Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stajaliste

Marketing

Otvoreno u Otvorenom

Polančec se sinoć u Otvorenom kog Bage uspio otvoriti malo više nego što je sam želio. Naime, prvo je i sam priznao da Vlada (dakle nijedno njeno ministarstvo) nije imala pojma o akciji Maestro dok sve nije bilo gotovo, a kasnije je na pitanje zašto nisu ranije smijenili neke članove kad su im već bili sumnjivi odgovorio da nisu smijenili zato što bi time ugrozili istragu. E to je već pravi materijal za JuBito!
Osim toga, HDZ ot te akcije marljivo radi na tome da situaciju okrene u svoju korist. Nažalost, dio javnosti je povjerovao, iako za to nema nikakvog temelja. Kao prvo, Vlada nije ništa znala o cijeloj akciji, a kao drugo, Vlada je u HFP imala svoje ljude upravo zato da spriječi takve malverzacije. Zašto onda kada je već do njih došlo Vlada umjesto da preuzme odgovornost pokušava preuzeti zasluge? Jer baca prašinu građanima u oči. To je jedini mogući odgovor.
Ipak, daju li se građani tako lako prevariti?
HRT je naručio anketu u agenciji Puls i rezultati unatoč akciji Maestro daju zeleno svjetlo oporbenim strankama.
Tako 52 % ispitanih smatra kako su istraga i uhićenja visokih dužnosnika Hrvatskog fonda za privatizaciju tek najobičniji predizborni trik, dok samo 32 % smatra kako je riječ o stvarnom početku ozbiljnog obračuna s korupcijom u državnim službama.
Čak 75 % anketiranih vjeruje da su Sanaderovi ministri sve vrijeme bili potpuno ili djelomično upoznati s nečasnim radnjama u Hrvatskom fondu za privatizaciju.
51 % građana također smatra kako je Sanaderova vlada korumpiranija od Račanove. Međutim, osam posto ispitanika koalicijsku vladu smatra korumpiranijom od sadašnje, a 23 % ispitanika smatra da su obje vlade podjednako korumpirane.
Političari posljednjih dana vode borbu oko zasluga za uhićenje dužnosnika osumnjičenih za korupciju. Međutim, anketa pokazuje kako 29 % ispitanika smatra da je za uhićenja najzaslužniji pritisak EU, dok ih 25 % smatra kako zasluge pripadaju USKOK-u i Državnom odvjetništvu. 12 % smatra da se radi o rezultatu pritiska oporbe, a 11 % ispitanika zasluge pripisuje Sanaderovoj vladi.

Na pitanje koje su stranke najsposobnije i najspremnije za borbu protiv korupcije u Hrvatskoj, građani su 30 % glasova dali SDP-u, 11 % HDZ-u i HNS-u, deset posto HSP-u i pet posto HSLS-u. Ispod pet posto glasova dobili su DC, IDS, HSS i HSU. Zanimljivo da čak 21 % građana smatra kako niti jedna stranka nije sposobna za borbu s korupcijom.



Post je objavljen 19.06.2007. u 15:26 sati.