Guerre Stellari

petak , 01.11.2013.



Naišao na zanimljivu plakatnu radnju, ovaj puta stiliziranu tako da podsjeća na filmske postere Spagetti-Western žanra. Za ovaj, ali i za još dva preostala postera Originalne sage, molim idite na stranicu autora Timothyja Andersona©

Oznake: Originalna trilogija

THE Zvjezdani ratovi

četvrtak , 05.09.2013.


Stigli su THE Zvjezdani ratovi - strip Dark Horse nakladnika koji adaptira "grubi nacrt" Georgea Lucasa za originalnu trilogiju. Ovdje valja napomenuti: "grubi nacrt" kod prequela postaje "završna verzija". Dakle u doba kada je Lucas surađivao s vrsnim profesionalcima i nije vukao sve konce, postojala je razlika između nekog zamišljenog sinopsisa i gotovog scenarija sa svim nužnim dramatskim i fabulatornim doradama. U tom smislu, nakon fenomenalnog OT-a, vrlo je zanimljio vidjeti kako je sve krenulo. Upravo nam Dark Horse to sada nudi: ovdje možete vidjeti preview.

Jedino što mi malo smeta je da ovaj strip stilski ne podsjeća na stripove 70-tih, već je, dapače, plastično fotošopiran, baš kao da je i pravljen za CGI-eru.

Oznake: Originalna trilogija

Force Ghosts

srijeda , 17.07.2013.



Da, naišao opet na ovaj problem na Facebooku: što je bolje, izvorna scena sa Sebastianom Shawom, ili naknadno izmijenjena s Haydenom Christensenom? Naravno, refleks me odmah udaljava od potonje opcije: napadno Special-Edition - iživljavanje po ko zna koji put, podsjećanje na groznu prequel-trilogiju, itd. Također, uvijek sam mislio da su duhovi koje vidi Luke Skywalker zapravo vizualizacija likova iz njegovog vlastitog sjećanja, nešto poput Hari u Solarisu, ili davno pokojnog Barona Harkonnena koji se pričinja Aliji kao "memory-self" u Djeci Dine, itd.

S druge strane, u prilog izmijenjenoj sceni bi bio argument da je trojac duhova onakav kakav je bio dok je služio Svijetloj strani - Yoda i Obi Wan cijeli život, a Anakin dok je bio mlad i imao kosu do ramena. Sebastian Shaw je glumio ostarjelog Vadera koji se na kraju tek iskupio. Naravno, ovo sve navodim čisto rasprave radi, naravno da bih najsretniji bio da scena nije mijenjana i kada bi se prequel-trilogija izbacila iz kanona i pridodala crtićima iz The Clone Wars-serijala, dok bi za Originalnu trilogiju najbolja bila jedna konačna preinaka, kao zadnji Special Edition, a ta je preimenovanje epizoda u I, II i III, i vraćanje svih spornih scena na staro. U tom slučaju, najavljena epizoda iz 2015. bi bila IV. Uostalom, zar i nije ona svima nama nova nada? :)

PS: Numeriranje epizoda ne bi trebali smatrati svetim pismom, zato što su i one jedan vid Special Editiona. Tek su 1981. godine umontirane, kada je Lucas, osokoljen uspjehom prva dva filma objavio svima da je njegovo remek djelo iz 1977. započelo negdje in medias res.

Oznake: Originalna trilogija

Izvorni plakat za film iz 1977.

nedjelja , 09.06.2013.



Zanimljiva iskopina: izvorno zamišljeni plakat za Star Wars iz 1977. godine. Grafički je zanimljiv, izveden crtački i dinamičnije od skockane verzije koja je kasnije postala službena (na kojem Skywalker poput kakvog Fantasy ratnika uzdiže nekakav svjetlosni mač dok mu je pod nogama Leia koja tada još uvijek nikako nije bila još zamišljena kao njegova sestra). Ovo je, moglo bi se reći, Sci-Fi verzija postera, nasuprot uvojenom Fantasy-plakatu. Ionako je Star Wars oduvijek išao po tankoj niti između dvaju podžanrova zbog čega je i privlačio obje vrste nerdova čitavih ovih desetljeća. Umjesto svjetlosnog mača, dakle, ovdje Luke Skywalker čvrsto drži blaster-rifle. Iznad ove novopečene SF-ikone natpisi su njegovih prethodnika: Flash Gordon, Buck Rogers... Upravo u ovome je najveća distinkcija postera u marketinškom smislu: Star Wars će biti jedan prepoznatljivi SF-ep koji će nastaviti niz klasika. U ovome se pojavio problem, jer, iako je Lucas svakako temeljio svoje remek djelo na klasicima žanra, SW je ipak bio posve revolucionaran i epohalan, i, kako piše na ovoj stranici gdje je vijest objavljena, upravo je popularnost SW-a kasnije potaknula povratak tih klasika na veliki ekran. Dakle, zanimljivo vizualno-marketinško rješenje, koje je, for better or for worse, ipak završilo u ropotarnici :(.

Oznake: Originalna trilogija, Iza kulisa

Take a bow!

srijeda , 22.05.2013.



Vrlo dobro koncipirana ilustracija, do koje sam došao preko Facebooka. Autor je Tsuneo Sanda. Čim sam ju vidio, preplavila me je emocijama. Protagonisti najveće svemirske opere kao na pozornici ispunjavaju nekakav docking bay. Tu su i Jediji, stormtroopersi, Vader, Glavna trojka, droidi... Svi su zajedno stali kao da se spremaju pokloniti se pred milijunskom višegeneracijskom publikom. To je golemi imperij dječje mašte, koji se sprema osvojiti mnoga još nerođena srca. Ta je najdalja galaksija ujedno i najsigurnija uvala djetinjstva mnogih već odraslih ljudi. MTFBWY.

Oznake: Originalna trilogija

Occupy Tatooine

petak , 10.05.2013.



Izvor: buzzfeed.com

Umjesto opširnijeg doprinosa postavljam kratke vijesti ili ovakve memove, ali stisli su me neki rokovi i nemam puno vremena za bilo što drugo. Volio bih da se ne ponovi ona stanka od nekoliko godina na ovom blogu, pa su možda i ovakvi kratki postovi nada da do toga ipak neće doći.

Oznake: Originalna trilogija

Umro je legendarni filmski kritičar Roger Ebert

četvrtak , 04.04.2013.



Prije nekih sat vremena na svim relevantnijim novinskim i televizijskim portalima na početnim su se stranicama pojavile fotografije legendarnog kritičara Rogera Eberta (1942-2013) s tužnom viješću o njegovoj smrti od recidiva raka tiroide od kojeg je bolovao dobar dio zadnjeg desetljeća. Na ovaj se način pridružio svom partneru Geneu Siskelu, koji je još 1999. godine umro od tumora na mozgu. Zanimljivo, Siskelov zadnji televizijski duel s Ebertom bio je na temu nadolazeće Epizode I koja tada još nije došla u kina. Nesretni Siskel nije doživio da pogleda taj užas, ali Ebert je svog nikad prežaljenog kolegu nadživio, te se i sam uskoro počeo boriti s karcinomom. Rak tiroide mu je 2006. godine uslijed operativnog zahvata odnio čitavu donju vilicu, koju je kasnije nadomjestio protezom, nakon čega više nije mogao niti pričati, niti jesti, ni piti. Tada sumanuto, nevjerojatnom snagom otpora protiv zloćudne bolesti koja ga je ostavila tako osakaćenog, a za koju je tada vjerovao da ju je potpuno pobijedio, piše kritiku za kritikom, osvrte i mišljenja na mnoga pitanja, ne samo ona iz svijeta filma, još većim inenzitetom i učestalošću nego ikada prije. Ovaj iznimno obrazovani i načitani dobitnik Pulitzerove nagrade pisao je kritike koje su nerijetko bile zanimljivije od samoga filma, i za gledatelje poput mene su značile nadogradnju samog iskustva gledanja filma.

Roger Ebert je znao biti oštar prema daleko ozbiljnijim filmovima od onih iz Star Wars - serijala, ali i unatoč tome je blagonaklono gledao na Lucasovo remek-djelo, pa čak i na naivnost i nevinost koje su mu bile neizostavan dio. Divio se ovom cinestu, na njegovoj volji i umijeću da prikaže svoju fantastičnu viziju. Naravno, govorim o originalnoj trilogiji, iako je njegovo štovanje Lucasa išlo toliko daleko da je čak i spomenuti užas od TPM-a pozitivno ocijenio, zbog čega je bio na meti napada anti-prequelovski nastrojenih SF-fanova. Zbog ovog njegovog dosta pozitivnog odnosa prema Warsima, na svojem sam blogu odlučio postaviti recenziju ROTJ-a iz 1983 od koje su pokojni Ebert i Siskel napravili svojevrsnu rekapitulaciju najzabavnije i vizualno najspektakularnije ikada snimljene SF-filmske sage.


Oznake: Originalna trilogija

1980. - godina uzleta Lucasovog imperija (1. dio)

nedjelja , 17.03.2013.



Na setu TESB-a: Hammil, Lucas, Fisher, Ford, 1979.

Dok je u vrijeme nastanka originalnih Star Warsa uprava 20th Century Foxa urlala na Georgea Lucasa zato što je kasnio i probijao neimpresivni budžet od 8 milijuna dolara (na koncu se popeo na 11) za ovu prijelomnu produkciju, tri godine kasnije na njega više nisu vikali. 20th Century Fox više nije igrao ulogu velikog studijskog sustava koji je ugnjetavao kreativnog režisera, već je sada igrao partnersku ulogu, tek kao distributer. 18 milijuna dolara za nastavak sage bili su Lucasovi. Njemu je, naime, pripalo 40% od zapanjujućih 461 milijuna dolara zarade Svemirske opere iz 1977.

1980. je godina, predizborna kampanja u SAD-u u znaku je iranske krize. George Lucas ima 36 godina. I dalje nosi kariranu košulju i skromni pulover, ali ovaj puta njegova odjeća nije olinjala, već je nova i ispeglana. Kosa i brada su mu uredno podšišane. U intervjuu New York Timesu izjavljuje da ne mora više raditi za život i da ga takva sloboda užasava. Međutim, priznaje da ne želi više režirati. Dapače, tvrdi kako mrzi režiju. Ne voli, kaže, stalno se baviti s razdražljivim osobama, sve mu je to užasno stresno. Čitav je taj posao, nastavlja, prožet ljutnjom, frustracijom i iziskuje naporan rad - sedam dana tjedno po 12 do 16 sati dnevno. Vizija koju želi staviti na ekran suviše je kompleksna da bi mu posao bio lagan.

Ne impresionira ga niti bogatstvo. "Kada vam crkne akumulator na Mercedes-Benzu, to više frustrira nego kada vam crkne na Chevyju. Kada ste bogati mislite kako sve treba funkcionirati perfektno". Umjesto na luksuz svoj novac troši na novu tvrtku Industrial Light and Magic, pravi mali sjevernokalifornijski Hollywood na 760 hektara. Na ovaj način, tvrdi, neće morati odlaziti u onaj pravi, u Los Angelesu, u kojem ima osjećaj kao da je u stranoj zemlji i osjeća se da je tako daleko od kuće. (Nastavit će se).

Oznake: Originalna trilogija, Iza kulisa, Eseji

E, ovo je bila makinja

subota , 16.03.2013.



George Lucas režira Star Warse s kamerom marke Panavision PSR (Panavision Silent Reflex 35mm).

Oznake: Originalna trilogija, Iza kulisa

Večeras legenda ponovno počinje

nedjelja , 10.03.2013.


"You weren't on any mercy mission this time!"

Nakon užasno bljutavog okusa u ustima zbog protekla tri tjedna i takozvane "prequel trilogije" danas možemo uživati (donekle, zbog SE-a) u revolucionarnom, vizionarskom pothvatu, u kojem je jedan mladi talentirani filmaš (George Lucas) zajedno s jednako talentiranom ekipom na čelu s Gary Kurtzom, izvršnim producentom, izvrsnom glumačkom ekipom i glazbenom matricom Johna Williamsa stvarao povijest. Ovaj film sadrži sve ono što nedostaje u prequelima, uz svu njihovu razvijkanu digitalnu tehnologiju. Naime, setovi su stvarni, glumci se kreću kroz njih, imaju dojam prostora i radnje, prirodnije se osjećaju, ambijent diktira vizualnu naraciju, interakciju među likovima; oni ne sjede ili šetaju pred kompjutorski-generiranom pozadinom, već sami sudjeluju u zbivanju. Ne treba posebno isticati, koliko su ovi praktični efekti zanimljiviji i bolji od "roja piksela" iz prequela, ali kamo sreće da je samo u tome razlika u odnosu na original.

Oznake: Originalna trilogija

<< Arhiva >>