subota, 01.09.2007.
Vrijeme u Irskoj i kako ga zaboraviti
Ljeto je prošlo.
Mogu li ja to uopće reći?
Pa, mi u Irskoj nismo uspjeli konstatirati niti da je došlo .
Sreća moja da sam mogla provesti ona 24 dana u Hr.
Sad ćete me pitati što se onda bunim?
Priznajem, 24 je 24 (rascjepkana pa nije to to ), ali kada 3 tjedna u 7 mjesecu ne prođe dan bez kiše i kad neke od tih dana nosite čizme.....to se ureže nenaviklome na neljeto kao meni.... Nisam znala da mi je Sunce Toliko bitno... Sretni smo mi tamo u Hr.
Kažu da Irci pričaju stalno o vremenu, cijenama stanova i politici (dodala bih i sport). Sve više ih razumijem. Ni im je lako, rekao bi moj barba Kami'.
Ja sam ovog ljeta postala ovisnik o gledanju prognoze u nadi da će najaviti Sunce....
Ma otkad sam došla u Dublin pa sve do 6. je bilo OK. Imali smo čak i 25 stupnjeva u proljeće!!! Ali ljeto....nezamislivo. Kiša, kiša, kiša, oblačno, zraka sunca, kiša (malo pretjerujem, ali nisam daleko ).
Možete li zamisliti da sam 1.5 mjesec totalno zapustila biljke na balkonu i nisam ih zalijevala i niti 1 nije uvenula!!! Je, neke su postale pomalo 'jadne', ali moj omiljeni grm sam morala porezati koliko se razgranao. Pelargonija je u totalnom cvatu. Lovor se razgranao..... A mjesec i po nisam zalijevala!!!! Nevjerojatno, ali istinito.
Jučer sam ih sve presadila. To je znak da se vraćam u 'normalu'. Svi gosti su otišli, a ja ne mislim putovati sljedećih mjesec dana .
Tješe me starosjedioci da je ovo specijalno loše ljeto. Živi bili pa vidjeli....
Ali ne dam se ja.
Jedan od načina borbe je kuhanje s mediteranskim mirisima. Uz pogled na more, odmah je lakše .
Budući da ona moja kuharica nikako da doživi 2. izdanje, pisat ću vam recepte koje kuham u borbi protiv kiše.
I potrudit ću se pisati količine, a ne dati uobičajeni odgovor 'odokativno' .
Sunce je zasjalo. Trčim van! To se u Irskoj iskoristi svaki put
Ovo sam skuhala danas. Čas posla, a za oblizati prste je. I sastojke svi uvijek imate doma.
U slast !
Pašta s okusom Mediterana
8 dkg pašte
1.5 srednjeg ili 1 veliki pomidor
10-ak crnih maslina
puna žličica kapara
2 slane srdele
1/2 režnja češnjaka
friški bosiljak
maslinovo ulje
sol
parmezan
Nasjeckati češnjak i s uljem ga staviti grijati.
Kad se zažuti, dodati sitno nasjeckane pomidore.
Nakon par minuta kad su se pomidori smekšali, dodati nasjeckane masline, kapare, srdele i bosiljak. Promiješati i ostaviti još 2 - 3 minute.
Nikako ne dodavati soli jer su sastojci sami po sebi slani.
Kad je pašta gotova, ostaviti na strani malo vode u kojoj se kuhala. Procijediti ju i zaliti hladnom vodom da se ne nastavi kuhati (pogotovo ako ju hoćete al dente). U potpuno ocijeđenu paštu, dodati nazad koju žličicu vode u kojoj se kuhala. 'Pravi kuhari' kažu da joj to daje 'ljepljivost' pa se šug bolje hvata. Čini mi se da je tako, ali sljedeći put ću napraviti pravi test - pola pašte s vodom u kojoj se kuhala, a pola ne pa vam javim .
Pomiješati paštu sa šugom.
Parmezan ide po želji.
Ma gotovo je dok se pašta skuha.
- 14:19 -