Mirko, slažem se, no i danas je mnogo onih koji ostaju pri razmišljanjima na koja su naučeni od malena te im je teško otvoriti se za nove stvari. Ali svejedno mislim da postoji određeni napredak što se i vidi u ,primjerice, sve većoj ponudi vegetarijanskih namirnica i većoj osvještenosti ljudi. Hvala na komentiranju, lijep pozdrav!
17.03.2014. (08:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Super post! Posebna pohvala za pokušaj otvaranja skeptičnih umova...! Samo tako :)
17.03.2014. (14:54)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
vođa
Od davnina ljudi su bili lovci i hranili se mesom. To je na neki način dio "tradicije" koju smo zadržali i dan danas, a ljudski organizam je u potpunosti prilagođen za razgradnju i probavu životinjskog mesa. Životinje koje koristimo u prehrani već su predodređene da se nađu na našem tanjuru, a između ostalog, sve je to dio prirodne ravnoteže.
Osobno smatram da se meso može zamijeniti sojom samo po okusu, ali u mesu postoji puno više hranjivih tvari (bjelančevine, vitamini) koji bi se opet na drugi način trebale unositi u ljudski organizam.
Nisam stručnjak, ovo je samo moje skromno mišljenje, ali i dalje ne shvaćam zašto se govori da su životinje žive, a biljke ne?! https://www.facebook.com/photo.php?v=276552225852053&set=vb.1016700600 06938&type=2&theater
Pozdrav! :)
17.03.2014. (16:33)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Hvala na mišljenju, iako se ne bih složila s nekim stvarima budući da smatram kako se društvo poprilično razvilo od vremena kada smo mogli preživljavati isključivo kao lovci ili sakupljači. Ili se barem trebalo razviti do 21. stoljeća. Što se tiče toga kako su životinje žive,a biljke ne, moje osobno mišljenje je da budući da biljke kao takve nemaju mozak niti živce, stoga niti ne osjećaju bol kao što je to slučaj sa životinjama, a posebno ako se gleda globalna proizvodnja u kojoj se životinje isključivo uzgajaju zbog mesa i ostalih prerađevina. U takvoj proizvodnji se ne gleda na to da se životinje drže u humanim uvjetima, a posebno ne da se na takav način i usmrte. Bitno je samo proizvesti što više mesa, bez obzira na kvalitetu i ponašanje prema tim životinjama,tretiraju se raznim preparatima i aditivima, a zbog potrebe za što većom i brzom proizvodnjom, mnoge bolesne životinje se ne stignu niti uočiti pa tko zna što zapravo dolazi na tanjure ljudi. U svakom slučaju, cijenim drugačije mišljenje, ali smatram kako bi ljudi trebali proučiti i drugu stranu svega, za razliku od onoga što smo naučili od roditelja. Pozdrav :)
17.03.2014. (20:04)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
lady_soja
Jedan od pametnijih postova koje sam pročitala u zadnje vrijeme ovdje. Odlično i pametno napisano, slažem se u svakom pogledu. Svaka čast! VEGGIE LIFE IS THE BEST LIFE!
17.03.2014. (20:05)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Potvrđujem da su medicinska istraživanja rekla ovo: " Vegetarijanci imaju niži postotak pojave pojedinih vrsta tumora, primjerice debelog crijeva, dojke i prostate; nižu tjelesnu težinu i krvni tlak te rjeđe oboljevaju od dijabetesa tipa 2". Dodaj tome da rjeđe imaju infarkt srca i kamen u bubregu.
18.03.2014. (07:04)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
bilo mi je zanimljivo čitati Gandhijeva razmišljanja o prehrani u njegovoj autobiografiji "Moja borba za slobodu". Baš se sjećam da je jednom bio gadno bolestan i da je zamahnuo rukom lječnicima koji su ga savjetovali da konzumira pileću juhu, on se nastavio hraniti orasima i slanutkom i preživio je.
18.03.2014. (10:46)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
još jedno: svežder sam, ali mi je na neki način puna kapa imati meso svaki dan na repertoaru, zaista je prejeftino naspram voća i povrća i shodno tome je stalno na stolu. Prije je meso bilo luksuz, sad kilo paprika ispadne luksuz.
18.03.2014. (11:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
E, još mi je palo na pamet.... sarma se može napuniti i na luku ,češnjaku i začinima prodinstanom i poluskuhanom mješavinom amaranta , kvinoje, ječma i riže....zamotaš u zelje i kuhaš dalje .....općenito, to je na milijun načina jako jako dobro. Sad sam gladna :D
18.03.2014. (12:55)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Puno hvala svima na lijepim komentarima. :) Ovaj blog je prvenstveno započet u okvru kolegija na fakultetu, pa sam se za početak odlučila za ovu temu, budući da mi je bliska..Vidjet ćemo kako će se dalje razvijati hah. Pozdrav!
18.03.2014. (13:13)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lilianke, nisam još probala taj recept, obično je sarma jelo koje još uvijek pravi mama pa se to nosi u Zagreb i jede 3 dana haha, ali svakako bih mogla probati :)
18.03.2014. (13:15)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
kao prvo, menza ne nudi dobru hranu ni za one koji nisu vegetarijanci, a kamoli će još pripremati ne znam što za one koji jesu. što da prave, jela od soje?
a što se vegatrijastva tiče, mene stavrno nije briga tko je vegetarijanac a tko nije. sve više mi počinju ići na živce upravo to što vegetarijanci pokušavaju voditi upornu borbu s onima koji to nisu. kao ovaj post sada. meso se jede. uvik se jelo i jest će se. i riba je meso. i veća životinja jede manju i to je tako.
s druge strane, vegetarijanska prehrana traži masovnu dopunu u zamjenama za ono što meso daje organizmu.
jedite što vas je volja, ali prestanite više soliti pamet oko toga.
18.03.2014. (14:10)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
menza je prošle godine nudila puno više hrane za vegetarijance, a što je bitnije hrana je bila raznolika..i da, pripremala se i soja, od odrezaka pa do ćufti..a s obzirom na to da je ove godine poprilično poskupila, nije mi jasno zašto su te stvari izbačene..kao drugo, post nije napisan s namjerom da nekome soli pamet, već da informira ..svi moji prijatleji jedu meso i niti jednom mi nije palo na pamet govoriti im da postanu vegetarijanci ili nešto slično..svrha posta je bila pokazati da postoje i druge stvari u prehrani osim mesa te da takva prehrana može biti jako zdrava i pogodna..hvala na mišljenju, smatram da je svaka kritika uvijek dobro došla. Lijep pozdrav!
18.03.2014. (14:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
13petak
Očito su mesojedi puni ponosa i predrasuda...nitko te nije zvao na ovaj blog niti moraš čitati tekstove o vegetarijanstvu,ako ti se ne dopada jednostavno zanemari i ne obraćaj pozornost.Zašto vegetarijanci nebi imali pravo pisati o svojoj ishrani,razmjenjivati recepte i iskustva i nuditi neki drugi pogled na svijet?
18.03.2014. (15:34)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
I menze uglavnom vode privatnici, pa procjenjuju od kakvih jela i gostiju imaju korist, i to je sve. U Mercatoru u Vukovarskoj imaju odličan izbor jela bez mesa. Imaju puno salata koje si svatko složi kako mu paše. Kada bi imao prilike naručiti odrezak od krumpira sigurno ga ne bi kombinirao s pire krumpirom. Uzeo bi kakvu salatu ili povrtni sos, a možda i kruh. Zapravo ne znam, jer nisam kontinuirani vegetarijanac, nego tek u pokojem obroku, koji je ipak uglavnom iznimka. Slažem se da ljudi premalo znaju o vegetarijanstvu, ali isto tako mislim da je opasno da ga kao zdrav način prehrane promoviraju needucirane osobe. Ne kažem da si ti nestručna, ali često se ljudima nečim oduševe, pa to proglase zdravim, a ipak ima dosta uvjeta koje treba zadovoljiti da bi cjelokupna prehrana bila nutricionistički, tj. zdravstveno prihvatljiva. To što te ljudi pitaju što jedeš je možda posljedica čisto zdravog interesa. U krajnjoj liniji, možda bi i sami htjeli biti vegetarijanci, pa se informiraju kod osobe koja to neće predstaviti iz ugla puste teorije. Eto, mene bi jako zanimao blog kojeg bi pisala osoba koja je vegetarijanac/vegetarijanka, a koji bi obrađivao realno napravljene svakodnevne obroke, dakle ne one koji se rade svetkom i petkom i to tako da se svima svide, nego baš one svakodnevne i skroz obične. O etici neću, jer to je preširoko područje i sva odricanja od nanošenja boli raznim živim bićima bi nas vratila u neka davna, davna vremena, a to ni većina "vegetarijanca iz uvjerenja" također ne ne bi prihvatila. Ne treba zaboraviti činjenicu da današnja medicina počiva na bezbrojnim eksperimentima na živim bićima. Dodatno, kada se ističe bolje zdravlje vegetarijanaca često se previđa činjenica da se najčešće radi o ljudima koji uz obaveznu umjerenost, raznolikost i kvalitetu namirnica, ulažu iznadprosječan trud, vrijeme i dobru volju u pažljivo planiranje i pripremu hrane. Ljudi koji rade to isto, tj. žive pametno i sukladno medicinskim preporukama, a nisu vegetarijanci, također su znatno boljeg zdravlja od prosjeka. Današnja intenzivna proizvodnja soje bi mogla biti tema sama za sebe, baš kao i GMO i slično. Nedavno, obrađujući brokulu kao namirnicu iznenadio sam se koliko malo treba da se uništi sve što nutritivno vrijedi u njoj, dakle nije dovoljno jesti brokulu, treba znati i kako je pripremiti, te još prije toga, kako uopće nabaviti dobru brokulu. Neću ovaj puta o špinatu, najvećoj poznatoj nutricionističkoj prevari u novije doba. Neovisno o svemu, rado ga jedem, i bez čudotvornih epiteta i manipulacije brojkama. Već sam puno nadrobio, pa neću ni o cijenama. Ljudi koji će drugačije od sebe proglasiti neispravnima je na sve strane i vrlo često ih ne manjka niti među agresivnim vegetarijancima, baš kao ni među ekstremnim ljubiteljima mesa, čvaraka, NK Vinogradara iz Mladine kod Jastrebarskog, kraljevine ili silvanca zelenog iz Svetog Ivana Zeline, mladeži stranke umirovljenika, dueta Jacques Houdeka i Josipe Lisac, ... naravno, s naglaskom na ekstremno. Završno, reći jedem sve kao i nevegatirajnci samo meso zamijenim sojom mi nije dostatno, tj. bilo bi ipak zgodno da si dala bar kompletan recept za sarmu, a ako bi bio i koji cjeloviti meni (dnevni/tjedni), to bi bilo baš super, ali dobro, obzirom da si ovdje najavila novinarstvo, pričekati ću još malo. Srdačan pozdrav i svako dobro ;)
P.S. Znam, mogao sam sve reći i kraće, ali tako je ispalo. Eto, sorry što sam udavio komentarom, ali bez obzira što trenutno jedem drugačije, imaš moju punu podršku u promociji onoga što voliš, pa tako i vegetarijanske prehrane. Nadam se da to ne podrazumijeva bilo kakvo ozbiljno omalovažavanje drugih i drugačijih, jer to bi te trenutno i vjerojatno trajno eliminiralo s liste mojih interesa. Ovo što se moglo nazrijeti kroz ovaj post ću pripisati novinarskoj živopisnosti, tj. novinarski gledano, očima čitatelja, mogu reći da se radi o vrlo zanimljivom i korektnom uratku.
18.03.2014. (18:05)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ma menza je zapravo bila samo nekakav poticaj jer mi je ideja za post pala na pamet upravo tamo, svjesna sam da nije niti ponuda mesnih jela uvijek baš nešto posebno, a kamoli vegetarijanskih, ali u zadnje vrijeme se zbilja pogoršalo...post o vegetarijanstvu je nastao iz jednostavnog razloga što mi je to prvo palo na pamet pa sam i sama htjela malo više istražiti koje su prednosti takve prehrane, a kako sam već naglasila, nije mu cilj nikakvo omalovažavanje, dapače, neka se svatko hrani i živi kako mu najbolje odgovara :) Hvala na podršci i komentiranju, ako se ovako nastavi, mogla bi pasti i neka dobra ocjena iz predmeta :D Pozdrav! ;)
18.03.2014. (21:17)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
prolaznik
Svakom po izboru, ne bi da komentiram niciji izbor...... Mene malo ova soja zanima, naime toliko kontradiktorni informacija ima o soji da vise covjek ne zna sta je zapravo istini........ Zivim vani I nisam upoznata da mogu kupiti igdje ove sojine ljuspice a vegeterijanaca kao u prici I o tom cak nitko niti ne prica, sve ostaje na osobnom odabiru. No sjecam se da smo sojine ljuspice jos 80-tih , u sada vec bivsoj mi domovini , koristili kao zamjenu za mljeveno meso jer je jelte to bila jeftinija varijanta za napraviti npr pljeskavice......... Vec se kometiralo naprijed o soji kao masovnoj proizvodnji pa me zanima vase misljenje koliko je to zapravo zdrava variijanta. Eto ovdje kod mene se dosta koristi crvena leca kao zamjena, rekla bih da je to vjerojatno ekvivalent ovoj soji u ljuspicama.
19.03.2014. (06:36)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Evo sada sam baš malo pogledala po netu, zbilja ima svakavih informacija. Negdje piše da loše utječe na zdravlje, dok negdje piše kako je zdrava ako su namirnice od cjelovitog zrna soje.. tako da mislim da bi se malo duže trebalo istražiti koji su izvori svih tih članaka i čuti i neko stručno mišljenje.. Osobno, do sada nisam još imala nikakvih problema zbog soje,ali niti ne jedem ju svaki dan. Ja kupujem encianove proizvode, evo možete ih vidjeti na ovoj stranici http://encian.hr/proizvodi/5. Ljuspice koristim tako da od njih prafim faširane ili ih prodinstam na luku, kao npr.mljeveno meso i pomješam s tjesteninom, a mama mi također ponekad, kada pravi i verziju s mesom, od njih napravi sarmu ili punjene paprike. A što se tiče leće, moram priznati da ju nisam još probala, pa ne bih znala da li je slično.
19.03.2014. (13:35)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
truecolors
..ja jednostavno meso obožavam, ali nemam predrasude prema onima koji ne dijele moju ljubav:)).. sviđa mi se što ovim postom nisi nametala svoju ljubav, i dirala moju :)) .. odličan post i samo tako nastavi!! :)
20.03.2014. (14:47)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mirko
MIslim da je covjecanstvo dovoljno napredno i pametno da shvati da mu ne treba mesu u hranjenju.
17.03.2014. (08:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tena299668
Mirko, slažem se, no i danas je mnogo onih koji ostaju pri razmišljanjima na koja su naučeni od malena te im je teško otvoriti se za nove stvari. Ali svejedno mislim da postoji određeni napredak što se i vidi u ,primjerice, sve većoj ponudi vegetarijanskih namirnica i većoj osvještenosti ljudi. Hvala na komentiranju, lijep pozdrav!
17.03.2014. (08:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
nerazumna centrifuga
Super post! Posebna pohvala za pokušaj otvaranja skeptičnih umova...! Samo tako :)
17.03.2014. (14:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
vođa
Od davnina ljudi su bili lovci i hranili se mesom. To je na neki način dio "tradicije" koju smo zadržali i dan danas, a ljudski organizam je u potpunosti prilagođen za razgradnju i probavu životinjskog mesa.
Životinje koje koristimo u prehrani već su predodređene da se nađu na našem tanjuru, a između ostalog, sve je to dio prirodne ravnoteže.
Osobno smatram da se meso može zamijeniti sojom samo po okusu, ali u mesu postoji puno više hranjivih tvari (bjelančevine, vitamini) koji bi se opet na drugi način trebale unositi u ljudski organizam.
Nisam stručnjak, ovo je samo moje skromno mišljenje, ali i dalje ne shvaćam zašto se govori da su životinje žive, a biljke ne?!
https://www.facebook.com/photo.php?v=276552225852053&set=vb.1016700600 06938&type=2&theater
Pozdrav! :)
17.03.2014. (16:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tena299668
Hvala na mišljenju, iako se ne bih složila s nekim stvarima budući da smatram kako se društvo poprilično razvilo od vremena kada smo mogli preživljavati isključivo kao lovci ili sakupljači. Ili se barem trebalo razviti do 21. stoljeća. Što se tiče toga kako su životinje žive,a biljke ne, moje osobno mišljenje je da budući da biljke kao takve nemaju mozak niti živce, stoga niti ne osjećaju bol kao što je to slučaj sa životinjama, a posebno ako se gleda globalna proizvodnja u kojoj se životinje isključivo uzgajaju zbog mesa i ostalih prerađevina. U takvoj proizvodnji se ne gleda na to da se životinje drže u humanim uvjetima, a posebno ne da se na takav način i usmrte. Bitno je samo proizvesti što više mesa, bez obzira na kvalitetu i ponašanje prema tim životinjama,tretiraju se raznim preparatima i aditivima, a zbog potrebe za što većom i brzom proizvodnjom, mnoge bolesne životinje se ne stignu niti uočiti pa tko zna što zapravo dolazi na tanjure ljudi. U svakom slučaju, cijenim drugačije mišljenje, ali smatram kako bi ljudi trebali proučiti i drugu stranu svega, za razliku od onoga što smo naučili od roditelja. Pozdrav :)
17.03.2014. (20:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
lady_soja
Jedan od pametnijih postova koje sam pročitala u zadnje vrijeme ovdje. Odlično i pametno napisano, slažem se u svakom pogledu. Svaka čast!
VEGGIE LIFE IS THE BEST LIFE!
17.03.2014. (20:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tena299668
:) Puno hvala, posebno volim naići na istomišljenike, budući da nitko od prijatelja ne djeli samnom ljubav prema soji, haha. Pozdraav! ;)
17.03.2014. (20:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Valcer
Potvrđujem da su medicinska istraživanja rekla ovo: " Vegetarijanci imaju niži postotak pojave pojedinih vrsta tumora, primjerice debelog crijeva, dojke i prostate; nižu tjelesnu težinu i krvni tlak te rjeđe oboljevaju od dijabetesa tipa 2". Dodaj tome da rjeđe imaju infarkt srca i kamen u bubregu.
18.03.2014. (07:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mecabg
Broj vegetarijanaca naglo raste.
Bila sam danas u mesnici, gledajući cijene shvatam koliko je zdravo hraniti se zdravo :))
18.03.2014. (09:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
13petak
Lijep članak,dodao bih i tempeh,fermentirana soja od kojeg se mogu raditi mnoga jela...
18.03.2014. (09:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
bilo mi je zanimljivo čitati Gandhijeva razmišljanja o prehrani u njegovoj autobiografiji "Moja borba za slobodu". Baš se sjećam da je jednom bio gadno bolestan i da je zamahnuo rukom lječnicima koji su ga savjetovali da konzumira pileću juhu, on se nastavio hraniti orasima i slanutkom i preživio je.
18.03.2014. (10:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lilianke
Odličan post! :))
18.03.2014. (10:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
još jedno: svežder sam, ali mi je na neki način puna kapa imati meso svaki dan na repertoaru, zaista je prejeftino naspram voća i povrća i shodno tome je stalno na stolu. Prije je meso bilo luksuz, sad kilo paprika ispadne luksuz.
18.03.2014. (11:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lilianke
E, još mi je palo na pamet.... sarma se može napuniti i na luku ,češnjaku i začinima prodinstanom i poluskuhanom mješavinom amaranta , kvinoje, ječma i riže....zamotaš u zelje i kuhaš dalje .....općenito, to je na milijun načina jako jako dobro. Sad sam gladna :D
18.03.2014. (12:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tena299668
Puno hvala svima na lijepim komentarima. :) Ovaj blog je prvenstveno započet u okvru kolegija na fakultetu, pa sam se za početak odlučila za ovu temu, budući da mi je bliska..Vidjet ćemo kako će se dalje razvijati hah. Pozdrav!
18.03.2014. (13:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tena299668
Lilianke, nisam još probala taj recept, obično je sarma jelo koje još uvijek pravi mama pa se to nosi u Zagreb i jede 3 dana haha, ali svakako bih mogla probati :)
18.03.2014. (13:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ponos i predrasude
kao prvo, menza ne nudi dobru hranu ni za one koji nisu vegetarijanci, a kamoli će još pripremati ne znam što za one koji jesu. što da prave, jela od soje?
a što se vegatrijastva tiče, mene stavrno nije briga tko je vegetarijanac a tko nije. sve više mi počinju ići na živce upravo to što vegetarijanci pokušavaju voditi upornu borbu s onima koji to nisu. kao ovaj post sada. meso se jede. uvik se jelo i jest će se. i riba je meso. i veća životinja jede manju i to je tako.
s druge strane, vegetarijanska prehrana traži masovnu dopunu u zamjenama za ono što meso daje organizmu.
jedite što vas je volja, ali prestanite više soliti pamet oko toga.
18.03.2014. (14:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tena299668
menza je prošle godine nudila puno više hrane za vegetarijance, a što je bitnije hrana je bila raznolika..i da, pripremala se i soja, od odrezaka pa do ćufti..a s obzirom na to da je ove godine poprilično poskupila, nije mi jasno zašto su te stvari izbačene..kao drugo, post nije napisan s namjerom da nekome soli pamet, već da informira ..svi moji prijatleji jedu meso i niti jednom mi nije palo na pamet govoriti im da postanu vegetarijanci ili nešto slično..svrha posta je bila pokazati da postoje i druge stvari u prehrani osim mesa te da takva prehrana može biti jako zdrava i pogodna..hvala na mišljenju, smatram da je svaka kritika uvijek dobro došla. Lijep pozdrav!
18.03.2014. (14:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
13petak
Očito su mesojedi puni ponosa i predrasuda...nitko te nije zvao na ovaj blog niti moraš čitati tekstove o vegetarijanstvu,ako ti se ne dopada jednostavno zanemari i ne obraćaj pozornost.Zašto vegetarijanci nebi imali pravo pisati o svojoj ishrani,razmjenjivati recepte i iskustva i nuditi neki drugi pogled na svijet?
18.03.2014. (15:34) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dražeN ;)
I menze uglavnom vode privatnici, pa procjenjuju od kakvih jela i gostiju imaju korist, i to je sve. U Mercatoru u Vukovarskoj imaju odličan izbor jela bez mesa. Imaju puno salata koje si svatko složi kako mu paše. Kada bi imao prilike naručiti odrezak od krumpira sigurno ga ne bi kombinirao s pire krumpirom. Uzeo bi kakvu salatu ili povrtni sos, a možda i kruh. Zapravo ne znam, jer nisam kontinuirani vegetarijanac, nego tek u pokojem obroku, koji je ipak uglavnom iznimka. Slažem se da ljudi premalo znaju o vegetarijanstvu, ali isto tako mislim da je opasno da ga kao zdrav način prehrane promoviraju needucirane osobe. Ne kažem da si ti nestručna, ali često se ljudima nečim oduševe, pa to proglase zdravim, a ipak ima dosta uvjeta koje treba zadovoljiti da bi cjelokupna prehrana bila nutricionistički, tj. zdravstveno prihvatljiva. To što te ljudi pitaju što jedeš je možda posljedica čisto zdravog interesa. U krajnjoj liniji, možda bi i sami htjeli biti vegetarijanci, pa se informiraju kod osobe koja to neće predstaviti iz ugla puste teorije. Eto, mene bi jako zanimao blog kojeg bi pisala osoba koja je vegetarijanac/vegetarijanka, a koji bi obrađivao realno napravljene svakodnevne obroke, dakle ne one koji se rade svetkom i petkom i to tako da se svima svide, nego baš one svakodnevne i skroz obične. O etici neću, jer to je preširoko područje i sva odricanja od nanošenja boli raznim živim bićima bi nas vratila u neka davna, davna vremena, a to ni većina "vegetarijanca iz uvjerenja" također ne ne bi prihvatila. Ne treba zaboraviti činjenicu da današnja medicina počiva na bezbrojnim eksperimentima na živim bićima. Dodatno, kada se ističe bolje zdravlje vegetarijanaca često se previđa činjenica da se najčešće radi o ljudima koji uz obaveznu umjerenost, raznolikost i kvalitetu namirnica, ulažu iznadprosječan trud, vrijeme i dobru volju u pažljivo planiranje i pripremu hrane. Ljudi koji rade to isto, tj. žive pametno i sukladno medicinskim preporukama, a nisu vegetarijanci, također su znatno boljeg zdravlja od prosjeka. Današnja intenzivna proizvodnja soje bi mogla biti tema sama za sebe, baš kao i GMO i slično. Nedavno, obrađujući brokulu kao namirnicu iznenadio sam se koliko malo treba da se uništi sve što nutritivno vrijedi u njoj, dakle nije dovoljno jesti brokulu, treba znati i kako je pripremiti, te još prije toga, kako uopće nabaviti dobru brokulu. Neću ovaj puta o špinatu, najvećoj poznatoj nutricionističkoj prevari u novije doba. Neovisno o svemu, rado ga jedem, i bez čudotvornih epiteta i manipulacije brojkama. Već sam puno nadrobio, pa neću ni o cijenama. Ljudi koji će drugačije od sebe proglasiti neispravnima je na sve strane i vrlo često ih ne manjka niti među agresivnim vegetarijancima, baš kao ni među ekstremnim ljubiteljima mesa, čvaraka, NK Vinogradara iz Mladine kod Jastrebarskog, kraljevine ili silvanca zelenog iz Svetog Ivana Zeline, mladeži stranke umirovljenika, dueta Jacques Houdeka i Josipe Lisac, ... naravno, s naglaskom na ekstremno. Završno, reći jedem sve kao i nevegatirajnci samo meso zamijenim sojom mi nije dostatno, tj. bilo bi ipak zgodno da si dala bar kompletan recept za sarmu, a ako bi bio i koji cjeloviti meni (dnevni/tjedni), to bi bilo baš super, ali dobro, obzirom da si ovdje najavila novinarstvo, pričekati ću još malo. Srdačan pozdrav i svako dobro ;)
P.S. Znam, mogao sam sve reći i kraće, ali tako je ispalo. Eto, sorry što sam udavio komentarom, ali bez obzira što trenutno jedem drugačije, imaš moju punu podršku u promociji onoga što voliš, pa tako i vegetarijanske prehrane. Nadam se da to ne podrazumijeva bilo kakvo ozbiljno omalovažavanje drugih i drugačijih, jer to bi te trenutno i vjerojatno trajno eliminiralo s liste mojih interesa. Ovo što se moglo nazrijeti kroz ovaj post ću pripisati novinarskoj živopisnosti, tj. novinarski gledano, očima čitatelja, mogu reći da se radi o vrlo zanimljivom i korektnom uratku.
18.03.2014. (18:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tena299668
ma menza je zapravo bila samo nekakav poticaj jer mi je ideja za post pala na pamet upravo tamo, svjesna sam da nije niti ponuda mesnih jela uvijek baš nešto posebno, a kamoli vegetarijanskih, ali u zadnje vrijeme se zbilja pogoršalo...post o vegetarijanstvu je nastao iz jednostavnog razloga što mi je to prvo palo na pamet pa sam i sama htjela malo više istražiti koje su prednosti takve prehrane, a kako sam već naglasila, nije mu cilj nikakvo omalovažavanje, dapače, neka se svatko hrani i živi kako mu najbolje odgovara :)
Hvala na podršci i komentiranju, ako se ovako nastavi, mogla bi pasti i neka dobra ocjena iz predmeta :D Pozdrav! ;)
18.03.2014. (21:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
prolaznik
Svakom po izboru, ne bi da komentiram niciji izbor......
Mene malo ova soja zanima, naime toliko kontradiktorni informacija ima o soji da vise covjek ne zna sta je zapravo istini........
Zivim vani I nisam upoznata da mogu kupiti igdje ove sojine ljuspice a vegeterijanaca kao u prici I o tom cak nitko niti ne prica, sve ostaje na osobnom odabiru. No sjecam se da smo sojine ljuspice jos 80-tih , u sada vec bivsoj mi domovini , koristili kao zamjenu za mljeveno meso jer je jelte to bila jeftinija varijanta za napraviti npr pljeskavice.........
Vec se kometiralo naprijed o soji kao masovnoj proizvodnji pa me zanima vase misljenje koliko je to zapravo zdrava variijanta.
Eto ovdje kod mene se dosta koristi crvena leca kao zamjena, rekla bih da je to vjerojatno ekvivalent ovoj soji u ljuspicama.
19.03.2014. (06:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tena299668
Evo sada sam baš malo pogledala po netu, zbilja ima svakavih informacija. Negdje piše da loše utječe na zdravlje, dok negdje piše kako je zdrava ako su namirnice od cjelovitog zrna soje.. tako da mislim da bi se malo duže trebalo istražiti koji su izvori svih tih članaka i čuti i neko stručno mišljenje.. Osobno, do sada nisam još imala nikakvih problema zbog soje,ali niti ne jedem ju svaki dan. Ja kupujem encianove proizvode, evo možete ih vidjeti na ovoj stranici http://encian.hr/proizvodi/5. Ljuspice koristim tako da od njih prafim faširane ili ih prodinstam na luku, kao npr.mljeveno meso i pomješam s tjesteninom, a mama mi također ponekad, kada pravi i verziju s mesom, od njih napravi sarmu ili punjene paprike. A što se tiče leće, moram priznati da ju nisam još probala, pa ne bih znala da li je slično.
19.03.2014. (13:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
truecolors
..ja jednostavno meso obožavam, ali nemam predrasude prema onima koji ne dijele moju ljubav:)).. sviđa mi se što ovim postom nisi nametala svoju ljubav, i dirala moju :)) .. odličan post i samo tako nastavi!! :)
20.03.2014. (14:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...