utorak, 21.05.2013.

TV Serija Star Wars Rebels evocirat će McQuarriejeve vizualne koncepte iz 70-tih Doista dobra vijest i prava posveta nedavno preminulom majstoru. Znamo za seriju da će biti smještena u zanimljivo razdoblje između dvaju trilogija (one loše i one dobre) u kojem doista ne znamo što se dogodilo. Na sreću pobjegli smo iz ne odviše intrigantnog razdoblja Clone Wars serijala smještenog između epizode II i III, obzirom već znamo što će se dogoditi u epizodi III. Međutim, razdoblje između dviju trilogija bi, zahvaljujući nedorečenosti Lucasovih scenarija (ne zavaravajmo se, to nisu bili scenariji, nego nacrti scenarija pretvoreni u cgi-spektakle od 100 milijuna dolara), mogao bi biti dobar prostor za ispuniti intrigama vezanim uz uspon Imperija i usporedo s tim rađanja Pobune. No, uglavnom, u sljedećem videu ćemo vidjeti kako jedan tip dolazi kod drugog tipa s crtežima tie-fightera i jednom od prekrasnih ilustriranih knjiga McQuarrijevih koncepata i govori o interesantnoj logici: ako se TV-serija već bavi razdobljem prije epizode IV, zar ne bi bilo logično da onda koristimo McQuarrijeve nacrte nastale prije nego je ta epizoda snimljena 1977. godine? Odličan način da se istraži fenomenalni likovni repozitorij preminulog genijalca i dočara tranzicija prema prepoznatljivosti originalnog klasika. Upravo sam se sjetio nečeg što me je zasmetalo kod prequela, iako se možda radi o nečem neizbježnom. Naime, iako se radnja u toj trilogiji događa više desetljeća prije EP IV, tehnologija je izgledala suvremenije. Gledatelj je pritom trebao napraviti suspenziju nevjerice i prisjetiti se da je ANH sniman onda dok je 8-bitna grafika još bila znanstvenofantastični koncept. Ono što bi bio jedan inteligentan pokušaj razrješenja ove nekonzistentnosti je da se pokuša smiriti lopta i tehnologiju učiniti što više retro, a opet dovoljno atraktivnom za današnje standarde. Također bih volio i da se nova serija, kao i nova trilogija, oslanjaju više na tzv. praktične efekte, a manje na CGI. Zapravo, potrebna je kohabitacija između dvaju svjetova. Fizički modeli i rad s opipljivim materijalom i kulisama je nužan, zato što čak i dramatski daje poticaj za radnju: stvarni izgrađeni set neke Tatooinske nastambe, ili svemirskog broda može režiseru, glumcima i ekipi dati bolju ideju za neka dramatska i kinematografska rješenja. Ako glumci samo šetaju pred zelenim šperpločama, slabo ih to može motivirati na neku posebnu izvedbu.

Oznake: SW projekti, Epizoda VII

- 23:04 - Komentari (0) - Isprintaj - # Share on Facebook

četvrtak, 04.04.2013.

This deal is getting worse all the time. 
Izgleda da je preuzimanje Lucasovštine od strane Disneyja počelo poprimati svoj inherentno imperijalni oblik. Prvo je prije deset dana započelo otpuštanje odjela animacije Lucasfilma, negdje odmah po objavi kako je Clone Wars otpao nakon pet sezona. Potpuno su raspušteni timovi na Detoursu i TCW-u. TFN izvještava kako su ova otpuštanja bila posve u suprotnosti s onime što je na StarWars.com-u bilo obećano, kako će se, tobože, dovršiti rad na već započetim epizodama. Slobodno se možemo prestati tome nadati, kao i famoznom "Bonus-sadržaju" s kojime su nas umirivali. Stvar je vrlo jednostavna: Disney nije kupio Lucasfilm zbog animacije, već zbog Star Warsa. Radi animacije Disney kupuje Pixar, a ne Lucasovu firmu. Moramo priznati da su ti likovi dosta plastelinski djelovali. Međutim, unatoč tome, niti jedan televizijski animirani show od Disneyja nije bio tako dobro osmišljen i izveden kao TCW. I, dok fandom diljem svijeta piše svoja pisma običnim i kemijskim olovkama i šalje ih Bobu Igeru na adresu Disney Studios, 500 S Buena Vista St, Burbank, CA 91521 U.S., dogodio se novi šok.

Nakon animacije, uslijedio je LucasArts. Disney je raspustio Lucasovu podružnicu za video igre i otpustio njenih 200 zaposlenika! To znači, da možemo zaboraviti na najavljeni Star Wars: 1313, i Star Wars: First Assault, osim ako ove igre ne preuzme neki drugi tvorac igrica. Disney je izjavio u Wall Street Journalu kako se odlučio za model licenciranja, a ne dosadašnji model internog razvoja. Ruku na srce, LucasArts je bio uspješan 1990-tih ne samo sa SW igrama poput Star Wars: The Dark Forces (1995), već i sa serijom Monkey Island i Maniac Mansion, ali u zadnje vrijeme se nije baš iskazao, i zadnja igra koju je izdao bila je The Force Unleashed iz 2010. godine. Jedini sretnici koji su ostali u LucasArtsu je njih desetak koji će raditi na tim poslovima licenciranja. Budimo realni, ipak je ovo sve očekivano. Ne misle valjda da se prema njima loše postupalo? Dobro. Bila bi velika nesreća da su im morali ostaviti tamo jedan garnizon. Buhahaha.

Oznake: Iza kulisa, SW projekti

- 20:53 - Komentari (0) - Isprintaj - # Share on Facebook

srijeda, 20.03.2013.

Odgođeni Star Wars 1313 krije fascinantan imaginarij Ovo je još jedan projekt koji je, čini se, u zastoju nakon Disneyevog preuzimanja Lucasovog portfelja. Bob Iger je čak i rekao da će se Disney usredotočiti na "društvene i mobilne igre", a manje na konzole. Lucas Arts, s druge strane tvrdi da razvoj igre ide prema planu. Još nije jasno za koju je platformu ova igra rezervirana, ali se čini da je u njju uloženo dosta truda, posebice u prostorne kompozicije ovog nepoznatog svijeta u dubokom podzemlju Coruscanta, koji nalikuje mješavini Los Angelesa iz Blade Runnera i Fritz Langovog Metropolisa.

Oznake: SW projekti

- 21:08 - Komentari (0) - Isprintaj - # Share on Facebook

utorak, 12.03.2013.

Kraj The Clone Warsa - još jednog izdanka Prequel trilogije 
Nakon pet sezona i 108 snimljenih epizoda, ova računalna 3D animirana serija čiji likovi podsjećaju na figurice oblikovane od plastelina te koja je startala s katastrofalnim pilotom u formi cjelovečernjeg kino-filma iz 2008. godine, došla je do svog kraja. Ne mogu se oteti dojmu, a naravno nikako nisam jedini, da je odluka o prekidu ovog projekta bila uvjetovana nedavnim 4,05 milijardi vrijednim preuzimanjem Lucasfilma od strane Disneyja. Vjerojatno žele napraviti ono što se u žargonu naziva „clean start“. Koliko god hvalili ovu seriju, ipak je činjenica da je ona dio turobne epohe koja je započela u svibnju 1999. godine kada je počela tortura s tzv. prequel-trilogijom, tj. tri potpuno promašena, odbojna filma koja su nažalost postala dio službenog kanona. Iskreno, najradije bih zaboravio tu trilogiju, u naknadnim izdanjima bih vratio originalu iz 1977. izvorni naziv „Star Wars“ i uklonio bih ono „Episode IV: A New Hope“. Ili, zadržao bih epizode, ali bih im promijenio numeraciju: ANH bi tako bila epizoda I, ESB – II, a ROTJ – III. Tako bi bilo najbolje. Prequele bih u tom smislu držao kao dio Clone Wars sage, zajedno s ovim ugaslim 3D crtićem, 2D crtićem od Tartakovskog iz 2003. i mogućim samostojećim filmovima koje Disneyev Lucasfilm najavljuje, a koji bi se bavili ovom epohom SW-povijesti.

U tom pogledu, pozdravljam odluku da se ova serija diskontinuira, kako bi se ljubitelji SW-a, pogotovu ljubitelji originalne trilogije, poput mene, odmorili malo od...Generala Grievousa, Nabooa, Count Dookua, i svog tog prequel-univerzuma i usredotočili se na iščekivanje novog, svježeg poglavlja Svemirske opere. Iskreno se nadam da će novi filmovi napraviti veliki odmak od prosječnosti TPM-a, AOTC-a i ROTS-a, gotovo "reboot" kako je zadnje vrijeme dosta popularno, naravno, uz vraćanje onoga što najviše vrijedi, a to je originalna glumačka postava.

Oznake: SW projekti, Star Wars The clone wars

- 18:25 - Komentari (0) - Isprintaj - # Share on Facebook

ponedjeljak, 25.02.2013.

SW: TCW S05E19: Uhvatiti Jedija! Nastavak cliff-hangerske epizode 18 iz pete sezone koja je ponovno potaknula moj interes za ovu "plastelinski" modeliranu 3D animiranu seriju dostupan je nedje od subote ili nedjelje na You Tubeu. Opet sam bio zadivljen uvidom u najniže, dapače podzemne razine Couruscanta i prepoznatljive elemente urbanih krimića, sve skupa s metroom, policajcima, bjeguncima itd. Istodobno, jučerašnji EP2 nisam do kraja ni pogledao, a potom sam sa žaljenjem konstatirao kako je dvadesetominutna epizoda animirane serije inteligentnije koncipirana i izvedena nego cijela kanonska, filmska epizoda prequel-trilogije :(

Oznake: SW projekti, Star Wars The clone wars

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - # Share on Facebook

petak, 22.02.2013.

Star Wars - Pixar Style! 


Ha-ha, ovo je fenomenalno. Baš zasluženo! Kliknuti na ovdje za pregled ostalih diznifikacijsko-pixarizacijskih sličica.

Oznake: SW projekti

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - # Share on Facebook

Vrhunska epizoda, a možda i čitava sezona Baš sam se ugodno iznenadio kada sam jučer vidio valjda najnoviju epizodu THE Clone Warsa. Naime, otpisao sam ovu seriju već tijekom prve sezone. Nije mi bila osobito loša, ali jednostavno mi se činila kao korak unatrag u odnosu na izvanrednu 2D Clone Wars seriju Genadija Tartakovskog. Uostalom, uvijek ću izabrati radije tradicionalnu animaciju pred 3D-om, a ruku na srce, u THE Clone Warsu taj 3D i nije baš bog-zna kakav, iako ni ne možemo očekivati za tjedni šou da bude razina nekog Pixarovog spektakla. No, bilo kako bilo, epizoda koju sam jučer gledao mi je kompenzirala ove nedostatke dinamikom i napetošću, a čini mi se i da je cijela 5. sezona isto tako dobra. Nisam gledao, pa ne znam, a ako je netko od vas gledao, slobodno dajte svoj komentar ;).

Oznake: SW projekti, Star Wars The clone wars

- 13:18 - Komentari (2) - Isprintaj - # Share on Facebook

<< Arhiva >>