nedjelja, 09.09.2007.
Najvažnija stvar na svijetu sljedećih mjesec i po'
Počeo je RWC!
NE ZNATE ŠTO JE TO????!!!!!
cccccc
Tkogod želi preživjeti u Irskoj sljedećih mjesec i po, mora znati barem malo o tome: "RWC stands for Rugby World Cup!!!!"
Kod nas je nogomet možda najvažnija sporedna stvar na svijetu (dalo bi se raspravljati), ali ovdje mi se čini da je rugby sve samo ne sporedan.
U to ime, link na članak za one kojima treba brzinska obuka:
Rugby za neznalice .
Dobar je članak. Dobro mi je došao za brzinsko obrazovanje, a i nasmijao me :).
Svi sada pričaju o rugby-ju pa da i ja nešto razumijem .
Inače zašto prvenstvo traje tako dugo? Znalci su mi objasnili da se smije igrati samo jenda utakmica na tjedan....zbog udaraca koje zadobiju. Pa tko voli, nek izvoli.
Vikend je. Kuhala sam i danas. I skromno, opet jednostavno i za oblizati prstiće . Možda ipak jednom završim moju kuharicu .
Pilić u jogurt šugu
2 batka ili 2 prsa
1 jogurt
svežanj šparoga
parmigiano reggiano
5 dkg sira (ja sam stavila chedar)
0.5 - 1 dl bijelog vina
malo putra
ružmarin
sol
Pećnicu zagrijati na 200.
Namastiti pleh, vatrostalnu ili nešto treće s putrom.
Piletinu posoliti i posuti ružmarinom (iz maminog vrta )
U posudu složiti šparoge prerezane na tri djela. Posoliti ih.
Na njih složiti piletinu.
Politi s vinom.
Staviti peći u pećnicu. S vremena na vrijeme, zaliti sa sokom koji je piletina pustila da se ne osuši.
Pomiješati jogurt s naribanim parmezanom i posoliti koliko treba.
Kad je piletina do pola pečena, preliti sve s jogurtom i peći do kraja.
Ostaviti da se ohladi 5 minuta. Šug se onda zgusne malo.
Joooj, kasnim na utakmicu Irska - Namibija . Dobro da su mi dali Zelenu kartu jer zbog ovakvog propusta, bojim se da bi mi mogla biti uskraćena .
- 12:21 -
ponedjeljak, 03.09.2007.
Što nam marketing učini.....
Lijepa strana Otoka su pubovi s dobrom live muzikom. I to pomaže u borbi protiv lošeg vremena .
Ne mislim na one 'irske narodnjake', ne, nego na male pub-ove gdje ćete naići na koncerte izvrsnih, više ili manje poznatih muzičara.
Moja prijateljica Modesti mi je još u prvim danima boravka otkrila Kila-u (www.kila.ie). Oni nisu baš tako nepoznati, ali nisu ni poznati koliko bi trebali biti. Ma za 5+ su. I ono što je super, naletit ćete na njih zajedno ili odvojeno kako sviraju po raznim pubovima i manjim i većim događanjima jako često. Nikada mi dosta.
I tako, sjedimo mi na jednom koncertu Rónán Ó Snodaigh-a u starom, dobrom Whelan's-u i ugleda on u publici svog prijatelja. Pozove ga da mu otpjeva nešto, a pjesma.....predivna. Ugrabile smo mi 'dečkića' stručno nakon koncerta da nam oda svoje ime, gdje pjeva inače i tako to, ali ne, on nije uopće poznat. Ma ne mogu vjerovati....Declan ima fantastične pjesme. Malo jesu tužne, ali mogu ih slušati, slušati i slušati. (www.declandebarra.com). Rastopim se na 'Slow Dissolve'.
Što nam marketing učini u današnje vrijeme... uskraćuje nas za prave stvari.
Ajde neka digne ruku tko ne zna tko pjeva 'Jaaa saaam djevojka saa seela....'?
No, Kila je izdala novi album, a i Declan će uskoro.... Samo polako...Na kraju ipak sve dođe na mjesto .
Da, još nešto, čula sam neki dan za curu sa susjednog otoka....Možda sam ja totalno muzički neobrazovana, možda je cura superpopularna, ali meni je otkriće , zove se Amy Macdonald (www.amymacdonald.com). Baš lijep glas i riječi....i baš mi paše muzika.
- 22:41 -
subota, 01.09.2007.
Vrijeme u Irskoj i kako ga zaboraviti
Ljeto je prošlo.
Mogu li ja to uopće reći?
Pa, mi u Irskoj nismo uspjeli konstatirati niti da je došlo .
Sreća moja da sam mogla provesti ona 24 dana u Hr.
Sad ćete me pitati što se onda bunim?
Priznajem, 24 je 24 (rascjepkana pa nije to to ), ali kada 3 tjedna u 7 mjesecu ne prođe dan bez kiše i kad neke od tih dana nosite čizme.....to se ureže nenaviklome na neljeto kao meni.... Nisam znala da mi je Sunce Toliko bitno... Sretni smo mi tamo u Hr.
Kažu da Irci pričaju stalno o vremenu, cijenama stanova i politici (dodala bih i sport). Sve više ih razumijem. Ni im je lako, rekao bi moj barba Kami'.
Ja sam ovog ljeta postala ovisnik o gledanju prognoze u nadi da će najaviti Sunce....
Ma otkad sam došla u Dublin pa sve do 6. je bilo OK. Imali smo čak i 25 stupnjeva u proljeće!!! Ali ljeto....nezamislivo. Kiša, kiša, kiša, oblačno, zraka sunca, kiša (malo pretjerujem, ali nisam daleko ).
Možete li zamisliti da sam 1.5 mjesec totalno zapustila biljke na balkonu i nisam ih zalijevala i niti 1 nije uvenula!!! Je, neke su postale pomalo 'jadne', ali moj omiljeni grm sam morala porezati koliko se razgranao. Pelargonija je u totalnom cvatu. Lovor se razgranao..... A mjesec i po nisam zalijevala!!!! Nevjerojatno, ali istinito.
Jučer sam ih sve presadila. To je znak da se vraćam u 'normalu'. Svi gosti su otišli, a ja ne mislim putovati sljedećih mjesec dana .
Tješe me starosjedioci da je ovo specijalno loše ljeto. Živi bili pa vidjeli....
Ali ne dam se ja.
Jedan od načina borbe je kuhanje s mediteranskim mirisima. Uz pogled na more, odmah je lakše .
Budući da ona moja kuharica nikako da doživi 2. izdanje, pisat ću vam recepte koje kuham u borbi protiv kiše.
I potrudit ću se pisati količine, a ne dati uobičajeni odgovor 'odokativno' .
Sunce je zasjalo. Trčim van! To se u Irskoj iskoristi svaki put
Ovo sam skuhala danas. Čas posla, a za oblizati prste je. I sastojke svi uvijek imate doma.
U slast !
Pašta s okusom Mediterana
8 dkg pašte
1.5 srednjeg ili 1 veliki pomidor
10-ak crnih maslina
puna žličica kapara
2 slane srdele
1/2 režnja češnjaka
friški bosiljak
maslinovo ulje
sol
parmezan
Nasjeckati češnjak i s uljem ga staviti grijati.
Kad se zažuti, dodati sitno nasjeckane pomidore.
Nakon par minuta kad su se pomidori smekšali, dodati nasjeckane masline, kapare, srdele i bosiljak. Promiješati i ostaviti još 2 - 3 minute.
Nikako ne dodavati soli jer su sastojci sami po sebi slani.
Kad je pašta gotova, ostaviti na strani malo vode u kojoj se kuhala. Procijediti ju i zaliti hladnom vodom da se ne nastavi kuhati (pogotovo ako ju hoćete al dente). U potpuno ocijeđenu paštu, dodati nazad koju žličicu vode u kojoj se kuhala. 'Pravi kuhari' kažu da joj to daje 'ljepljivost' pa se šug bolje hvata. Čini mi se da je tako, ali sljedeći put ću napraviti pravi test - pola pašte s vodom u kojoj se kuhala, a pola ne pa vam javim .
Pomiješati paštu sa šugom.
Parmezan ide po želji.
Ma gotovo je dok se pašta skuha.
- 14:19 -