Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thejourney

Marketing

Rabarbara

Jeste li i vi nekada začuđeno gledali u recepte i pitali se što je i kako izgleda rabarbara? Ja jesam. Ne znam ima li je sada kod nas za kupiti, ali dok sam bila u Hr, nije je bilo. Ne smeta joj hlad i traži puno vode pa je jasno zašto je mi ne uzgajamo, a Irci su vrlo uspješni u tome. Kažu da joj treba dvije do tri godine da počne bujno rasti, ali da je inače jednostavna za uzgoj.
Rabarbara je povrće velikih zelenih listova i stabljike slične celeru, samo veće. Ima više podvrsta te biljke. Stabljikama boja varira od zelene do crvene i zelena boja ne znači da je nezrela. Listovi i korijen su otrovni, ali očito ne jako jer kažu da bi trebalo pojesti 5 kg lišća da se opasno otruje. Oprez nije na odmet pa se u dućanu mogu kupiti samo stabljike i one izgledaju ovako:

Photobucket

Atipično za povrće, upotrebljava se kao sastojak kolačima i jede s puno šećera. Friška rabarbara je jako kisela i nekako opora. Ja jako volim pitu s njom. Neki znanci su mi rekli da je samo prokuhaju sa šećerom i vodom i jedu tako, a ja se pitam kako bi taj sirup pasao u palačinkama njami.
Došla nam je iz Azije gdje su je koristili kao ljekovitu biljku. Navodno ima puno vitamina C. Englezima se pripisuje da su je počeli kuhati prvi u Europi tako da moram zahvaliti onima, na čiju kuhinju inače njurgam, da su potaknuli rasprostranjivanje ove biljke sretan.
Prvo mi se dopala u kolačima, a onda sam se sjetila da bi se od nje morao raditi izvrstan džem. Naime, u Hr sam ljeti uvijek nakuhavala tone raznih džemova. Najdraži su mi bili od marelica, od višanja i mamin od smokava i naranče. Ovdje mogu nabrojati na prste jedne ruke kad sam vidjela marelice, višnje nikada, a mamin od smokava i naranača može raditi samo mama wink. Neki dan mi Sister kaže kako su napravili džem od bresaka, a dok smo pričale, Shogi je radio džem od marelica (Shogi je zakon). Uhvatila me tugica što nemam doma više svoje džemove samo zato što nema mog omiljenog džem - voća i onda mi se upalila žaruljica: Rabarbara!!! Kako se samo nisam toga prije sjetila?! Zahvaljujući Internetu, sve informacije je bilo lako naći i evo vam rezultata istraživanja u obliku večeras isprobanog recepta njami. Jednostavan je kao i svaki drugi recept za džem....ako ne i jednostavniji jer nema koštica. Napravila sam malu dozu za probu i ako volite kisele džemove....mmmmmm sretan, a vidim po Netu i kombinacije s narančama ili jagodama. Opet mi trebaju prazne teglice sretan.

Džem od rabarbare

Sastojci
80 dkg očišćene rabarbare
40 do 50 dkg šećera (ja stavim 40, recept kojega sam našla je imao 50dkg)
1 mala jabuka (da se džem bolje zgusne)

Odstraniti lišće s rabarbare. Stabljike izrezati uzdužno na pola ako su veće. Izrezati svaku stabljiku na komadiće dužine otprilike 2 cm. Ako je korica na nekim stabljikama vlaknasta, oguliti je, inače je ostaviti.
Pomiješati rabarbaru sa šećerom i ostaviti da stoji oko 5 sati.
Ne koristiti aluminijske i bakrene posude jer reagiraju s kiselinom rabarbare pa džem onda posmeđi.
Oguliti i narezati jabuku i pomiješati s rabarbarom.
Sve staviti kuhati na srednje jaku vatru i pri tome miješati. Nakon što sve uzavre i napravi se pjena, smanjiti jačinu vatre i nastaviti kuhati uz povremeno miješanje na jako laganoj vatri dok se ne zgusne (gotovo je kad nestane pjena).
Staklenku zagrijati u pećnici na 100 stupnjeva. Uliti džem u nju, ostaviti prekriveno krpom dok se ne ohladi i onda staklenku začepiti.


Sljedeći korak je donijeti sjeme ili koji korijenčić da mama posadi u vrtu jer mi je malo nespretno nositi staklenke džemova u Hr... Nije baš kao put Zagreb - Rijeka wink
Dobro da sam kupila biciklu ako krenem u ova nakuhavanja sretan.

Post je objavljen 25.08.2008. u 00:33 sati.