Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI NE MOGU PRIĆI VIŠEKATNICI

NOVI SAD
Piše: Žarko Bogosavljević

Zgradi u Ulici Despota Stefana 12 na Limanu, gdje je prije dva dana gorio stan poslije eksplozije televizora, vatrogasci su uspjeli prići uz dosta muke, pošto nisu imali načina bliže parkirati svoja vozila. Prilazi mnogim višekatnicama, posebno u naseljima sa novogradnjom, često nisu adekvatni zbog malih haustora, drveća, igrališta ili parkiranih automobila pred zgradama.

Image and video hosting by TinyPic

- Uvijek se pitam šta bi se dogodilo da se zapali neki od stanova koji gledaju prema unutrašnjem dijelu zgrade. Skoro sigurno bi izgorjeli, jer vatrogasci ne bi mogli prići kamionom, a kamoli onim velikim vozilima sa dizalicama. Ne mogu shvatiti kako ovi što zidaju zgrade ne razmišljaju o tome. Ako i naprave dovoljan prolaz, onda u dvorištu imate garaže ili parking i skoro je nemoguće manevrirati vozilom - priča Ivana B., predsjednica skupštine stanara jedne od zgrada na Grbavici.

Međutim, prema iskustvima vatrogasaca, nisu samo uski haustori prema dvorištima problem, nego i to što oko zgrada nema slobodnih površina gdje bi mogli parkirati kamione, jer i ono malo prostora među blokovima uglavnom služi stanarima za ostavljanje vozila. Pored toga, čak i u ranije građenim djelovima grada, poput Limana ili Novog naselja, vatrogasci imaju problema jer je oko mnogih višekatnica izraslo drveće, a nikla su i igrališta, ljetnje terase ili druge prepreke za vatrogasna vozila.

- Ljudi u najboljoj namjeri sade drveće ili naprave igralište, ali nama to zna da stvori probleme i onda ne možemo prići zgradi, kao što se dogodilo prekjučer na Limanu. Tada moramo parkirati vozila dalje, razvlačimo dodatna crijeva, a nekad, ako je to moguće, uklonimo i prepreku. A to nas sve usporava - kaže Dragoslav Klisura, zapovjednik novosadske Vatrogasne brigade. On objašnjava da se ne bi moglo reći da nevolja sa prilazima ima samo u novogradnji, ali potvrđuje da im je otežalo posao to što sada na Detelinari i Grbavici većina zgrada ima zasebno dvorište sa jednim prilazom, uglavnom haustorima.

- Vozila negdje ne mogu proći što zbog automobila, što zbog užih haustora, ali se snađemo. Međutim, korištenje platforme je još teže jer je za nju potreban veći manevarski prostor. Ali, za sada smo se ipak uspjeli svaki put snaći - kaže Klisura.
blic



Post je objavljen 08.05.2010. u 13:24 sati.