četvrtak, 27.08.2015.

Obnovljen je hrvatski SW portal Moscroatia! 
Bravo za tim iza stranice moscroatia.com i njenog pandana na facebooku Star Wars Hrvatska! Vjerojatno nećete nigdje naći poganiji osinjak šljama i....pardon, ne govorim o Mos Eisleyju nego o Mos Croatiji, dakle nigdje nećete naći ažurnije, i bolje prezentirane SW-vijesti na hrvatskom jeziku nego tamo. Osim toga, dizajn je svjež, moderan i lako pregledan neovisno o uređaju koji se koristi. Sretno i MTFBWY!

Oznake: Star Wars, Star Wars Episode VII

- 11:52 - Komentari (1) - Isprintaj - # Share on Facebook

nedjelja, 30.11.2014.

Teaser Trailer za Star Wars: The Force Awakens! Jučer je na oduševljenje svih svjesnih ljudi, i to čak trinaest mjeseci prije premijere, objelodanjen vrlo darežljivi foršpan JJ Abramsovog doprinosa SW univerzumu. Ne iznenađuje da je ova objava bukvalno slomila internet, tako da je obilje interpretacija i seciranja Trailera na netu. Iz tog razloga bih se fokusirao samo na isključivo vlastite opservacije, a ne prepričavanje već drugdje nečeg napisanog. Krenimo redom:

U Traileru niti traga Originalnoj trojci, dakle nigdje se ne pojavljuju Hammil, Ford i Fisher. Jedina lica koja možemo raspoznati pripadaju britanskom glumcu Johnu Boyegi, u izvanrednom napetom startu foršpana, Daisey Ridley, za koju se govorka da tumači ulogu kćerke Hana i Leije te Oscaru Isaacu, pilotu moderniziranog X-Winga. Posebno mi je drago da prvi kadrovi trailera prikazuju najdraži planet Tatooine. Govorkanja kako se radi o nekom drugom planetu su neosnovana, jer u sceni u kojoj Daisey Ridley odjezdi na speederu, vidimo Ralph McQuarrijevsku scenografiju za ROTJ (usporedi McQuarrijevu ilustraciju iz predprodkcije ROTJ-a sa siluetama sličnih zdanja pri kraju gif-a preuzetog iz trailera).

Prvi prizor s Boyegom izbezumljenim u pustinji ima štiha 70-tih, napose me podsjeća na izvrstan SF triler Capricorn One u kojem tri astronauta bježe po pustinji Mojave od zlih agenata koji ih žele ubiti kako ne bi otkrili da je njihov let na Mars bio puka inscenacija:

OJ Simpson u Capricorn One (1977):


John Boyega u Star Wars: The Force Awakens (2015):


Također, interesantno mi je da se film ne promovira kao "Epizoda VII", već se otkako su odredili podnaslov vrti isključivo SW: The Force Awakens. Ako pogledate nekoć najočekivaniji teaser, onaj iz 1998. godine za sada već zloglasni The Phantom Menace, vidjet ćete kako se težište stavljalo na "početak sage", tj. konačno "Epizodu I". Sada kao da im je dosta takvog označavanja i numeriranja kada su se prequeli pokazali takvim razočaranjem.

TPM Trailer iz 1998:


Oznake: Epizoda VII

- 00:08 - Komentari (2) - Isprintaj - # Share on Facebook

nedjelja, 16.02.2014.

VIdi li se to Millenium Falcon na skicama za EPVII? 
Istinabog, ne znamo dosta toga o Epizodi VII, što ne bi trebalo nikoga iznenaditi. Režiser J.J. Abrams poznat je (ili zloglasan ovisno o točki gledišta) po tome što svoje projekte strogo drži u tajnosti. Osim datuma premijere, zakazane za 18.12.2015. i informacije da su Abrams i Lawrence Kasdan preuzeli pisanje scenarija od Michaela Arndta, ne znamo gotovo ništa. Vjerojatno će snimanje započeti u svibnju u Engleskoj, a unatoč poplavi glasina s castinga, ni likovi niti njihovi tumači nisu poznati: ništa nije fiksirano.

Međutim, nova slika na redizajniranom sajtu Lucasfilma, možda nam je upravo omogućila uvid u konceptualni dizajn prvog SW-filma u nakon gotovo čitavog desetljeća. Fotografija prikazuje sastanak produkcije i svih ključnih igrača. Abrams je nazočan (on nam je okrenut leđima), kao i čelnica Lucasfilma Kathleen Kennedy, šef za vizualne efekte John Knoll, dizajner Rick Carter, tehnički podpredsjendik Kim Libreri i Jason McGatlin, viši potpredsjednik za fizičku produkciju. Međutim, to nije ono što je zanimljivo. Ako pogledate u pozadinu fotografije, vidjet ćete crteže na zidu iza sudionika sastanka. Vidimo li na jednom od njih i Millenium Falcona?

Oznake: Epizoda VII, Iza kulisa

- 00:48 - Komentari (1) - Isprintaj - # Share on Facebook

petak, 07.02.2014.

Raspored snimanja za Epizodu VII Gore je tweet dopisnika rogerebert.com-a i blogera IndieWire-ovog Press Play-a, u kojem navodi za kada je zakazano snimanje EP VII (19. svibnja - 8. kolovoza 2014. godiine), pri čemu već od 20. travnja useljavaju u urede. Također napominej da nisu našli još tumače dvije glavne uloge. Hm, zbunjen sam, jer više ne znam hoće li Trio biti glavni, ili traže nekog novog Haydena Christensena i Natalie Portman (nadam se da ne, tj. da će bar nać neke bolje mlade glumce).

Novi Star Wars Rebel film, s druge strane, bit će pušten već ovog ljeta (link) - slično kao i u kod Clone Warsa kada su prvo pustili u kina pilot. Iskreno se nadam da će Rebels biti daleko bolji od bilo čega proisteklog iz Prequel-univerzuma, iako Clone Warsi uopće nisu bili loši, moram priznat, neke epizode su pokazale daleko veće scenarističko umijeće od onih hobi-filmića koje je čovjek s kariranom košuljom snimio na prelasku u ovo stoljeće.

Oznake: Epizoda VII

- 08:28 - Komentari (1) - Isprintaj - # Share on Facebook

nedjelja, 12.01.2014.

JJ trio želi kao glavne u EPVII, podmladak tek u VIII i IX? 
Sviđa mi se ovo što sam pročitao na io9 (link), uz spoiler alert i još dosta zanimljivih pojedinosti o castingu, o tome kako je onaj Arndtov scenarij kojeg je JJ bacio u koš, u središte stavljao podmladak Luka, Leije i Sola. JJ, nasuprot ovome, želi da u Epizodi VII u fokusu bude naš trio, a da se njihova djeca angažiraju tek od VIII i IX epizode. Nije mi to jako mrsko, jer bi me povratak na staru ekipu izliječio svih prequel trauma od kojih bolujem evo već 15. godinu :(

Oznake: Star Wars Episode VII

- 20:54 - Komentari (1) - Isprintaj - # Share on Facebook

četvrtak, 07.11.2013.

18. prosinac 2015 - datum premijere EP VII Inače, prvijenac najpoznatije filmske sage svoju je premijeru imao za Dan mladosti, 25. svibnja, 1977. godine

Zanimljiv presedan, obzirom su svi dosadašnji kanonski filmovi imali svoje premijere u svibnju, jer se radilo o egzemplarima ljetnog kino-hita. Sada SW prvi puta postaje božićni hit. Možda je to i logično, produljiti malo produkciju, obzirom je JJ Abrams donedavno bio zauzet s Into Darkness-om. Eh da, snimanje u tradicionalnom studiju Pinewood u Engleskoj započinje na proljeće 2014. Službena se objava može pročitati ovdje.

Oznake: Epizoda VII

- 10:40 - Komentari (1) - Isprintaj - # Share on Facebook

srijeda, 06.11.2013.

Valjda neće zabiberit s Bieberom! 
Izašao je casting call, onaj pravi, dakako, i vidi se kako se traže mlađi muški i ženski lik, zapravo tinejdžeri. Nije baš jasno koliko su to važni likovi, jesu li sporedni ili jako glavni. I dok se ovdje špekulira radi li se o djeci Luka i Hana te zar je moguće da bi ih ti divni OT-likovi mogli zapustiti (u opisu uloge se spominje odrastanje bez roditelja), mene je uhvatila panika da ne naprave od sequel trilogije neki "Star Wars 90210" s recimo JUSTINOM BIEBEROM u glavnoj ulozi :S

Oznake: Epizoda VII

- 22:56 - Komentari (1) - Isprintaj - # Share on Facebook

subota, 02.11.2013.

Kako će EPVII izgledati nakon spektakla tipa Ender's Game? 
Što se tiče intenziteta svemirskog CGI-gazma, Ender's Game čini se da nema premca. U ovom intervjuu Harrison Ford se s više podsmjeha nego sjete referira na specijalne efekte Originalne trilogije, ali po mom mišljenju to su bila vizualno kompletnija i zaokruženija filmska djela od bilo čega što se radi isključivo pred zelenim ekranom. Nemam ništa protiv CGI-ja koji će popuniti one rupe za koje tradicionalni efekti nemaju rješenja, ali film pretvoriti u roj piksela je nešto drugo - a upravo to je postalo standard. Ipak ima nekih svijetlih primjera gdje se tzv. praktični efekti u većem dijelu koriste - to je Dredd (2012), ali tom filmu i je intencija bila da izgleda retro, kao da su ga pravili Carpenter i Verhoeven negdje 80-tih.

Međutim, ono o čemu govorim u ovom postu nije tradicionalni efekti vs. CGI, već to koliko je vizualno iskustvo prosječnog gledatelja zasićeno tim svjetlosno-zvučnim iživljavanjem, duplim frame rate-om, itd. Ender's Game je jedan od mnogih takvih blockbustera, s iznimkom da se radi o izrazito svemirskoj operi s bitkama nalik na SW. Dakle, što je to što bi EPVII trebao donijeti, ako bi igrao na kartu takvog spektakla? Po mom mišljenju, a znam da ono nikome nije ni u peti od tvoraca EPVII, jest da bi se film trebao distancirati od tih trendova te kao i Dredd (2012) pribjeći dobrim starim praktičnim efektima gdje je god moguće, fokusirati se na likove, odnose, radnju i sve ono što je Lucas oskrnavio svojim užasnim prequelima.

Oznake: Epizoda VII

- 21:01 - Komentari (1) - Isprintaj - # Share on Facebook

petak, 01.11.2013.

Guerre Stellari 
Naišao na zanimljivu plakatnu radnju, ovaj puta stiliziranu tako da podsjeća na filmske postere Spagetti-Western žanra. Za ovaj, ali i za još dva preostala postera Originalne sage, molim idite na stranicu autora Timothyja Andersona©

Oznake: Originalna trilogija

- 18:33 - Komentari (2) - Isprintaj - # Share on Facebook

petak, 25.10.2013.

Abrams i Kasdan preuzimaju scenarij od Michaela Arndta  Na slici: Kasdan prvi zdesna i stoji pored (dalje prema lijevo) Lucasa, Kurtza i Kershnera na setu ESB-a.

Hm, imam loš osjećaj u vezi ovoga. Što li se događa? VIJEST: Oskarom nagrađivani scenarist Michael Arndt (Little Miss Sunshine) više ne radi (svojom ili tuđom voljom) na priči EPVII, a zadaću od njega preuzimaju režiser JJ i iskusni Kasdan (ESB, ROTJ, Raiders of the Lost Ark...). Naravno, povratak Kasdana u franšizu bi me i ohrabrio da se odmah s njime krenulo, ali ovako naprasno mijenjati može značiti samo jedno - INVAZIJU (oh ne, TPM, izađi konačno iz moje glave). Ne, ne znači invaziju, možda ne znači ništa, ali eventualno upućuje na zbrku i neizvjesnost. Naime, JJ Abrams je prilično profesionalan blockbuster cineast, njegova vizija Star Treka je solidna (zanimljivo je da mi je Star Trek iz 2009. više sličio na neki SW film), ali svejedno mi se čini da je između puštanja Into Darkness-a i EPVII 2015 (vjerojatno u svibnju ako će pratiti tradiciju) suviše kratko vrijeme za snimanje te pred- i post-produkciju.

Možda ova promjena u zadnji čas glede scenarija upućuje na težak izazov pisanja nove SW-epizode. Jer, o čemu bi se u filmu trebalo raditi? 1977. SW je bio prvi blockbuster, a od onda, a posebno zadnjih godina s inflacijom Marvel i DC CGI spektakla, naštancana ih je gomila. I sad, trideset godina nakon ROTJ-a, i upropaštene prilike s prequelima, treba napraviti suvisnu priču. Prema onome što su do sada špekulirali, vjerojatno studijske glavešine inzistiraju na uvođenju novih, svježih mladih likova koji bi bili u prvom planu, dok bi originalna trojka imala tek epizodu. Vjerojatno se boje da su Ford-Hammil-Fisher suviše stari za akciju i sve to. Međutim, karizma koju oni posjeduju u kontekstu SW-a jednostavno ne dopušta da ih se pretvori u sporedne likove. To bi bilo kao da u filmu o Rockyju Balboi, Stalloneov legendarni lik bude sporedan. Jedna od osnovnih problema gore spomenutog TPM-a je što se nije znalo tko je protagonist. Je li to bio Qui-Gon, Obi-Wan, Anakin, Padme? Teško je imati toliko likova na okupu, osim ako nisi Tolstoj i pišeš neki svoj roman.

Oznake: Epizoda VII

- 10:30 - Komentari (2) - Isprintaj - # Share on Facebook

<< Arhiva >>