ponedjeljak, 26.05.2014.

Prirodni sokovi za zdravlje i vitalnost

U današnje vrijeme, kada većina ljudi uvijek nekamo žuri, a stres je već postao uobičajena pojava među populacijom, mnogi zanemaruju vlastito zdravlje. Zbog velike količine obaveza, ljudi su se okrenuli hrani koju mogu pojesti na brzinu i 's nogu'. Ipak, takva prehrana često uključuje puno brze i rafinirane hrane, te gazirane sokove. Takva prehrana samo opterećuje naš organizam i nakuplja toksine u njemu, a rezultat su umor, razdražljivost, uranjena starost te razna oboljenja. No, za sve vas koji ste sada pomislilii: ˝Ma tko još ima vremena misliti o pripremanju zdrave hrane?!˝, postoji rješenje kako da poboljšate svoje zdravlje te se u sekundi napunite energijom i potrebnim vitaminima.



Prirodni sokovi i korištenje istih u svrhu detoksikacije, poznato je već tisućama godina. Ipak, čini se da su ljudi danas zaboravili njihovu važnost. Ovo su neke od dobrobiti ovako spremljenih prirodnih sokova:
1) Započeti dan dobrim prirodnim sokom znači započeti ga s dodatnom zalihom energije
2) Osim što su ukusni, sokovi su izvor zdravlja jer sadrže visoku koncentraciju vitamina i minerala
3) Ne debljaju jer je riječ o sastojcima koji imaju vrlo malo masnoće i općenito malo kalorija.
4) Nude beskrajno mnogo raznovrsnih kombinacija, što osvježava svakodnevni meni.
5) Sokovi su originalan i ukusan način uravnoteživanja dijete. Od najjednostavnijih do najsloženijih, mogu se pripremiti u pet minuta, tako da nedostatak vremena više nije ispirka.
6) Kure za čišćenje organizma mogu se temeljiti na sokovima koji su blagotvorni za zdravlje i uljepšavaju život.
7) U nadolazeće vrijeme vrućina, zdrava su zamjena uobičajenim napitcima u boci.
8) Budući da su lako probavljivi, izvor su brze, kvalitetne i zdrave energije.



Također, vrlo je bitan način na koji se sokovi konzumiraju..Voćne sokove dobro je piti u prvoj polovici dana jer pomažu izbacivanju toksina, a sokove od povrća popodne ili uvečer jer stvaraju nove stanice i rekonstruiraju tkiva. Svježe sokove najbolje je piti barem 1 sata prije obroka, a čaša ovako zdravog i ukusno spremljenog napitka također može zamijeniti i doručak.

JABUKA:
Sok od jabuke pomaže u reguliranju probave, te je bogat željezom, magnezijem, silicijem i kalijem. Također pospješuje rad srca, prijenos impulsa u živčanim stanicama i puni mozak kisikom. Taninska kiselina koja se nalazi u jabuci, pospješuje metabolizam, te sprječava taloženje masti u jetri. Budući da u sebi sadrži mnogo kalija, potiče izbacivanje tekućine iz organizma. Jedna jabuka sadrži do 90% vode i ne sadrži masti, stoga odlično gasi žeđ, daje organizmu energiju i pospješuje mršavljenje. Zanimljivo je da se u jabukama nalazi serotonin – hormon sreće, stoga će vam sok od jabuke popraviti raspoloženje. Također, u kombinaciji s đumbirom, sok je odličan za uklanjanje umora i bezvoljnosti.


LIMUN
Čaša mlake limunade ujutro, osim što će vas razbuditi, također će potaknuti metaboličke procese i prirodno mršavljenje. Limun je također bogat kalijem, kalcijem,magnezijem, vitaminima C,A, B1 i B6, fosforom i mnogim drugima. Sok od limuna također je dobar za probavu i crijeva, prehlade, oslabljeni imunitet, a također odlično smanjuje žeđ i puni organizam energijom.


MRKVA,KRASTAVAC I CIKLA
Ova kombinacija je odlična za detoksikaciju cijeloga organizma te dovodi čitavo cijelo u ravnotežu. Tajna je u tome što svaki sastojak pospješuje djelovanje određenog dijela tijela i pospješuje njegovu funkciju. Tako je mrkva najbolji izbor A vitamina; bogata je brojnim vitaminima B,C,D,G i K te beta karotenom koji potiče proizvodnju melatonina što daje lijep i zdrav ten. Osim toga, dobra je za vid, jača imunitet te otpronost tijela prema infekcijama i daje vitalnost. Nadalje, krastavac je jedan od najboljih diruetika koji, zahvaljujući svojoj ulozi u pospješivanju izbacivanja urina, čisti tijelo od nečistoća i toksina.Također sadrži više od 40% kalija, pa je dobar za reguliranje krvnoga tlaka. I za kraj, sok od cikle liječi anemiju, sprječava nastanak karcinomnih oboljenja, čisti krv i crijeva te pospješuje cirkulaciju.


RAJČICA
Jedan od glavnih sastojaka rajčice je likopen-važan antioksidans kojeg naše tijelo ne može samo proizvesti već ga moramo unositi pomoću namirnica. Likopen pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka, te u izbacivanju toksina i kancerogenih nakupina iz našeg organizma. Također je znanstveno dokazano da sok od rajčice može spriječiti nastanak i širenje raka kao i uništiti kancerogene stanice. Rajčica je bogata natrijem, kalcijem, kalijem, magnezijem, vitaminima B, C i A. Ovaj sok potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca,čisti krvne žile, snižava krvni tlak, sprječava nastanak raznih srčanih oboljenja, sprječava trombozu, regulira rad jetre, gušterače i žuči. Osim svega, sok od rajčice se pokazao uspješnim u snižavanju kolesterola. Rajčica također ima jako malo kalorija, stoga je odličan napitak za gubljenje kilograma.


Osim ovih, svijet voća i povrća nudi još mnogo namirnica i njihovih kombinacija, te je pravo vrijeme da ih iskoristite. Istražite nove kominacije i okuse, te tako poboljšate svoje zdravlje, izgled i raspoloženje.

Oznake: voće, povrće, sokovi, prirodno, Zdravlje

| 13:24 | Komentari (5) | Isprintaj | #

nedjelja, 16.03.2014.

I vegetarijanci jedu sarmu!

Zašto su vegetarijanci zakinuti za uravnoteženu prehranu u zagrebačkim menzama? Pitanje je to koje mi je palo na pamet prilikom zadnjeg posjeta jednoj zagrebačkoj menzi. Naime, vegetarijanka sam već gotovo sedam godina, tako da sam se još od osnovne škole naučila sama kuhati. Ipak, ponekad i ja odem u menzu, u nedostatku vremena ili jednostavno kako bih s prijateljima otišla nešto pojesti. Međutim, u zadnje vrijeme vidim kako se ponuda vegetarijanskih jela poprilično pogoršala(što je ironično s obzirom da su menze poskupile), te se svodi samo na tjesteninu, krumpir, kupovne torteline ili samo prokuhano povrće iz vrećice. Tako sam jednom prilikom dobila odrezak od krumpira s pire krumpirom! S obzirom na viđeno, pitam se da li ljudi i danas misle kako vegetarijanci u nedostatku mesa jedu samo tjestenine i kruh te da li uopće znaju koje su sve prednosti pravilne vegetarijanske prehrane?


Puno puta, nakon što bih rekla da sam vegetarijanka, ljudi bi me upitali: ˝A što ti onda uopće jedeš?˝. Također, često sam čula komentare kako ću biti bolesna, slabokrvna te da se ne može živjeti bez mesa. Zbog toga želim naglasiti kako se osobe koje odluče izbaciti meso i ribu iz svoje prehrane, prvenstveno trebaju informirati. Kao i kod ljudi koji konzumiraju meso i ribu, uravnotežena prehrana je također bitna i za vegetarijance. Zbog toga ljudi koji u nedostatku mesa za ručak pojedu pola kile kruha, navečer tjesteninu, a u međuvremenu pokoju čokoladicu ˝za energiju˝, obično i završe s kojom kilom više ili zdravstvenim problemima. Ipak, pravilna i uravnotežena vegetarijanska prehrana, potaknuta bilo etičkim, zdravstvenim ili nekim drugim razlozima, može dugotrajno poboljšati naše zdravlje i izgled, pa čak i situaciju u novčaniku.


Glavni problem kod ljudi koji prelaze na vegetarijanstvo je slaba informiranost o dodatnoj ili zamjenskoj hrani te suplementima koje je potrebno nadoknaditi pri promjeni prehrambenih navika, ali i životnog stila. Pravilno planirana vegetarijanska prehrana pokazala se zdravom, nutritivno uravnoteženom i učinkovitom u prevenciji i terapiji određenih bolesti.
S obzirom na malen udio namirnica životinjskog podrijetla, vegetarijanskom prehranom unosimo znatno manji udio masnoća, zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Takva prehrana koja uključuje povećani unos voća i povrća, namirnica s visokom razinom antioksidansa, ima zaštitnu ulogu u borbi protiv razvoja nekih oblika tumora, krvožilnih bolesti i kod razvoja staračkih mrena na očima. Isto tako, prehrambena vlakna koja nalazimo u voću,povrću i žitaricama su korisna za regulaciju crijevnih funkcija te održavanje prihvatljive razine glukoze i kolesterola. Vegetarijanci imaju niži postotak pojave pojedinih vrsta tumora, primjerice debelog crijeva, dojke i prostate; nižu tjelesnu težinu i krvni tlak te rjeđe oboljevaju od dijabetesa tipa 2. Također, prema dr. Williamu Castelliju, voditelju Framingham Heart Study, vegetarijanci žive šest godina duže od ostalih ljudi.
Nadalje, meso sadrži približno 14 puta više pesticida od biljne hrane. Upravo zbog prekomjerne upotrebe pesticida te hormonskih injekcija i antibiotika na životinjskim farmama, meso koje jedu ljudi sadrži velike količine otrovnih tvari. Zbog toga bi ljudi trebali biti upoznati sa zamjenama za meso, kao što su primjerice soja ili seitan (kuhani pšenični gluten).
sojini medaljoni
seitan
Naime, soja obiluje proteinima, sadrži mali udio masti i mnoštvo fitokemikalija, a ne sadrži kolesterol. Ima pozitivan učinak na čovjekovo zdravlje u vidu smanjenja rizika bolesti srca, osteoporoze i karcinoma, a ublažava i simptome menopauze. Seitan također ne sadrži kolesterol, ima nizak udio masti te vrlo visok udio bjelančevina. Što se tiče ostalih nutritivnih elemenata potrebnih za organizam, njihov unos se može osigurati raznolikom prehranom bogatom žitaricama, povrćem i mliječnim proizvodima. Iako se smatra da vegetarijanska prehrana dovodi do nedostatka željeza, on se javlja u jednakoj mjeri i kod nevegetarijanaca, a zanimljiv podatak je da u svakoj kaloriji, špinat ima 14 puta više željeza od goveđeg odreska. Dobri izvori željeza su također i žitarice, tamnozeleno povrće, grah, kuhana leća, lješnjaci i orasi.


Također bih htjela napomenuti kako jedan paketić sojinih medaljona ili ljuspica košta desetak kuna, a dovoljan je za nekoliko obroka. Tako izbacivanje mesa i mesnih proizvoda može pozitivno utjecati i na novčanu stuaciju, što je, vjerujem, posebice važno za nas studente. Uz sve to, ovakvom promjenom u prehrani možete znatno poboljšati i svoje kulinarske sposobnosti, stvoriti naviku samostalnog pripremanja zdravijih i kvalitetnijih namirnica te otkriti i neke nove.

Iako se još uvijek mogu čuti predrasude i nepovjerenje prema vegetarijanstvu, kao rezultat neznanja i konzervativnih stavova, ovakva prehrana je u potpunosti prihvatljiva i korisna, što pokazuje i sve više istraživanja. Iako ljudi smatraju kako ne bi mogli živjeti bez mesa na koje su se naučili i naviknuli, vegetarijanska prehrana ne isključuje niti neka tradicionalna jela i okuse. Sarma, punjene paprike, tjestenina bologneze,-sve su to jela u kojima kao vegetarijanka uživam tako što meso jednostavno zamjenim sojom. Potrebno je samo malo volje kako bi se izašlo iz ustaljenih okvira razmišljanja i krenulo u otkrivanje novih stvari i načina života.



Tena Zoričić

Oznake: vegetarijanstvo, Zdravlje, prehrana

| 23:53 | Komentari (24) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.