Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/starbuck

Marketing

Antonio, vruce mi je!

Osvanu bombasticna vijest (ubrzo i zaboravljena - ali naša redakcija ne zaboravlja :) )

Heroji iz arktičkih dubina

Arktik je oduvijek bio i ostat će ruski', rekao je voditelj ekspedicije koja je postavila rusku zastavu na morsko dno. Zastava, kao i plahta na dnu oceana, nema pravnu snagu, kaže SAD.

Nadam se da je naslov ironičan. U biti, vjerujem u to. Valjda nema takvih budala koje u biti i vjeruju da su to pravi heroji? Idemo dalje...

Rusija želi proširiti svoja prava iskorištavanja u arktičkom polarnom krugu sve do Sjevernog pola vjerujući da se tamo nalaze goleme zalihe nafte i zemnog plina koje će biti dostupnije kako se zbog klimatskih promjena bude otapao ledeni pokrov.


A-ha. Nekome su heroji, nekome su trn u guzi. Većini nas je svejedno. Postavlja se međutim pitanje koliko je taj netko što će kontrolirati to područje spreman pripomoći da se taj ledeni pokrov otopi.

Globalno zagrijavanje - mit ili istina; i zašto bi to nama moglo biti zanimljivo (ili nezanimljivo)

Počnimo s jednom zanimljivom tezom: Ljudska je pohlepa nezasitna. Nastavimo li s drugom: Einstein nije u pravu - samo je ljudska glupost beskonačna, otprilike će vam biti jasno u kojem tonu i raspoloženju autor piše. Ovo će mi možda biti najdulji post - ako vam je već dosadno preporučam onaj X gore desno, i da se vratite svojim obavezama (počinje sapunica na TV-u!!!).

Vjerojatno imamo prečih briga i razmišljanja? Sigurno. Osim toga, dosadno je! Koga briga kako će biti za 100-200 godina, da ne gledamo dalje. Ne možemo tu ništa - mi smo pijuni. Sve je to Francek kriv. Ma ti amerikanci svugdje se pletu i tu ništa ne možeš. Ko jači, taj - što već.

Koja sebičnost... jednoumlje... mainstream? :) bitno da neki plivaju u bogatstvu (apropo - svi mi sto ovo čitamo, piskaramo, bogatiji smo od 90% populacije majčice Zemlje...[apropo, u hrvatskom jeziku se kaže PLANET, a ne "planeta"!!!!). Istina je da živimo u pseudodemokratskom društvu ovaca u kojem se fraze poput slobode mišljenja ili govora nabacuju masama gladnim liberalnosti; a neke strašnije stvari guraju pod tepih.

Fast fact o globalnom zagrijavanju:
Na internetu, u stručnim publikacijama naći ćete oprečne rezultate istraživanja. Jedni kažu da se radi o prirodnom procesu, zbog trenutačne osi Zemljine vrtnje, drugi da se radi o još jednostavnijim prirodnim procesima, treći da je uzrok ljudska aktivnost.

Promotrimo malo te opcije. Istina je da su se u povijesti dešavale drastične promjene klime, postoje metode koje to otkrivaju. Međutim, ono što se ne vidi, a možda i krije, jest činjenica da se ovoliko drastična promjena u temperaturi nije još desila u ovako kratkom vremenskom periodu (govorimo o 120 godina). Što je ironično, baš se, valjda slučajno, poklopilo sa ultra-mega-turbo industrijskim rastom i ispuštanjem stakleničkih plinova. Puno je istraživanja koja pokazuju da je baš to uzrok - brutalno, neoprezno, sebično i kratkovidno iskorištavanje prirodnih resursa u cilju što veće moći, bogaćenja na "potrebama" potrebitih, i leđima siromašnih, što rezultira velikim klimatskim promjenama, izumiranjem tisuća životinjskih vrsta, drugim riječima - mijenjanjem onog što nije predviđeno da se promijeni.

Ima i pozitivna stvar. Povećanjem temperature bit će manje smrti od hladnoće.

Što je još gore, postoje i tzv. pozitivni efekti - većim isparavanjem vode povećava se udio vodene pare u atmosferi, koja djeluje kao staklenički plin. Povećanjem razine plina opet raste temperatura, više vode isparava, i tako u krug. Opet nije direktno kriv čovjek; on je samo pripalio šibicu na šporetu. Također, otapanjem leda njegovu površinu zauzima kopno, ili voda; oboje manje reflektivno od leda, te upijaju više solarne radijacije, što opet pogoduje zagrijavanju, i otapanju više leda, i opet u krug.

Zanemarimo sada što može biti za 100 godina - pogledajmo današnjicu. Ekološki sistemi u vodama odumiru radi promjene klime i radi različite razine kiselosti mora. Svako malo iskaču izvještaji o prirodnim katastrofama, tornadima, uraganima, poplavama, tsunamijima... Ljudi gube izvore pitke vode, prihode od ribarenja. Čak da se stabilizira ljudski "izvoz" plinova u atmosferu, zagrijavanje je neminovno, lavina je pokrenuta.

Nažalost, mi smo mali i ne vidimo daleko. Koliko god naši strojevi bili sofisticirani, ne mogu izračunati đavolji broj kod rubikove kocke, a kamoli prikazati neku iole realnu projekciju budućeg stanja, kraj tolikog broja nepoznanica i parametara.

I ja se pitam - zašto se onda zajebavati s tim?

Zašto još paliti šibicu u štali?

Možda je to sve samo kap u moru. Ali ona kap koja će ga preliti.


Ali to sve nije bitno!!!!

Bitno je da ćemo imati struju, i dizel za auteke, i prljave tvornice i energiju za cijeli ljudski rod (barem onaj koji može platiti - ostali očito nisu ljudi). Sad je jedino pitanje hoćemo li platiti ruskoj kompaniji ili američkoj. Budući da Rusi svojataju Arktik zbog zastave od titana ispod Sjevernog pola, vjerojatno ćemo njima; ali onda će naša djeca plaćati porez na američkoj državi Mjesecu, jednog dana, kada Zemlja izgubi strpljenje.



Shvaćam je. I ja bi popizdio na njenom mjestu.


Veliko je pitanje što će ostati budućim naraštajima - za sada se čini, brige i problemi.



Post je objavljen 14.08.2007. u 04:38 sati.