23

utorak

prosinac

2014

Novogodišnja odluka


Idemo se na trenutak vratiti onome što žene žele.
Kad bi pitao svoju partnericu, što bi ona željela da učiniš za vašu vezu u slijedećoj godini, što misliš da bi ti odgovorila? Možeš li to napraviti?
Probaj donijeti novogodišnju odluku za slijedeću godinu. Ne pretešku ne prekompliciranu. Jednu malu jednostavnu.
Odluči da ćeš svakoga dana samo tri minute razmišljati o tome kako vaša veza može biti (još) bolja. Samo tri minute promisli o tome svakoga dana. Ono što ti padne na pamet napravi. I to je sve.
Ovo je moj prijedlog. Iako sam u predivnoj vezi, ja ću učiniti i malo više od toga. Mislim da se oko veze nije dovoljno truditi samo kad dođe do problema i krize nego uvijek. A znam da se najbolji rezultati postižu upravo onda kada je najbolje. Bez obzira u kakvom ti je stanju veza, probaj. Naravno, pozivam te da dodaš svoje „začine“ ovom mom receptu.

Oznake: što žene žele, veza

05

petak

prosinac

2014

Kritiziranje & CO

Ovo se u muškom svijetu smatra za „ženski talent“. Žene su navodno puuuno bolje od muškaraca u prigovaranju. Ok, možda i jesu bolje. Znam žene koje divno prigovaraju i fantastično od onoga pozitivnog naprave nešto čemu treba prigovarati. No, ostavimo žensko prigovaranje njima. Neka se one s tim nose.
I mi muškarci isto imamo što za reći što se tiče prigovaranja! Naš način prigovaranja je drugačiji. Obično više podcjenjivački. Ono što se nama čini kao primjedba može zaista i duboko povrijediti ženu. Opet mi muški kao slonovi u trgovini stakla napravimo nered da niti ne primijetimo.
Znam primjere gdje je kritiziranje u vezi „dokaz“ moći muškarca kao alfa mužjaka. To grozno izgleda ljudima koji to gledaju, mogu samo zamisliti kako se osjeća žena u tom odnosu. Nakon svega, on se žali kako ona ne želi otići s njim na vikend ili navečer izaći van. Pa tko bi htio provesti dva dana na samo sa osobom koja prigovara? Kad su zajedno u kući to se prigovaranje malo razrijedi jer prigovara i djeci. Onda ona ne dobije cijelu porciju pa je malo lakše. A izlazak... obično se izlazi u društvu. Treba li joj zaista izlazak u kojem će ju netko ponižavati? Sasvim mi je razumljivo da mora peglati, usisati, spremiti djecu (srednjoškolsku) na spavanje itd. Sve samo da izbjegne „romantični“ izlazak sa svojim muškarcem.
Na žalost, situacija koju opisujem nije izmišljena. Poznata mi je i radi se o stvarnim ljudima i okolnostima.
Razlog tome je njegov strah i pokušaj da drži sve pod kontrolom. No to je pogrešno. Bili su čak i na bračnom savjetovanju. Savjetnik ih je savjetovao da trebaju zajedno proći kroz tu želju da se razvedu. Sad im je super, prolaze kroz tu želju, a ništa se nije promijenilo. Savjetnik stavlja recku za spašen brak, njih dvoje se pate i nezadovoljni su, a djeca uče kako se zbog početne zaljubljenosti moraš cijeli život kajati i trpiti onoga koga si izabrao/la tada.
Govorimo kako je inistitucija braka pred izumiranjem, ma to jednostavno nije istina. Treba samo promijeniti način na koji ta institucija funkcionira. Muškarac treba biti muškarac, koliko god je to u ovom vremenu izazovno.
Pitali su me u jednom intervjuu je li danas muškost muškarcima ugrožena time što je žena manje ovisna o njemu, samostalnija, slobodnija da ode i ne pristane na odnos koji joj ne odgovara? Rekao sam ako muškarac svoju muškost iskazuje tako da drži ženu pod kontrolom, da je ona prisiljena ostati u takvom odnosu, onda to i nije neka muškost.
Nije institucija braka pred izumiranjem, pred izumiranjem je potreba da muškarac bude seljačina koja obitelj drži na okupu vikanjem, lupanjem šakom o stol, ponižavanjem i/ili fizičkim nasiljem.

Ako si dovoljno svjestan i dovoljno hrabar da vidiš kako to činiš i imaš namjeru to promijeniti, javi se na mail stozenezele@gmail.com nauči kako izbaciti iz života i odnosa ono što ne želiš, a ubaciti neke nove konstruktivne navike. Jednostavnim pomacima napravi veliku razliku. To neće učiniti nitko umjesto tebe.

Oznake: Prigovaranje, seljačina, savjetnik, muškarac

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.