Don't worry...be happy... :)

09.05.2006., utorak

Eto, bez obzira na kritike, staviti ću opet jedan zgodan savjet, koji ne može nikome škoditi. Na tu temu me je navela jedna simpatična djevojka koja je svoju priču o prijateljstvu napisala na svoj blog. Kroz tu priču je prikazala jedno divno prijateljstvo. U životu treba biti sretan i ako imaš jednog prijatelja, čuvati ga, ne na način da ga "gušiš" sebičnošću i posesivnošću, već mnogo davati bez očekivanja, a da se dobro vraća dobrim to je poznata stvar. A posebno je važno znati slušati, zato.......


Dobar razgovor donosi i dobre prijatelje Da bi neko prijateljstvo opstalo ili da bi stekao/la nove prijatelje, najvažniji je, naravno – razgovor! On te približava drugima i ujedno je najbolje rješenje za sve probleme. Evo nekoliko važnih savjeta kako voditi uspješan razgovor i biti dobar slušatelj – to je ono što mnogima nedostaje u komunikaciji!


Bla bla... Lako je pričati, no treba znati i slušati druge dok govore!


Istresti svoje jade drugome ili jednostavno pričati (i to o sebi) najlakša je stvar na svijetu koja gotovo nikome nije problem. No, u razgovoru s drugima treba znati biti i dobar slušatelj. Jedino takav razgovor donosi i dobre prijatelje, koji će odmah prepoznati tvoj trud i biti ti zahvalni na tome. Evo kako to možeš postići:

1. Pažljivo slušaj što ti osoba govori
Dakle, zaista poslušaj što ti se govori, a ne da za to vrijeme u glavi smišljaš što ćeš ti reći. Slušaj osobu bez prekidanja i dopusti joj da dovrši misao, a zatim ti iznesi svoju. Mnogo ljudi sklono je prekidati druge dok govore i žuri sa svojim izjavama – dovoljno je da se sjetiš nedjeljnih obiteljskih ručkova koji nalikuju na natjecanje u tome tko će više toga izreći i što glasnije i nitko nikome praktički ne da do riječ. Uh!

2. Prati neverbalnu komunikaciju

To kako osoba izgleda tijekom razgovora govori ti puno o pravom značenju onoga što izgovara. Ako te zbilja ne zanima što govori, vrpolji se i izgledaj odsutno, a ako te zanima što govori, nagni se prema njoj i smiješi joj se. Ako je tješiš, nemoj se mrštiti ili cupkati na mjestu, tada nećeš djelovati iskreno!

3. Budi siguran da razumiješ o čemu osoba govori
To je najbolje učiniti postavljanjem potpitanja i ponavljanjem dijela rečenice koju je izgovorila. Time ćeš ujedno pokazati da aktivno slušaš i da te zaista zanima što ta osoba govori.


Znaš, da sam na tvom mjestu, ja bih mu isti tren odgovorila da...

4. Nemoj brzati sa savjetima

Često ti se prijatelji jednostavno žele izjadati! Stoga – slušaj i suosjećaj! Ponekad nije ni potrebno tražiti konkretna rješenja za tuđe probleme. Osobi će najviše značiti što je netko može poslušati, a rješenje će već naći i sam/a. Želi li zaista ozbiljan savjet, pitat će te.

5. Kad pričaš, pričaj i o svojim osjećajima i o događajima

Nemoj pretpostavljati da netko zna kako se osjećaš – izgovori to!

6. Pitanja za pet!

Kad razgovaraš s dečkom ili potencijalnom prijateljicom i želiš ga/je bolje upoznati, postoje jednostavna pitanja koja će vas još više zbližiti. Npr. top pet omiljenih filmova, top pet omiljenih pjesama, najsretnije sjećanje iz djetinjstva, ideja za nezaboravan izlazak koji biste ostvarili zajedno i slično.
- 14:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Siječanj 2008 (3)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (6)
Listopad 2007 (8)
Rujan 2007 (11)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (9)
Svibanj 2007 (10)
Travanj 2007 (13)
Ožujak 2007 (19)
Veljača 2007 (15)
Siječanj 2007 (19)
Prosinac 2006 (13)
Studeni 2006 (10)
Listopad 2006 (8)
Rujan 2006 (8)
Kolovoz 2006 (6)
Srpanj 2006 (4)
Lipanj 2006 (3)
Svibanj 2006 (14)
Travanj 2006 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi