30.07.2006., nedjelja

KONAČAN POREDAK U SLALOMU u sezoni 2005/2006

Konačni poredak u slalomu


1. Janica Kostelić (HRV) 740
2. Marlies Schild (Aut) 550
3. Anja Paerson (Šve) 485
4. Kathrin Zettel (Aut) 399
5. Tanja Poutiainen (Fin) 320
6. Nicole Hosp (Aut) 307
7. Therese Borssen (Šve) 248
8. Laure Pequegnot (Fra) 227
9. Lindsey Kildow (SAD) 214
10. Šarka Zahrobska (Češ) 206

- 15:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #

POREDAK

Konačni poredak u Svjetskom kupu


1. Janica Kostelić (HRV) 1970

2. Anja Paerson (Šve) 1662

3. M. Dorfmeister (Aut) 1364

4. Nicole Hosp (Aut) 1112

5. Lindsey Kildow (SAD) 1067

6. Marlies Schild (Aut) 961

7. Kathrin Zettell (Aut) 872

8. Julia Mancuso (SAD) 755

9. A. Meissnitzer (Aut) 753

10. Elisabeth Goergl (Aut) 602


- 15:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

JANIČINI USPJESI U SEZONI 2005/2006

Janica osvojila Veliki kristalni globus, slalomski globus i postavila rekord u Svjetskom kupu






17. ožujka. - Janica Kostelić treći je put u karijeri osvojila Veliki kristalni globus namijenjen ukupnoj pobjednici Svjetskoga kupa! Naslove je osvojila i 2001. i 2003. godine. Usto, Janica je ukupna pobjednica u slalomu, u kojem se od 2002. godine u svim utrkama u kojima je završila obje vožnje penjala na pobjedničko postolje.

No to nije sve. Snježna kraljica je postala i apsolutna rekorderka po broju osvojenih bodova u sezoni. S 1.970 bodova prestigla je dosadašnju rekorderku Šveđanku Pernillu Wiberg, koja je 1997. godine skupila 1.960 bodova. To je sjajno. Lijepo je kad si ti taj koga svi žele 'skinuti'. Ovo je najbolji mogući završetak sezone, zaključila je Janica.

Janica na završnicu stigla s 254 boda prednosti

Janica je na završnicu sezone u švedskom Aareu stigla s 254 boda prednosti ispred najveće konkurentice, domaće skijašice Anje Paerson. Janičin tim odlučio je propustiti utrku spusta, kako bi se dobro odmorila za veliki finiš. To je Anja iskoristila i u posljednjoj ovosezonskoj utrci spusta izborila 34. pobjedu u Svjetskom kupu. S novih stotinu bodova tri utrke prije kraja švedska je skijašica smanjila zaostatak za našom Janicom na 154 boda.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Sreća prati hrabre

Anja ipak nije izdržala pritisak lova na bodove. Sljedeći je dan u utrci superveleslaloma promašila jedna vrata u gornjem dijelu staze i ostala bez plasmana.

Janica je sigurnom vožnjom doskijala do izvrsnog četvrtog mjesta, s 87 stotinki zaostatka za pobjednicom, Austrijankom Nicole Hosp. Druga je bila još jedna Austrijanka, Michaela Dormeister, koja je još prije osigurala naslov pobjednice u superveleslalomu (i spustu), a treća Njemica Martina Ertl-Renz.

204 boda viška za novo slavlje

S novih 50 bodova Janica je otišla na nedostižnih 1770 bodova, 204 boda više od Paerson. Nakon što je prošle sezone izgubila tijesnu borbu sa Šveđankom za samo tri boda, iako je zbog bolesti propustila velik broj utrka, ove sezone Janica je dokazala svoju superiornost i pitanje ukupne pobjednice riješila dvije utrke prije kraja sezone.

Veselje, ali i ozbiljnost do samoga kraja sezone

Sretna sam, naravno da sam sretna, jer sad mogu uživati u skijanju preostala dva dana. Nisam očekivala da će se sve završiti nakon današnjeg super G-ija, čak ni kad sam čula da je Anja izašla sa staze, rekla je Janica i dodala da ne namjerava još slaviti jer pred njom su još dvije utrke.

Veliki globus možda nije tako čaroban kao olimpijska pobjeda, ali je to konstantni play-off, koji se sastoji od 36 utrka u kojima moraš biti dobar i zato je to sportski najvrjednija nagrada, rekao je Janičin otac i trener Ante.

Demonstracija moći u slalomu

S ukupnom pobjedom i slalomskim kristalnim globusom u džepu, Janica je trećeg dana završnice ležerno odvezla svoju najjaču disciplinu - slalom. Opuštena i moćna Janica bila je sigurna u obje vožnje i popela se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Drugo mjesto osvojila je Austrijanka Marlies Schild, a treća je bila Šveđanka Anja Paerson. Nove bodove osvojile su i Ana Jelušić plasmanom na 11. i Nika Fleis na 15. mjesto.

Pobjedom u veleslalomu Janica zaključila sezonu

Rekord Pernille Wiberg naša je skijašica srušila na impresivan način - drugom ovosezonskom pobjedom u veleslalomu, posljednjoj utrci sezone. Ponovno je ostvarila najbolje rezultate u prvoj i drugoj vožnji. Drugoplasiranu Kanađanku Genevieve Simard ostavila je za 61 stotinku, a treće su mjesto podijelile Finkinja Tanja Poutiainen i Austrijanka Nicole Hosp.

U sjeni Janičina senzacionalnog uspjeha, veleslalomski kristalni globus osvojila je Paerson, koja je osmim mjestom pred svojim navijačima pretekla izravnu konkurenticu Španjolku Riendu Contreras.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Cilj mi je bilo pobjedničko postolje, a znala sam da ću imati prigodu i za pobjedu. Dva ovosezonska slavlja u veleslalomu ulijevaju mi još veće povjerenje u sebe za sljedeću sezonu u toj disciplini, rekla je Janica, dodavši: Bila sam opuštena, a kad ne razmišljaš previše i jednostavno odskijaš najbolje što znaš, dobre stvari se događaju.

Snježna kraljica slavila u svih pet disciplina

Svoju svestranost Janica je pokazala pobijedivši ove sezone u svih pet disciplina (slalom, veleslalom, superveleslalom, spust, kombinacija) i ostvarivši ukupno devet pobjeda, uz pet drugih i tri treća mjesta. U karijeri je ostvarila 30 pobjeda u Svjetskome kupu. Također, sezonu će završiti među pet prvoplasiranih u svim disciplinama, s velikim i malim kristalnim globusom, te olimpijskim zlatom u kombinaciji i srebrom u superveleslalomu!

- 15:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.07.2006., subota

PJESMA-ONE SNOWING DAY






- 10:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

IVICA KOSTELIĆ UPISAO STUDIJ POVIJESTI

IVICA: Prava istina je da sam među prvih 10 na studiju povijesti, a 169. ispod crte ostao bih gledajući ukupno sve hrvatske studije. Upisan sam izvanredno, znam da je mnogo onih koji bi željeli da nisam uspio, no moram ih razočarati, s postignutim rezultatom mogao sam upisati i kroatistiku - inzistira Ivica Kostelić



Ivica Kostelić je nakon polaganja prijamnog ispita na Hrvatskom studiju povijesti došao na Mljet, gdje je počeo s pripremama za novu skijašku sezonu.
— Upisao sam se na fakultet, znam da će biti teško u isto vrijeme učiti i trenirati, ali odlučan sam u tome da završim studij povijesti — kazao nam je Kostelić ispred kafića Lanterna u Sobri, pripremajući se za početak treninga.


Zaluđen bluesom

Ivica Kostelić: Za manje od sat vremena biciklom prijeđem 35 kilometaraUpitali smo ga nije li završio "ispod crte". Ivica se samo osmjehnuo:
— Da, čuo sam za to. No, prava istina je da sam među prvih 10 na studiju povijesti, a 169. ispod crte ostao bih gledajući ukupno sve hrvatske studije. Upisan sam izvanredno, znam da je mnogo onih koji bi željeli da nisam uspio, no moram ih razočarati, s postignutim rezultatom mogao sam upisati i kroatistiku.
Nakon toga Ivica je sjeo na bicikl, ima ustaljeni dnevni ritam treninga, krenuo je cestom od Sobre do Pomene. Kad je stigao do cilja, kazao je:
— Trebalo mi je za 35 kilometara manje od sat vremena. Upravo ste bili svjedoci jednoga od tri moja najbolja rezultata.
Sav zadihan krenuo je dalje. Uspjeli smo ga još upitati što namjerava nakon skijaške karijere. Poznato je kako svira gitaru, upisao je studij, a, eto, ostvaruje i odlične rezultate na biciklu.
— Glazba je moja velika ljubav. Nisam toliko talentiran da sam pišem pjesme, ali određene "rifove" sam uspio skladati.
Iz njegova kombija treštala je glazba Johnyja Wintera, kazao je Kostelić kako voli blues, a mi smo ga opet vratili na početak priče. Hoćete li jednoga dana biti profesor povijesti?
— Hm, možda kada uđem u šesto desetljeće i prestanem biti ovako fizički aktivan.


Već je bilo vrijeme kada Kostelić ide na ronjenje. Obožava biti pod morem, na okolnim stijenama vrši treninge ravnoteže, a opušta se plivajući. No, ima još...
— Obožavam loviti ribu. Moj najveći trofej je šarag od 1,90 kg. Mljet je idealno mjesto, gdje uživam boraviti. Moj tata je odavno kupio ovdje zemlju, još kao mala beba počeo sam dolaziti na ovaj predivan otok. Ne volim masovna okupljališta ni preveliku buku. Uz Vis, Mljet je za mene daleko najljepši otok.
Dodao je Kostelić kako ima dalmatinske krvi, baka mu se prezivala Barać i ostao je trajno vezan uz Split. Kad je došao u grad pod Marjanom na proslavu svetoga Duje, vidio je u Arheološkome muzeju fotografije grada Splita koje je snimio njegov pradjed.
Primijetili ste, vjerojatno, kako je Ivica najmanje govorio o skijanju...
— Vjerujte mi kako u ovim trenucima uopće ne razmišljam o stazi pokrivenoj snijegom. Idem dan po dan, korak po korak i koncentriran sam jedino na trening, nove izazove koji su preda mnom.


Sviđa mi se Zidaneov stil

Rekao nam je Ivica Kostelić kako je pozorno pratio finale Svjetskog nogometnog prvenstva između Italije i Francuske. Upitali smo ga kako komentira potez Zinedinea Zidanea, koji je isključen zbog udaranja glavom Materazzija.
— Meni taj potez nije nimalo pokvario sliku o Zidaneu. On ostaje najveći igrač u posljednjih 20 godina. Sviđa mi se njegov coolerski stil, nikad nije sebičan i smatram ga jednim od najboljih sportaša uopće.
Upitali smo Ivicu je li moguće da se sličan incident dogodi na skijanju.
— Nije, budući da se radi o individualnom sportu. U skijanju se boriš protiv sebe, a ne protiv drugoga. Nemaš vremena razmišljati o konkurentu. Nikada mi takve kretenarije ne bi pale na pamet.
- 09:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.07.2006., nedjelja

ANKETA

Najdraža skijašica poslije Janice Vam je...
Anja Paerson
Marlies Schild
Nicole Hosp
Julia Mancuso
Kathrin Zettel
Janette Hargin
Tanja Poutiainen
Tina Maze
Free polls from Pollhost.com





Kako ocjenjujete ovaj blog?
Dobar je
Odličan je
Tako-tako
Ne sviđa mi se
Ok,ali moglo bi bolje
Najgori blog koji sam ikad vidio/vidjea
Ne zanima me
  
Free polls from Pollhost.com


- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.07.2006., petak

KARIJERA JANICE KOSTELIĆ

Karijera

Svjetski kup

30 pobjeda: 20 u slalomu, 6 u kombinaciji, 2 u veleslalomu, 1 u superveleslalomu i 1 u spustu

Ukupna pobjeda u sezoni 2000/01. i 2002/03.


* 1998/1999.:

Kombinacija: 1 pobjeda (Sankt Anton (Austrija))

* 1999/2000.:


Slalom : 2 pobjede (Serre Chevalier (Francuska), Sestričres (Italija))

* 2000/2001.:


Slalom : 8 pobjeda (Park City (SAD), Aspen (SAD), Sestričres x 2 (Italija), Semmering ( Austrija), Flachau (Austrija), Ofterschwang (Njemačka), Garmisch-Partenkirchen (Njemačka))

Kombinacija : 1 pobjeda (Flachau (Austrija))

* 2001/2002.:


Slalom : 1 pobjeda (Altenmarkt-Zauchensee/Flachau (Austrija))

* 2002/2003.:


Slalom : 5 pobjeda (Park City (SAD), Lenzerheide (Švicarska), Semmering (Austrija), Bormio (Italija), Aare (Švedska))
Kombinacija : 1 pobjeda (Lenzerheide (Švicarska))

* 2004/2005.:

Slalom : 1 pobjeda (Aspen ( SAD))
Kombinacija : 1 pobjeda (San Sicario (Italija))

* 2005/2006.:
o Slalom : 3 pobjede (Ofterschwang (Njemačka), Levi (Finska)), (Ĺre (Švedska))
o Veleslalom : 2 pobjede (Spindleruv Mlyn (Češka)), (Ĺre (Švedska))
o Super G : 1 pobjeda (Bad Kleinkirchheim (Austrija))
o Spust: 1 pobjeda (Bad Kleinkirchheim (Austrija))
o Kombinacija : 2 pobjede (St. Motitz (Švicarska), Hafjell-Kvitfejll (Norveška))


Svjetska prvenstva


Vail, 1999.: 7. mjesto (kombinacija)

St. Anton, 2001.: 5. mjesto (slalom)

St. Moritz, 2003.: 1. mjesto (slalom), 1. mjesto (kombinacija)

Bormio, 2005.: 1. mjesto (spust), 1. mjesto (slalom), 1. mjesto (kombinacija)


Zimske olimpijske igre


Nagano, 1998.: 8. mjesto (kombinacija)

Salt Lake City, 2002.: 1. mjesto (slalom), 1. mjesto (veleslalom), 1. mjesto (kombinacija), 2. mjesto (superveleslalom)

Torino, 2006.: 1. mjesto (kombinacija), 2. mjesto (superveleslalom)
- 11:02 - Komentari (2) - Isprintaj - #

JANIČINA KARIJERA

Životopis

S tri godine starosti Janica Kostelić stala je prvi puta na skije ali "stalno je padala i ometala ostalu djecu i mislili smo da nikada neće naučiti skijati" - prisjeća se njena majka Marica, godinama kasnije. Ali, to su bili samo njeni prvi skijaški koraci.

"Počela sam trenirati kada mi je bilo devet ili deset godina, ne mogu se točno sjetiti. I moj klub je bio i ostao SK Zagreb" - kaže Janica. Tada više nije padala i kako su godine prolazile postalo je jasno da je ona rođena za pobjednicu.

Osvojila je sve moguće u dječjim natjecanjima, i što je posebno impresivno u njenoj zadnjoj sezoni 1996/1997. osvojila je i Topolino i Pinocchio - dva najvažnija dogadaja u dječjim natjecanjima slaloma i veleslaloma. U sve 22 utrke u kojima je startala u sezoni bila je pobjednica.


Početak profesionalne sportske karijere


Sljedeći korak u razvitku njene skijaške karijere bile su FIS utrke, i Janica je bila isto tako odlična zbog velike brzine osvojivši prvu pobjedu u svojoj devetoj utrci. U Super G utrci u austrijskom Gerlitzenu startala je kao 83. (?!) a završila prva. Do kraja sezone dodatno je pet puta bila prva, sedam puta druga i pet puta treća.
"Snježna kraljica" u akciji

Zimske olimpijske igre - Nagano 1998.

Bilo je to iste sezone kada se predstavila na najvećem svjetskom događaju - Zimskim olimpijskim igrama u Naganu. Sa 16 godina bila je najmlađa alpska skijašica i vratila se s osvojenim osmim mjestom u kombinaciji, što je bilo najveće dostignuće hrvatskih skijaša na Olimpijskim igrama. Janica je sudjelovala na svim događajima u Naganu i uz to što je bila osma u kombinaciji, bila je 24. u veleslalomu, 25. u spustu, 26. u super G-ju, ali nije završila slalom.

Image Hosted by ImageShack.us

Sezona 1998/99.

Janica je završila tu odličnu sezonu, potvrdivši tako da je svjetski prvoklasni talent na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj gdje je osvojila broncu u super G-ju i srebro u kombinaciji. Došlo je vrijeme za Svjetski kup. Sezona "Bijele predstave" (1998/99.) otvorena je krajem listopada u austrijskom Soeldenu. Janica je tamo otišla bez velikih očekivanja: "Bilo bi sjajno ako bi se uspjela plasirati u drugu vožnju." Njena želja se ostvarila i to na fantastičan način - završila je 12-ta startujući kao 54-ta u prvoj utrci.

Mjesec dana kasnije, na američko-kanadskoj turneji, podigla je prašinu u Svjetskome kupu. Nije bilo medija kojemu je promakla priča o "djetetu iz Hrvatske, zemlje bez skijaške tradicije, koje je izuzetno dobro." "Hrvatska senzacija" - kao što je često nazivana osvojila je 4. mjesto u drugom veleslalomu u Park Cityju. Samo dva dana kasnije, poslije njenog prvog slaloma u Svjetskome kupu popela se na podij po prvi puta završivši utrku treća, startajući kao 53. Skijala je i na Svjetskom prvenstvu u Vaileu ali sve što se dogadalo oko nje: medijski pritisak, strka sa Svjetskoga kupa i iznenadni gubitak težine, bilo je previše za sedamnaestogodišnju djevojku pa je rezultiralo padom u načinu njenog skijaškog izvođenja. Janičin najbolji rezultat Svjetskog prvenstva bilo je sedmo mjesto u kombinaciji. Bila je 22. u super G-ju, 23. u slalomu, 29. u spustu, te nije završila utrku u veleslalomu.

Image Hosted by ImageShack.us

Sezona 1999./2000.

Sezonu kasnije 1999./2000., vratila se bolja nego ikada. Više nije bila "djevojčica u usponu" već skijašica od koje se očekivalo da potvrdi rezultate protekle sezone. Janica je to učinila na divan način. 5. prosinca 1999. u francuskom Serre Chevaileru osvojila je svoju prvu slalomsku utrku Svjetskoga kupa. I to kako!!! Ostavila je drugoplasiranu norvežanku Trine Bakke cijelu sekundu i 78 stotinki sekunde iza sebe. To je bila veličanstvena razlika između prvog i drugog vremena u ženskom slalomu proteklih dvadeset godina.

Samo nekoliko dana kasnije, u talijanskom Sestriersu bila je ponovo najbolja u slalomu s prednošću opet većom od sekunde. Činila se nepobjedivom u slalomu te se njeno ime počelo spominjati kao ono moguće ili vjerojatno za sveukupnu pobjedu u Svjetskom kupu. U tom trenutku vodila je u Svjetskome kupu sa 420 bodova i iako je imala samo 17 godina, bila je medu prvih 10 u svim disciplinama.

Nažalost, serija njezinih nevjerojatnih pobjeda iznenada je bila prekinuta strašnim padom na treningu spusta u švicarskom St. Moritzu kada su joj bila ozljedena četiri ligamenta desnoga koljena. Na taj je način bila završena sezona. Iznimno teška i komplicirana ozljeda dala je liječnicima krajnje nejasan pogled o nastavku njezine karijere. Ali Janica je pokazala da je jača od drugih vrativši se na staze u prvim utrkama sezone 2000/01. u austrijskom Soeldenu. Bilo je to pravo mjesto jer je njena uspješna priča Svjetskoga kupa i započela tamo prije dvije godine.

Image Hosted by ImageShack.us

U Park Cityju (SAD) prvi puta je pobijedila nakon teške ozljede, te odnijela treću pobjedu u seriji (Sestrieres (Italija) i Serre Chevalliere (Francuska)). Nakon toga, Janica je pobijedila još 7 puta: u Aspenu (SAD), u Sestriersu (Italija) dva puta, u Semmeringu (Austrija), u Flachau (kao i u kombinaciji) (Austrija), u Ofterschwangu (Njemačka) i Garmischu (Njemačka).

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U odličnom i neizvjesnom završetku, zajedno s Renate Goetschl, i ukupnom slalomskom pobjedom postala je jedna od najmladih pobjednica Svjetskoga kupa. Nažalost, na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju u St. Antonu Janici je promakla medalja u slalomu. Nakon što je odlično odskijala utrku kombinacije spusta, pala je u kombinacijskom slalomu i bila 5. u specijalnoj slalomskoj utrci.

Prije velikog finala Svjetskoga kupa u švedskom Areu Janica je imala konstantne povrede nakon kojih je uslijedilo teško razdoblje proljeća, ljeta i jeseni s tri operacije koljena i mnogo dana rehabilitacije. Janica je jedva čekala povratak.

Početkom studenog napokon se vratila na snijeg da bi trenirala. Da bi se propisno pripremila propustila je utrku Svjetskoga kupa u Soeldenu isto kao i američko-kanadsku turneju. Oporavljena od povreda i sa svježom motivacijom nestrpljivo je čekala utrke u Sestriersu (Italija) i glavni cilj sezone - zimske Olimpijske igre u Salt Lake Cityju.

Poslije ozbiljnih problema s ozljedama i nakon tri operacije lijevog koljena te vremena njenog oporavka i prvog dijela sezone, Janica u Salt Lake Cityju nije stigla kao veliki favorit. Ipak, njen otac Ante Kostelić i timski direktor Vedran Pavlek bili su svjesni da joj se forma poboljšavala tijekom siječanjskih utrka. Radilo se o njezinoj bolesti na utrkama u Cortini d` Ampezzo (Italija) i uglavnom činjenici da još nije bila u borbi za sveukupno vodstvo u Svjetskom kupu kao i o postizanju boljeg vremena za Salt Lake City. Tako su propustili četiri utrke Svjetskog kupa u Areu (Švedska) koje su prethodile zimskim Olimpijskim igrama te poslali Janicu nekoliko dana na skijaški trening u Innerkrems (Austrija) i par dana na kondicioni trening u Selce, što se pokazalo ispravnim odlukama.

Image Hosted by ImageShack.us

Zimske olimpijske igre - Salt Lake City 2002.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tada dolazi "Janičino vrijeme" - vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Salt Lake Cityju, glavni cilj sezone, ali isto tako i glavni cilj četverogodišnjeg olimpijskog intervala od 1998-2002. na čemu je Janica gradila sve svoje treninge tijekom sezone 2001/2002. Bila je spremna riskirati Svjetski kup kako bi se što bolje pripremila za "napad" prema Olimpu.

Image Hosted by ImageShack.us

Janica je stigla u Salt Lake City potpuno pripremljena, svježa i motivirana demonstrirajući izvrsnu formu u svom prvom treningu koji joj je dao dodatnu snagu i optimizam za prve utrke. Točno prema prenatrpanom rasporedu i vremenskoj prognozi donesena je odluka da Janica neće sudjelovati u spustu te da bi se trebala potpuno usredotočiti na kombinaciju gdje su njene šanse za medalju bile najveće. To je bio uspjeh! Janica je osvojila zlatnu medalju s dvije odlične utrke u kombinacijskom slalomu u kojemu je bila prva i u fantastičnoj utrci u kombinacijskom spustu. To je bila prva medalja u povijesti hrvatskog skijanja i prva hrvatska medalja na Zimskim olimpijskim igrama.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Nikad ni jedna alpska skijašica, osim 2002. Janica, nije na jednim OI postigla ovakav uspjeh.
Bilo je sigurno po Janičinoj prednosti da je zbog vremenskih uvjeta bolje prvo se odlučiti za slalom nego za spust. Nakon što je osvojila zlatnu medalju u kombinaciji Janica je dobila potrebnu sigurnost i vjeru u sebe za nadolazeće utrke koje su tri dana kasnije rezultirale nečim što je bilo iznenadenje za mnoge - srebrnom medaljom u super G-ju sa samo 5 stotinki sekunde zaostatka za pobjednicom utrke Danielom Ceccarelli. Vrlo važna činjenica za Janičine utrke koje su slijedile bila je ta što je ona samo dva sata nakon osvajanja srebrne medalje u super G-ju već bila na izuzetno zahtjevnoj veleslalomskoj stazi trenirajući s muškim natjecateljima. Nakon osvajanja dviju medalja u Snow Basinu, Janica se preselila u Park City i Deer Valley sa svojom ekipom gdje su na rasporedu bile tehničke vještine. Janica je i dalje bila potpuno usredotočena na nadolazeće utrke i nije imala vremena za euforiju i slavlje svjesna da je još očekuju dvije potencijalne medalje za osvojiti. Već u sljedećoj utrci u Deer Valleyu Janica je uspjela, bez obzira na izrazito teške vremenske uvjete i slabo pripremljenu stazu, osvojiti slalom pobjedivši drugoplasiranu francuskinju Lauru Pequengnot sa 0.07 sekundi prednosti. Poslije njene treće medalje i fantastičnih trening-utrka Janica je bila potpuno opuštena te je startajući s brojem 19 osvojila i veleslalom s najboljim vremenom u obje utrke. To je bila njezina četvrta medalja u Salt Lakeu, treća zlatna, u njenim nastupima.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Zimske olimpijske igre - Torino 2006.


Na zimskim olimpijskim igrama u Torinu 15.2.2006. Janica odustaje od utrke u spustu, ali već tri dana poslije 18.2. osvaja zlatnu medalju u kombinaciji,a 20.2. srebro u super veleslalomu. Usprkos temperaturi i narušenom zdravlju Janica pobjeđuje. (Definitvno veliko iznenađenje za svjetsku publiku, ali ne i za Hrvatsku). Nas Janica više ne može iznenaditi. Mi smo znali da će ona pobjediti. Može li to itko drugi osim nje? U ovom trenutku kratko i jasno NE!




Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Doček junakinje


Janičin rodni grad Zagreb i cijela Hrvatska dočekali su Janicu nevjerojatnim dočekom kakvim se može podićiti malo sportaša u svijetu. To su bili dani ponosa i slave za sve Hrvate, a posebno za Janicu, njenu obitelj i čitavu hrvatsku skijašku ekipu i njihove prijatelje. U sezoni Svjetskog kupa 2001/2002. Janica je propustila prvi dio dogadanja zbog ozljeda i bilo je jasno da je teško za očekivati da će moći obraniti titulu sveukupne pobjednice Svjetskog kupa. Svoj povratak najavila je u Sestriersu (Italija) u utrci Svjetskog kupa ali se nije uspjela izboriti za drugu vožnju u svom prvom slalomu sezone. U sljedećoj utrci u Val d´ Iseru osvojila je odlično 12. mjesto u veleslalomu, ali dan kasnije, poslije odličnog starta i najboljeg vremena, pala je i ozljedila se. Taj pad i ozljeda ostavili su traga na njenom skijanju u sljedećim mjesecima. Prvi put stala je na pobjednički podij za kombinaciju u Sallbachu osvojivši 2. mjesto i kasnije u slalomu u Berchtesgadenu osvojivši 3. mjesto. Prije odlaska u Salt Lake City njen najbolji ostvareni rezultat u karijeri u super G-ju bilo je 4. mjesto u Cortini d´ Ampezzo.


[uredi]

Sezona 2001/2002


Nakon povratka iz Salt Lake Cityja, puna samopouzdanja osvojila je slalomsku utrku u finalu svjetskoga kupa u Flachau (Austrija) završivši sezonu 2001/2002. na najbolji mogući način. Bila je to sezona koju će Janica i cijeli svijet pamtiti zauvijek! Sezona puna velikih uspjeha i sjajnih odličja koja su Janicu svrstala medu svjetske sportaše koji su najviše puta osvojili medalje. Time je definitivno postala i hrvatska sportašica s najviše pobjeda.
[uredi]

Sezona 2002/2003


Nova sezona 2002/2003. bila je sezona novih inspiracija i motivacija. Tijekom ljeta 2002. godine Janica Kostelić imala je još jednu operaciju. Njena operacija slijepog crijeva usporila je pripreme za tu sezonu i iz toga razloga morala je svoje kondicione treninge i skijaške treninge u rujnu u Hintertuxu odgoditi za više od mjesec dana. Medutim, Janica, njezin otac Ante i cjelokupna ekipa uvijek su bili spremni za neko "zdravstveno iznenadenje". Janica se više, brže i bolje pripremala za nadolazeću sezonu 2002/2003. i tako ponovo počela s još jednom odličnom sezonom. Njena prva velika pobjeda sezone zbila se na američkom snijegu koji joj je odlično odgovarao u Park Cityju (SAD). To joj je dalo još više snage i inspiracije te vjere u sebe u ostatku sezone. Ostvarila je ponovno velik niz pobjeda. U Lenzerheideu (Švicarska) imala je dvije pobjede u utrkama slaloma i kombinacije. Kalendarsku godinu završila je još jednom slalomskom pobjedom u Semmeringu (Austrija). Janica je zadržala svoju sveukupnu vodeću poziciju kroz cijelu sezonu. U siječnju osvojila je još jednu slalomsku utrku u Bormiou (Italija).

St. Moritz i Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju bili su nova inspiracija za Janicu. Dvije godine ranije nije imala sreće u St. Antonu (Austrija) ali sada, s puno više iskustva i sigurnosti Janica je pobijedila u kombinaciji i slalomskoj utrci pokazavši još jednom da je istinska prvakinja, rodena šampionka za postizanje najviših vrhova! Još jednom svjetske prvake u slalomu, Janicu i njenog brata Ivicu i cijelokupnom reprezentacijom, dočekale su tisuće Zagrepčana.

Još jedna velika utrka svjetskoga kupa osvojena u Areu (Švedska) bila je posljednji pokazatelj da je Janica neuhvatljiva i da joj za sveukupan naslov pobjednice Svjetskog kupa i za veliki FIS kristalni globus nema konkurencije.

Rekapitulacija sezone Janice Kostelić u godini 2002./2003. je impozantna: 12 postolja, 5 pobjeda u Svjetskom kupu i dvije zlatne medalje sa Svjetskog prvenstva, 5 puta drugo mjesto i jednom treća pozicija te sveukupna pobjeda u Svjetskom kupu - veliki kristalni globus i mali kristalni globus za slalom; 1570 WC bodova i 470 bodova prednosti ispred drugoplasirane, takoder velike skijašice Karen Putzer (Italija). To je neuhvatljiva Janica Kostelić! Janica je i sama bila vrlo zadovoljna svojim rezultatima, kao i iskorakom u veleslalomu i super G-ju. Te dvije pozicije - dva druga mjesta u tim disciplinama dali su joj još više nadahnuća za sljedeću sezonu Svjetskog kupa 2003/2004. - za pobjede u svim disciplinama i za osvajanje još mnogo titula i kristalnih globusa.
[uredi]

Sezona 2004/05


Nakon propuštanja prošle sezone zbog problema sa štitnjačom te ozljede desnoga koljena i operacije odstranjivanja štitnjače 20.01.2004 u Zagrebu (CRO) koju je obavio dr. Miljenko Radetić i operacije desnoga koljena (hrskavice) 24.02.2004. koju je obavio dr. Christian Schenk u Schrunsu (AUT), Janica je završila rehabilitaciju u Termama Selce i Top Termama Topusko u Hrvatskoj te je započela s treninzima na snijegu na Hintertuxu (AUT) 13.05.2004., gdje je trenirala do sredine lipnja.

To su bili treninzi lakšeg intenziteta, sastojali su se od puno skijanja slobodnim stilom i treniranja s kratkim štapovima. Nakon odmora u Portugalu, Janica je otišla na Mljet na jug Hrvatske, stalnu ljetnu bazu Kostelićevih, gdje je ostala cijelu prvu polovicu srpnja i cijeli kolovoz i gdje je obavila fizičke pripreme. Zadnja dva tjedna srpnja i prva dva kolovoza provela je u Zermattu (SUI) trenirajući sve discipline uz odlične uvjete - to su bila njena prva dva ozbiljnija treninga. Na nesreću, razboljela se (jaka gripa) pred kraj priprema u Zermattu i izgubila desetak dana treninga. Nakon toga pripremala se na Hintertuxu (AUT), uobičajenoj trening destinaciji. Također je provela tri dana trenirajući na stazi Svjetskog kupa u Soeldenu (AUT). Finalne pripreme za prvu utrku Svjetskog kupa u Soeldenu je završila na Hintertuxu, a tamo će i ostati i nastaviti trenirati nakon Soeldena sve do početka studenog. Prema planu otići ce u SAD 11.11.2004. i trenirati u Lovelandu, CO. te će se natjecati u dvije FIS utrke u Breckenridgeu prije utrka Svjetskog kupa u Aspenu.
Pobjeda u spustu, SP 2005
Povećaj
Pobjeda u spustu, SP 2005
[uredi]

Zdravlje

Janica bi prema planu trebala nastupiti na svim utrkama Svjetskog kupa 2004/2005, uz moguće iznimke s pojedinih spustova i super g-ja zbog problema s koljenom, umora, putovanja i slično. Janica je posjetila dr. Hochmeistera u Bad Ragazu (SUI) nekoliko puta ove godine te je dobila tretman sličan onome koji je prošla Sonja Nef.

Još uvijek tijekom skijanja osjeća bol u koljenu, koje je neke dane slabije a neke jače. No, od doktora Miroslava Hašpla, Christiana Schenka i Rolfa Hochmeistera dobila je dozvolu za treniranje i nastupanje punom snagom.

Najvažnije je da je Janica vrlo motivirana za trening i natjecanje te se očekuje da se vrati na nivo nastupanja kakav je držala prije ozljeda i drugih zdravstvenih problema.


[uredi]

Zaključak

Ono što je Janica dosada postigla, poglavito računajući njezine olimpijske pobjede, svrstava je na daleko istureno prvo mjesto među svim hrvatskim, i sportašima i sportašicama. Ona je doista najbolja hrvatska sportašica (i u muškoj i u ženskoj konkurenciji) svih vremena. Njene olimpijske pobjede, u zimskim sportovima, bez sumnje je svrstavaju uz bok najboljih olimpijskih sportaša u povijesti. A nipošto nije rekla posljednju riječ!
- 10:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.07.2006., srijeda

O SKIJALIŠTIMA...

U graničnom području s Italijom, blizu planinskog prijevoja Nassfeld smjestilo se skijalište Nassfeld - Hermagor, jedno od 10 najposjećenijih u Austriji. Ova skijaška arena obuhvaća više od 100 km skijaških staza i više od 30 žičara, od kojih je najpoznatija Millenium Express dužine preko 6000 metara. Tu su još i staza za noćno skijanje, sanjkanje, skijaško trčanje, zimsko pješačenje te Aprés ski programi u mjestima u dolini. Ljeti u cijeloj regiji Naturarena Kärnten postoji 400 km staza za pješačenje te više od 800 km biciklističkih staza. Najpoznatija je Karnische Radweg u dolini Gailtal.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 14:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.07.2006., ponedjeljak

SLIKE


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


- 11:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #

01.07.2006., subota

NAGRADA


Barcelona (SPA), 23.05.2006.
Janica osvojila 'Laureus'
Najbolja svjetska skijašica Janica Kostelić dobitnica je nagrade Laureus, sportskog Oscara za najbolju sportašicu godine.

Nakon 2003. godine, kada joj za izbor najbolje sportašice svijeta nisu bile dovoljne niti tri olimpijske zlatne medalje sa Zimskih olimpijskih igara u Salt Lake Cityju, ove godine u Barceloni, Janica je odnijela uvjerljivu pobjedu zahvaljujući fenomenalnoj sezoni u kojoj je osvojila titulu najbolje olimpijske skijašice svih vremena i najbolje skijašice u povijesti Svjetskog skijaškog kupa.

Janica je bila je nominirana zajedno s belgijskom tenisačicom Kim Clijsters, atletičarkom Tirunesh Dibaba iz Etiopije, Jelenom Isinbajaevom iz Rusije, Carolinom Kluft iz Švedske, Britankom Paulom Radcliffe te švedskom igračicom golfa Annikom Sorenstam.

- 23:47 - Komentari (2) - Isprintaj - #

KALENDAR NATJECANJA ZA SEZONU 2006/2007



Kalendar ski natjecanja u sezoni 2006/07.

Službeni prijedlog kalendara ski natjecanja za skijašku sezonu 2006/07. ...
Svjetski kup za skijašice:


28.10.2006. – Sölden (AUT) – VSL
11.11.2006. – Levi (FIN) – SL
24. – 26.11.2006. – Aspen (USA) – SG, VSL, SL
1. – 3.12.2006. – Lake Louise (CAN) – S, S, SG
9. i 10.12.2006. – St. Moritz (SUI) – S, S-K
16. i 17.12.2006. – Val d'Isere (FRA) – S, SG
19.12.2006. – Megeve (FRA) – SL
28. i 29.12.2006. – Semmering (AUT) – VSL, SL
4.1.2007. – Zagreb (CRO) – SLhrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskathumbuphrvatska
6. i 7.1.2007. – Maribor (SLO) – VSL, SL
12. – 14.1.2007. – Altenmarkt/Zauchensee (AUT) – S, SL, S-K
19. – 21.1.2007. – Cortina d'Ampezzo (ITA) – S, SG, VSL
27. i 28.1.2007. – San Sicario/Sestriere (ITA) – S, SG
24. i 25.2.2007. – Sierra Nevada (ESP) – VSL, SL
2. – 4.3.2007. – Tarvis (ITA) – S, SG, S-K
10. i 11.3.2007. – Zwiesel (GER) – VSL, SL
14. – 18.3.2007. – Lenze

- 20:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Ovaj blog je posvećen mojem najdražem sportu-skijanju.
Ovdje možete naći sve što ima veze sa skijanjem(skijalištima, legendama skijanja,skijaškim novostima, opremi, skijaškim događajima...)
Free Image Hosting at www.ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Myspace

Myspace


CRO SKI TEAM SKI EKIPA:Danijela, jenny, jedna cura,duda,amanda, Martina, Marija, Mirko, kika, frog,anamarija,js, Ivo iz Austrije,

Evo nesto malo o meni...imam 14 godina , idem u 8.razred, pratim skijanje, skijam, obozavam Janu...

KONTAKTI:
MSN:marija880@hotmail.com
ski_girl_14@hotmail.com
moj mail je marija228@net.hr



Ukoliko zelite podrzati moj blog
Glasaj za moj blog na www.croblogeri.com








MySpace Layouts

MySpace Layouts


myspace layout

myspace layout



myspace layout

myspace layout


Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
super blog o skijanju
super ski blog(BRAVO jenny)
Ivica
Janica
Cro Ski
anjin blog
Skijanje.hr
FIS
eurosport
sport blog



Image Hosted by ImageShack.us





Free Image Hosting at www.ImageShack.us





Image Hosted by ImageShack.us








Free Image Hosting at www.ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us







Image Hosted by ImageShack.us

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
super blog o skijanju
super ski blog(BRAVO jenny)
Ivica
Janica
Cro Ski
anjin blog
Skijanje.hr
FIS
eurosport
sport blog







Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us




Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Skijališta
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Slovenija

Bela
Cerkno
Golte
Kanin - Bovec
Kranjska Gora
Krvavec
Mariborsko Pohorje
Rogla
Vogel
Austrija
Ankogel / Mallnitz
Bad Kleinkirchheim
Flachau
Gerlitzen
Goldeck
Grebenzen - St. Lambrecht
Heiligenblut
Hintertuxer Gletscher
Innerkrems
Ischgl – Samnaun
Katschberg
Kitzsteinhorn - Kaprun
Kreischberg
Lech i Zürs
Lienz - Zettersfeld
Mölltaler Gletscher
Nassfeld
Obertauern
Saalbach - Hinterglemm
Schladming
St. Anton am Arlberg
Tauplitz
Turracher Höhe
Zauchensee - Flachauwinkl
Zell am See - Schmittenhöhe
Francuska
Alpe d' Huez
L'Espace Killy (Tignes i Val D'Isere)
Les deux Alpes
Les Orres
Puy Saint Vincent
Risoul
Serre Chevalier - Briançon
Val Thorens - Trois Vallees
Vars
Italija Alta Badia
Arabba / Marmolada
Bormio
Cervinia
Kronplatz - Plan de Corones
Livigno
Piancavallo
Sella Ronda
Tarvisio
Val di Fassa i Carezza
Val di Fiemme / Obereggen
Val Gardena/Alpe di Siusi
Zoncolan - Ravasclet


Image Hosted by ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us




Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Myspace layouts


Myspace layouts