uskoplje

31.07.2006., ponedjeljak

Okupirani Krupa, Bistrica, Pavić Polje, Humac...

Dogodilo se na današnji dan


Nakon okupacije Travnika, Fojnice i Bugojna muslimanske snage fokusirale su sve svoje napade na području uskopaljske općine. Tako su, nakon srazmjerno mirnoga dana, u prvim večernjim satima 31. srpnja 1993. godine otpočeli napadi muslimanskih snaga na sela Zvizde, Ponir, Miliće, Krupu, Bistricu, te Pavić Polje i Humac. Ova sela napadana su i nekoliko prethodnih dana, a kao zanimljivost ističemo činjenicu da je novinar Reutersa dva dana ranije odaslao u svijet vijest da su muslimanske snage zauzele sela Bistricu i Krupu, mada je istoga dana boravio u tim selima i razgovarao s pripadnicima HVO-a.
U noći s 31.7. na 1.8.1993. pripadnici HVO-a bili su prisiljeni povući se pred znatno nadmoćnijim muslimanskim snagama, a cjelokupno hrvatsko stanovništvo izbjeglo je iz spomenutih sela, a na veoma kratko vrijeme i s gotovo cijeloga područja uskopaljske općine, izuzev iz sela Dobrošin, Ždrimci i Pidriš.

Bugojno


Za to vrijeme u Bugojnu, kojeg su okupirale muslimanske snage, trajala je bjesomučna pljačka imovine svih nemuslimana, začinjena ubojstvima i mučenjima nemuslimana koji nisu uspjeli pobjeći iz Bugojna. U svom Bugojanskom dnevniku Katica Nevistić pod datumom 31. srpnja 1993. godine bilježi:
Ni pravom piscu ne bi bilo moguće opisati, zorno predočiti kako izgleda stvarna, legalna pljačka usred bijela dana. Stvari nosi civil i vojnik, starac i mladić, nena i djevojčica, otac i sin, majka i kći. Policajac izgoni vlasnika iz kuće. Sa sela se sve zgrće u grad.

Mlada misa


Godinu dana kasnije, 31.7.1994. godine u uskopaljskoj župnoj crkvi mladu misu služio je mladomisnik vlč Tomislav Mlakić, uz koncelebraciju velikog broja svećenika iz susjednih župa. Inače, vlč Mlakić mladu misu nije mogao služiti u svojoj župi Skopaljska Gračanica jer se ona u to vrijeme još uvijek nalazila pod okupacijom muslimanskih snaga.(05)

- 03:30 - Komentari (59) - Isprintaj - #

28.07.2006., petak

Prometna nezgoda na Pavić Polju

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 27.7.2006. godine, oko 15,00 sati, na magistralnom putu Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, u mjestu Pavić Polje dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali: vozač Fikret Š. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja sa pmv marke “WV-Kombi”, registarskih oznaka 517-M-655 i vozač Nedžad S. iz Mostara sa tmv marke “Mercedes”, registarskih oznaka 079-T-610. U nezgodi su teže tjelesne ozljede zadobili vozač Fikret Š. i saputnik Eldar Š. Na vozilima je nastala veća materijalna šteta. Očevid je obavio Kantonalni tužitelj i djelatnici OKP PU Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 13:15 - Komentari (5) - Isprintaj - #

27.07.2006., četvrtak

Dva uskopaljska franjevca

Među devetoricom kandidata, franjevački habit obukla i dvojica Uskopljana...


U nedjelju, 16. srpnja 2006. u župi sv. Jurja u Vitezu služena je svečana pučka sveta misa koju je, uz koncelebraciju dvadesetak svećenika predvodio provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Džolan.
Tom prilikom franjevački habit obukla su devetorica kandidata od kojih su dvojica - fra Marko Matišić i fra Ivan Perić - iz uskopaljske župe. Više...
- 23:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.07.2006., srijeda

Tijela nema, a zločinci mirno šetaju

U Bugojnu otkriveno spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima...


Danas, na 13. godišnjicu stradanja Hrvata Bugojna, na gradskom groblju Sultanovići u Bugojnu bit će otkriveno i blagoslovljeno spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima. O stradanjima Hrvata u toj općini govorit će Serafina Kolovrat, majka i supruga dvojice poginulih branitelja. I sina i supruga izgubila je istog dana, 25. srpnja 1993. godine. Više...

- 23:55 - Komentari (15) - Isprintaj - #

Osuđeni zločini komunizma

Prihvaćena "Antunovićeva" rezolucija


Nedugo nakon što je na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu zvanično objavljeno da delegati Doma nisu podržali Rezoluciju o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima, tajnik Doma Izmir Hadžiavdić saopćio je za parlamentarnom govornicom da je ova Rezolucija ipak prihvaćena.
Uz ispriku, Hadžiavdić je kazao da je prvobitna informacija o odbijanju Rezolucije rezultat pogrešnog prebrojavanja zastupničkih glasova i da je za taj dokument ipak glasovalo njih 27, koliki je potrebni minimum glasova "za", a ne 26, kako je prvobitno bilo zvanično objavljeno i što su na osnovu toga već bili prenijeli neki mediji.
Za Rezoluciju je glasovalo 11 Bošnjaka, 12 Hrvata, tri zastupnika iz reda srpskog naroda i jedan iz reda ostalih, što se može provjeriti u stenogramu, dodao je Hadžiavdić.
U parlamentarnu proceduru ovaj dokument je uputio delegat hrvatskog naroda u Domu Zdenko Antunović iz Bugojna, pozivajući se na istovrsnu rezoluciju Skupštine Vijeća Evrope. Više...

- 12:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

25.07.2006., utorak

Početak rada Srednje škole Uskoplje

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 25. srpnja 1994. godine Općinsko vijeće općine Uskoplje donijelo je odluku o početku rada Srednje škole Uskoplje. Te, školske 1994./95. godine u školu su upisani učenici u tri struke: strojarska struka, zanimanje bravar, tekstilna struka, zanimanje krojač i gimnazija, opći smjer. U strojarsku struku, zanimanje bravar, upisan je 61 i to u prvi razred 43 učenika i u drugi razred 18 učenika. U tekstilnu struku, zanimanje krojač, upisan je 71 učenik, prvi razred broji 30 učenika, drugi 29 i treći razred 12 učenika. U gimnaziju je upisano 40 učenika, 24 učenika u prvi razred i 16 učenika u drugi razred.
Odlukom Općinskog vijeća za vršitelja dužnosti ravnatelja škole imenovan je profesor Jozo Jurina.
- 00:30 - Komentari (7) - Isprintaj - #

24.07.2006., ponedjeljak

Susjedi pomažu

Priopćenje za javnost MUP-a


Povodom godišnjih odmora koji su u tijeku, službenici policije Kantona Središnja Bosna, u okviru svojih nadležnosti poduzimaju pojačane mjere u cilju spriječavanja kriminaliteta.
Zbog odsutnosti građana, meta napada kriminogenih osoba su krađe vozila, otuđenja novca i stvari od vrijednosti i sl.
U svezi navedenog, obavještavamo građane koji imaju namjeru u tijeku korištenja godišnjih odmora napustiti stan ili kuću, da preporuče susjedu u kojeg imaju povjerenje, stan ili kuću, kao i vozila, uz sve mjere osiguranja.
Za dodatne informacije i pomoć obratite se najbližoj Policijskoj stanici ili MUP-u u sjedištu.




- 22:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.07.2006., nedjelja

Vodovod u Uzričju

Kratka vijest


Kako je to danas potvrđeno iz općinskih struktura vlasti, dugoočekivani radovi na izgradnji vodovodne mreže u selu Uzričje započet će početkom idućeg mjeseca, a njihovim dovršetkom znatno će se poboljšati opskrba pitkom vodom domaćinstava u ovom selu.
- 22:50 - Komentari (5) - Isprintaj - #

22.07.2006., subota

Svjedočenje Jacqueline Carter (II.)

Britanska liječnica svjedočila je o stanju u Uskoplju krajem 1992. i početkom 1993. godine ...


Jacqueline Carter u Uskoplje je došla u listopadu 1992. kao vojni liječnik Britanskog bataljuna UNPROFOR, dakle u vrijeme kada je rasla napetost između Hrvata i Muslimana, koja je u siječnju 1993. godine rezultirala otvorenim sukobom Armije BiH i HVO-a.
Prije otprilike mjesec dana na sudu u Hagu pojavila se kao svjedok tužiteljstva protiv šestorice optuženih Hrvata iz BiH. Govorila je o onome što je sama vidjela ili saznala od drugih (???) tijekom obilazaka zone odgovornosti Britanskog bataljuna, a tužitelj je njen iskaz potkrepljivao obavještajnim izvješćima i drugim dokumentima UNPROFOR-a o situaciji na terenu, sukobima zaraćenih strana i razaranjima muslimanskih sela.
Obrane Jadranka Prlića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića nisu imale pitanja za Jacqueline Carter, dok su branitelji Milivoja Petkovića i Bruna Stojića, kao i optuženi Slobodan Praljak, nastojali pokazati da je njen iskaz pristrasan, površan, nestručan i zasnovan na informacijama iz druge ruke i samo sa jedne – protivničke – strane.
Petkovićeva braniteljica Vesna Alaburić svjedokinji je predočila više dokumenata sa potpisom tadašnjeg načelnika Glavnog stožera HVO, koji po njenom mišljenju nedvosmisleno pokazuju da je HVO u siječnju 1993. uporno nastojao smiriti situaciju i izbjeći sukob, zalažući se za pregovore i mirno rješenje sporova između dotadašnjih saveznika. Među predočenim dokumentima bile su i Petkovićeve zapovjedi da se poštuje prekid vatre, kao i da se spriječe samovoljni pokušaji nižih zapovednika da se problemi rešavaju silom. Svedokinja je odgovorila da nema saznanja o tim zapovjedima, ali da nije primjetila da je nakon njihovog izdavanja došlo do promjene u ponašanju snaga HVO.
Stojićev branitelj Peter Murphy osporavao je iskaz svjedokinje o razaranju muslimanskih sela koja je obišla, ukazujući da britanska liječnica nije prošla kroz obuku za utvrđivanje uzroka oštećenja na građevinama ili za intervjuiranje svjedoka, očevidaca zločina. Pošto je svjedokinja u glavnom iskazu rekla da su kuće u selima koja je posetila uglavnom bile spaljene, a samo manji broj razoren granatama, optuženi Praljak je pitao da li joj je poznato da se požar može izazvati i zapaljivim mecima, koji su se u to vrijeme mogli lako nabaviti iz zaliha bivšeg Varšavskog pakta.
Praljak je osporavao i iskaz liječnice Carter o tome da je u Uskoplju prije rata bilo puno mješovitih brakova, kao i njen utisak da su Hrvati bili bogatiji od Muslimana. Optuženi general, kome su suci odobrili da sudjeluje u ispitivanju svjedoka optužbe, smatra da je riječ o površnim i proizvoljnim zaključcima koje je svedokinja izvela bez "ekspertnog istraživanja i analize", za šta inače nije ni osposobljena budući da, kako je konstatirao, nema "sociološko, politološko ni antropološko obrazovanje."
Nakon unakrsnog ispitivanja tužitelj nije smatrao da je potrebno da u bilo čemu "rehabilitira" svoju svedokinju, pa nije imao dopunskih pitanja za potpukovnika Jacqueline Carter.
Slika preuzeta sa www.djrowlands.supanet.com izvor
- 23:45 - Komentari (16) - Isprintaj - #

21.07.2006., petak

Svjedočenje Jacqueline Carter (I.)

Na suđenju šestorici bivših čelnika Herceg Bosne, potpukovnica britanske armije Jacqueline Carter svjedočila je o sukobu Armije BiH i HVO-a u Uskoplju, gde je krajem 1992. i početkom 1993. boravila kao liječnik Britanskog bataljuna UNPROFOR-a


Nakon izbijanja sukoba između Armije BiH i HVO-a na području općine Uskoplje u siječnju 1993. godine, "znatno više su bili oštećeni objekti i naselja na muslimanskoj strani", opisala je u svom svjedočenju potpukovnica britanske armije Jacqueline Carter, koja je od listopada 1992. godine kao vojni liječnik bila angažirana u okviru snaga UNPROFOR u području ove općine.
U to vrijeme Carter je bila zadužena za osnovnu zdravstvenu zaštitu vojnika britanskog bataljona UNPROFOR kao i pripadnika humanitarnih i nevladinih organizacija koje su djelovale na terenu. Kako je rekla, obišla je čitavo područje Uskoplja i upoznala se s lokalnim stanovništvom i medicinskim osobljem kao i sa zdravstvenim kapacitetima koji su im bili na raspolaganju.
Harmoničan zajednički život hrvatskog i muslimanskog stanovništva (u vrijeme njenog dolaska, tj. u vrijeme dolaska UNPROFOR-a upravo je izbio tzv drugi sukob Armije BiH i HVO-a u listopadu 1992. - op. a.), koji je imala prilike da vidi na početku (???) svog boravka u Uskoplju, narušen je krajem 1992. godine. Uoči sukoba koji je izbio u siječnju sljedeće godine Hrvati su, svjedočila je, imali veće zalihe hrane i mnogo bolje organiziranu zdravstvenu službu. Razdvojene zajednice dijelile su jedino "nevjericu u stupanj mržnje koja se je razvila za tako kratko vrijeme".
U siječnju 1993. godine tada majorica Carter bila je svjedok razaranja nekoliko muslimanskih sela u okolici Uskoplja. Od 20 kuća sela Hrasnica samo dvije nisu bile oštećene, dok su ostale porušene i spaljene mada, prema Carterovoj, nije bilo tragova oružanog sukoba.
Još bezdušniji bio je napad na selo Duše, rekla je britanska liječnica opisujući kako joj je "vrlo uznemireno stanovništvo" govorilo o "zlostavljanju i ubojstvima". Okrutno postupanje prema žiteljima Duše potvrdio joj je i jedan bolničar HVO s kojim je razgovarala. Muslimanska sela su paljena, njihova imovina pljačkana, muškarci odvajani od žena i djece i odvođeni u zatočeničke objekte HVO-a.
Isti podaci o ovim napadima navedeni su i u vojnim izvešćima britanskih pripadnika UNPROFOR, koje je tužitelj predočio svjedokinji. Tokom siječnja i veljače 1993. svjedokinja je i sama bila u prilici da izvjesti o incidentima koje je doživjela na kontrolnim punktovima HVO-a kao i o susretima s časnicima HVO-a tijekom pregovora o prekidu vatre.
Pukovnika Željka Šiljega kojeg je vidjela na jednom od tih sastanaka krajem siječnja 1993. godine opisala je kao čovjeka jakih obrva i tamnih upalih očiju čije je ponašanje bilo "agresivno, arogantno, čak pompezno".
- 23:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.07.2006., četvrtak

Uskopljanin - stipendist Hrvatske školske zaklade

Damiru Jerkoviću dodijeljena stipendija kalifornijske organizacije...


Krajem travnja skrenuli smo pozornost uskopaljskim maturantima na stipendije koje svake, pa i ove godine, brucošima iz Republike Hrvatske i BiH dodjeljuje Hrvatska školska zaklada, inače najveća hrvatsko-američka organizacija za stipendiranje nadarenih studenata u domovini.
Danas je objavljeno da je HŠZ dodijelila ukupno 17 stipendija (to ste već mogli pročitati u jednom komentaru našeg nepotpisanog posjetitelja) stipendistima koji su odabrani između nekoliko stotina prijavljenih maturanata iz RH i BiH. Za nas je svakako najzanimljivija činjenica da se među sedamnaest odabranih stipendista nalazi i Uskopljanin Damir Jerković, koji se, inače, do sada povremeno javljao i kao suradnik na ovome blogu. Čestitamo!
- 23:30 - Komentari (22) - Isprintaj - #

Prvi pogled u Circolu

Kratka vijest


Kako smo već najavili, danas u 11 sati na Pulskom filmskom festivalu, u Circolu, predstavljeni su filmovi u nastanku.
Riječ je o programu naslovljenom "Prvi pogled", a uz filmove u nastanku, Armin, Pravo čudo, Buick Riviera, Pjevajte nešto ljubavno, Lumpijeva kuća i Kino Lika predstavljen je i film Živi i mrtvi sniman prema istoimenom romanu uskopaljskog književnika Josipa Mlakića.
Ovo predstavljanje već je izazvalo polemike (vidi nekoliko postova niže) bez kakvih, čini se, na ovome blogu ne možemo. Posjetitelji se, naime, spore je li riječ o hrvatskom ili bosanskohercegovačkom filmu. Da li je to doista bitno?
- 15:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Tučnjava u Sretnom volanu

Protekla 24 sata, na na području policijskih uprava naše županije prijavljeno je 8 narušavanja javnog reda i mira od kojih izdvajamo jedno zabilježeno na području naše općine:


Dana 19.7.2006. godine, oko oko 21,40 sati, prijavljeno je PS Gornji Vakuf - Uskoplje, da je u ugostiteljskom objektu “Sretni volan” u Gornjem Vakufu - Uskoplju došlo do tuče u kojoj su sudjelovali: Emin G., Nermin H., Salem K.,Selmir P. i Admir P., svi iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja. U tuči je Emin G. zadobio teže tjelesne ozljede i prebačen je u Kantonalnu bolnicu- Travnik. Očevid su obavili djelatnici OKP-a PU Bugojno.
Istraga je u tijeku.


- 13:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.07.2006., srijeda

Krađe automobila

Protekla 24 sata, na području policijskih uprava naše županije prijavljeno je 6 kaznenih djela od kojih izdvajamo dva, koja su se dogodila na području naše općine:


Dana 18.7. 2006. godine, oko 05,45 sati, PS Gornji Vakuf - Uskoplje se obratio Tade M. iz mjesta Trnovače, općina Gornji Vakuf - Uskoplje i prijavio da je u noći 17/18.7.2006. godine, ispred njegove obiteljske kuće koja se nalazi na navedenoj adresi ukradeno pmv marke “Audi B-5”, registarskih oznaka N-NM- 112, vlasništvo Mate V. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja. Očevid su obavili službenici OKP PU Bugojno. Istraga je u tijeku.


Dana 18.7. 2006. godine, oko 06,00 sati, PS Gornji Vakuf - Uskoplje se obratio Samir Z. iz mjesta Bojske, općina Gornji Vakuf - Uskoplje i prijavio da mu je u noći 17/18.7.2006. godine, ispred njegove obiteljske kuće koja se nalazi na navedenoj adresi ukradeno pmv marke “Golf IV”, registarskih oznaka G-727-EJ. Očevid su obavili službenici OKP PU Bugojno. Istraga je u tijeku.



- 14:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

(800) Lipanj - mjesec prometnih nezgoda

Policijsko izvješće za lipanj...




Sigurnosnu situaciju na području županije Središnja Bosna, u lipnju 2006. godine karakterizira manji broj kaznenih djela, manji broj prekršaja javnog reda i mira, te veći broj prometnih nezgoda...
Za detaljnije kliknite ovdje...

- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.07.2006., ponedjeljak

Volim Brazil!

Malo o Uskoplju i.... o svemu pomalo


waveE, ovako... zovem se Adrijana,zivim u Uskoplju (to je mali grad u Srednjojbosni), idem u srednju skolu "Uskoplje" u Uskoplju. Hobi mi je tenis, citanje casopisa. Od hrane volim pizzu, cevape... a volim piti coca colu i limun votku . Inace navija za BRAZIL i najbolji i najljepsi nogometas mi je KAKA (Brazil) i IVAN Klasnic (Hrvatska) . Od glazbe volim narodno i rock (znam da to dvoje neide skupa al eto).

Citat je to s još jednog "uskopaljskog" bloga. Da biste ga posjetili, kliknite ovdje...
- 10:00 - Komentari (14) - Isprintaj - #

16.07.2006., nedjelja

Živi i mrtvi u Puli

"Prvi pogled" na dugoočekivani film...


Sinoć je započeo Pulski filmski festival, prema riječima organizatora najjači do sada. U osam dana trajanja, do nedjelje 22. srpnja, gledatelje u Areni očekuje filmski maraton.
Ono što je za nas zanimljivo jest činjenica da će svoje predstavljanje u okviru Festivala, u programu nazvanom 'Prvi pogled' imati i film Živi i mrtvi, snimljen prema romanu uskopaljskog književnika Josipa Mlakića.
Film se radi u produkciji Porte iz Mostara i nekoliko koproducentata, među kojima valja istaknuti i prvu suradnju na filmu HRT-a i FTV-a.

- 11:00 - Komentari (36) - Isprintaj - #

15.07.2006., subota

Zarobljenik Bugojanske skupine

Svjedočenje Nikice Šimića


Srpanj je mjesec kada nas mediji pokojim prigodnim tekstom podsjete na događaje iz srpnja 1972. godine, a poprište kojih je većim dijelom bilo Uskoplje.
Dakako, riječ je o tzv. Bugojanskoj skupini, devetnaestorici hrvatskih emigranata koji su se prije 24 godine iskrcali kod Gračanice s namjerom da dizanja "oružanog ustanka za oslobođenje Hrvatske".
Današnji Večernjak donosi ispovijest Nike Nikice Šimića s Okolišća koji je, kako piše novinar Stojan Miloš, "jedini je živi svjedok koji je bio kratko s Bugojanskom skupinom". Šimić je, naime, poput brojnih Uskopljana tada bio mobiliziran za borbu protiv Bugojanske skupine, a potom je postao njen zarobljenik....
Dok su helikopteri kružili iznad njih, oni su mirno kopali grob za svoga druga Adolfa između gustih zelenih krošnji visokih bukvi, i na kraju u njega položili tijelo, odali mu počast i skinuli kape. To smo činili i ja i moj pratitelj bradonja. Svi smo se molili Bogu za njega. Drugovi su ga pokopali, zatim nabacali na grob granje, misleći valjda da ga osim njih nitko drugi tako neće naći.
Više...
- 23:00 - Komentari (60) - Isprintaj - #

12.07.2006., srijeda

Partizani prvi put zauzeli Uskoplje

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 12. srpnja 1942. godine, partizani su prvi put u Drugome svjetskome ratu zauzeli Uskoplje i taj dan je u bivšoj SFRJ slavljen i kao Dan oslobođenja grada.
Za ovoga, kao i za svih svojih kasnijih upada, partizani su u Uskoplju likvidirali po nekoliko ljudi - domaćih izdajnika - kako su ih oni nazivali. Na taj je način (te na Križnome putu neposredno nakon završetka rata), u Drugome svjetskom ratu i poginulo najviše uskopaljskih Hrvata. Naime, prema nekim podacima od ukupno 250 poginulih uskopaljskih Hrvata u Drugome svjetskome ratu, tek je 12 poginulo od četnika, a svi ostali (njih čak 238) su poginuli od strane partizana (od toga broja čak 145 na Križnome putu).
U srpnju 1942. godine sa svojom postrojbom u Uskoplju je boravio i poznati partizanski zapovjednik Sava Kovačević, kojemu je tadašnji bistrički župnik Alojzije Žagar spasio život sakrivši ga pred Nijemcima na tavan župne kuće u kojoj se Kovačević stjecajem okolnosti našao. Kovačević je Žagaru «vratio uslugu» spasivši ga za vrijeme jednog od svojih kasnijih dolazaka u Uskoplje od sigurne smrti strijeljanjem na koje su ga poveli dalmatinski partizani. Žagar je nakon toga, uz veoma veliki ugled koji je i do tada uživao i kod Hrvata i kod Muslimana, postao izuzetno cijenjen i od partizana, što je, opet, koristio za dobrobit svih, pa se slobodno može reći da je upravo on jedna od najsvijetlijih figura iz tamnog vremena Drugoga svjetskoga rata.(05.)

Antunović: Rezolucijom osuditi komunističke zločine


Slučajno ili ne, upravo danas, na dan prvog zauzeća Uskoplja od strane partizana, zastupnik hrvatskog naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta Zdenko Antunović iz Bugojna, koji inače često boravi u Uskoplju, predložio je da u dnevni red današnje sjednice ovog doma u Sarajevu bude uvrštena rezolucija o "osudi zločina totalitarnih komunističkih režima". To je podržala većina zastupnika Doma naroda. Prethodno su pojedini zastupnici, protivnici ove inicijative, zamjerili Antunoviću da je njegov prijedlog sračunat radi predizborne kampanje.
Negirajući to, Antunović je kazao da "u ime 30 milijuna žrtava zločina totalitarnih komunističkih režima" želi da Dom naroda Federalnog parlamenta izrazi sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina.
"Totalitarni komunistički režimi su još aktivni u nekim zemljama svijeta i zločini se i dalje događaju", naveo je između ostalog Antunović u svom pismenom prijedlogu rezolucije.



- 10:15 - Komentari (46) - Isprintaj - #

11.07.2006., utorak

Bakar, bakar...

Iz današnjeg policijskog izvješća


Dana 10.7. 2006. godine, oko 12,20 sati, policijska ophodnja PS Gornji Vakuf/Uskoplje je na magistralnom putu Gornji Vakuf-Uskoplje - Prozor-Rama zaustavila i kontrolirala pmv marke “Mercedes”, kojim je upravljao I. V. iz Prozora/Rame, s kojim se u vozilu kao suputnik nalazio J. N. iz Prozora/Rame. Prigodom kontrole, u prtljažniku je pronađeno oko 100 kg bakrenog lima. Zbog osnove sumnje da bi bakreni lim mogao potjecati iz kaznenog djela, navedene osobe su s vozilom privedene u PS Gornji Vakuf - Uskoplje. Istraga je u tijeku

- 12:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

08.07.2006., subota

Lopov iz Uskoplja prevario Ramce

Prije otprilike mjesec dana na jednoj od ramskih web stranica, rama-web.net, pisali su o "jednom od najvećih lopova iz... Uskoplja", koji je na doista perfidan način skupljao novac idući od vrata do vrata stanovnika sela Gmići. Uostalom, pročitajte:


U prošlu se nedjelju (tekst napisan 10. lipnja - op.a..), naime, skupljala pomoć za dječaka oboljelog od raka iz mjesta Gračac, Donja Rama. I kako saznajemo skupljen je popriličan iznos. No nekom je gospodinu palo na pamet da na taj način i zaradi štogod pa je u srijedu skupljao pare po Gmićima za neko dijete koje će se liječiti u Njemačkoj. Idući od kuće do kuće gospodin je tražio pomoć koju je navodno svećenik iz Uskoplja odobrio. Za to je imao i valjanu "potvrdu", te je sve one koji su davali novac - a svi su dali koliko su mogli - zapisivao na papir kao i iznos koji su dali. Kod jednog je mještana čak i ručao te krenuo dalje u svoj pohod.
Nakon izvjesnog vremena mještane je upozorio čovjek kod kojeg gospodin nije izvukao novce jer ga je ovaj prepoznao kao jednog od najvećih lopova iz susjednog nam Uskoplja. Htijući provjeriti sve to, nazvao je uskopaljskog župnika i saznao da u svemu tome nema ni trunke istine te je žurno pošao upozoriti narod. No, zlo je bilo učinjeno, a sakupljač već obavio glavninu posla te se izgubio bez traga.

Na fotografiji: Gmići; foto: rama-prozor.info
- 23:40 - Komentari (38) - Isprintaj - #

07.07.2006., petak

Uhvaćeni na djelu

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 6.7.2006. godine, oko 00,30 sati, prijavljeno je PS Gornji Vakuf/Uskoplje da se u blizini poduzeća “Elektrodistribucija”- Gornji Vakuf/Uskoplje nalaze dvije sumnjive osobe. Na mjesto događaja je upućena ophodnja policije koja je u ulici K.Tomislava, u neposrednoj blizini ograde poduzeća “Elektrodistribucija” uočili pmv marke “Opel-Corsa”, bez vozača.
Daljim pregledom je pronađena prosječena zaštitna ograda poduzeća, a potom i elektro-kabal u duljini od 20 metara. Na mjestu događaja se pojavio D. N. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja koji se prestavio kao vlasnik pmv marke “Opel-Corsa”. Obavljen je pregled vozila u kojem je pronađeno oko 50 kg. aluminijske žice. D. N. je s vozilom prevezen u PS Gornji Vkauf/Uskoplje gdje je potvrdio počinjenje navedenog kaznenog djela zajedno sa A. S. iz Gornjeg Vkaufa/Uskoplja. Protiv navedenih počinitelja su poduzete zakonom predviđene mjere.




- 12:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

06.07.2006., četvrtak

Predajte zahtjeve

Poziv HVIDRA-e...


Predsjedništvo Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Županije Središnja Bosna pozvalo je svoje članove da kompletiraju dokumentaciju i predaju zahtjeve za ostvarivanje prava koja im, kao invalidima Hrvatskog vijeća obrane, pripadaju na osnovu Međudržavnog ugovora između BiH i Republike Hrvatske.


- 23:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.07.2006., srijeda

Mijo, Mujo i zeljaste tvari

Protekla 24 sata, na području policijskih uprava MUP-a naše županije prijavljeno je 6 kaznenih djela, od kojih izdvajamo ono koje se desilo na području naše općine:
Dana 4.7.2006. godine, oko 12,45 sati, službenici OKP-a PU Bugojno su na lokalitetu Kamenice, općina Gornji Vakuf/Uskoplje legitimirali i pretresli Miju Z. i Muju B., oba iz Prozora- Rame.
Kod navedenih su pronađena tri paketića sa smeđim prahom koji asocira na heroin, i jedan paketić zeljaste tvari koja asocira na marihuanu. Istraga je u tijeku.

- 15:30 - Komentari (15) - Isprintaj - #

04.07.2006., utorak

Ukraden bakreni kabel

Provaljeno u krug rasklopne stanice...


Jučer, 3.7.2006. godine, prijavljeno je PS G. Vakuf - Uskoplje, da je u noći 2/3.7.2006. godine počinjena krađa provaljivanjem u krug rasklopne stanice, vlasništvo ”Elektrodistribucije HZ-HB”, poslovnice G. Vakuf - Uskoplje.
Tom prigodom ukradena je određena količina bakrenog kabla. Očevid je obavio istražitelj PS G. Vakuf - Uskoplje, a istraga je, naravno, u tijeku.


- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.07.2006., ponedjeljak

Novi uskopaljski forum

Mjesto za susrete, razgovore, polemike, trač...


Na stranicama www.uscople.tk, koje uređuje naš sugrađanin Mario Juričević otvoren je forum za Uskopljane, dakle, još jedno mjesto susreta, razgovora, polemika....

Uopće ni ne sumnjamo da će većina vas koji posjećujete ovaj blog od sada redovito svraćati i na uskopaljski forum.

Kliknite odmah...
- 15:30 - Komentari (10) - Isprintaj - #

01.07.2006., subota

Deminiranje na području Galičice

Kratka vijest



U prvih šest mjeseci ove godine na području općine G.i Vakuf - Uskoplje deminirano je 22.000 kvadratnih metara terena u području sela Galičice.

Pored toga, dva su kontaminirana lokaliteta trajno ograđena. (izvor: onasa)


- 23:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga

Linkovi

Lektira