moje stajalište https://blog.dnevnik.hr/stajaliste

nedjelja, 24.06.2007.

I..... AUTOGOOOOOOL!!!

Sigurna sam da upravo ovog trenutka Hebrang po kazni kleči na kukuruzu ili izdržava HDZ-ovsku kaznu tog tipa.
Naime, u intervjuu kojeg je za JL obavila Mirela Klanac, Hebrang je zabio HDZ-u autogol. To je prvi puta otkako ja pratim politiku da je jedan HDZ-ovac barem indirektno stao kontra svog stranačkog kolege.
Tako je Hebrang potvrdio da je on Gotovca spasio od moguće smjene, čime je potvrđeno da su i ranije postojale sumnje u HFP, ali se zaslugom unutarstranačkog lobija preko toga prešlo.
Osim toga, Hebrang tvrdi da je odabrao vrhunske stručnjake te da za vrijeme njegova mandata nije bilo nikakvih pogreški i da je Gotovac "funkcionirao savršeno". Što zaključiti nego da je za kasnije eventualno Gotovčevo funkcioniranje mimo pravila kriv onaj tko je bio na Hebrangovoj poziciji?
Osim toga, Hebrang kaže: "Moj stil rada isti je već 40 godina, a to znači da nikad ne prepuštam nikome nijednu važniju odluku. Budući da odgovaram za institucije kojima sam na čelu, odluke donosim ja nakon konzultacija sa stručnim osobama. Tako je bilo i u Fondu. Sam sam osobno proučio svaki predmet.". Nije li jasno da se tu radi o jasnoj kritici drugačijeg djeovanja? Hebrangov se odbor sastajao i navodno nadzirao svaki posao zato što je odgovoran. Znači li onda to što se odbor nije sastajao pa samim time niti kontrolirao odluke da se radi o neodgovornosti? Onoj političkoj, ako već nema naznake da će se utvrđivati ona kaznena za propuštanje činjenja?
Nadalje, Hebrang tvrdi da je kontrolirao sve odluke i da nikada nije naišao na neku u koju bi posumnjao. Znači li to da HFP sasvim dobro funkcionira kada ga se kontrolira? Ili pak da je Hebrang nesposoban pa nije mogao uočiti nepravilnosti? Odaberite bilo koji odgovor, oba su dobar razlog da ga HDZ otjera na kukuruz.
I na kraju poslastica za logičare. Kaže Hebrang: "Ono što uvijek ističem je da, tko god se nalazi u nadzoru poslovanja, ne može sam proizvoditi podatke. On mora vjerovati podacima koje je dobio od stručnih službi. Ako je netko falsificirao podatke, onda je on odgovoran, a ne upravni odbor.". Logička pogreška ovdje je vrlo jednostavna. Nije UO i NO odbor zaribalo to što je netko krivotvorio podatke, njih je zaribalo to što se oni uopće nisu sastajali, dakle i da su podaci bili ispravni, oni tu ne bi ništa učinili. Zašto? Nezainteresiranost i neodgovornost.
Ja želim u Vladi imati odgovorne ljude, a vi? Pitanje za 100 kn je koliko su oni odgovorni kada ni nakon otkrivanja malverzacija Fonda kojeg su oni trebali nadzirati ne žele podnijeti ostavku. O kakvim se tu osobama radi? Možda o ljudima bez odgovornosti, bez časti, bez poštenja, bez kajanja, bez obraza?

24.06.2007. u 13:00 • 4 KomentaraPrint#^

utorak, 19.06.2007.

Otvoreno u Otvorenom

Polančec se sinoć u Otvorenom kog Bage uspio otvoriti malo više nego što je sam želio. Naime, prvo je i sam priznao da Vlada (dakle nijedno njeno ministarstvo) nije imala pojma o akciji Maestro dok sve nije bilo gotovo, a kasnije je na pitanje zašto nisu ranije smijenili neke članove kad su im već bili sumnjivi odgovorio da nisu smijenili zato što bi time ugrozili istragu. E to je već pravi materijal za JuBito!
Osim toga, HDZ ot te akcije marljivo radi na tome da situaciju okrene u svoju korist. Nažalost, dio javnosti je povjerovao, iako za to nema nikakvog temelja. Kao prvo, Vlada nije ništa znala o cijeloj akciji, a kao drugo, Vlada je u HFP imala svoje ljude upravo zato da spriječi takve malverzacije. Zašto onda kada je već do njih došlo Vlada umjesto da preuzme odgovornost pokušava preuzeti zasluge? Jer baca prašinu građanima u oči. To je jedini mogući odgovor.
Ipak, daju li se građani tako lako prevariti?
HRT je naručio anketu u agenciji Puls i rezultati unatoč akciji Maestro daju zeleno svjetlo oporbenim strankama.
Tako 52 % ispitanih smatra kako su istraga i uhićenja visokih dužnosnika Hrvatskog fonda za privatizaciju tek najobičniji predizborni trik, dok samo 32 % smatra kako je riječ o stvarnom početku ozbiljnog obračuna s korupcijom u državnim službama.
Čak 75 % anketiranih vjeruje da su Sanaderovi ministri sve vrijeme bili potpuno ili djelomično upoznati s nečasnim radnjama u Hrvatskom fondu za privatizaciju.
51 % građana također smatra kako je Sanaderova vlada korumpiranija od Račanove. Međutim, osam posto ispitanika koalicijsku vladu smatra korumpiranijom od sadašnje, a 23 % ispitanika smatra da su obje vlade podjednako korumpirane.
Političari posljednjih dana vode borbu oko zasluga za uhićenje dužnosnika osumnjičenih za korupciju. Međutim, anketa pokazuje kako 29 % ispitanika smatra da je za uhićenja najzaslužniji pritisak EU, dok ih 25 % smatra kako zasluge pripadaju USKOK-u i Državnom odvjetništvu. 12 % smatra da se radi o rezultatu pritiska oporbe, a 11 % ispitanika zasluge pripisuje Sanaderovoj vladi.

Na pitanje koje su stranke najsposobnije i najspremnije za borbu protiv korupcije u Hrvatskoj, građani su 30 % glasova dali SDP-u, 11 % HDZ-u i HNS-u, deset posto HSP-u i pet posto HSLS-u. Ispod pet posto glasova dobili su DC, IDS, HSS i HSU. Zanimljivo da čak 21 % građana smatra kako niti jedna stranka nije sposobna za borbu s korupcijom.

19.06.2007. u 15:26 • 3 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Lipanj 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Rujan 2007 (2)
Lipanj 2007 (2)
Ožujak 2007 (1)
Veljača 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

moja stajališta o aktualnim društvenim i političkim događanjima

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr


pollitika



IMAMO PRAVO ZNATI!



pollitika

ovo je mjesto za očitovanje mojega, ali i vašega stava. neću obrisati niti jedan komentar koji u sebi ima barem naznaku nekog argumenta vezanog uz temu i poštovanja prema meni i drugim ljudima koji ostavljaju komentare. sve koji ne zadovoljavaju ta dva temeljna kriterija nemilosrdno ću obrisati.

tema ovog bloga su uglavnom pravna i politička pitanja i dileme, ali i društveni odnosi općenito. vaši komentari i prijedlozi za teme dobrodošli su na e-mail adresu tsin@net.hr