Komentari

starbuck.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • Algon Cordy

    Globalno zatopljenje jest ratući problem koji se u okviru izrazito kapitalističkog sustava pretvara u jedan pravi njegov debakl paralelno s jazom bogatih i siromašnih. Tu se slažem s vama, no...

    Kako i vi vi interesantno parafrazirate, mogu i ja, pa ću onda za drugo reći: veni, vidi, monui

    Naime, tiče se vašeg članka koji je preporučen na www.blog.hr a opisuje stanje jezika. U samom članku navodi se termin za koji je međunarodni naziv mutual intellegibility, a koji dokazuje dvije stvari: da su trenutni standardni jezici Hrvatske i Srbije jedan te isti jezik kojem se može priznati samo dijalektalna razlika i da ono pod što se povlači dijalekt nije dijalekt hrvatskog standardnog (štokavskog) jezika već zasebni kajkavski i čakavski jezici koji su nažalost gotovo potpuno nestali iz upotrebe posredstvom i djelovanjem upravo onoga što ste vi ispustili u svom postu. Ilirci u želji da se što više približe "braći Srbima" uzimaju štokavski kao standardni hrvatski jezik te zanemaruju čakavski i kajkavski kao dijalekte. Ova nepravda je danas nepopravljiva, ali se teza o dijalektima još da pobiti ako npr. dovedete autohtonog govornika s otoka Visa i autohtnonog govornika iz nekog kajakvskog kraja te promatrate u kojoj se mjeri oni razumiju.

    To što je rastuća namjera kroatista da svaku sličnost sa srpskim izbrišu još ne mijenja stanje stvari kakvo danas jest, a to je da se ne ponavljam, neovisno o politici i raspadu država jer tako i treba biti budući da je lingvistika znanost neovisna o politici te u tom kontekstu se ne radi o lijenosti vodećih lingvističkih krugova u svijetu.

    Što se tiče vašeg latinskog, pretpostavit ću da je tome kriv loš obrazovni sustav koji nije omogućio pravi pristup gradivu.

    Molim da oprostite na dužini i bilježim se s poštovanjem

    avatar

    14.08.2007. (16:36)    -   -   -   -  

  • Starbuck

    Opraštam na dužini.

    Danas sam ipak popio tabletu, te zbog činjenice da sam malo "high" raspoloženja, neću previše polemizirati (ili polimerizirati, kako voli reći Boban).

    Bio bih počašćen kad me ne biste persirali, ovdje smo svi u istoj kaši. Ukoliko je to posljedica pokušaja ironije, oprostite mom slabom mozgu.

    Nisam svjestan da je članak preporučeno štivo na web stranici; znam da postoji poprilično štura informacija da se tu i tu nalazi to i to.

    Ukoliko govorite o "mutual intellegibility"; te o dijalektima, nemojte zaboraviti i na ono što se uz to usko veže, a to je pojam "Dachsprache".

    Lingvistika, po mom mišljenju, nije cijepljena protiv politike.

    Pročitajte još jednom lijepo sročeni citat Radoslava Katičića, i probajte shvatiti zašto ima ljudi koji ta dva jezika ne stavljaju pod istu kapu.

    Fraza "Rastuća namjera kroatista da razdvoje dva standardizirana jezika" zvuči kao namjera pauka da isplete postojeću mrežu. Osim toga, jezici koji su umjetno i nasilno približavani, razdvojit će se i brže nego mislite. Čistim prirodnim procesom.

    Smatram da nije moja dužnost ovdje, na komentaru, objašnjavati i diskutirati o toj temi; ako sam nekoga zaintrigirao, pronaći će i bolje izvore informacija od mene. Ako sam samo potakao prepirku između pristaša ove i one opcije, onda moram naći novu publiku, ili promijeniti postojeće teme.

    Ako sam Vas uvrijedio svojom replikom, ispričavam se unaprijed.

    Osjećam kako tableta slabi... uh... vrijeme je za ić ča. Čekaj, kaj sam ja rekel ča?

    LOL

    avatar

    15.08.2007. (01:33)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...