPic

Dan nakon nesretnog slučaja i stradanja obitelji Šipura u požaru prilikom čega je izgorio kat obiteljske kuće u Amruševom odvojku u Klinča Selima, načelnik Općine Miljenko Vučković primio je na razgovor stradalu obitelj. Tom prilikom se razgovaralo o intervenciji dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Klinča Sela i njihovoj učinkovitosti te pomoći koju će Općina Klinča Sela osigurati za obitelj.

Prema mišljenju načelnika Miljenka Vučkovića intervencija dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Općine Klinča Sela bila je u skladu sa opremljenošću društava i činjenicom da je se radi o dobrovoljnim vatrogasnim društvima odnosno ljudima kojima to nije profesija i koji se tijekom dana velikim dijelom nalaze na svojim radnim mjestima ili privatnim obavezama. Radi se o članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava koji se u trenutku požara ne moraju nužno nalaziti u prilici da trenutno reagiraju na poziv na uzbunu kao što to mogu profesionalni vatrogasci.

Uzimajući u obzir sve činjenice i okolnosti reakcija vatrogasaca na uzbunu bila je brza što je i rezultiralo time da se uspjelo spriječiti širenje požara na prizemlje obiteljske kuće i susjedne kuće koje se nalaze na svega 5 metara sa lijeve i desne strane požara.Načelnik je iznenađen reakcijom pojedinih mještana koji su svojim nekorektnim izjavama nezasluženo doveli u pitanje čast i ugled dobrovoljnog vatrogastva te ljudi koji prilikom ovakvih i sličnih intervencija prije svega dovode u opasnost svoje živote.

Tijekom razgovora obitelj Šipura se zahvalila svim članovima vatrogasnih društava koji su učestvovali u gašenju požara te su istaknuli da je unatoč proslavi Svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca dio vatrogasaca bio na požarištu do 21,30 sati.Općina Klinča Sela stradalu je obitelj pomogla jednokratnom financijskom pomoći a u narednih nekoliko dana uslijediti će i ostatak pomoći koju će odobriti Općinsko vijeće Općine Klinča Sela.
općina klinča sela

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRADONAČELNIKU BARKOVIĆU VATROGASCI POKLONILI "SUPER MARIJA"
[ # ]

OTOČAC

Jučer je DVD Otočac obilježio blagdan svoga zaštitnika, sv. Florijana. Vatrogasci su u Otočcu vrlo popularni, a kako i neće, kad su ne samo prvi pri ruci kad su u pitanju zaštita i spašavanje, nego i bilo koja gradska manifestacija, fešta, sajam, sportsko događanje.

Stoga su i jučer, na Dan otvorenih vrata, primili mnoge posjetitelje koji su došli razgledati vatrogasnu opremu i tehniku, a najdraži su im, ipak, bili oni najmanji – iz Dječjeg vrtića Ciciban. Za njih su, na opću radost, napravili nekoliko krugova gradom u vatrogasnom vozilu sa svjetlosnim i zvučnim signalima.

Na primanju kod gradonačelnika Marija Barkovića zahvalnost na odličnom financijskom praćenju rada DVD-a Otočac vatrogasci su iskazali i simboličnim darom – kipom sv. Florijana, a budući da je i sam gradonačelnik član DVD-a Otočac te ima smisla za šalu, nazvali su ga 'vatrogasac Super Mario'.Vrijedno priznanje primio je jučer na proslavi Hrvatske vatrogasne zajednice u Vukovaru dugogodišnji i jedan od najstarijih članova DVD-a Otočac - Ivan Majer. Dobio je posve zasluženo nagradu za životno djelo.
slobodna lika

...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VELIKA VATROGASNA SVEČANOST U KORENICI: KUM ZASTAVE VATROGASACA JE NAČELNIK KUKURUZOVIĆ
[ # ]

KORENICA

U prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Plitvička jezera proslavljen je Dan svetog Florijana , zaštitnik vatrogasaca. Sveti Florijan prihvaća se tek početkom XIX. stoljeća, tj. u vrijeme kad počinje organizirano vatrogastvo i kad se počinju ustrojavati dobrovoljna vatrogasna društva. Svetog Florijana, kao svog zaštitnika prihvatili su vatrogasci Europe (Austrije, Mađarske, Njemačke, Hrvatske i dr.), vjerojatno stoga jer su smatrali da je bio rimski časnik u nekoj rimskoj legiji koja je imala zadaću gasiti požar i spašavati imovinu, što se poput vatrogasaca zalagao za svoje bližnje, nije zatajio kršćansku vjeru, hrabro je umro i nije se odrekao Isusa Krista.

Tako je i jučer u Korenici u župnoj crkvi svetog Jurja pod svetom misom u 11,00 sati koju je predvodio župnik korenički vlč.Stjepan Zeba krštena nova vatrogasna zastava,a kum nove zastave bio je Ivica Kukuruzović načelnik općine Plitvička Jezera kojom prilikom je kum zastave načelnik Kukuruzović zahvalio na svemu što su vatrogasci JVP Pl.Jezera dobro učinili. Nakon svete mise u krugu postrojbe blagoslovljeno je novo vatrogasno vozilo vozilo .Riječi pohvale uputio je i glavni županijski vatrogasni zapovjednik Ivica Radošević koji je nazočio proslavi, nakon čega je u restoranu „BABIĆ“ održan prigodni domjenak.
slobodna lika

...09:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŽUPANIJSKO VATROGASNO NATJECANJE DJECE I MLADEŽI
[ # ]

KUNA

U organizaciji Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije dana 02. svibnja 2010. godine, u Kuni na poluotoku Pelješcu, održano je županijsko vatrogasno natjecanje djece i mladeži, u kategoriji muški i ženske.Na natjecanju je sudjelovalo 20 natjecateljskih ekipa s područja Dubrovačko-neretvanske županije i 4 gostujuće ekipe iz Splitsko-dalmatinske županije i to iz Kaštel Sućurca i Kaštel Gomilice.Prvoplasirane ekipe u kategoriji mladež muški i mladež ženske kvalificirale su se za državno vatrogasno natjecanje mladeži Republike Hrvatske koje će se održati u Šibeniku od 14. do 16. svibnja 2010. godine.

Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije dobila je priznanje za uspješnu organizaciju ovog vatrogasnog natjecanja od vatrogasnih sudaca i kontrolora natjecanja – predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice.Veliku i nesebičnu pomoć u zahtjevnoj organizaciji ovog vatrogasnog natjecanja dali su domaćini, vatrogasci iz dobrovoljnog vatrogasnog društva Kuna.Sve natjecateljske ekipe iskazale su primjereno zalaganje i uzorno ponašanje.U kategoriji djeca muški najbolje rezultate osvojile su natjecateljske ekipe DVD Slano, DVD Kuna i DVD Korčula, a u kategoriji djeca ženske DVD Korčula i DVD Blato.

U kategoriji mladež muški najbolje rezultate na natjecanju ostvarile su natjecateljske ekipe:

1. DVD SLANO
2. DVD KUNA
3. DVD KORČULA,

a u kategoriji mladež ženske:

1. DVD VELA LUKA
2. DVD BLATO
3. DVD OREBIĆ,

pa će ove ekipe predstavljati našu Županiju na državnom vatrogasnom natjecanju mladeži u Šibeniku.
dubrovački vjesnik

...07:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD "MLADOST " U POVODU SV.FLORIJANA 2010.GODINA
[ # ]

KAŠTEL SUĆURAC
Piše/ Video: Anton Erceg Iskreni

U povodu Sv Florijana DVD „Mladost“ K.Sućurac organiziralo je cjelovitu proslavu.Sve je zapoćelo u 18:00 sati postrojavanjem vatrogasaca (članova i članica) te polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen križ ispred vatrogasnog doma.U 19:00 sati u župnoj crkvi SV Jurja u K.Sućurcu održana je Sv. Misa posvećena vatrogascima i njihovom nebeskom zaštitniku Svetom Florijanu.Ponovno okupljanje u vatrogasnom domu u 20:00 sati svečanim otvorenjem novopostavljene sale trofeja (koja je obnovljena).


Pored velikog broja članova i članica nazočni su bili i zamjenici gradonačelnika Grada Kaštela: gđa Marinka Parčina i Marinko Kovačev, Potpredsjednik Gradskog viječa Branko Radačić i članovi gradskog poglavarstva: Anđelko Drnasin (financije) i Darko Opaćak (društvene djelatnosti), kao i predsjednik MO Kaštel Sućurac Zoran Bonacin.Svečanost je vodio sućurački župnik don Emanuel Petrov .
sućurac.info

04.05.2010. ...20:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VRIJEDNA DONACIJA VATROGASCIMA TRAVNIKA
[ # ]

TRAVNIK

Travničani u novim odorama.Stiglo 40 intervencijskih odijela iz Švicarske.

Sugrađanin travničkih vatrogasaca Selvedin Salkica, koji od 1990. godine živi u Švicarskoj, osigurao je ovoj jedinici vrijednu donaciju u opremi koja se sastoji od 40 kompleta intervencijskih odijela. Salkica je takođe vatrogasac u gradu Root i nakon štoje njegova jedinica dobila nove odore, on je predložio svom zapovjedniku Rene Zihlmannu da dosadašnja odijela doniraju travničkim vatrogascima.

Prijedlog je prihvaćen i Salkica se obavezao da će sam platiti prijevoz odori do Travnika i uručiti ih svojim kolegama u ime jedinice Root. Donacija je još vrijednija ako se zna da jedno ovakvo novo intervencijsko odijelo košta tisuću švicarskih franaka, te da je pored 40 kompleta u donaciji stiglo još 20 pari ovih hlača. Prilikom primopredaje odori načelnik općine Tahir Lendo i direktor TVJ Travnik Efraim Pinjo uručili su zahvalnice za Selvedina Salkicu, zapovjednika Rene Zihlmanna i gradonačelnika općine Root.
dnevni avaz

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRADONAČELNIK UPUTIO ČESTITKU VATROGASCIMA
[ # ]

JASTREBARSKO
Foto: Slavko Midzor

Koristim priliku, da zahvalim svim jaskanskim vatrogascima za čuvanje i spašavanje ljudi i imovine od vatrene stihije, kazao je Zmajlović

Povodom sutrašnjeg blagdana Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, a ujedno i Dana vatrogasaca, gradonačelnik grada Jastrebarsko Mihael Zmajlović uputio je čestitku predsjednicima, zapovjednicima, članicama i članovima svih DVD-a sa područja grada Jastrebarsko.

- U povodu 04. svibnja – Dana vatrogastva i sv. Florijana vašeg zaštitnika, svim pripadnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Grada Jastrebarsko upućujem iskrene čestitke.Koristim priliku, da zahvalim svima vama, jaskanskim vatrogascima, na iznimnom zalaganju i sudjelovanju, vezano uz čuvanje i spašavanje ljudi i imovine ovog kraja od vatrene stihije i drugih nepogoda.

Ponosni smo na vašu profesionalnost koju iskazujete kad god je to potrebno, kao i iznimnu požrtvovnost obavljajući ovu prije svega humanu profesiju.Želim vam puno uspjeha u vašem djelovanju i neka vas blagoslov sv. Florijana prati prilikom obavljanja vašeg složenog i nadasve odgovornog posla – stoji u čestitci gradonačelnika Zmajlovića.
grad jastrebarsko

03.05.2010. ...18:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TRADICIJOM PROTIV KRIZE
[ # ]

KUTINA

Vatrogasci grada Kutine rade vrlo dobro i poštuju tradiciju dugu 125 godina. Na visokoj i profesionalnoj razini obavljaju svoje zadatke i zbog toga je razina sigurnosti građana Kutine na visokoj razini. Rekao je to gradonačelnik Kutine Davor Žmegač na prijemu predstavnika Vatrogasne zajednice grada Kutine uz blagdan sv. Florijana, zaštitnika hrvatskih vatrogasaca. Zahvaljujući vatrogascima na požrtvovnom radu u vremenu krize istaknuo je da njihov primjer može poslužiti i ostalima kako se ponaša i radi u vremenu krize. Kriza se osjeti i u vatrogastvu pa neće biti moguće obnoviti svu potrebnu opremu i pratiti ostale potrebe vatrogasaca, rekao je gradonačelnik i dodao „Mi ćemo i dalje nastojati da vatrogastvo bude dostojno praćeno. Neće biti dovoljno. Ali ćemo napraviti da dosadašnja razina ostane nedirnuta. Ja sam uvjeren da ćemo iznaći načine kako u dovoljnoj mjeri financirati vatrogastvo da ono može raditi na dosadašnji način; časno, vrijedno i sa sigurnošću koju pružaju našim građanima.

Image and video hosting by TinyPic

Vatrogasci u sastavu Vatrogasne zajednice prošle su godine imali 112 intervencija. Uspješno su ugasili 44 požara, te su bili uspješni i u ostalim intervencijama. «Svojom požrtvovnošću i učinkovitim djelovanjima u intervencijama vatrogasci su spasili 4 milijuna kn.» izvijestio je Željko Uzel, predsjednik Vatrogasne zajednice Kutina te je naglasio potrebu pojačanog preventivnog rada vatrogasaca, osobito u svibnju - mjesecu zaštite od požara

U Vatrogasnoj zajednici grada Kutine okupljena su 1793 vatrogasca koji su članovi 20 dobrovoljnih vatrogasnih društava, jedan industrijski DVD i Javna vatrogasna postrojba. Unatoč financijskoj krizi vatrogasci su obećali kako će zadržti postojeću razinu sigurnosti građana Kutine, te je zaključeno kako će se štedjeti gdje god je moguće samo da mlađe kategorije vatrogasaca ne bi osjetile krizu.
petrinjski radio

...16:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRIMANJE ZA VATROGASCE UOČI DANA SVETOG FLORIJANA
[ # ]

OPATIJA

U javnosti se malo zna da je gašenje požara tek dio poslova koje obavljaju vatrogasci, a važnost vatrogasaca, kao i ostalih hitnih službi, najčešće shvatimo tek kada se nađemo u nevolji, rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić na današnjem primanju za čelnike Javne vatrogasne postrojbe Opatija, DVD-a Opatija, DVD-a Učka, te županijske i područne vatrogasne zajednice, uoči sutrašnjeg dana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Primanju su u ime Grada prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Marina Gašparić te predsjednik Upravnog vijeća JVP Opatija dr. sc. Alen Rajko. Suosnivanje Postrojbe od strane svih liburnijskih jedinica primjer je dobre suradnje liburnijskog kraja, kojoj težimo i na drugim područjima nastavio je Dujmić te je naglasio da je apsolutno jasno da je sadašnje, stotinu godina staro sjedište vatrogasaca u Opatiji neprimjereno i uvijek u opasnosti od blokade izlaza interventnih vozila. Stoga je prostornim planom predviđeno preseljenje vatrogasaca na Kuk kada se za to stvore uvjeti.

Zapovjednik Postrojbe Mladen Šćulac te županijski zapovjednik Slavko Gauš zahvalili su Gradu na stalnoj potpori vatrogastvu, a Rene Raymond Gulin, zapovjednik DVD-a Opatija te ujedno sindikalni povjerenik profesionalnih vatrogasaca, posebno se je zahvalio Gradu i predsjedniku Upravnog vijeća dr. sc. Alenu Rajku na izvanrednoj suradnji u okviru socijalnog partnerstva te unapređenja položaja zaposlenika JVP.Ove godine bilježi se i važan iskorak u protupožarnoj prevenciji: JVP je dobila odobrenje za obavljanje preventivnih pregleda zajedničkih dijelova zgrada. Izdvajanjima za edukaciju posljednjih je godina znatno poboljšana kvalifikacijska struktura, vatrogasci prolaze i zahtjevne specijalističke tečajeve, a s brojnih se natjecanja vraćaju s odličnim rezultatima.

Programom dokupa mirovine počelo je pomlađivanje kadrovskog sastava Postrojbe, i to bez povećavanja mase sredstava za zaposlene. I u recesijskim vremenima osigurava se da ne pada protupožarni standard: ove godine Grad osigurava Područnoj vatrogasnoj zajednici sredstva za nabavu autocisterne (postojeća je nabavljena 1988. godine). Svaka kuna uložena u vatrogastvo brzo se i višestruko vrati, zaključio je gradonačelnik Dujmić.
grad opatija

...15:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA NA PODRUČJU VZG SISAK
[ # ]

SISAK

Vatrogasci sutra slave svoj dan – blagdan svetog Florijana. Inače, cijeli je mjesec svibanj posvećen zaštiti od požara, a nizom aktivnosti obilježit će ga i Vatrogasna zajednica Grada Siska. Sutra će u sisačkoj Katedrali biskup Vlado Košić u 10 sati predvoditi svetu misu za sve vatrogasce s područja naše Biskupije.Središnji dio programa obilježavanja Mjeseca zaštite od požara je Treća vatrogasna karavana kojom će Zajednica u subotu, 8.svibnja, stanovništvu Siska i okolnih mjesta prezentirati svoju opremu. Siščani će karavanu moći pratiti u samom centru grada: u Rimskoj ulici, Ulici Stjepana i Antuna Radića te Ulici Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

Vatrogasna zajednica grada Siska najavljuje i organizaciju prigodnih vatrogasnih vježbi tijekom ovoga mjeseca.Što se tiče stanja vatrozaštite, tijekom 2009. godine i u prva četiri mjeseca ove godine, Vatrogasna je postrojba Grada Siska imala ukupno 437 intervencija. Sve su intervencije srećom bile uspješne, bez ljudskih žrtava - napominje Zapovjednik Postrojbe Miroslav Golub, dodajući kako je i to još jedan dokaz o visokoj razini vatrozaštite na području grada i okolice. Tome je, napominje, uvelike pridonijelo intenzivno ulaganje u vatrogastvo od strane Grada Siska te se sisačka Vatrogasna Zajednica može pohvaliti epitetom jedne od najboljih zajednica na području Hrvatske.
rtvmo

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"SVIBANJ - MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA"
[ # ]

VARAŽDIN

Tradicionalnom nacionalnom manifestacijom „Svibanj – mjesec zaštite od požara“ članovi vatrogasnih organizacija na području Varaždinske županije i ove će godine djelovati u pogledu razvoja protupožarne preventive odnosno promidžbe ovog humanog stručnog poziva. Temeljni cilj provođenja manifestacije je upoznavanje pučanstva sa spoznajama o nastanku požara, njihovim posljedicama te vatrogastvu kao nositelju zaštite i spašavanja osoba i imovine. Ovogodišnju će manifestaciju više od 10 000 članova vatrogasnih organizacija u svim gradovima i općinama Varaždinske županije započeti obilježavanjem Dana hrvatskog vatrogastva, 4. svibnja, odnosno blagdana sv. Florijana - zaštitnika vatrogasaca.

Među glavnim aktivnostima vatrogasnih organizacija tijekom cijelog mjeseca svibnja potrebno je naglasiti edukaciju pučanstva putem letaka s preventivnim porukama, preglede ispravnosti više od 3 000 hidranata na području županije, predavanja vatrogasaca u osnovnim školama i vrtićima, kao i posjete učenika Muzeju hrvatskog vatrogastva i Javnoj vatrogasnoj postrojbi u Varaždinu.
radio ivanec

...13:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

USPJEŠNO UGASILI PRVU VATRU
[ # ]

BUJE

Bujski DVD osnovao je svoju vatrogasnu mladež prije samo mjesec dana, a već je jučer 34 malih vatrogasaca, uzrasta od 5 do 11 godina, uspješno odradilo svoju prvu pokaznu vježbu u povodu obilježavanja dana sv. Florijana, njihovog zaštitnika.

Uz pomoć 14 odraslih kolega djevojčice i dječaci su se pred publikom krajnje ozbiljno i samouvjereno suočili sa svojom prvom vatrom i u tili je čas savladali. Šumski požar simuliran u parku ispred Pučkog otvorenog učilišta jedna je grupa gasila s navalnim vozilom, druga stigla na lice mjesta terencem «lada niva», dok su se oni najmlađi bez greške uhvatili ukoštac s naprtnjačama.

Nakon osiguravanja opožarenog mjesta, svi su se zajedno uputili u prostoriju DVD-a gdje su se okrijepili i družili. Zainteresirani su, vrijedni i puni entuzijazma. U kratko su vrijeme puno naučili i odlično su to odradili, rekao je zapovjednik DVD-a Goran Rašić, ponosan na novu generaciju vatrogasaca. (K. F. )
glas istre

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

3.KUP DJECE I MLADEŽI - KRAPINSKE TOPLICE
[ # ]

KRAPINSKE TOPLICE
Piše: Dubravka Fort
Foto: Željko Odak

Po prekrasnom vremenu ove praznične subote 1.svibnja 2010.g. u Krapinskim Toplicama u organizaciji DVD-a Krapinske Toplice održan je „3. Kup djece i mladeži„

Ovo natjecanje nije slučajno određeno za održavanje baš sada, naime, za dva tjedna od 14.-16.05.2010.g. u Šibeniku se održava državno prvenstvo za vatrogasnu mladež na koju se spremaju mnoge ekipe iz cijele Hrvatske koje su po svojim županijama stekle uvjete za sudjelovanje. Tako je DVD Krapinske Toplice odlučilo organizirati ovaj KUP sa ciljem okupljanja što više ekipa djece i mladeži, a što se pokazalo dobrom odlukom.

U kategoriji DJECE natjecalo se: 3 ekipe - djeca ženske i 13 ekipa djeca muški.Voditelji ekipa svoju djecu su uvježbali koliko su god mogli bolje pa su i rezultati pokazali tko je bio uspješniji.Nešto žešća borba vodila se u kategorijama MLADEŽ . Po cijelom terenu izmjenjivale su se ekipe mladeži zajedno sa svojim voditeljima koji su ih bodrili, ukazivali na pogreške i veselili se njihovim uspjesima.U konkurenciji MLADEŽI prijavilo se 6 ženskih i 12 muških ekipa.Moramo napomenuti da su danas bile najuspješnije ekipe mladeži iz DVD-a Bedekovčina kojima čestitamo na tim uspjesima kao i njihovom voditelju Željku Odak.

"Mladež DVD Bedekovčina s tri natjecateljske ekipe, koje idu na državno vatrogasno natjecanje učestvovala je na tom natjecanju. Kako je državno natjecanje u nezgodnom vremenu, ovo je bila prigoda da se provjere mogućnosti i istreniranost ekipa, kroz jedno natjecanje, kao i da se na neki način razbije trema za nastup na državnom natjecanju. Naime, u ekipama ima dosta promjena i natjecatelja koji nisu do sada bili na niti jednom natjecanju. U kategorijama u kojima smo nastupili osvojili smo sve prve pozicije. "- rekao je Željko Odak te dodao- "Unatoč prvim mjestima ne možemo biti najzadovoljniji s rezultatom, u konkurenciji ekipa na državnom natjecanju on mora biti daleko bolji, premda bi bili zadovoljni i s ovime.Još jednom zahvaljujemo DVD-u Krapinske Toplice na sjajnoj organizaciji i prijemu, te dajemo obećanje se vidimo na 4. kupu djece i mladeži sljedeće godine, ako nas pozovu." poručio je na kraju g. Odak. vidi rezultate

02.05.2010. ...08:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRVO VOZILO PA VATROGASNI DOM
[ # ]

STARIGRAD
Piše: Velimir Brkić

Bilo je dosta posla koje je trebalo odraditi kako bismo ovu cisternu iz državnih rezervi dobili na korištenje, i moram reći da očekujem da ju čuvate kao "svetinju", kazao je Ramić

Održana je redovna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Starigrad-Paklenica osnovanog 27. lipnja 1982. godine. Društvo broji 30-ak članova koju su spremni intervenirati u propisanom roku.Skupštinu je otvorio i njome predsjedavao predsjednik DVD-a Starigrad Zlatko Marasović. U njenom su radu pored zapovjednika Ante Marasovića i članova sudjelovali i gosti, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažo Kolanović, glavni županijski zapovjednik Željko Šoša i načelnik Općine Starigrad Krste Ramić.Članovi DVD-a su prihvatili financijsko izvješće i izvješće o radu u 2009., te usvojili iste za 2010. godinu. Također, predstavljeno je i novo vatrogasno vozilo marke "mercedes atego", vrijednosti 1,5 milijuna kuna i kapaciteta 7000 litara, kojeg je DVD dobio zahvaljujući velikoj angažiranosti načelnika općine, Krste Ramića.

- Bilo je dosta posla koje je trebalo odraditi kako bismo ovu cisternu iz državnih rezervi dobili na korištenje, i moram reći kako očekujem da ju čuvate kao "svetinju", kazao je Ramić, dodavši kako je Općina u planu imala i izgradnju novog vatrogasnog doma, no došlo je do problema u imovinsko-pravnim odnosima. Ipak, očekuje kako će uskoro i ti problemi biti riješeni. Plan je također u budućnosti uposliti nekoliko profesionalaca, što se također pokazalo nužnim, no prvenstveno je trenutni prioritet sanacija postojećeg spremišta, kako bi vozila ostala sačuvana.

Rad DVD-a, kao i angažman načelnika Ramića po pitanju vatrozaštite pohvalili su i čelni ljudi vatrogastva u Zadru, Kažo Kolanović i Željko Šoša. Obojica su se složila kako je DVD Starigrad jedno od najboljih i najbolje opremljenih društava na području naše županije, te obećali daljnju pomoć bilo u financijskom ili edukativnom smislu. Pritom su poručili da su mladi jamstvo za daljnje postojanje DVD -a, uopće.Zadovoljstvo zbog novog vozila iskazali su i predsjednik i zapovjednik DVD-a Starigrad, Zlatko i Ante Marasović, naglasivši kako napokon imaju pravo vozilo za izlazak na intervenciju. Plan je da se u protupožarnoj sezoni u DVD-u Starigrad i ove godine uposle tri sezonska vatrogasca, a prednost će imati oni sa vozačkom dozvole C kategorije. Istaknuo je da su podgorski vatrogasci itekako zadovoljni načinom kako ih financijski prati Općina Starigrad i Vatrogasna zajednica ZŽ.

- Očekujem da ćemo zahvaljujući u prvom redu razumijevanju i pomoći naše Općine te pomoći VZ Zadarske županije i Državne uprave za zaštitu i spašavanje realizirati gradnju vatrogasnog doma što bi bilo od velikog značaja za nas vatrogasce, zaključio je predsjednik Marasović pošto se zahvalio svim članovima DVD-a koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli u većim ili manjim aktivnostima Društva.Po završetku sjednice novo je vatrogasno vozilo blagoslovio župnik don Marinko Jelečević.
zadarski list

01.05.2010. ...20:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA
[ # ]

SVETA NEDELJA

Dakle tijekom svibnja Hrvatska vatrogasna zajednica,Vatrogasne zajednice, Dobrovoljna vatrogasna društva, Javne vatrogasne postrojbe te Državna uprava za zaštitu i spašavanje, posebnu pozornost pridaju preventivnoj zaštiti od požara i aktivnostima koje su usmjerene na upozoravanje o mnogobrojnim opasnostima od požara.

Mjesecu zaštite od požara te proslavi Svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca pridružuju se i Vatrogasna zajednica grada Svete Nedelje te vatrogasna društva Kerestinec ,Rakitje, Strmec i Sveta Nedelja. Ovogodišnji plan aktivnosti vatrogasaca našeg Grada je sljedeći

04.svibnja – susret sa gradonačelnikom u Gradskoj Vijećnici gdje će između ostalog biti proglašeni vatrogasac i društvo godine. Nakon toga će kolona vatrogasnih vozila proći kroz sva mjesta našeg Grada kako bi stanovništvo moglo vidjeti sa čime vatrogasna Zajednica raspolaže. Na kraju će se održati misa povodom Svetog Florijana u svetonedeljskoj crkvi Presvetog Trojstva.

Tokom cijele godine: osposobljavanje za vatrogasna zvanja, liječnički pregledi vatrogasaca, pokazna vježba na razini VZG-a, pokazna vježba DVD Sveta Nedelja te posvećivanje kipa Svetog Florijana, zajednička pokazna vježba DVD Kerestinec i DVD Stupnik, rad sa najmlađima, vatrogasna natjecanja i održavanje Kupova u Kerestincu, Svetoj Nedelji i Strmcu ,rad sa operativnim članovima po društvima te odlazak na dislokaciju ukoliko se zato pokaže potreba.

Ovom prilikom koristimo priliku da Vas zamolimo da budete pažljivi prilikom spaljivanja trave, smeća i sličnoga, dimnjake dajte očistiti ovlaštenom dimnjačaru jer vaši domovi vrijedi više od 100 kuna koliko stoji čišćenje.Ukoliko imate veliku površinu za spaljivanje javite najbližem vatrogasnom društvu koji će požarište imati pod kontrolom .

Vatrogasna zajednica grada
Svete Nedelje

...09:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NENAJAVLJENA VJEŽBA USPJELA U POTPUNOSTI
[ # ]

DONJI HRAŠĆAN
Piše: Tomislav Gudlin

Jučer u 21:00,oglasile su se sirene u D.Kraljevcu,Goričanu,D.Hrašćanu i Hodošanu,i kao u akcijskim filmovima vatrogasna vozila pod rotirajućim svjetlima i sirenom jurila su prema D.Hrašćanu. Zapovijednik Vatrogasne zajednice općina D.Kraljevec-Goričan Blažeka Marijan digao je nenajavljeno vatrogasce na noćnu vježbu.Vježbu su osmislili Blažeka Marijan i zapovijednik DVD Goričan Loparić Slavko,a inscenirana je prometna nesreća na nadvožnjaku preko autoceste kod D.Hrašćana.

Osobno vozilo sa dvoje unesrećenih prevrnulo se u nepristupačni šumarak a prilaz je bio na kosini nadvožnjaka.U vježbi koristila su se škare za rezanje lima,aparati za gašenje požara,pjena za gašenje a unesrećeni su se po užadima izvlačili na nadvožnjak.Vježba je dobro došla svim prisutnim vatrogascima,jer se u vježbi uči i skuplja znanje rukovanja svim sredstvima koja se upotrebljavaju u stvarnim situacijama do kojih bolje da ne dođe.

...09:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters