Veni, vidi, dormivi

utorak, 14.08.2007.

Antonio, vruce mi je!

Osvanu bombasticna vijest (ubrzo i zaboravljena - ali naša redakcija ne zaboravlja :) )

Heroji iz arktičkih dubina

Arktik je oduvijek bio i ostat će ruski', rekao je voditelj ekspedicije koja je postavila rusku zastavu na morsko dno. Zastava, kao i plahta na dnu oceana, nema pravnu snagu, kaže SAD.

Nadam se da je naslov ironičan. U biti, vjerujem u to. Valjda nema takvih budala koje u biti i vjeruju da su to pravi heroji? Idemo dalje...

Rusija želi proširiti svoja prava iskorištavanja u arktičkom polarnom krugu sve do Sjevernog pola vjerujući da se tamo nalaze goleme zalihe nafte i zemnog plina koje će biti dostupnije kako se zbog klimatskih promjena bude otapao ledeni pokrov.


A-ha. Nekome su heroji, nekome su trn u guzi. Većini nas je svejedno. Postavlja se međutim pitanje koliko je taj netko što će kontrolirati to područje spreman pripomoći da se taj ledeni pokrov otopi.

Globalno zagrijavanje - mit ili istina; i zašto bi to nama moglo biti zanimljivo (ili nezanimljivo)

Počnimo s jednom zanimljivom tezom: Ljudska je pohlepa nezasitna. Nastavimo li s drugom: Einstein nije u pravu - samo je ljudska glupost beskonačna, otprilike će vam biti jasno u kojem tonu i raspoloženju autor piše. Ovo će mi možda biti najdulji post - ako vam je već dosadno preporučam onaj X gore desno, i da se vratite svojim obavezama (počinje sapunica na TV-u!!!).

Vjerojatno imamo prečih briga i razmišljanja? Sigurno. Osim toga, dosadno je! Koga briga kako će biti za 100-200 godina, da ne gledamo dalje. Ne možemo tu ništa - mi smo pijuni. Sve je to Francek kriv. Ma ti amerikanci svugdje se pletu i tu ništa ne možeš. Ko jači, taj - što već.

Koja sebičnost... jednoumlje... mainstream? :) bitno da neki plivaju u bogatstvu (apropo - svi mi sto ovo čitamo, piskaramo, bogatiji smo od 90% populacije majčice Zemlje...[apropo, u hrvatskom jeziku se kaže PLANET, a ne "planeta"!!!!). Istina je da živimo u pseudodemokratskom društvu ovaca u kojem se fraze poput slobode mišljenja ili govora nabacuju masama gladnim liberalnosti; a neke strašnije stvari guraju pod tepih.

Fast fact o globalnom zagrijavanju:
Na internetu, u stručnim publikacijama naći ćete oprečne rezultate istraživanja. Jedni kažu da se radi o prirodnom procesu, zbog trenutačne osi Zemljine vrtnje, drugi da se radi o još jednostavnijim prirodnim procesima, treći da je uzrok ljudska aktivnost.

Promotrimo malo te opcije. Istina je da su se u povijesti dešavale drastične promjene klime, postoje metode koje to otkrivaju. Međutim, ono što se ne vidi, a možda i krije, jest činjenica da se ovoliko drastična promjena u temperaturi nije još desila u ovako kratkom vremenskom periodu (govorimo o 120 godina). Što je ironično, baš se, valjda slučajno, poklopilo sa ultra-mega-turbo industrijskim rastom i ispuštanjem stakleničkih plinova. Puno je istraživanja koja pokazuju da je baš to uzrok - brutalno, neoprezno, sebično i kratkovidno iskorištavanje prirodnih resursa u cilju što veće moći, bogaćenja na "potrebama" potrebitih, i leđima siromašnih, što rezultira velikim klimatskim promjenama, izumiranjem tisuća životinjskih vrsta, drugim riječima - mijenjanjem onog što nije predviđeno da se promijeni.

Ima i pozitivna stvar. Povećanjem temperature bit će manje smrti od hladnoće.

Što je još gore, postoje i tzv. pozitivni efekti - većim isparavanjem vode povećava se udio vodene pare u atmosferi, koja djeluje kao staklenički plin. Povećanjem razine plina opet raste temperatura, više vode isparava, i tako u krug. Opet nije direktno kriv čovjek; on je samo pripalio šibicu na šporetu. Također, otapanjem leda njegovu površinu zauzima kopno, ili voda; oboje manje reflektivno od leda, te upijaju više solarne radijacije, što opet pogoduje zagrijavanju, i otapanju više leda, i opet u krug.

Zanemarimo sada što može biti za 100 godina - pogledajmo današnjicu. Ekološki sistemi u vodama odumiru radi promjene klime i radi različite razine kiselosti mora. Svako malo iskaču izvještaji o prirodnim katastrofama, tornadima, uraganima, poplavama, tsunamijima... Ljudi gube izvore pitke vode, prihode od ribarenja. Čak da se stabilizira ljudski "izvoz" plinova u atmosferu, zagrijavanje je neminovno, lavina je pokrenuta.

Nažalost, mi smo mali i ne vidimo daleko. Koliko god naši strojevi bili sofisticirani, ne mogu izračunati đavolji broj kod rubikove kocke, a kamoli prikazati neku iole realnu projekciju budućeg stanja, kraj tolikog broja nepoznanica i parametara.

I ja se pitam - zašto se onda zajebavati s tim?

Zašto još paliti šibicu u štali?

Možda je to sve samo kap u moru. Ali ona kap koja će ga preliti.


Ali to sve nije bitno!!!!

Bitno je da ćemo imati struju, i dizel za auteke, i prljave tvornice i energiju za cijeli ljudski rod (barem onaj koji može platiti - ostali očito nisu ljudi). Sad je jedino pitanje hoćemo li platiti ruskoj kompaniji ili američkoj. Budući da Rusi svojataju Arktik zbog zastave od titana ispod Sjevernog pola, vjerojatno ćemo njima; ali onda će naša djeca plaćati porez na američkoj državi Mjesecu, jednog dana, kada Zemlja izgubi strpljenje.



Shvaćam je. I ja bi popizdio na njenom mjestu.


Veliko je pitanje što će ostati budućim naraštajima - za sada se čini, brige i problemi.

14.08.2007. u 04:38 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Rujan 2007 (4)
Kolovoz 2007 (20)
Srpanj 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

buduci da trenutno nemam slobodnog vremena za zekanje sa glazbom, odlucio sam maknuti radio dok ga ne sredim :)

hvala na razumijevanju

uprava :D

Houston, we have a problem

Radio radi u svim preglednicima sa instaliranim shockwaveom. Na ostalima se ni ne prikazuje.

Drugo - ja uvijek volim kliknuti na "komentari da/ne" tako da mi prikazuje samo postove, a ako zelim pogledati komentare uvijek mogu kliknuti ispod posta :)

mali tip :)

Izjave dana

History is the version of past events that people have decided to agree upon.

Napoleon Bonaparte


To the world you may be but one, but to one you might be the world.
N.N.


I made this letter longer than usual because I lack the time to make it short.
Blaise Pascal


Rad je najvece zlo koje je covjek smislio, gore i od rata. Rat prestane ali rad nikada. Ja sam za humani kapitalizam u kojem se ne radi ali se zaradjuje...
Pizda


I love French wine, like I like the French language. I have sampled every language, French is my favorite. Fantastic language. Especially to curse with. Nom de dieu de putain de bordel de merde de saloperie de connard d'enculé de ta more. It's like wiping your arse with silk. I love it.
Merovingian, The Matrix

dakle ovakav je osjecaj bit trijezan... skuzio sam zasto pijem... zato sto nemam zbog koga biti trijezan ...
QuiGon Jinn

I don't know if my wife left me because of my drinking; or I started drinking 'cause my wife left me.
Ben Sanderson, Leaving Las Vegas

Moji linkovi

http://apatrida.blog.hr/
bolje da sami pogledate nego da ja komentiram. moj biser medju blogovima.


http://dveriperunove.blog.hr/
Tko se imalo zanima za slavensku mitologiju i kulturu, ovdje ce doci na svoje.


http://bezimeninitko.blog.hr/
Razmisljanja jednog "malog" i "nevaznog" covjeka iz "nevaznog" sela u Slavoniji. Razne teme obradjene na zanimljiv i cesto satirican nacin.


http://deprimiran.blog.hr/
Razmisljanja jednog intelektualca u borbi sa depresijom. Vrlo azurno i vrlo citljivo stivo.


http://walkingonclouds.blog.hr/
Puno dobre glazbe i loseg spama. brisi taj spam :))