Linkovi
Blog.hr
Maraton lađa
Google
Pivac d.o.o
Mojmobitel.hr
Metković
Mesnica kod Joze
Dnevnik.hr
Net.hr
Njuškalo
Index
Vrgorac
Splitska banka
TZ Gradac
Matijevići


Generalni sponzor udruge lađara STAŠEVICA

Povijest udruge

-Slike

Maraton lađa 2008
Maraton lađa 2009
Maraton lađa 2010
Noć prvaka 31.08.2008.
Lađarski kup Zagreb 2009
Lađom preko Jadrana
Lađarski kup Bagalovići 2010


-Video


Staševica prvaci NovaTV
Staševica prvaci HRT
Maraton lađa 2008

Ostali sponzori:

Caffe bar “MGS”-Staševica
Poljopromet-Metković
Jambo d.o.o
Jamatva Vrgorac
Top-in nekretnine-Zagreb
Tiv-Vrgorac
Gradina-Vrgorac
Caffe bar “Karaka”Gradac
Dr.Mirjana Kušurin Staševica
Poliklinika Petrović-Vrgorac
Splitska banka
Turistička zajednica Gradac
King-Ploče
Mesnica “Kod Joze”Staševica
Konoba “Luca”Staševica
Mirko Musulin-Čambro




STAŠEVICA

Staševica je ime dobila po solinskom mučeniku Anastaziju, koga su Splićani prozvali Stašem. O Sv. Stašu svjedoče vrlo vrijedni arheološki nalazi i povijesna svjedočanstva, na temelju kojih je nastala bogata literatura i raznovrsna umjetnička djela, a osobito živo štovanje vjernika, uz ostalo, popraćeno molitvenim tekstovima i glazbom.
Sv. Anastazij živio je u gradu Akvileji u III. Stoljeću poslije Krista. Po zanimanju bio je tkalac. U to vrijeme car Dioklecijan je počeo progoniti kršćane, a progon je bio najžešći u gradu Saloni, najvećem gradu u pokrajini Dalmaciji. Kad je Anastazij čuo te te vijesti odlučio je napustiti Akvileju i preseliti se u Salonu, jer je želio javno ispovjediti svoju vjeru u Isusa Krista i, ako bude trebalo, svojom krvlju i svojom mučeničkom smrću posvjedočiti svoju ljubav prema Bogu.
Kad je sudac vidio da je Anastazij čvrst u svojoj vjeri i da je spreman položiti život u svoje uvjerenje, osudio ga je na smrt. Smrtna je kazna izvršena tako da mu je oko vrata obješen mlinski kamen i bačen je u more. Njegovo tijelo nalazi se u grobnici u Marusincu.
Blagdan: 26. kolovoza


STANOVNIŠTVO

Sasvim je vjerojatno da su i na području današnje župe Staševice živjeli stanovnici, kao i u drugim dijelovima Ilirika, odnosno rimske pokrajine Dalmacije. Ruševine starokršćanske crkve svjedoče da je u doba ranoga kršćanstva na tom terenu živjelo ne samo ilirsko romanizirano stanovništvo, nego da su i kršćani bili brojni, pa su podigli i crkvu. Prvi sigurni popis obitelji na ovom prostoru je bio u Pasičini potječe iz 1736. godine. To je zapravo popis obitelji koje daju redovnu župniku, odnosno Samostanu u Zaostrogu. Iz popisa obitelji 2006. godine utvrđeno je da postoje 29 različitih prezimena. Najbrojnija prezimena su Musulin, Marević, Mateljak i Gnječ. Najviše članova, njih 99, pripada prezimenu Musulin.

UDRUGA LAĐARA STAŠEVICA

13.09.2011., utorak

U Trogiru održana mini regata neretvanskih lađara 11.09.2011



U organizaciji Turističke zajednice Grada Trogira u nedjelju poslije podne u akvatoriju trogirske luke po prvi put je održava mini regata neretvanskih lađara.Ruta je bila od kule Kamerlengo do Duhanke na istoku te okret i povratak,odnosno cilj je bio ispred kule, nakon toga je ispred kule Kamerlengo održati natjecanje u kuhanju brujeta - popularna brujetada.
U utrku je učestovalo šest ekipa lađara iz udruga:“Gusari“ iz Komina,“Gospe Karmenske“ iz Krvavca, “Dusina“, “Staševice“, “Crnog puta“ iz Metkovića te udruge „Tri sela“ iz Matijevića, Momića i Podrujnice.


Gusari Komin prvi dolaze na cilj


U.L.STAŠEVICA druga dolazi na cilj

Rezultat utrke:
1.GUSARI KOMIN
2.STAŠEVICA
3.CRNI PUT
4.ŽUPA DUSINA
5.KRVAVAC
6.TRI SELA



Pobjednički brujet (U.L.Staševica)javascript:%20void(0);

U kuhanju za najbolji brujet natjecalo se dvanaest ekipa. Predstavnicima spomenutih ekipa lađara pridružit se grupa „Prvi hrvatski ročnik“ iz Ploča te pet ekipa domaćina iz grada Trogira.
Dakako, gosti iz Neretve brujet će kuhati od za njihov kraj karakteristične jegulje, tako da se očekuje 12 „teča“ brujeta od raznolike ribe.A nagradu tj. prvo mjesto za najbolji brujet osvojila je U.L.STAŠEVICA koja je za razliku od ostalih ekipa, odmah prodala cijelu "teću brujeta" i naravno brujet je bio poseban i razlikovao se od drugih ekipa, zato smo i ovojilo prvo mjesto.



Ante Gnječ - Kruvar gl.zvijezda večeri bez njega nebi nista bilo.


Pred. U.L.Staševice Jakov Marević sa gradonačelnikom Trogira


Zajednička fotografija sa turistima iz Poljske



- 00:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.09.2011., ponedjeljak

Noć prvaka u Kominu 3.9.2011.



>GUSARI KOMIN

U Kominu se okupilo nekoliko tisuća ljudi da bi proslavilo „Noć prvaka“ koja se tradicionalno održava nakon maratona lađa u mjestu pobjednika maratona. Pozvane su bile sve lađarske ekipe koje su nastupile na maratonu lađa a među njima primjetili smo i Primorsko-goransku županiju i Sisak kojima niti daljina nije bila prepreka da dođu na ovu nezaboravnu feštu. Domaćin je osigurao stol za svaku lađarsku ekipu te jelo i piće uz potporu Udruge lađara Neretve. U blizini se pekao i vol na ražnju. Uoči zabavnog programa Gusari su napravili počasnu vožnju lađom po Neretvi dok ih je u pozadini sa lijeve obale obasjalo 20 bengalki.


U.L.STAŠEVICA u Kominu na noć prvaka

Na pozornici koju je za ovu priliku činio brod privezan uz obalu, Knez Domagoj uručio im je veliki 37 kg težak štit u trajno vlasništvo. Nazočnima su se obratili glavar mjesta, potom predsjednik UL Gusari Boris Šuman, gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić (mjesto pripada pod grad Ploče) te dožupanica Marija Vučković a nešto kasnije pristigao je i sam župan Nikola Dobroslavić. Četiri kominjanke u čast pobjednika otpjevae su jednu pjesmu. Slavlje se potom nastavilo uz vatromet i ritam Marijana Bana i Nene Belana do jutarnjih sati. Kako je samo mjesto uz prometnicu i Neretvu, promet ovim dijelom od Metkovića do Ploča bio je obustavljen. Svima koji su pohodili slavlje pobjednika će ova lađarska fešta ostati u nezaboravnom pamćenju a dom

- 15:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Kolovoz 2014 (1)
Veljača 2014 (3)
Kolovoz 2013 (2)
Studeni 2012 (2)
Srpanj 2012 (1)
Lipanj 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (2)
Srpanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (5)
Srpanj 2010 (4)
Opis bloga
Ovo je blog udruge lađara Staševica na kojem će bit opisana udruga i naše mjesto i ako netko ima nešto protiv ovog bloga nek se obrati čelnim ljudima udruge lađara Staševica.Hvala!







Autor bloga:Karlo Mateljak

Uprava udruge lađara STAŠEVICE:

Predsjednik:
Darko Marević

Podpredsjednik:
Andrej Rakić

Tajnik:
Jakov Marević


KONTAKT:

Službeni telefon udruge:

095-906-43-85

E-mail udruge:
udrugaladarastasevica@gmail.com