Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

OD 01.06. POČINJE ZABRANA LOŽENJA VATRE NA OTVORENOM

PULA

Prema Županijskoj odluci o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru (Sl. novine ŽI br. 5/95 i 2/00) od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru (spaljivanje smeća i otpadaka, strništa žitarica, suhe trave, improvizirana ložišta krečana, roštilja).

Do 1. lipnja odnosno nakon 31. listopada može se ložiti vatra na otvorenom prostoru međutim za to treba ishoditi odobrenje nadležne vatrogasne postrojbe koja će naložiti mjere i postupke koje je tražitelj odobrenja dužan poduzeti u cilju sprječavanja nastanka i širenja požara te odrediti rok važenja odobrenja. Za nepridržavanje županijske odluke propisane su novčane kazne u iznosu od 100 do 2.000 kn.

Image and video hosting by TinyPic

U cilju zaštite života, zdravlja i sigurnosti ljudi, životinja, imovine, okoliša i prirode od požara apeliramo na sve stanovnike istarske županije da poštuju zakonsku regulativu te da:
-ne lože vatru na otvorenom prostoru u periodu kada je to zabranjeno
-ne bacaju zapaljive predmete kroz prozore vozila
-provjere jesu li sve poduzeli da ne nastane požar
-vlastitim vozilima ne zatvaraju vatrogasne pristupe i prilaze vatrogasnim i drugim interventnim vozilima (starogradske jezgre, hoteli, značajni objekti).

Od 1. siječnja do 30. travnja 2010. godine na području PU istarske zabilježeno je 127 požara pri čemu je nastala materijalna šteta u iznosu od 2.126.000 kuna te je opožarena površina od 31 hektara.Broj požara nastalih u navedenom razdoblju manji je za 46% u odnosu na promatrano razdoblje u 2009.g., ukupna materijalna šteta manja je za 36%, a opožarena površina manja je za 85% u odnosu na isto promatrano razdoblje tijekom 2009. godine.

U požarima tijekom ovih 4 mjeseci jedna je osoba smrtno stradala, a jedna je osoba zadobila tjelesne ozljede ('09.- nije bilo poginulih osoba, a ozlijeđene su bile 2 osobe).Prema načinu izazivanja požara može se reći da su požari najčešći izazvani ljudskom radnjom, odnosno ljudskim faktorom .Na otvorenom prostoru požari su najčešći izazvani zbog nepropisnog korištenja otvorenog plamena (spaljivanje korova ili suhe trave, odlaganja žara, roštiljanja i sl.). (PU istarska)
barkun



Post je objavljen 25.05.2010. u 12:00 sati.