ponedjeljak, 25.08.2008.
Rabarbara
Jeste li i vi nekada začuđeno gledali u recepte i pitali se što je i kako izgleda rabarbara? Ja jesam. Ne znam ima li je sada kod nas za kupiti, ali dok sam bila u Hr, nije je bilo. Ne smeta joj hlad i traži puno vode pa je jasno zašto je mi ne uzgajamo, a Irci su vrlo uspješni u tome. Kažu da joj treba dvije do tri godine da počne bujno rasti, ali da je inače jednostavna za uzgoj.
Rabarbara je povrće velikih zelenih listova i stabljike slične celeru, samo veće. Ima više podvrsta te biljke. Stabljikama boja varira od zelene do crvene i zelena boja ne znači da je nezrela. Listovi i korijen su otrovni, ali očito ne jako jer kažu da bi trebalo pojesti 5 kg lišća da se opasno otruje. Oprez nije na odmet pa se u dućanu mogu kupiti samo stabljike i one izgledaju ovako:
Atipično za povrće, upotrebljava se kao sastojak kolačima i jede s puno šećera. Friška rabarbara je jako kisela i nekako opora. Ja jako volim pitu s njom. Neki znanci su mi rekli da je samo prokuhaju sa šećerom i vodom i jedu tako, a ja se pitam kako bi taj sirup pasao u palačinkama .
Došla nam je iz Azije gdje su je koristili kao ljekovitu biljku. Navodno ima puno vitamina C. Englezima se pripisuje da su je počeli kuhati prvi u Europi tako da moram zahvaliti onima, na čiju kuhinju inače njurgam, da su potaknuli rasprostranjivanje ove biljke .
Prvo mi se dopala u kolačima, a onda sam se sjetila da bi se od nje morao raditi izvrstan džem. Naime, u Hr sam ljeti uvijek nakuhavala tone raznih džemova. Najdraži su mi bili od marelica, od višanja i mamin od smokava i naranče. Ovdje mogu nabrojati na prste jedne ruke kad sam vidjela marelice, višnje nikada, a mamin od smokava i naranača može raditi samo mama . Neki dan mi Sister kaže kako su napravili džem od bresaka, a dok smo pričale, Shogi je radio džem od marelica (Shogi je zakon). Uhvatila me tugica što nemam doma više svoje džemove samo zato što nema mog omiljenog džem - voća i onda mi se upalila žaruljica: Rabarbara!!! Kako se samo nisam toga prije sjetila?! Zahvaljujući Internetu, sve informacije je bilo lako naći i evo vam rezultata istraživanja u obliku večeras isprobanog recepta . Jednostavan je kao i svaki drugi recept za džem....ako ne i jednostavniji jer nema koštica. Napravila sam malu dozu za probu i ako volite kisele džemove....mmmmmm , a vidim po Netu i kombinacije s narančama ili jagodama. Opet mi trebaju prazne teglice .
Sastojci
80 dkg očišćene rabarbare
40 do 50 dkg šećera (ja stavim 40, recept kojega sam našla je imao 50dkg)
1 mala jabuka (da se džem bolje zgusne)
Odstraniti lišće s rabarbare. Stabljike izrezati uzdužno na pola ako su veće. Izrezati svaku stabljiku na komadiće dužine otprilike 2 cm. Ako je korica na nekim stabljikama vlaknasta, oguliti je, inače je ostaviti.
Pomiješati rabarbaru sa šećerom i ostaviti da stoji oko 5 sati.
Ne koristiti aluminijske i bakrene posude jer reagiraju s kiselinom rabarbare pa džem onda posmeđi.
Oguliti i narezati jabuku i pomiješati s rabarbarom.
Sve staviti kuhati na srednje jaku vatru i pri tome miješati. Nakon što sve uzavre i napravi se pjena, smanjiti jačinu vatre i nastaviti kuhati uz povremeno miješanje na jako laganoj vatri dok se ne zgusne (gotovo je kad nestane pjena).
Staklenku zagrijati u pećnici na 100 stupnjeva. Uliti džem u nju, ostaviti prekriveno krpom dok se ne ohladi i onda staklenku začepiti.
Sljedeći korak je donijeti sjeme ili koji korijenčić da mama posadi u vrtu jer mi je malo nespretno nositi staklenke džemova u Hr... Nije baš kao put Zagreb - Rijeka
Dobro da sam kupila biciklu ako krenem u ova nakuhavanja .
- 00:33 -
Komentari (15) - Isprintaj - #