Jake Lloyd moj je heroj!

petak , 11.10.2013.



Ugodno sam se iznenadio kada sam nabasao na intervju s Jakeom Lloydom, tumačem uloge malog Anakina Skywalkera u najgorem od prequela, TPM-u, snimljenom na nekom fan-događaja za neku australsku tv-emisiju (ili web-cast, nemam pojma) 10 godina nakon zlosretne premijere. Vidno rezigniran s čitavim SW-iskustvom (možda čak ima neku ugovornu obavezu ili dodatni džeparac zbog koje se uopće pojavljuje na tim konvencijama), Jake Lloyd se jedva prisilio stati ispred kamera i razgovarati s prilično nesnalažljivim reporterom. Naime, Jake Lloyd je toliko, čini se, traumatiziran iskustvom pojavljivanja u najskupljem nedovršenom poluproizvodu zvanom TPM, da gotovo mrzi uopće govoriti o tome. Međutim, Jake Lloyd je student ni manje ni više filmske akademije na kojoj izučava montažu i psihologiju. Dakle, vjerujem da mu je kao novopečenom stručnjaku za film još nevjerojatniji fenomen TPM-a i kompletne prequel trilogije (ako ju se uopće prisilio pogledati). Uglavnom, ugodno me je iznenadio njegov inteligentni cinizam i britki odgovori, koji su puka suprotnost nesretnom malom Anakinu, za kojeg jedino možemo kriviti klonulog Lucasa, a nikako jedno dijete.

Oznake: Prequeli

Službeno imperijalno priopćenje nakon emitiranja ROTS-a na HTV-u sinoć

ponedjeljak , 04.03.2013.


Ističe se često katastrofalna gluma Haydena Christensena, i to je na prvi pogled i opravdano. Međutim, niti jedan glumac, a kamoli tako mlad i s nevelikim iskustvom, ne bi mogao išta dobro izvući iz nereda u koji ga je stari George smjestio. Prvo, lik je užasno neodređen; mi na neki način bi trebali u ROTJ-u, pa čak i na kraju ESB-a, suosjećati s Darth Vaderom, i navijati za njegovo iskupljenje. Ali, iz posve nepotrebnog razloga, od njega se u ROTS-u čini monstruma koji čak i djecu-padawane ubija i to sve zbog Padme, da bi na kraju i nju krenuo daviti, iako je ljubav prema njoj bila jedini motiv zbog čega se preokrenuo (njegovi motivi najblaže rečeno su nejasni). Drugo, svi likovi u prequelima su toliko površno razvijeni, da se ne možemo ni na koji način poistovijetiti s njima niti katarzično doživljavati dramatične trenutke u kojima se oni nađu (što bi trebala biti osnova osnove dramskog ili filmskog posla). Ovaj se film ne može smatrati niti rutinskim, jer ne zadovoljava niti minimum onoga što je potrebno da zaintrigira gledatelja. Čak je bilo filmova s Jean Claude Van Dammom u kojima je gledatelj osjećao za likove. Dijalozi su posebna priča: kombiniraju se 2 obrasca koja uključuju: 1) sjedenje i razgovor i 2) šetnju i razgovor. Ključne dijelove misterija u filmu protagonisti će saznati ovako - konferencijiski. Nema jurcanja po Zvijezdi smrti, naguravanja u hibernacijskoj komori Cloud Cityja, ili bilo kakvih situacija u kojima se narativ predočava kroz DJELOVANJE i dramu, a ne samo kroz divanjenje. Ovi dosadni i neinventivni dijalozi se smjenjuju s "rojevima piksela", tj. akcijskim scenama koje opet ne možemo proživljavati (glumci očito neprirodno koreografiraju pred zelenim ekranom i to se tako jasno vidi u završnoj montaži!) niti u njima strepiti za bilo koga: niti za Klonove, jer se čine potpuno potrošnom robom, niti za Jedije, jer se tako rutinski rješavaju droida (pogotovo na početku na Grievusovom brodu) da su više komične epizode nego prijetnja. Isto tako, ton filma je šizofreničan - početna akcijska scena će se iz nečega što graniči s parodijom (sa svim duhovitim dosjetkama i gegovima), iznenada pretvoriti u turobnu i morbidnu scenu egzekucije Dookua - mislim čemu takvo vrludanje? I zbog čega je trebalo napraviti iznimku i baš ovaj film iz jednog obiteljskog serijala pretvoriti u PG-13 s tolikim sakaćenjima i masovnim ubijanjima, a da opet nikakav efekt koji bi spasio film nije postignut? Dakle, jedan veliki promašaj kojeg doista Hayden Christensen nije mogao popraviti, kao što ni u EPI nije mogao ni daleko iskusniji Liam Neeson.

Oznake: Prequeli, recenzije

Klonovi napadaju!

nedjelja , 24.02.2013.

Nadam se da ste se spremili za večerašnje druženje sa Star Warsom na HRT2 u 20:00, kada je na redu Epizoda 2: Attack of the Clones. Sjećam se očekivanja vezanih uz ovaj film i razočaranja kada sam ga vidio. Ovime je filmom, naime, postalo jasno da je trilogija promašen projekt. Sve do njegovog izlaska sam naivno mislio kako će sve ono što je upropašteno u Epizodi 1, kao ipak najgorem SW filmu, doći na naplatu, ali umjesto toga svi smo ostali još jednom uskraćeni. Nije mi jasan taj fenomen prequela, pri čemu je Lucas imao potpuno odriješene ruke i slobodu i napravio tri polu-proizvoda.

Oznake: Prequeli

Incredible Cross Sections!

srijeda , 24.08.2005.

Još jedan fenomenalan naslov, kojeg sam propustio kupiti u Algoritmu kada se pojavio, uoči premijere ROTS-a je Incredible Cross-sections of Star Wars, Episode III - Revenge of the Sith: The Definitive Guide to Spaceships and Vehicles Saxone, Jenssona i Chasemorea. Ova knjiga je prava poslastica. S nevjerojatnom razinom detalja secira najvažnije brodove i fightere ROTS-a, od Jedi Starfightera, ARC fightera, do Wookijevskih naprava, legendarnog Juggernauta, itd. Ono što me posebno zaintrigiralo kod ove knjige je i tekst uz pojedine slike koji otkrivaju neke pojedinosti iz razdoblja između epizode III i IV. Npr., opisuje se kako je Kuat Drive Yards postao glavni industrijski ugovorni partner za Galactic Empire, čiji su se uzorci uzimali za kloniranje elitnih TIE pilota, nakon Jangovih klonova koje vidimo u ROTS-u, itd. Ova knjiga je adekvatan dodatak izvrsnoj knjizi The Art of Star Wars, Episode III - Revenge of the Sith o kojoj sam pisao ranije.

Oznake: Prequeli

Značaj Hype-a

četvrtak , 19.05.2005.

Došao je i taj dan, ep3 je u kinima. No, ni sam ne znam treba li se veseliti ili tugovati. Konačno je stigao u kina posljednji dio Sage koji će zaokružiti cjelinu. Iz tog razloga se treba radovati. Međutim, s druge strane, ovo je i posljednji installment. Poslije njega više neće biti onog hype-a kakav je bio godinama uoči izlaska nove epizode. Jer, užitak kod SW filmova, nije samo gledanje SW filmova, nego i čekanje SW filmova. Ja sam bio suviše mlad da se sjećam hype-a kod očekivanja filmova originalne trilogije. No, kod prequel-a sam se dobro upoznao s tim. Vjerujem da je hype kod prequel-a bio i intenzivniji zbog interneta.
Sjećam se histerije prije dolaska TPM-a, tamo koncem 90-tih. Prva epizoda! Sjećam se kina u toj jednoj dalekoj zemlji u kojoj sam se zatekao na premijeri. Čekao sam 4 sata u redu, a red se protezao do ulice, i sve dolje do stanice podzemne željeznice, gdje je cijeli jedan peron bio ispunjen ljudima. Radilo se o multipleksu koji je štancao prikazivanja svaki sat, kao što je to slučaj u Cinestaru danas, i ljudi bi čekali na prvi slobodan termin da uđu u dvoranu.

Kad smo konačno ušli, ona špica, zadnji put gledana dvije godine ranije u SE izdanjima originalne trilogije. Pa onda opening crawl i konačno "Episode I". U dvorani su bljeskali fotoaparati, fanovi u kostimima Dartha Maula i Stormtroopersa su mahali svojim plastičnim sabljama i blasterima, a od vriske se jedva mogla čuti Williamsova glazba.

Bio je to početak zlatnog doba koje će vjerojatno završiti večeras. Poslije njega neće biti špekuliranja po Forumima, grozničavog traženja po SW sajtovima za bilo kakvom informacijom, čitanja prve rečenice na nekom postu koji otkriva detalje scenarija, no žmirenja na ostatak, kako se previše ne bi spoilalo. Kakav je samo sladak osjećaj radoznalosti to bio.

Možda sve neće završiti večeras. Ipak, ne znamo što će nakon epIII uslijediti. Hoće li Lucas sve iznenaditi odlukom da ipak snimi epizode 7, 8 i 9. Hoće li biti TV serije. Nadam se da će određenog hype-a i dalje biti. Alternativa je da SW završi u ropotarnici nostalgije, kakav je slučaj sa starim legendarnim naslovima filma i stripa. Zato, trebamo hype!!!

Oznake: Prequeli

<< Arhiva >>