Don't worry...be happy... :)

18.04.2007., srijeda

odmah ostaviti nasilnika.....


Hellou svima, dijete mi je dobilo gripu, kuri do 40, eto i to se može dobiti u ovo prekrasno proljeće...ustvari tek se sada spremam s njom kod doktora, ali sve pokazuje na gripu, jedino kaj njoj to uvijek završi s antibiotikom jer joj se sve slijeva na pluća.......ja sam u onom postdepresivnom raspoloženju, dakle, dotukla me je depresija a sada mi treba vremena da se oporavim.....ali, nećeeee mi trebati dugo.....vjerujem..........

onaj masakar u americi me je zgrozio, neću niti zamisliti kako je tim roditeljima, a i toj djeci koja su to preživjela......a jako puno ih je stradalo, zbog čega???? što se to dešava????? kamo sve to ide?????.....imam kćer i još više imam potrebu staviti ovaj tekst.........ako ništa drugo, da koliko toliko uđe u njezinu svjest da se čuva budala........ma nije niti taj momak toliko kriv, sve to vuče korjene od nekuda, ali ishod je grozan i bitno je da mu nisi u blizini.....



Ne toleriraj agresivnog dečka


'Muž ubio ženu' ili 'Bacio bivšoj djevojci bombu u automobil' nisu rijetki naslovi hrvatskih crnih kronika. Zašto bismo o tome pisali u tinejdžerskoj rubrici? Zato što nasilje nad ženama počinje još u tinejdžerskoj dobi i zato je jako važno da kao cura poštuješ sebe i shvaćaš pravo značenje ljubavi


Oko 30 posto tinejdžerki u vezi je doživjelo neku vrstu nasilnog ponašanja dečka, bilo verbalnog, bilo fizičkog


Agresivan dečko je onaj koji te želi kontrolirati, voli ti naređivati i određivati ti s kime ćeš se družiti, obično je ljubomoran, a čak svoje frustracije i probleme koji se pojave u vašoj vezi želi rješavati na način 'bum-tres'.

Možda si jedna od cura koje nikad nisu ni razmišljale o tom problemu, jer se s njime nisu susrele. Možda si jedna od onih koje međusobno poštovanje i 'miroljubivost' u vezi uzimaju zdravo za gotovo i nikad im ne bi ni palo na pamet tolerirati nasilnog dečka, a možda si jedna od onih koje nisu ni svjesne da toleriraju nešto što im samo šteti i zbog čega nikad neće moći biti sretne. Zato, za svaki slučaj, čitaj dalje...

Možda ti nisi doživjela zlostavljanje, ali se neka tvoja prijateljica našla u takvoj situaciji i sad se ponaša poput zaljubljene zbunjene duše koja jednostavno ne želi prihvatiti da se bajka iz snova pretvorila u noćnu moru. Curu koju maltretira dečko ne treba olako osuđivati, jer cijela situacija nije tako jednostavna. Pokušat ćemo im pomoći, a svima koji su na potencijalnom putu da postanu žrtve nasilnog muškog ponašanja, ukazati na to.

NASILJE 'NA VIŠE NAČINA'


'Ne želim da se više družiš s onim svojim glupim frendicama!'
Iako zvuči kao različit načini pripreme hrane na meniju, zlostavljanje je grozna stvar. Može biti ne samo fizičko (da te dečko udara, šamara, stišće ti ruku ili je na bilo koji fizički način nasilan prema tebi), već i verbalno, mentalno i emocionalno, ako te dečko vrijeđa, ponižava ili prisiljava da radiš stvari koje ne želiš. Mentalno zlostavljanje je i ono kad ti dečko ne prijeti direktno, ali te ipak ucjenjuje i radi pritisak kako bi te zadržao, npr. govori ti: 'Ako me ostaviš, ubit ću se.'

Ni jednu vrstu zlostavljanja ne smiješ tolerirati i ako je primijetiš, moraš je odmah stopirati. Dečki koji su agresivni obično se teško mijenjaju jer su takvi postali tijekom godina boravka u kućnom okružju, gdje je vjerojatno dečko imao prilike gledati kako mu tata ne poštuje mamu i kako mu roditelji nisu ravnopravni.

Slična je situacija i kod tebe – provedeš li cijelo djetinjstvo u domu u kojem se otac nasilnički ponaša prema mami, a ona to uzima 'zdravo za gotovo', može biti da ćeš prema takvom ponašanju razviti odbojan odnos, ali i da ćeš sama jednog dana tolerirati nasilnog dečka, zatim muža. Okružje u kojem odrastamo jako je bitno jer određuje naš način doživljavanja ljubavi.

KAKO PREPOZNATI NASILNIKA?

Zlostavljanje u vezi ne počne odmah – isprva se čini da je sve OK, a onda odjednom počinju znakovi. Dečko sve više ne želi da se družiš sa svojim prijateljicama, može biti jako ljubomoran i pokušava ti zapovijedati – s kime ćeš se družiti, kako ćeš se ponašati... Svoje mišljenje i riječi smatra vrednijim od tvojih i za sve ima 'ali'.


'Čuj, ako me ostaviš, nisam siguran što ću napraviti...'
Zbog njega se počinješ osjećati kao da si glupa, manje vrijedna ili nesposobna, a on potiče takve tvoje osjećaje i želi ti biti jedini na svijetu. Jedini, i onaj koji ima što veću moć nad tobom! Kada te prvi put udari, pokušat će to opravdati na razne načine (npr, 'Nisam bio pri sebi, iznervirao sam se u školi, pa sam bio nervozan, ali ti znaš da te ja volim, nikad to više neću učiniti' i sl.).

Razmisli je li dečko: jako kritičan i sarkastičan, jako ljubomoran, obraća ti se podrugljivim, čudnim glasom, ponižava te i govori ti da si glupa, debela ili ružna, daje ti ultimatume/prijeti ti ('Ako ne napraviš to...'), želi odlučivati o svemu, inzistira na seksu iako ti još nisi spremna za taj korak ili ti nanosi ti bilo kakvu fizičku bol?

Zatekneš li se ikad kako razmišljaš: 'Bolje da mu to kažem da opet ne poludi, ne mogu podnijeti kako se ponaša prema meni, znam da me voli, ali previše me želi kontrolirati; on je puno sposobniji i pametniji od mene u svakom pogledu ili da nemam njega, nitko me drugi ne bi htio?' Sve su to znakovi da te dečko zlostavlja, bez obzira na to na koji način.

ŠTO NAPRAVITI?

Dečka ne možeš promijeniti, ali možeš sebe i svoj stav. Prvo i najvažnije: znaj da su muškarac i žena ravnopravna bića i nitko ne bi trebao zlostavljati drugoga (ima čak i slučajeva da u teen dobi u vezi cure zlostavljaju dečke). Ljubav znači obostrano prihvaćanje, toleriranje mana i podrška, a ne težnja za kontrolom i podčinjavanjem. Poštuj sebe i budi svjesna da nasilno ponašanje nije opcija!


'Čekaj malo, pa šta on misli, tko sam mu ja?! E pa ne ide to tako!'
Ti zaslužuješ poštovanje i pravu ljubav – a nasilno ponašanje to nije. Zaboravi na sve slatke riječi koje ti nasilan dečko upućuje i zaboravi na tugu od rastanka – ostankom u takvoj vezi bit ćeš još nesretnija. Jedino i najbolje rješenje, uz koje ćeš postati sretnija i zadovoljnija osoba je: nogirati takvog dečka! Izbaciti ga iz svog života što je brže moguće.

Ako je već došlo do toga da se bojiš to napraviti, da se brineš kako će reagirati, ne ustručavaj se tražiti pomoć od drugih. Uz tuđu pomoć ćeš lakše prebroditi tu krizu i ostaviti dečka bez cirkusa nego sama i prestrašena. Povjeri se prijateljima, roditeljima, dobrim članovima rodbine, dragoj profesorici ili razrednici, bilo kome tko bi ti mogao dati podršku i pomoći ti. Ako ti dečko prijeti i fizički te zlostavlja, prijavi ga i policiji.

JESI LI U RIZIČNOJ SKUPINI?

Kome su događaju takve loše veze? Kakve su cure u većoj opasnosti da se zaljube u dečke koji se pokažu kao nasilnici? Teško je definitivno to odrediti, no postoje neki indikatori koji obično (ali nije pravilo!) označavaju i malo veću podložnost nezdravim vezama:

- tvoj tata je fizički ili verbalno zlostavljao tvoju mamu
- pomisao da muška osoba pere suđe, kuha ili glača ti je smiješna, suluda
- voliš strogu podjelu na muške i ženske poslove
- već si prije bila u lošim vezama
- samopouzdanje ti pada ako nemaš dečka

Zaključak? Najvažnije je da nikad i ni u kojem slučaju ne toleriraš nasilje. Čim se pojave prvi znakovi zlostavljanja, lampica se treba upaliti i odluku 'kidam-nalijevo' provesti u djelo. Nikako ne treba čekati da odnos dečka prema tebi postane još drastičniji. Neka te u pravilnoj odluci ne sputavaju sjećanja na vaše lijepe trenutke ili činjenica da on ima tako lijepe oči ili se dobro ljubi. Tko te tuče ili te emocionalno i mentalno ponižava, taj te ne voli i ne zaslužuje.




- 14:23 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Siječanj 2008 (3)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (6)
Listopad 2007 (8)
Rujan 2007 (11)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (9)
Svibanj 2007 (10)
Travanj 2007 (13)
Ožujak 2007 (19)
Veljača 2007 (15)
Siječanj 2007 (19)
Prosinac 2006 (13)
Studeni 2006 (10)
Listopad 2006 (8)
Rujan 2006 (8)
Kolovoz 2006 (6)
Srpanj 2006 (4)
Lipanj 2006 (3)
Svibanj 2006 (14)
Travanj 2006 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi