< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Kolovoz 2008 (1)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (5)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (5)
Siječanj 2008 (4)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (5)
Listopad 2007 (8)
Rujan 2007 (6)
Kolovoz 2007 (9)
Srpanj 2007 (10)
Lipanj 2007 (11)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (6)
Ožujak 2007 (6)
Veljača 2007 (9)
Siječanj 2007 (5)
Prosinac 2006 (13)
Studeni 2006 (7)
Listopad 2006 (9)
Rujan 2006 (13)
Kolovoz 2006 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Opis bloga

Image Hosted by ImageShack.us

...neopisiv blog..ili sto je autor htio reci :))..

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


ponedjeljak, 27.08.2007.

..proljece je pocelo...

Image Hosted by ImageShack.us

Pocelo je..i neka je..Iako je zima nalik nasoj jeseni sa malo oblaka i ponekog pljuska,temperature koja se ne spusta ispod nule i vjetra koji nije leden i ostar kao nasa bura.Proljece donijelo je krasnih 18 a danas i 24 stupnja uz sunce koje ce jos koji mjesec biti i opasno...Ipak pogled na zelenila i cvijetove koji su znak sarenila nakon ljetne suse i blago-kisovite zime koja ne znaci jos uvijek rastrosnost polijevanja vodom,pogled je na budjenje prirode koja je graciozna u svojim oblicima,vrstama i bojama..
Image Hosted by ImageShack.us

Mozda vam je tesko spojiti ovakvu vremensku i dobnu razliku ali ja vec nekoliko tjedana nailazim na ljubicice,sunovrate i procvale kamelije.Ovo su samo uhvacei cvjetovi zanimljivih dijelova dvoju ulica kojom prolazim kada setamo nasu malu "neman" i odlazim u skolu po svoju veliku 'neman' :))
Image Hosted by ImageShack.us

Razlicite vrste kaktusa omiljeni su ukras okucnica koje su sa velikom paznjom dotjerane,..zivice od raznobojna bilja i grmolikog zelenila uredno je posisano u male kugle,a kreativnosti na djelu ima ne samo ulaganjem velikih suma dolara u botanickim halama,vec i sa malo ideja dovedenih u genijalne izvedenice malih oaza zelenila.
Image Hosted by ImageShack.us

Svoje susjede ne poznajem,gotovo ih nikad i ne vidim,no ono sto im krasi ulaz i dvoriste govori o njima da uza sav naporni i dugacak radni dan uspijevaju pokositi travu,zaliti svoje citruse i isprazniti postu prepunu reklamnih letaka :)) Zanimljive su kreacije postanskih sanducica koji su nalik samostojecim skulpturama na cesti koja vodi do ulaza kuce..Bude tu i obojenih kanti,drvenih bacvi,malih kucica,savijenog zeljeza i drveih grana sa umetnutim tubama i cijevima koje su tada nalik jednom povecem bonsaiu u kojeg postar ostavlja dnevnu dostavu..
Image Hosted by ImageShack.us

Cak i dio ispred kucih ograda,uz pjesacku stazu uredjuju sami ljudi nastojeci da cijela ulica tada kulturno i cisto izgleda ukrasena tim biljem koje ovdje zaista uspijeva i 'divljacki' raste tvoreci kraj rasvjetnih stupova citave krune i cvjetne grmove.Lijepo je setati ne nailazeci na psece 'mine',uz sav taj miris proljetna daha..tu se uvelike osjeti razlika od jos uvijek postojeceg 'balkanskog' duha.. :((
Image Hosted by ImageShack.us

Ono sto se moze uciniti od suhih 'zimskih' grancica i siblja jest obojeni kucni aranzman te tako pored sunovrata u stolnoj vazi imati i dugovjecni ukras i jedno opustajuce poslijepodne uz smedju i zelenu boju..
Image Hosted by ImageShack.us

A vecer je donijela i zadovoljstvo sluha :)) - naime nakon sto otipkah gotovo dvadesetak brojeva sa druge strane telefona cula sam glas svoje drage prijateljice...mrsavice koja nije bijesna iako njoj blog tako nosi ime,smjehuljice koja izvanredno barata pastelama,krojacice i vozacice jednog koturala koje je odveze gdje god pozeli,...mame jedne zmajcice koja ne riga vatru vec plijeni sirokim osmjehom i gospodje jednog izuzetno simpaticnog frajera koji voli gledati formulu 1..:)) Vjerujem da pogadjate o kome je rijec....eto..proljece svega lijepoga donese...nek vam ljeto potraje i nek vam jesen bude plodna..jel se tako kaze?!?! :))nema veze..:))



| komentari (37) | print | # |

petak, 24.08.2007.

..Daffodil Day...

Ili kako bi u prijevodu glasilo - Sunovratov dan..Sunovrat,zuti vjesnik nadolazeceg proljeca,cvijet koji simbolizira nadu,izabran je kao zastitni znak ne samo dana vec ideje kojom se podsjetimo na sve one drage i neznane ljude oboljele ili umrle od danas jedne od najtezih,neizljecivih bolesti - raka.
Image Hosted by ImageShack.us

Obiljezavanje ovog dana zapocelo je prije tridesetak godina u Kanada odakle je taj svijetli naum donacija u fond oboljelih prosirio se u Veliku Britaniju,Dansku,Novi Zeland,Australiju,Irsku i Ameriku a polako i u Hrvatskoj mogu se vidjeti standovi koji prodaju cvjetove sunovrata.Sjecam se kako je jedna gospodja dolazila pred moj vrt i uvijek zamolila ako njoj mozemo ubrati sunovrate za prodaju jer pored moje male tresnje sunovrati su se uvijek zutili,rasteci bez ikakva reda :))Nakon zavrsene akcije Drustvo zena u borbi protiv raka poslalo bi cestitku zahvalnosti sa presanim cvijetom mojoj djevojcici koja je znala ubrati i preko stotinjak sunovrata...
Image Hosted by ImageShack.us

Uobicajen odredjen datum je 24.08 no akcija traje i citav mjesec kada volonteri uz male standove okicene cvijecem prodaju ne samo sunovrate vec simbolicne sitnice uz jednako tako simbolicnu cijenu ciji prihod odlazi u fond.
Image Hosted by ImageShack.us

Izuzetno lijepo dizajnirani brosevi,privjesci,narukvice sa natpisom hope (nada),kemijske olovke,znacke,privjesci za mobitele..urdno slozeni u zutim kutijama prodaju se na svim dostupnoim mjestima i veoma brzo susresti cete ljude koji nose nesto od toga ponosni da su svojim prilogom sudjelovali u tako humanoj akciji.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Nada je jedino ono sto nam ostaje - nada da tesku bolest moci cemo prebroditi,nada da neizljecivo ucinimo ljudski podnosljivo,nada da neki novi lijek donijeti ce olaksanje i sprijeciti ovu malignu bolset koja rapidno razara i odnosi zivote..Nadu nam nitko ne moze uzeti i znati da je ljudska humanost ovako velika vec je dovoljna nada.
Image Hosted by ImageShack.us

Pomoc se moze dati i on line putem,pomoc u kojoj je vec sakupljeno preko 8 mil dolara..Samo kupovinom jednog cvijeta uvecali ste tu pomoc koja je neizbjezna..Ako ikad ugledate stand sa prekrasnim zutim sunovratima,nemojte ga izbjegavati jer sada znate sto on znaci..
Image Hosted by ImageShack.us

Sada u mojem vrtu raste tek nekoliko sunovrata..nadam se da ce druge godine biti dostatni i za prodaju a ne samo za ukras u vazi..no i ovako me podsjecaju na moje proljece,tamo doma..i ovdje proljece mora doci jedino sto onda kod vas pocinje jesen..:))



| komentari (28) | print | # |

srijeda, 22.08.2007.

australski sportski duh :)))

Brzo shvatite da kad kazete da idete gledati football zasto australci cudno vas promatraju jer taj isti football kojim mi oznacavano najvazniju sporednu stvar na svijetu - nogomet- je igra sa jajastom loptom a nogomet se naziva - soccer..tako da kad idem gledat Viduku moram razmisliti sto cu reci :))Image Hosted by ImageShack.us

Jos neke sportove koje karakterizira ovo podneblje a koji su slabije zastupljeni u Europi iako ih i tamo ima,pokusat cu vam ukratko objasniti tako kad pogledate nekada Eurosport ozete s ponosom reci da znate kad je osvojen bod ili dan gol :))
Pocnimo sa bejzbolom s obzirom da jedan ukucan odlazi na njegove treninge pa tako moje promatranje bilo je popraceno sa uputstvima pred tekmu.
Bejzbol je igra između dvije momčadi sa po devet igrača koje vodi menadžer, a igra se na ograđenom igralištu pod nadzorom jednog ili više sudaca. Pobjednik je ona momčad koja na kraju utakmice osvoji više runs (bodova). Bodove može osvajati samo momčad koja se nalazi u fazi napada, dok momčad koja se nalazi u obrani nastoji izbacivanjem trojice napadača doći u fazu napada. Bod se osvoji kad neki od igrača momčadi u napadu na dozvoljeni način osvoji sve četiri obilježene baze.
Image Hosted by ImageShack.us

Utakmica ima 9 inninga. Inning (izmjena) je dio utakmice u kojem obje momčadi sudjeluju u fazi obrane i napada. U prvoj je polovici inninga domaća momčad u obrani, a gostujuća u napadu, dok je u drugoj polovici gostujuća momčad u obrani , a domaća u napadu. Momčad se nalazi u u fazi obrane kada su svi njezini igrači s baseball rukavicama raspoređeni u igralištu po svojim pozicijama.

Cilj momčadi u obrani je da izbacivanjem trojice napadača dođe u fazu napada jer se bodovi (runs) osvajaju samo u napadu. Cilj momčadi u napadu je da osvajanjem prve, druge, treće i kućne baze, dakle optrčavanjem sve četiri baze osvoji run (bod).

Momčad se nalazi u fazi napada kada njezini igrači jedan za drugim po unaprijed utvrđenom redoslijedu (Line up) izlaze na udaranje, dok ostali igrači svoj red čekaju na klupi. Nakon što dođe na red svih devet igrača, ponovo počinju od prvog u line up-u.
Image Hosted by ImageShack.us

Najpoznatiji sport koji se igra 'down under' je nogomet, no Australci imaju svoju varijantu koja se obično naziva Aussie rules ili footy, što je ustvari ime za nogomet koji potječe iz Melbournea. Australski nogomet igra se između dvije ekipe od 18 igrača (dopuštene su zamjene igrača), i to na terenima ovalnog oblika čija veličina može varirati. Tereni mogu biti dugi čak i do 185 metara i po tome odskaču od travnjaka na kojima se igraju ostale vrste nogometa. Image Hosted by ImageShack.us




Na oba kraja terena nalaze se golovi, a za svaki pogodak između stativa momčadi dobivaju po šest bodova. U footyju je dopušteno udarati loptu svim dijelovima tijela, ali i s bilo kojeg dijela terena. Utakmica traje četiri puta po 20 minuta, a lopta je jajastog oblika, kao i u američkom footballu. Australski nogomet je poprilično grub sport, prepun kontakata, no igrači ga igraju bez zaštitne opreme. Igra se od ožujka do kolovoza.
Image Hosted by ImageShack.us


Australski je nogomet nastao od ragbija izmjenom nekih pravila i danas je jedan od najpopularnijih sportova u toj zemlji, a njegova službena liga u kojoj igra šesnaest momčadi zove se Australska nogometna liga (Australian football league).
Najblizi srodnik bejzbola je kriket ,popularni sport zemalja Commonwealtha.
Kriket igraju dvije ekipe od po jedanaest igrača na velikom ovalnom terenu. Obično je vanjska granica terena (boundary) označena konopcem. Tačno u sredini terena se nalazi posebno pripremljeno polje dužine 20 m i širine 3 m po nazivu pitch. Sa obje strane pitcha su postavljena po tri štapa (stumps) na kojima su poprečno postavljena po dva manja štapa (bails). Ove kombinacije štapova se zovu wickets.
Image Hosted by ImageShack.us

U partiji kriketa se timovi smjenjuju u ulozi udaračkog tima (batting side) i tima u polju (fielding side). Dio partije između dvije promjene uloga se naziva innings i dobija ime po timu koji je na redu za udaranje. Svaka partija se sastoji od jednog ili od dva inningsa po ekipi.

Udaračka ekipa pokušava osvojiti što veći broj poena (runs). Po jedan udarač (batsman) iz udaračke ekipe se nalazi pored svakog wicketa. Svi ostali igrači iz udaračke ekipe se u ovom inningsu nalaze izvan terena i ulaze u igru tek kad jedan od udarača „ispadne“.

Bacač (bowler) ekipe u polju baca (odnosno bowla u stručnom žargonu) ukupno šest lopti (ovo se naziva over) s jedne strane pitcha udaraču koji se nalazi na drugoj strani pitcha. Ovaj udarač se naziva striker. Iza njega i njegovog wicketa stoji jedan igrač ekipe u polju (tzv. wicket-keeper) koji kao jedini iz svog tima ima pravo da nosi rukavice za hvatanje. Ostalih devet igrača tima u polju (tzv. fielders) su raspoređeni po cijelom terenu.

Na kraju pitcha na kojem se bowla stoji jedan od dvojice sudija (umpire) a drugi je na visini strikera ali udaljen otprilike 20 metara.

Nakon svakog overa dolazi do promjene bowlera i lopta se bowla s druge strane pitcha.
Image Hosted by ImageShack.us

Ono sto ovdasnji klinci najvise vole igrati u vrijeme svoji pauza za rucak je hokej na travi,popularn loptacki sport na ovom otoku.
Tradicionalno se igralo na travnatim igralištima, po čemu je i ova vrsta hokeja dobila ime.
Kasnije se sve više prelazilo na umjetne površine, odnosno na umjetne travnjake.Igra se na igralištu oblika četvorine, a protege su mu: duljina 91,4 metra, a širina 55 metara.Image Hosted by ImageShack.us


Igralište je podijeljeno na dva jednaka podjeljka. Podjela je napravljena poprijeko, tako da je svaka polovica duga 40,7 metara. Ta središnja crta je puna crta.

Svaka polovica igrališta je opet podijeljena napola, na 22,9 metara i označena je punom crtom. Ta se crta naziva "crta 25 jarda".


Crtež igrališta za hokej na traviCilj je postići pogodak. Pogodak je postignut kada se progura loptica kroz vrata, koja su idućih protega: visina 2,14 metara, a širina 3,66 metara.

Vrata se nalaze na suprotnim krajevima igrališta, na sredini kraćeg kraja četvorine.

Oko vrata su ucrtana dva polukruga. Unutarnji polukrug je označen punom crtom. Polumjera je 14,63 metra od stojnih greda (ne sredine vrata), i naziva ga se pucačkim polukrugom (zvanog također i kao "D" i "l^uk"). Vanjski polukrug je 5 jarda dulji od unutarnjeg polukruga, i označen je iscrtkano.

Točka kaznenog udarca se nalazi 6,4 metra od vratiju.Image Hosted by ImageShack.us


Na kraćim stranicama igrališta, 5 jarda od vratiju, sa svake strane se nalazi oznaka za kazneni udarac iz kuta za momčad koja je u fazi obrane, a 10 jarda sa svake strane od vratiju se nalazi oznaka za kazneni udarac iz kuta za momčad koja je u fazi napada.

Na duljim stranicama igrališta, 5 jarda od kraja igrališta na svakoj polovici se nalazi oznaka za dugi udarac iz kuta za momčad koja je u fazi napada.
Netball je igra nalik kosarki.Poznata kao kosarka za zene prepoznatljiva je po kosevima koji su za razliku od klasicna kosa samo sa prstenom.Igraju timovi sa jednakim pozicijama od 7 igraca.Image Hosted by ImageShack.us

Softball se zasniva na bejzbolu samo sto je lopta veca ali ne i meksa kako bi se moglo zakljuciti po imenu :))mekša kao što bi se dalo zakljuciti iz imena.Image Hosted by ImageShack.us
Baseballska palica je nesto deblja od softballske i cesto je drvena, dok je u softballu metalna. U baseballu se pitcha preko ramena, a u softballu ispod ramena. Softball igralište je manje i igra se samo sedam inninga(izmjena obrana/napad) u usporedbi sa baseballom gdje se igra devet.Image Hosted by ImageShack.us

Golf je igra u kojoj su suprotstavljeni igrač i golfsko igralište. Svaki igrač ima lopticu i komplet palica i bit je u tome da se loptica udarena palicom odvede od početnog područja Tee-off do rupe Hole i to sa što manjim brojem udaraca.
Image Hosted by ImageShack.us

Svaki udarac bio uspješan ili ne računa se u rezultat, a ako se dogodi povreda određenog pravila igre onda se dodaju i kazneni bodovi odnosno udarci.

U igri se igrači susreću sa raznim fizičkim preprekama na terenu, jednako kao i s onim psihičke naravi. Golf je igra koja zahtijeva preciznost, strpljenje, smirenost i strategijsko razmišljanje.
I jedan od najlaksih 'sportova' za zene i sve ljubitelje Apolonskih tijela je i listanje kalendara koji neki od ovih razvijenih momaka objavljuju svake godine..Pa eto,kako kaze poznata narodna - u zdravom tijelu zdrav duh,a ja glasam za - rujanskog :))

Image Hosted by ImageShack.us



| komentari (8) | print | # |

petak, 17.08.2007.

misija...

Vjerujem da svatko od nas ima svoju misiju u ovom nasem proputovanju kroz vrijeme zvano zivot.Zivot bez destinacija,jedanako je lutanju kroz to isto vrijeme koje bez obzira na nas i na sve one nase radosti i tuge,jednostavno protice.Kormilo je nase bas kao i vjetar koji nas nosi i raznosi diljem ove kugle s koje nazalost ne mozemo sici.I zaista neznam zasto uvijek svi filmski a i oni stvarni 'negativci' uporno zele rasturiti tu zemljanu kuglu?..ta gdje bi onda i oni samo nastavili zivjeti?..ma..
Roditeljska misija,da novi zivot koji su zaceli krene jednako takvim putem isto je nalik misiji koja na kraju pokaze neka nova krila koja se tada vinu iz nasih gnijezda i uvijek rado svracaju u nj.Biti misionar je biti poput roditelja onima koji trebaju neciju pomoc,brigu,savjet,rame i snagu vjere koju tek trebaju upoznati da bi je mogli zivjeti.Iako je moj zadatak bio poslom odredjen i razgovor je trebao biti u okviru novinarske reportaze o dolasku misionara iz Konga u posjet hrvatskim australcima,ovdje na australskom otoku...nije se cinilo poput poslovna sastanka vec jednog neizmjerna susreta sa covjekom ciji je poziv odabran bozjom providnoscu,sa covjekom koji je kao svoju zivotnu destinaciju izabrao misiju u zemlju koja je vapila za bilo kakvom Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-16pomoci.Kongo..demokratska republika sredisnje Afrike,nekadasnji Zair-Kongo-Kinshasa
.Zemlji kojoj su svjetske velesile nametnule ratna desetljeća otimajući se za što veći ' dio kolača' kojim ta zemlja obiluje u svojim ekvatorskim šumama,rudama..Kaotični sukobi etničko-teritorijalnih frakcija,vojni udari,rat koji se seli 1996.iz Ruande u Kongo,rušenje Mobutouva režima i dovođenje vođe pobunjenika s jugoistoka zemlje Laurenta Desire Kabile na vlast koji zahlađuje odnose sa svojim prijašnjim pokroviteljima te se sukobi ponovo razbuktavaju i prerastaju u opći rat s 4 120 000 ubijenih civila,umrlih od gladi i bolesti- tragične su slike naroda gdje su posljedice rata dramatičnije od samoga rata.Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-16Fra Ilija Barisic,vec 35 godina zivi sa tesko propacenim narodom i pokusava uvodjenjem skolstva provoditi evangelizaciju,nauciti ih osnovnim ljudskim vrednotama koje su im ratom oduzete,nemirima nametnute,posljedicama izbrisane.O njegovom zivotnom putu necu sada duljiti no o njegovoj velikodusnosti,hrabrosti i nemjerljivoj zelji za neki bolji zivot isto ne postoje mnoge rijeci koje bi opisale tog fratra u dugoj smedjoj halji i bijele brade..Bas kako uvijek zamisljamo fratrevu sliku dok ih spominjemo..Nehigjenski uvjeti,ne postojanje vode i struje,komunikacijskih kanala osim u glavnom gradu,malarija,tifus,sida,zemljane nastambe u kojoj se provode nastave,kolibe od pruca koje sluze kao misionarski domovi,sve je ono sto cini njegov misijski zadatak i kojeg iako tesko i 'puzevim' korakom nastoji obaviti.U sumama Konga lutaju djeca ciji su ocevi ubijeni a majke nasilno odvedene i silovane te zajedno sa nezeljenom djecom ubijene ili oboljele od side..nestale..Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-16Roditelji pak neke djece ne mogu placati ucitelje pa tako i ta djeca ne idu u skole i vrlo rijetko moze se sresti pismenost medju narodom i plemenima koji govore preko 380 jezika u kojima ne postoje pisani dokumenti tako da ucenje istih jednako je sizifovom poslu.Fra Ilijijin prvi zadatak bio je ucenje jednog od jezika koji se smatraju 'osnovnim' kako bi sa tim ljudima mogao dijeliti sve one osjecaje koje samo govor nekada moze pokazati iza tuznih lica.Njegov posjet Australiji jedan je od pokusaja da se pronadju KUMOVI - ljudi koji ce uplatom od samo 50AUD platiti jednom djetetu (ako su u mogucnosti i vise njima) skolarinu za jednu godinu,da se upoznamo sa radom misionara i na bilo koji nacin pomognemo onima kojima je to najpotrebnije.I za hrvatski narod kaze kako ima ulogu misionara,ovako razasut po svijetu noseci sa sobom svoju nacionalnu svijest,vjeru..Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-16Malo koji narod koji napusti svoje korijene,u svojim novim domovinama ovako cvrsto drzi svoje zajednistvo,gradi crkve,klubove,centre i zajednice u kojima ce se iskupljati i cuvati svoju tradiciju,obicaje,identitet..Hrvati da..Kazu da za znati sto je hrvatski ponos potrebno je jedino - biti Hrvatom..Vjerujem i da ostali narodi tako misle ali sada je o nama rijec :) Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-16Dan mi je bio ispunjen nekakvom silnom pozitivnom snagom koju je taj covjek ostavio razgovarajuci samnom,ogromnim zadovoljstvom sto i sama postajem 'kuma' nekom malenom djetetu crnih obraza i tuznih ociju koje ce moci uciti slova,citati o Bozicu i djetescu koje se rodilo u jaslama..Moja misija toga dana bila je ispunjena.bas kao i moje srce..Ne zaboravite na vase misije..one nisu samo zivotni ciljevi nego i smisao ovog dana sto je jutrom zapocelo..



| komentari (24) | print | # |

utorak, 14.08.2007.

ah te uniforme...

Neki od vas sjecaju se plavih kuta..neki cak i drvenih pernica...Bile su 'zastitna odijelca',bile su nesto sto nisi volio nositi a od dana kada su ukinute sjecamo ih se samo kao ex-komunjarski-zastitni znak..No engleska tradicija nalaze skolske uniforme kao nesto sasvim uobicajeno,normalno za skolski poredak i skolske norme,te se one s ponosom nose,bas kao i izvezena imena skola na njihovim djemperima,majicama,haljinicama,kravata,sesiricima..Crne cipele nalik su onim crnim koznim cipelama sto ih najradije zovemo 'socijalkama' ali svojom anatomikom,jedine su podobne za dugi boravak u skoli (od 9 do 15i30.,.ima nesto nalik malom odmoru (playlunch) kada se gricka voce,koji musli stapic ili tome slicno i veliki odmor (lunch) kada iz svojih od kuce ponesenih kutijica vade sendvice,komade pizza,ili jendostavno to jutro narucite u kantini (za par dolara) nesto od toplih jela (pasta,lazanje,hot dog,tost,riza,..)..
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-13
Uniforma je obavezna.Svaka skola ima svoju boju,svoj znak..Lako je raspoznati odakle je koji ucenik kada ga sretnete na putu kuci jer uniformu ne smije nositi inace.Postoji i dan kada je dozvoljeno ne nosenje uniforme i tada klincu osvanu poput karnevalske povorke.Koliko je uniforma pogodna za roditelje?Najvise..evo i zasto..
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-13
1.Svako jutro ne morate uzurbano traziti i kombinirati sto ce vase dijete obuci.Uniforma ceka uredno slozena (ako dijete naucite urednosti.. :))
2.Ne mora se dakle imati 5 presvlaka svaki dan kako bi dijete pokazalo sto ima u ormaru vec koristi i presvlaku uniforme - kupite koje hlace i majice duple..ako se zaprlja,ako se prolije kecapom iz hot doga..
3.Nema modnog prestiza - ne postoje marke,brendovi,..ne postoje takmicenja tko ima skuplju majicu sa krokodilom..nema toga..nema socijalnih razlika sto cini odjeca i obuca..
4.Urednost,komocija,jendakost koja nije nalik ruznom prozivanju uniformiranosti vec jednoj skladnoj slici ucenika..nauceni da cuvaju svoju uniformu,da se brinu za svoje jakne koje razbacaju po igralistima..u ovratniku mozete ispisati i svoje ime i razred tako da ce se uniforma uvijek vratiti vlasniku.
5. Neki od roditelja uzivaju u tome da njihove djevojcice u skolu ne idu ogoljena pupka i bubrega dok djecacima ne vise traperice do pola guze a boxerice izviruju..
Uniforma nije jeftina..racunam sada koliko potrosih za torbu,jaknu,djile,dvije polo majice,sesir,zimsku kapu,ljetnu haljinicu,carape,sportski dres i cipele..recimo oko 2000kn sto ce ih iznositi ne samo ove godine..hlace ce vjerovatno prerasti kao i cipele no sve one trenerke i traperice moci ce nositi i duze nakon skolskog dana neumazane temperama..
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-13
Mozda vam se cini ustogljeno,staromodno,suvise uniformirano i kako se djeci smanjuje modni i kreativni izrazaj,..vjerujte uvijek imaju vremena poslije skole da se nakindjure,razgolite,da nabacaju na sebe sve ono sto pozele i da svojoj masti daju oduska,da se nauce estetici i modnom kicu..za sve uvijek postoji vrijeme a vremena uvijek ima..
Osobno sam veoma zadovoljna nosenjem uniromi..skolskih jel?! :))) hehehehe pozdrav svima..jos jednom napominjem kako procitam vase postove al potraje otvaranjem komentara..trudim se..javim vam se svakako..nisam lijena iako imam posla..uff imam da..idem sad.. :))
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-13Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-13



| komentari (28) | print | # |

petak, 10.08.2007.

..nezamjenjivi...


..hvala..bas kao i uvijek..imajte dobre dane vikenda,ugodnu ljetnu siestu,bogate raznje,njezne veceri i puno smija..bas kao i ja..moran ici ova dva dana....ostajte dobro i uzivajte u nasin 'dnevnicima'..ostavljan veliki zagrljaj onima koji svrate..cya..



| komentari (19) | print | # |

srijeda, 08.08.2007.

...just srijeda..

Dok vi prevrcete lancune ,ja san u trecoj fazi slikanja svoje slike sa spavacu-davacu - sobu.:)) Koliko ona znaci slijedi..Veliko svileno purpurno platno bilo je objeseno u mojoj samo spavacoj sobi,tamo,rekla bih doma.Image Hosted by ImageShack.us
Shot with DSC-T5 at 2007-08-07
Naslikano davno sa motivom djevojke sa krilima,nekakvog zamisljenog andjela duge kose,prposnih grudiju i nadasve vitka stasa heheheh. Prozirne svjetlucave haljine,tankih dugih udova i jedva primjetnih zelenih ociju..Rekle bi vidjelice - ista ti..Ista ili ne,to je bio moj poklon meni,moj autoportret iluzije u kojoj sam sebe vidjela kako letim,otvorenih ociju daleko svojoj ljubavi.I odletjeh..no bez svojeg platna.Prevelikih dimenzija da bi se motalo.
Sada sa novim bojama,na novom stafelaju (stalku) i na svjeze kombiniranim crvenim nijansama radim svoju kopiju slike.Jos malo i biti ce zavrsena,objesena u novoj kuci,novom domu,..Sa istim znacenjem leta no sada sa ulogom andjela cuvara koji je sletio kraj svoje ljubavi.
Image Hosted by ImageShack.us
Shot with DSC-T5 at 2007-08-07
Jednostavna,iscrtana,sa tajnim ispisanim kodom nakon drugog namaza poput Leonardijeva,jos malo i zavrsena te spremna za svoje mjesto.Podsjeca na vrijeme u kojem sam razmisljala kako je krasno imati vjetar u svojim krilima.Vjetar koji te nosi,koji daje snagu,koji te dize kad nedace te pokusaju slomiti,kad jednostavno zaboravis letjeti.
Srijeda je i procitati cu koji je vjetar meni vas donio,koliko ste danas rasirili svoja krila i koliko daleko ste spremni odletjeti..A jeste..sve do podno ekvatora,do vase Sun- lower :)) koja vas uvijek doceka rasirenih ruku sa istim daskom vjetra.
I jos nesto,kako je super imati dobar program za obradjivanje slika - steta samo sto su besplatni tek kratko vrijeme tako da cu morati kupiti koji ukoliko zelim dodavati boje u svoje fotke..ako ima neki kji znate da je za polupismene informaticare poput mene,ostavite link..
Idem..srijeda ne znaci da nema rucka :))
Image Hosted by ImageShack.us
Shot with DSC-P120 at 2007-08-07



| komentari (20) | print | # |

ponedjeljak, 06.08.2007.

...balkon..

Imala san balkon.Balkon s kojega san svako jutro gledala zaljev kako se budi,kako otvara se skoljka koja u sebi krije Cres,Vela vrata,Krk,Rijeku do Urinja,Preluk sa surferima,ruzno kockasto zdanje Ambasadora,ljetnu pozornicu koju je samo dijelom zaklonilo veliko drvo no jos uvijek sam mogla vidjeti i cuto sto se na njoj dogadja,beton na Slatini,plazi koju su 'modernizatori' moderno nagrdili,..vidjela san svaki regatni start Galiole,pune spinakere opatijske regate,drvene jedrenjake sa harmonikom i turistima,jahte koje su trazile marinu u Icicima, ..vidjela san sunce koje se zorom budi,vidjela san noc i zaobilaznicu Vrata Jadrana,vidjela san svoje more i cekala ponovo svako jutro da sve to vidin opet. I gledala san..Imati takav balkon,takav prozor podno kojeg raste tresnja sa zutim plodovima,je izuzetno.Imati balkon sada vidim je i privilegija.Naime na ovom velikom otoku malo je kuca koje imaju balkon.
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-05
Prostrane kuce,ta divna arhitektonska zdanja imaju katove,imaju krasne volte i rotonde,vrtove poput malih botanickih aranzmana,imaju fontane,viktorijanske elemente no veoma rijetko vidjeti cete balkon na katu.Verandu da,no balkon ne..
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-05
Nedavno sjedili smo u dnevnoj sobi nasih prijatelja-nepusaca i kada sam htjela izaci u vrt sa svojom kavom da zaplim jednu,on izusti - pa hajde na nas balkon.Iza teskih zavjesa i draperija,ugledah balkon..Balkon,ljudi moji dragi!!!!Stojin na balkonu iako pogled koji ocekivah nije nimalo nalik onome kojeg nosim medju sivom masom vijuga.No ipak balkon,elemenat nekoliko metara iznad temelja kuce,ogradom na koju mores dignuti noge dok se zavalis u stolac,ogradu na koju se mores naslonit i bulji u zeleno prostranstvo ovog brezuljkastog dijela grada.
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-05
Oni na svojem balkonu nemaju zice ni spage za vjesanje robe,onih silnih rucnika i sarenih pidjama,nemaju cvijeca jer cvijece raste u vrtovima ogradjeno zivicom..ali imaju balkon.Mozda malo ljubomore niklo je u meni ali nakon posmatranja ulice,zelenila i ostalih kuca skrivenih u njemu,proslo me..Za svoj balkon morali su traziti posebnu dozvolu,posebnu dokumentaciju kojomj nece narusiti privatnost susjeda koju bi mogli oskrnaviti sa svojeg balkona.Dakle nema virenja,nema spijunaze,nema voajerizma..Balkon mora gledati na cestu,nikako u susjedne prozore.Balkon je nadredjen zelenilu i ne smije sputavati rast bilo kakvog drvca u blizini kojeg isto ukoliko pozelite obrezati morate uljudno ispuniti formular.
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-05
Jedino sto sunce prije izlazi :))) s obzirom na vremensku razliku od 8 sati naprijed,kada ja prije docekam slijedece jutro no vi :))Sunce koje skilji potpuno je jednako onome sto nekada gledah sa svojeg balkona,prepunog cvijeca,oslikanog zida sa suncokretima,malim spremistem za boje i stalkom za slikanje...Moji prijatelji imaju balkon skriven iza zavjesa.Ni ne sjete se na nj.Ne izlaze na balkon sputani cjelodnevnim radnim vremenom,obvezama kasno poslijepodne,djecom koja istovremeno dolaze iz skole gladna i zedna,aktivnostima na koje ih treba odvesti jer su udaljenosti ogromne i ne mogu sami autobusom a kamoli pjeske stici...Imaju balkon na kojem ne sjede i ne piju kavu s nogama na ogradi.
Zivim u prekrasnoj kuci,prekrasnom prostornom zdanju,komfornom i nadasve ugodnom.Imamo terasu i vrtak koji pocinje zeleniti,ima zelenila pred kucom,lavande i kamelija jednakim onim u opatijskom parku,ima mjesto gdje mogu vjesati posteljinu iz Ikee..ali nema balkon..Moje slike nosim sa sobom.Nove slike i sve ono sto me podsjeca na njih dolazi mailom,dolazi razglednicama,pismima,dolazi u kad Gogoo odlazi na svoje avanture nasim zavicajem i kad ostavi mi sliku Moscenicke Drage bas kao u proslom postu..dolazi sa vama koji svojim rijecima nadomjestak ste onome sto nosim u srcu..
Image Hosted by ImageShack.us
Shot with DSC-P120 at 2007-08-05
VI STE MOJ BALKON..BAS VI DRAGI MOJI PRIJATELJI..MOJ MALI ZALJEV PRIJATELJSTVA ZA KOJEG SE DRZIM POPUT OGRADE MOGA BALKONA..HVALA VAM..
Hvala mojem malom bratu koji je visi od mene sto mi salje slike sa prozora,mamina vrta,tatina nova auta,svih onih ljudi za kojima suze oci..



| komentari (20) | print | # |

četvrtak, 02.08.2007.

vjerujem..u vas ..:))

...znate li sto predstavlja PENTAGRAM? - zvijezda magicara izvedena u jednom potezu i jedan je od najpoznatijih magijskih simbola.Predstavlja 4 osnovna elementa (zemlja,voda,vatra,zrak) a koristi se obicno u 'bijeloj' magiji,cesto i kao znak tajnih drustava.Izokrenut simbol je 'crne magije i sotonizma ako je postavljen na vrsak,dva gornja kraka znak su rogova jarca von Mendesa odnosno sotone..Samo krak vise (hexagram) potjece iz Egipta i oznacava simbol smrti.Umagiji to je najopasniji znak.Poznat kao Davidova zvijezda ili Salomonov znak treba je razlikovati od zidovske zvijezde koju su oni koristili za vrijeme balilonskog ropstva..Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-01
Po svojem vjerskom opredjeljenju sam katolik,krscanin,dijete koje je islo na vjeronauk i djecje mise..dijete kojem su se 10 zapovijedi ucinile nemogucim dok je procitalo onu koja kaze - ne lazi...a dijete je jos uvijek 'djecje' lagalo ..:))no sjecam se svih objasnjenja koja su vezana za prvu zapovijed..koja su sva praznovjerja osudila kao protupravilno stovanje pravoga Boga,izopacenu pretjeranost religije.Drugim rjecima,pod maskama,nekim djelima inace ispravnim i nuznim,pridaje se gotovo magicna vaznost.Npr djelotvornost molitva,nosenje kriza...sve to moze se zloupotrijebiti u ime Bozje ..Molitva nije carobna rijec.Potrebna je vjera,nutarnje raspolozenje,predaja Providnosti i postivanje nauka koji crkva donosi.Biti krscanin znaci ne biti samo na nedjeljnoj bozicnoj misi.
Zasto ovaj vec poznati uvod?Zato sto ogorcena sve vecom poplavom nevjere,iskusenjem koje donose vracare,caranja,magije,astrologije,svjesna stovanja idola,kulta sotone,..donosi sve vece pomanjkanje vlastite sigurnosti,samosvjesnosti,vjere u sebe,Boga.Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-01
Vandalizam u crnim kronikama sa kukastim krizevima,svastikom koja je u biti poganski simbol namijenjen stovanju sunca davno prije Hitlera,danas je moderan simbol zla,agresije,neonacizma.Crne mise - sexualno-magijski obredi,sotonski obredi,antikristi u ruznim spodobama.Luciferi..postaju cak trajno iscrtani na dijelovima tijela,..Sve vece bjekstvo u trazenju 'izlaza' kod raznoraznih samonazvanih proroka i iscjeljitelja,navode na krive puteve trazenja istine,nerealnosti,izdvajanja iz socijalnih okvira,a posljedice ovisnosti,su ne samo psihicke vec nekada granice i sa fizickim,narusenim zdravljem pojedinaca.Spiritualizam predstavlja jednu od takvih velikih opasnosti kada u ljudskoj patnji i boli proba se naci rjesenje u zazivanju duhova.Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-01
Spiritizam je proučavala moderna psihologija i psihopatologija, koje su utvrdile mnoge opsjenarske trikove, ali i neke parapsihološke pojave. Kršćanske crkve, u duhu biblijske tradicije, osuđuju spiritizam. Kao oblik nove religije, spiritizam se osobito raširio u Brazilu i Argentini, a utjecao je i na teozofska društva.Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-01
Koliko puta i sa osmjehom na licu opravdamo dnevni horoskop,izbezumimo se petkom 13-tim ili prelazom crne macke preko ulice..koliko puta culi ste od vase kolegice kako njoj je 'jedna zena ama bas sve pogodila gledajuci u ispijenu salicu crne kave'..koliko puta ste citali kako je oskrnavljeno groblje preokrenutim krizevima..koliko puta psihicki poremecene osobe ostave u tuzi svoju obitelj nakon svog suicida,nakon odlaska u nepoznate sekte,..Vjerovatno bezbroj,odmahujuci glavom kako je sve to glupost i kako je najbolje 'uzdati se u se i u svoje kljuse' :))Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-01
Budite jaki,budite ono sto jesmo - ljudi sa svojim manama i vrlinama,sa svojim boljkama i slabostima koje ne smiju oslabiti vjeru u nas same,u Boga ma kako ga nazivali,u ljude koji su ipak samo ljudi.
Nismo svi andjeli..














| komentari (21) | print | # |

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>