Objavljeno: petak, 29.06.2007.

Nino

Nino je bio mali luzerčić. Išao je u 7. razred osnovne škole u Rijeci. Imao je jednog prijatelja i samo je s njim izlazio, u kino i tu i tamo na cugu. Glavna tema bili su im Star Wars i Alan Ford. Sve dok njegov prijatelj nije poludio. Poludio, potpuno! Nino to nije nikako mogao razumjeti, Darko se potpuno promijenio. Nije se više htio zabavljati akcijskim figuricama Star Warsa, jednom je čak i rekao da mu je to dosadno! Što se to događalo s njim? Nino je ozbiljno razmišljao o tome da predloži njegovim starcima da ga psihološki testiraju.
Sve dok nije Darko jednog dana rekao što ga muči već tako dugo. Reci, reci već jednom, Nino je bio nestrpljiv. Darko je pucao ravno u glavu i otvoreno rekao da ima djevojku. Nino je ostao preneražen.
S tim da nije imao izbora, pomirio se s tim. Ali on je i dalje ostao luzerčić. Kako je Darko postajao popularniji, tako se Nino više šlepao za njim po feštama.
Što se dogodilo, razmišljao je Nino. Bili su najbolji prijatelji otkad su progledali, i bili su u većini stvari isti. Bili su odlični učenici i luzeri, ali Darko je oduvijek malčice odskakao jer je imao mrvicu bolji karakter, i to je, čini se, bio presudni faktor. Istini za volju, imao je puno bolji karakter, ali nemojte to reći Ninu.
Kad je Ninov stari domio promaknuće, dobivao je i više love, što je značilo veći džeparac za Nina, i više ekipe za Nina. Nije znao da je novac toliko moćan.
Nako jedne od fešta, vodio je Sašu doma, mrtvog pijanog. S njim je bila i Sašina sestrična koja je bila u gradu preko ljeta. Sašini su roditelji bili krvnici i bio je zabrinut što bi mu mogli učiniti. Marta ga je umirila govoreći da nema nikog doma do jutra i, naravno, pozvala ga u kuću. Nakon te noći, za njega više ništa nije bilo isto.

Nekoliko godina nakon toga on se još uvijek osjećao kao da živi na visokoj nozi. Ali još mu uvijek nije bilo jasno kako je dospio tamo gdje je. Bilo mu je svega dosta i htio je svoj stari život natrag. Ali, kad god bi mu se javile takve misli, u sebi bi odmahnuo rukom i zaboravio.

Što se dalje dogodilo... Pogađate, našla se neka koja mu je slomila srce.
On je oduvijek znao da nije on za to, da je upao u snobovski svijet preko skoro-pa-popularnog prijatelja i starog na položaju. Pravio se da se ne žali, da mu je to super - i to zato što je vidio u američkom filmu da je to fora - a svi znamo kakvi su amerikanci, barem što se tiče filmova.
Zvala se Antonija, bila je predivna. Bila je sestra Darkovog prijatelja. Darko i taj prijatelj su imali sve zajedničko, od domaće zadaće do djevojke. Kad jedan nije imao nešto od navedenog nije imao ni drugi, a kad je bar jedan imao nešto od toga... Ah, pogodite sami..
Uglavnom, ona je bila sve što je bilo koji tinejdžer mogao poželjeti. I bila je jedina Ninova djevojka koja je bila starija od njega samoga, nakon Marte.
Kad ga je napucala, nije izlazio iz sobe tri dana. Prijatelji su mislili da je išao posjetiti rodbinu u Italiji, a starci su poludjeli od brige. Pio je sok iz frižidera koji je imao u sobi, wc mu je bio praktički u sobi, a iz sobe je izlazio jedino u gluho doba noći slagati si maratonske sendviče, što nije bilo nimalo zdravo, jesti kisele krastavce usred noći, ako smijem primjetiti.
No dakle, nije to sad bitno. Poanta je u tome da mu je slomila srce i da se odselio. Priredio je ekipi jednu malu oproštajnu feštu, onako, tek toliko, više za njih, a starog su premjestili u poduzeće u Dubrovnik. Otada se Nino nije nijednom čuo ni sa kime iz Rijeke, ali sada im priprema iznenađenje. Doći će na jedan tjedan, i pokazati svima svoju novu.. Zove se Antonela.


I u čemu je fora? Da sam se ja htjela odseliti, ma da sam imala i najbolju namjeru, ne bi mi uspjelo. Zašto? Jer nisam snob. A nije mi ni Rockefeller ništa u rodu.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.