|
Linkovi
|
Supervišnjini slani i slatki zalogajčići :)
nedjelja, 13.03.2016.
Čokoladni keksi/krašuljci :)
Boook :))
Danas su na meni-u čokoladni keksići/krašuljci :)
Za sastojke je potrebno:
3 šalice oštrog brašna
1 prašak za pecivo
pola žličice soli
šalica smeđeg šećera ( ja koristim muscuvado, ali može i sa običnim bijelim šećerom)
2 jaja
200 g omekšalog maslaca
1 vanili šećer
250g čokolade s više kakaa / m&m bomboni / karamela / suho voće ili nešto drugo po želji :)
Napomena :
Mjera je šalica/čaša od 2dcl.
Raditi malo veće razmake na papiru jer se rašire tokom pečenja.
Umjesto vanili šećera, može ići žlićica ekstrakta vanilije (ne radi neku razliku).
Možete ih peći bez dodataka, sa čokoladom, voćem, bombonima... po želji.
Priprema
U zdjeli izmiješati brašno, sol i prašak za pecivo. Dodati šećer i maslac narezan na kockice. Obično taj dio odradim sa mikserom, tako da miksam sve dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodati jedno po jedno jaje i vanili šećer. Istresem smjesu na podlogu i još premiješam sve s rukama. Smjesa bude prilično ljepljiva, tako da podlogu treba malo pobrašniti.
Na slici je dupla smjesa
Ne treba previše mijesiti jer će svakim miješanjem smjesa biti sve više lijepljiva.
Napraviti "rupu" u smjesi di dodati čokoladu/bombone/voće.
Još malo premjesiti da se čokolada ravnomjerno rasporedi i to je to!
Upaliti pećnicu na 180C.
Uzimati žličicom/rukom smjesu, oblikovati kuglice i stavljati na papir za pečenje.
Ukoliko ih punite nutellom/karamelom/linoladom onda to izgleda ovak
Prazni su mi bili otprilike 12g, dok su punjeni iznosili cca 18-20g...sa punjenjem
Za sindrom vaganja, kriva je moja majčica Naravno da ima logike da ih se važe jer se tad svi ravnomjerno ispeku...ali sve jedno može i bez toga
Staviti ih u pećnicu na 15-20min...dok ne dobe lijepu zlatnu boju
I ovak izgleda presjek sa punjenjem
Kada ih se izvadi van, moraju se malo ohladiti, pa ih onda možete stavljati u neku drugu posudu
Eto, jednostavni i relativno brzi keksići.
Ima pregršt mogućnosti kako ih se može puniti!
U slast!! :)
|
utorak, 01.03.2016.
Pizza korneti
Evo brzih i slanih korneta :)
Sastojci:
Lisnato tijesto (ne tijesto za kroasane )
Šunka
Sir
Kukuruz
Kečap
Začini
Gljive
Korneti
Aluminijska folija
Zbog žurbe, nedostatka vremena umjesto lisnatog uzela sam tijesto za kroasane...Pa kaj, bude to isto...ili ne
Uglavnom, postupak je slijedeći...
Odrolati tijesto i izmjeriti koliko treba da se kornet može lijepo zamotati
Onda lijepo zamotati kornet u alu foliju...može to i ranije, ja sam kasnije
Poslagati ih na papir za pečenje i staviti u pećnicu, na 180C nekih 10min. Obzirom da idu još jednom u pećnicu ne trebaju sad odmah biti pečeni do kraja.
Ee i tu dolazimo do problema kaj se tiče lisnatog za kroasane
Obzirom da se napuhnu, neke očito nisam dobro stisnula...i popucali su
Do još jednog malog problema dolazi kad te pečene kornetiće treba staviti na neku podlogu da ih se napuni i da oni zadrže oblik korneta. Ja sam kornetiće stavila u šalicu i šalicom u pečnicu, i bilo je super Naravno, treba paziti da šalica smije u pečnicu
Uglavnom, kad se maaaalo ohlade, skinuti ih sa korneta, to ide jednostavno i puniti u nutra po želji...
Malo sireka, malo šunkice, pa kečap, pa kukuruz....ma kaj god volite, i na kraj staviti sir da se sve to zatvori lijepo i zapeče :))
Staviti još u pećnicu na nekih 10min da se sir lijepo otopi. Vrijeme pečenja ovisi o pećnici, mora je spora pa joj sve duže treba :)
Iiiii to je to...jednostavno, brzo i fino..
|
|
|