uskoplje

31.12.2006., nedjelja

Svako dobro...

Čestitka


Blagdansko je vrijeme i još uvijek nam pristižu Vaše čestitke. Jednu smo primili i od Udruge pred kojom, nakon kratkotrajna zatišja, po svemu sudeći stoji period intenzivnijih aktivnosti:
Svako dobro za blagdane, a u dolazećoj godini puno uspjeha i zadovoljstva želi Vam

Udruga hrvatskih studenata «Uskoplje».


- 21:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.12.2006., subota

"... pošto su sagradili svetište, Ibrahim a.s. je dobio u snu Objavu da žrtvuje svoga sina Ismaila. Ibrahim je strahovao kakva će biti Ismailova reakcija. On je, međutim, bio poslušan sin, mirno je prihvatio odluku rekavši ocu:"Uradi što ti je naređeno, ja ću se pokoriti i strpiti." Umjesto da žrtvuje sina, Ibrahimu a.s. Allah dž.š.šalje velikog ovna za žrtvu - kurban..."

Svim posjetiteljima uskoplje.blog.hr-a islamske vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke i želju da ovaj blagdan ispuni njihove domove srećom i zadovoljstvom.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!


- 00:30 - Komentari (14) - Isprintaj - #

27.12.2006., srijeda

Općinske stipendije

Kratka vijest


Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća G. Vakuf - Uskoplje donesena je odluka prema kojoj će Općina u ovoj školskoj godini stipendirati 20 studenata. Za detaljne informacije svi zainteresirani trebaju se obratiti u nadležne općinske službe, a upravo je vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, kada se većina uskopaljskih studenata nalazi kod svojih kuća, pravo vrijeme za to.
Požurite!
- 22:10 - Komentari (10) - Isprintaj - #

26.12.2006., utorak

Darovi sestre Paule

Gdje su i što rade: s. Paula Šarić


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas predstavljam jednu časnu sestru i travaricu...

Časna sestra Paula Šarić najstarija je, barem koliko je autoru ovih redaka poznato, uskopaljska časna sestra: rođena je 1924. godine.
Daleke 1946. godine, odmah iza drugoga svjetskoga rata, u kojemu su joj čak četiri brata ubili partizani, položila je zavjete i postala članica Družbe sestara "Služavki maloga Isusa", koju je utemeljio prvi vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler.
Veoma kratko vrijeme nakon polaganja zavjeta boravila je u Sarajevu, gdje je zajedno sa ostalim sestrama brinula o napuštenima i nemoćnima. No, uskoro komunističke vlasti oduzele su svu imovinu Družbi Služavki malog Isusa, pa je s Paula bila prisiljena doći u rodno Podgrađe, gdje joj, nedugo nakon dolaska, predstavnici komunističke vlasti naređuju da u roku od tri dana ima naći posao i zaposliti se, u protivnom će ju, zaprijetili su, oni zaposliti prema svom nahođenju.
S. Paula zaposlila se u svom mjestu, vodeći knjigovodstvo zemljoradničke zadruge. Taj posao radila je pune tri godine, a onda ju je vrhovna poglavarica Služavki maloga Isusa pozvala u Zagreb, gdje su se sestre, unatoč pritisku komunističkih vlasti da ih onemoguće u tome, ipak uspjele izboriti za slobodu obavljanja svoga poslanja, a to je uvijek bilo pomagati nemoćnima i ostavljenima. Nakon Zagreba, neko vrijeme boravi i u Vinkovcima, a onda, 1956. godine poglavarice ju šalju u Belgiju, gdje se širi djelovanje Služavki maloga Isusa. S. Paula u Belgiji radi dugi niz godina u bolnici kao medicinska sestra, a potom i vodi neke medicinske ustanove.
1970. godine vraća se u domovinu, budući da biva izabrana na dužnost vrhovne poglavarice Družbe sestara Služavki maloga Isusa, nakon čega se ponovo vraća u Belgiju u kojoj ostaje sve do 1997. godine. Te godine dolazi u Kuću navještenja u Gromiljaku, gdje veoma brzo privlači pozornost puka cijele lepeničke doline, a i šire, budući da, pored svoje blagosti i lijepe riječi koju nalazi uvijek i za svakoga, ljudima pruža veliku pomoć u liječenju travama.
Interes za trave, kako sama kaže, vjerojatno je naslijedila od svoga oca Ilije (Ilke), koji se također u svoje vrijeme bavio ljekovitim biljem.
Taj interes oplemenjen godinama strpljivo prikupljanim znanjima o ljekovitom bilju, te otvorenošću za sve koji pomoć trebaju, odavno je već kod ove Uskopljanke prerastao u pravi dar.
Dar, kojeg s. Paula i danas nesebično dijeli dalje.


- 12:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

25.12.2006., ponedjeljak

Čestitka iz Hamiltona

Jednu čestitku primili smo i iz Hamiltona:


Poštovani,
Vama i Vašim suradnicima iskrene čestitke na trudu i zalaganju oko uspješnosti Vašeg bloga i na promicanju imena Uskoplje.
Osobno i u ime podruznice HKD Napredak - Hamilton želim Vama, Vašim suradnicima i svim našim uskopljanima, ma gdje bili - poglavito onima u Uskoplju, sretan Božić i blagoslovljene božićne blagdane, te sretnu i nadasve uspješnu Novu 2007. god.!
Mirko - Miro Batinic i Napredak - Hamilton


- 18:00 - Komentari (47) - Isprintaj - #

Na dobro Vam došao Božić i Porođenje Isusovo!

"

Sin Boga Oca i Bog sam
s neba na zemlju siđe nam..."

- 00:01 - Komentari (14) - Isprintaj - #

24.12.2006., nedjelja

Po Božiću čovjek je mirotvorac...

Stigle su nam božićne čestitke...


Već prije nekoliko dana na našu adresu počele su pristizati božićne čestitke prijatelja i posjetitelja ovoga bloga. One nisu namijenjene samo autoru, nego svima onima koji posjećuju ovaj blog, pa ćemo zato neke od njih i objaviti.
Jedna od prvih, ali i najljepših čestitki stigla nam je iz Zadra od našeg fra Tomislava Ćurića:

Božić je očitovanje Božjeg mira među ljudima.
Mir uključuje također napredak, boljitak, blagostanje.
Po Božiću čovjek je mirotvorac; želi i treba drugoga.
Drugima se dariva i ne sustaje dok ne nađe način suživota s drugima.
Mir ima dva pravca ostvarenja: s Bogom i ljudima.

Ovo božićno vrijeme neka svim Uskopljanima,
u Domovini i izvan Domovine
donese mir, radost i zadovoljstvo.
Sretan Božić i Nova godina!

fra Tomislav Ćurić


Lijepu čestitku dobili smo i od naših susjeda s www.rama-prozor.info:
Neka Gospodin Isus dodirne sve naše živote i pokrene u nama čarobnu božićnu radost čežnje i blizine. Prijateljima, poznanicima, suradnicima i posjetiteljima želim SRETAN BOŽIĆ I USPJEŠNU NOVU GODINU
Damir Mišura
www.rama-prozor.info
damir@rama-prozor.info

- 00:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

23.12.2006., subota

www.janja-mikulic.com

Još jedna adresa na koju ćemo svakodnevno svraćati...


Uskopaljska književnica Janja Mikulić ima svoju web stranicu! Tu lijepu vijest javio nam je bloger Ante Rajić, a mi ju, brže-bolje, prosljeđujemo Vama.
Na jednostavno, a ipak dopadljivo uređenim stranicama, književnica nas nenametljivo upoznaje sa sobom i svojim književnim djelima. Pored autobiografskih podataka, posjetitelj će na ovim stranicama pronaći i kratke osvrte na autoričine dosad objavljene knjige, izvješća s promocija, riječ promotora, vijestice o nastupima u medijima, najave novih knjiga.... i ono, najvažnije, nekoliko autoričinih pjesama. Uostalom, da ne duljim: pogledajte...

Pusti me da volim
Pusti me da volim
ovaj zalaz sunca,
ovu rijeku mutnu,
ovu žutu jesen,
maglovito jutro,
šumu punu boja,
ogoljelo granje
što mi ruke pruža,
pusti me da volim
ovo naše nebo
naše male ljude
pusti me da volim
pa kako mi bude...

- 00:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.12.2006., petak

Sastanak UHSU-a u subotu

Obavijest


Sastanak članova Udruge hrvatskih studenata Uskoplja, koji je trebao biti održan 20. prosinca odgođen je i bit će održan u subotu, 23. prosinca u 19.00 sati. Naime, zbog obveza na fakultetima i kasnijeg dolaska većine studenata u Uskoplje, termin je promijenjen, a organizatori se nadaju da će subotnjem sastanku prisustvovati veliki broj članova ove Udruge, ali i onih koji će to tek postati. (Izvor: uscople.tk)
- 00:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

21.12.2006., četvrtak

Zabranjena upotreba vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava

Priopćenje za javnost MUP-a:


Povodom nastupajućih blagdana, obavještavamo građane da je zabranjena nelegalna trgovina pirotehničkim sredstvima kojima se može ugroziti život, mir i sigurnost građana. Zabranjena je upotreba vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava, koja za posljedicu mogu biti štetne po zdravlje i imovinu građana.
Molimo građane, školske ustanove, trgovačke radnje i druge da pomognu policiji sa blagovremenim informacijama o posjedovanju i upotrebi oružja i pirotehničkih sredstava, kako se ne bi desile neželjene posljedice.
Protiv građana koji upotrebom vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava budu ugrožavali sigurnost i imovinu građana poduzet ćemo zakonom propisane mjere.
Očekujemo suradnju i pomoć.
Osim navedenog, a povodom nastupajućih blagdana upozoravamo vozače da ne upravljaju vozilima u alkoholiziranom stanju, čime bi mogli ugroziti sigurnost prometa.


- 14:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Ljuban Škraba dobio Plaketu Mare nostrum

Pored Škrabe dobitnici i Ćiro Blažević, Milan Bandić, Ante Gotovina, Ilija Janjić...


Uvijek nam pričinjava iznimno zadovoljstvo izvjestiti vas ili vam barem posredovati informacije o uspjesima i postignućima Uskopljana ma gdje se oni trenutno nalazili. Na jednu takvu informaciju uputio nas je posjetitelj koji se potpisao nadimkom zagreb, a riječ je o dodjeli Zlatne Plakete s kadenom udruge Mare Nostrum Croaticum, koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos u stvaranju i njegovanju vjerskih i kulturno povijesnih vrijednosti Hrvatske, Uskopljaninu Ljubanu Škrabi.
Naime, u nedjelju 17. prosinca u crkvi Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa u Kotoribi održana je svečanost povodom 37. obljetnice Dana kulture Mare Nostrum Croaticum i 440. obljetnice Nikole Šubića Zrinskog i njegove, kako za Hrvatsku tako i za Europu, značajne pobjede ali, na žalost, i pogibije u Sigetu 1566. godine.
Na toj svečanosti 42 ljudi iz političkoga, kulturnoga, vjerskoga i sportskog života primili su Zlatnu plaketu s kadenom, a među njima se, pored Ljubana Škrabe, nalaze i biskup kotorski mons. Ilija Janjić, general Ante Gotovina, Miroslav Ćiro Blažević, Milan Bandić i drugi. Više...
Na fotografiji: Lj. Škraba prima Plaketu Mare nostrum; foto: Međimurske novine.

- 00:30 - Komentari (8) - Isprintaj - #

20.12.2006., srijeda

Suvremeni informacijski centri

Kratka vijest


Sredstvima američke nevladine organizacije "Partneri za razvoj", u tri općine Skopaljske doline, G. Vakufu – Uskoplju, Bugojnu i Donjem Vakufu, otvoreni su suvremeni informacijski centri, koji će pomoći općinskim administarcijama da efikasnije pružaju usluge svojim građanima, javila je agencija ONASA.
Iz iste agencije je i vijest da su, nakon prvih snježnih padavina, gradske ulice u susjednom Bugojnu ostale neočišćene, što je prouzrokovalo velike probleme vozačima i pješacima u ovom gradu. Razlog tomu je, dakako, nedostatak sredstava za tu namjenu u općinskom proračunu.

- 12:30 - Komentari (29) - Isprintaj - #

19.12.2006., utorak

Mlakiću godišnja stipendija Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Kratka vijest


Uoči božićnih blagdana ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić novinarima je u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici obznanio imena 40 pisaca koji će uživati tzv. stipendije za pisanje novih književnih djela.

Godišnju potporu u iznosu od 84.000 kuna dobio je uskopaljski književnik Josip Mlakić, dok su polugodišnju potporu od 42.000 dobili Slavko Jendričko, Marinko Koščec, Zlatko Krilić, Milan Mirić, Simo Mraović, Tahir Mujičić, Jurica Pavičić, Krešimir Pintarić i Delimir Rešicki. Više...
- 17:30 - Komentari (29) - Isprintaj - #

15.12.2006., petak

7.000 KM za uspostavu katastra nekretnina

Vlada će izdvojiti sredstva za izradu digitalnog geodetskog plana


Za utorak, 19. prosinca o.g. u 9.00 sati, sazvana je 99. sjednica Vlade Županije središnja Bosna, a na dnevnom redu, između ostaloga, naći će se i prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za zajedničko financiranje uspostave katastra nekretnina i izrade digitalnog geodetskoga plana, za:

a) općine Kiseljak i Kreševo (po 4.000,00 KM)
b) općinu Gornji Vakuf-Uskoplje (7.000,00 KM)
c) općinu Bugojno (14.000,00 KM)
d) općinu Vitez (10.000,00 KM)
e) Općinu Jajce (10.000,00 KM)
f) Općinu Donji Vakuf (8.000,00 KM)
Kantonalna uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove (Izvor: Vlada ŽSB)
- 22:50 - Komentari (42) - Isprintaj - #

13.12.2006., srijeda

Pokušaj provale u obiteljsku kuću

Iz današnjeg policijskog izvješća


Dana 12.12.2006. godine, oko 22,30 sati, Bernardo B. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da su u mjestu Ričica, općina Gornji Vakuf/Uskoplje, nepoznate osobe pokušale provaliti u obiteljsku kuću, u čemu ih je navedeni spriječio.
Nepoznate osobe su se udaljile sa vozilom marke "Vento" u nepoznatom pravcu. Operativnim radom na terenu, istražitelji Policijske stanice Gornji Vakuf/Uskoplje su pronašli pomenuto vozilo i vlasnika vozila E. Z. iz Bugojna, koji je bio u društvu sa Dž. M. iz Travnika i S. O. iz Bugojna. Navedene osobe su privedene u Policijsku stanicu Gornji Vakuf/Uskoplje. Istraga je u tijeku.

- 13:30 - Komentari (35) - Isprintaj - #

12.12.2006., utorak

Uskopljanka vrhovna glavarica

Gdje su i što rade: s. Maria-Ana Kustura


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas predstavljam jednu časnu sestru...

Družbu sestara služavki Maloga Isusa utemeljio je prvi vrhbosanski nadbiskup i metropolit dr Josip Stadler (na slici) 24. listopada daleke 1890. godine. Od tada sestre ove Družbe sudjeluju u životu Crkve "brigom za Isusovu najmanju braću nejaku siročad, zapuštenu djecu, iznemogle i zapuštene starce i bolesnike".
U rast i širenje ove Družbe, to jest u pomoć i ljubav prema "Isusovoj najmanjoj braći" kroz sve te godine svoj trud i svoje živote ugradile su i brojne Uskopljanke, od najstarije među njima, s. Paule Šarić, do najmlađe, Serafine Šapina iz Pavić Polja, koje je tek ove godine primljena u pripravništvo u sarajevskoj provinciji Družbe.
No, od ove godine, točnije od 22. lipnja, na čelo Družbe izabrana je nova Vrhovna uprava, a za vrhovnu glavaricu izabrana je Uskopljanka s. Maria-Ana Kustura.
Rođena je kao Terezija Kustura 1961. godine u Podgrađu. Osnovnu školu završila je u Trnovači i Uskoplju, a potom je primljena u pripravništvo Družbe.
Nakon položenih zavjeta, radila je u brojnim mjestima u kojima se djeluju služavke Maloga Isusa, a najviše u inozemstvu (Francuska). Trenutno boravi u Zagrebu (Naumovac 12), gdje je smještena Vrhovna uprava Družbe sestara služavki Maloga Isusa.

- 23:00 - Komentari (25) - Isprintaj - #

11.12.2006., ponedjeljak

Ispravak netočnog navoda

Djelatnik Doma zdravlja upozorio nas je na propuste u prenijetim člancima o slučaju Vlatke Grabovac...


Na članke o slučaju naše sugrađanke Vlatke Grabovac, koje smo prenijeli iz Dnevnog lista i Večernjeg lista, reagirao je jedan djelatnik našeg Doma zdravlja koji je smatrao da su iz rečenih članaka ispušteni neki veoma bitni detalji bez kojih oni nisu potpuni, a upravo zbog te nepotpunosti, mišljenje je našeg posjetitelja, nepotrebno se dižu tenzije u našem gradu.
Naime, nigdje u prenijetim člancima ne spominje se činjenica da je Vlatka Grabovac, isti dan kada se je i javila u naš Dom zdravlja, vozilom istog tog Doma i uz medicinsku pratnju prebačena u mostarsku bolnicu. Istina je, također, da Vlatka cijelim tim putem niti jednom nije upala u komu, kako se to tvrdi u spomenutim člancima.
Ove ispravke i nadopune bacaju sasvim novo svjetlo na ulogu naših medicinara u cijelom slučaju, a uskoplje.blog.hr se ispričava svim svojim posjetiteljima ako smo ih, makar i prenošenjem nepotpunih članaka, eventualno naveli na pogrešne zaključke.
- 22:50 - Komentari (31) - Isprintaj - #

10.12.2006., nedjelja

Papiri važniji od života

Jučerašnji Dnevni list iz pera svoje novinarke Sanje Bjelica piše o borbi za život četrdesetogodišnje Uskopljanke Vlatke Grabovac. Članak prenosimo u cijelosti:


Liječnici Kliničke bolnice Mostar bore se za život Vlatke Grabovac, četrdesetogodišnjakinje iz Uskoplja, koja je, kako tvrdi njezina obitelj, zbog liječničke nehumanosti u Zenici i Novoj Bili dovedena gotovo pred smrt. Vlatki je dijagnosticirana upala mozga, odnosno meningoencefalitis. Prekjučer joj je pozlilo i s jetrvom je otišla u bolnicu u Uskoplju, odakle su je uputili u Novu Bilu. Tamo je pregledana, no zbog sumnje da se radi o upali mozga, uputili su je u bolnicu u Zenici, jer nemaju infektivni odjel. U zeničkoj bolnici je nisu htjeli zadržati niti joj pružiti pomoć, jer nemaju potpisan ugovor o pružanju liječničkih usluga pacijentima s područja Uskoplja. Obitelj ju je vratila u Novu Bilu, a potom je odvezla u Mostar. Tijekom cjelodnevne vožnje, bez adekvatne liječničke pomoći, žena je tijekom puta pala u komu, a u Mostar je stigla u jako teškom stanju.

Nisu joj pružili pomoć



“Mojoj sestri liječnici jednostavno nisu pružili pomoć. Doveli su je u situaciju u kakvoj je sada i trebaju snositi svu krivicu”, rekao je Vlatkin brat Dragan Tomas koji je iz Slavonskog Broda žurno doputovao kad je čuo što se događa. “Nakon pregleda u Novoj Bili, gdje joj je urađena snimka glave, uputili su nas u Zenicu. Tamo je pregled trajao svega tri munute, a moja sestra je bila u sve gorem stanju. Molio sam ih da poduzmu nešto, ali oni su mi rekli da je ne mogu primiti jer nemaju županijski ugovor, a ona je iz Uskoplja. Tražio sam hitnu, ali su mi rekli da je vozim u Sarajevo ili vratim u Novu Bilu. Pri povratku u Novu Bilu moja sestra je dobila napad i skoro umrla”, ispričao nam je ogorčeni Dragan Tomas dodavši da je pri povratku u Novu Bilu tražio vozilo Hitne pomoći da je prebaci u Mostar, ali su ga odbili. “U Novoj Bili sam molio za pomoć, ali su me odbili. Rekao sam im da je ne mogu sam voziti jer tko zna što se može dogoditi tijekom puta. U međuvremenu je stigao njezin suprug koji radi na Braču, sjeo je u automobil i zaputio se u Mostar. Vjerujte, oni su je ubili. Ako joj se nešto dogodi, ne znam kako će se situacija dalje odvijati”, ogorčen je Vlatkin brat Dragan. Prema njegovim riječima, Vlatka je ujutro u deset sati, kad je prvi put stigla u Novu Bilu, bila u relativno dobrom stanju, ali nakon više od petnaest sati vožnje od bolnice do bolnice, od grada do grada, dovedena je do kome. “U obitelji je jako teško stanje. Moja sestra ima troje male djece, i to jednu bebu, a njezin život je u pitanju”, naglasio je Tomas. Vlatkina sestra Zrinka Krišto također je ogorčena situacijom. Smatra da je za ne povjerovati kako su se liječnici ponijeli. “Da se na vrijeme reagiralo, sve bi bilo drukčije. Cijeli dan su je upućivali od bolnice do bolnice. Liječnici u Mostaru rekli su nam da ne bi zapala u ovakvo stanje da je dobila bar infuziju. Svi smo ogorčeni”, istaknula je Zrinka.

Zenica je nije primila



U bolnici u Novoj Bili tvrde da su poduzeli sve što se moglo poduzeti. Dr. Milovan Tomić, neuropsihijatar, primio je Vlatku. “Žena je došla kod mene s temperaturom, dekoncentrirana. Napravio sam CT i nalaz je bio čist. Posumnjao sam na upalu mozga, budući da nemamo infektivni odjel, uputio sam je u Zenicu infektologu. Međutim, u zeničkoj bolnici je nisu primili, nego su je uputili za Mostar”, rekao je dr. Tomić. S obzirom da se pacijentica iz Zenice ponovno vratila u Novu Bilu, upitali smo dr. Tomića zašto joj nisu dali sanitetsko vozilo do Mostara. “Nismo imali nijedno slobodno vozilo jer su oba kojima raspolažemo bila su u Sarajevu. Htjeli smo zvati Uskoplje da oni pošalju svoju hitnu, ali da se ne bi gubilo na vremenu, obitelj ju je svojim automobilom odvezla u Mostar. Pružili smo joj potrebnu terapiju. Ja sam neurolog i još jednom ponavljam da smo je uputili u Mostar je nemamo infektivno”, istaknuo je dr. Tomić. U zeničkoj bolnici nismo mogli pronaći liječnicu koja je primila Vlatku. Na Infektivnom odjelu javila nam se dr. Jasmina, koja nije htjela reći prezime. Kazala je da ne može davati informacije i da više informacija potražimo u ponedjeljak. Ipak, dodala je da je čula za taj slučaj. “Ta pacijentica nije primljena u našu bolnicu, jer nije imala papire. Da se ne bi gubilo na vremenu, odmah je upućena za Mostar. Teške slučajeve nikad nismo vratili, bez obzira tko su i što su. No, i kad nam netko iz Travnika dođe s upalom mozga, zbog nepostojanja međužupanijskih ugovora, mi ćemo ga poslati za Sarajevo. Nažalost, Mostar je bio daleko”, rekla nam je dr. Jasmina s Infektivnog odjela zeničke bolnice. I, zaista, nažalost, izgleda da su papiri važniji od života. Zbog županijske granice žena je cijeli dan obilazila bolnice i na kraju došla na rub života. Trebamo se duboko zapitati zar liječnička humanost poznaje granice i što u ovoj državi biva s onima koji nemaju nikakvo zdravstveno osiguranje?


Dnevni list i u današnjem broju piše o slučaju Vlatke Grabovac:


Slučaj Vlatke Grabovac iz Uskoplja koja je, prema tvrdnjama obitelji, zbog liječničke nehumanosti u Zenici i Novoj Bili dovedena u kritično zdravstveno stanje, pokazao je apsurdnost našeg zdravstvenog sustava. Vlatki je, prema riječima njezine obitelji, nakon cjelodnevne vožnje od bolnice do bolnice odgovarajuća liječnička pomoć pružena tek u Mostaru. "U Zenici je nisu htjeli primiti", rekao nam je njezin brat Dragan Tomas. Vlatka, kojoj je dijagnosticirana upala mozga, nalazi se na intenzivnom odjelu KB-a Mostar čiji se liječnici bore za njezin život. Mnogi liječnici s kojima smo razgovarali tvrde kako se ovakve stvari ne smiju događati i da se, bez obzira na sve, pacijentu mora ukazati pomoć... Više...


Večernji list:

41-godišnja Vlatka Grabovac iz Uskoplja i dalje u teškom stanju zbog upale mozga

- 13:10 - Komentari (28) - Isprintaj - #

09.12.2006., subota

Nezaposleno 3.506 osoba

Broj osoba koje traže posao u samo tri mjeseca povećan za čak 8,5 %...


U evidenciji Zavoda za zapošljavanje Općine G. Vakuf - Uskoplje nalazi se 3.506 osoba, od kojih njih 1.874 prvi put traži posao, javila je agencija ONASA.
Podsjetimo, još u rujnu ove godine u evidenciji Zavoda bila je evidentirana 3.231 osoba, pa je tako broj nezaposlenih u prosincu u odnosu na rujan ove godine veći za čak 275 osoba ili 8,5 %.
U usporedbi s istim razdobljem lani, u evidenciji Zavoda za zapošljavanje broj evidentiranih osoba koje traže posao veći je za čak 281 osobu, to jest za 8,7 %.

- 22:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

08.12.2006., petak

Rođen Ilija Glavaš

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 8. prosinca 1939. godine na Lužanima kod Uskoplja rođen je Ilija Glavaš, član tzv. Bugojanske skupine, koja je 1972. godine ubačena na planinu Radušu.
Glavaš je poginuo 24.7.1972. na području sela Leskuri, na planini Svilaji.

Foto: Spomen obilježje Bugojanskoj skupini; foto: www.rama-prozor.info
- 15:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #

06.12.2006., srijeda

Darovnica kralja Matije Korvina

Dogodilo se na današnji dan


Nakon osmanlijskog pokoravanja Bosne u proljeće 1463. (u drugoj polovici svibnja cijela Bosna bila je u njihovim rukama), u ljeto iste godine uslijedila je akcija za njeno oslobođenje, koju je vodio hrvatsko-ugarski kralj Matija Korvin.
Herceg Stjepan Vukčić Kosača sa svojim je sinovima Vladislavom i Vlatkom u vremenu od srpnja do listopada 1463. godine Osmanlije izbacio iz gotovo cijelog svog vojvodstva. Tom je prilikom njegov sin Vladislav protjerao Osmanlije iz Uskoplja i njegovih utvrda Vesele Straže i Biograda. U jesen 1463. veći dio Bosne bio je oslobođen, a po oslobađanju, posjedi bosanskoga kralja prešli su u ruke hrvatsko-ugarskog vladara. Tako je kralj Matija Korvin darovnicom od 6. prosinca 1463. sinu hercega Stjepana Vukčića Kosače Vladislavu i sinu mu Balši za zasluge pri protjerivanju Osmanlija, darovao, između ostaloga, i Uskoplje s Veselom Stražom ("Preterea castra Vesela Straza et castrum in comitatu de Usthopye et cum toto Usthopye...")

- 22:55 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.12.2006., utorak

Čišćenje korita rijeka Vrbasa i Bistrice

Izvođenje radova u vodoprivredi


U prvom dijelu 98. sjednice Vlade Županije Središnja Bosna, održane 30. studenog, na prijedlog Ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede donesen je zaključak kojim Vlada prihvaća prijedlog Komisije o izboru najpovoljnije ponude za izvođenje radova u oblasti vodoprivrede i to:
- za čišćenje korita rijeke Vrbas na lokacijama Humac, Pavić Polje i Hrasnica u općini G. Vakuf - Uskoplje, dodjeljuje se JKP „Radovina“ iz G. Vakufa - Uskoplja, te ovlašćuje Ministar šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede da potpiše Ugovor sa rečenim poduzećem u iznosu od 5.000,00 KM;
- za izgradnju lokalnog vodovoda „Luke“ u općini G. Vakuf - Uskoplje dodjeljuje se JKP „V i K“ iz G. Vakufa - Uskoplje kao najpovoljnijem ponuđaču, te ovlašćuje Ministar šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrde da potpiše Ugovor sa rečenim poduzećem u iznosu od 5.000,00 KM (sufinanciranje u Projektu vrijednom 14.435,50 KM).
Nije nam poznato jesu li s izvođenjem ovih radova upoznate općinske strukture vlasti (budući da se one u sličnim slučajevima počesto zaobilaze od strane Vlade Županije, a pokatkad i Federacije), u čijoj je organizaciji upravo u subotu, 2. prosinca, izvršeno čišćenje korita rijeke Bistrice u području Rivine (ispod Rudnika gipsa). Na tom mjestu se je, naime, Bistrica izlila iz svoga korita te poplavila okolne njive, te prouzročila odrone zemlje. Poduzetim radovima rijeka bi se trebala vratiti u svoj prvotni tok.

- 21:55 - Komentari (16) - Isprintaj - #

04.12.2006., ponedjeljak

Deminiranje

Kratka vijest


Općinski štab Civilne zaštite Gornji Vakuf - Uskoplje za narednu, 2007. godinu odredio je 30 prioritetnih lokacija za deminiranje, javlja agencija ONASA.
Posebna pažnja bit će usmjerena na četiri lokacije koje se nalaze u blizini gradskog područja.

- 22:45 - Komentari (24) - Isprintaj - #

Uhvaćeni na djelu

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana2.12.2006. godine,oko 03.00 sati, prijavljeno je Policijskoj stanici GornjiVakuf/Uskoplje, da se u krugu tvornice kugličnih ležajeva, vlasništvo Rudnika lignita “Gračanica”, u mjestu Batuša, općina Gornji Vakuf/Uskoplje nalaze dvije osobe koje kradu bakarne predmete. Ophodnja policije je na licu mjesta zatekla M.G. iz mjesta Batuša i S.T. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, kod kojih je pronađana torbica sa alatom za skidanje bakra i određena količina bakra koji je bio pripremljen za nošenje. Protiv navedenih počinitelja su poduzete zakonom propisane mjere.


- 13:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

03.12.2006., nedjelja

Prva nedjelja došašća

Počelo je predbožićno vrijeme...


Današnjom, prvom nedjeljom došašća (adventa) počela je nova crkvena godina i predbožićno vrijeme, odnosno vrijeme priprave za Božić. Od danas do Božića, u crkvi u Uskoplju u sve dane u tjednu, osim nedjelje, održavat će se i mise zornice, koje također imaju pokornički značaj (odricanje od sna), a jučer, dan uoči prve nedjelje adventa, u Uskoplju je održana i procesija kroz grad djece za upaljenim lampionima, po čemu je ova već tradicionalna procesija dobila i ime - Lampioni.
Dakako, i u drugom uskopaljskim župama, Skopaljskoj Gračanici i Bistrici, pa i područnim crkvama služit će se mise zornice (tako će zornica u crkvi u Vilić polju biti u 5.30, a u bistričkoj crkvi u 6.30 sati).
- 22:00 - Komentari (41) - Isprintaj - #

02.12.2006., subota

Otvoren dječji vrtić Tratinčica

Kratka vijest


U ponedjeljak 27.11.2006. godine u Uskoplju je započeo s radom privatni dječji vrtić Tratinčica. Ovaj vrtić kojega vodi Marija Juričić može primiti ukupno pedesetero djece, a u njemu, pored gđe Juričić, rade još dvije tete.
Već u prvom tjednu u vrtić je upisano preko tridesetero djece, a kvaliteta vrtićkih usluga, najavljeno je, iz dana u dan će rasti.
Otvorenje ovoga vrtića izuzetno je značajan događaj za Uskoplje, pogotovo ako se zna da je vrtić Zvončica, zbog dugova za režijske troškove, već dulje vrijeme zatvoren.


- 21:30 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga

Linkovi

Lektira