Slogica

Klinci, voda, sigurnost!!!



Klinci u pravilu vole biti u vodi. I to dugo... Često ih moramo mamiti van iz bazena ili mora pomoću trikova. Svi mi roditelji znamo koliko zna biti stresno čuvati naša male princeze i prinčeve. Što je bitno znati o sigurnosti kada se pomladaka kupa??



Voda je zabavna. Ujedno i opasna! Štoviše smrtonosna! U bilo kom obliku. Lokva, voda u kanti, jama, u wc-u, kadi, bazenu, more ili jezero. Roditelji uvijek moraju imati jednu činjenicu na pameti. Malo dijete se može utopiti u tri centimetra vode. Nije na žalost šala ni bablja izreka..


Ovo ne znači da moramo paničariti i izbjegavati sve gore naveden u širokom luku. Zapravo imate dva rješenja. Ili maknite svaku vodu iz kruga u kojem se vaše zlato igra. Ili ga držite na oku, tijekom igre u ili oko vode, svaku sekundu. Doslovno!!


Kada i sigurnost djeteta...


Nekoliko stvari morate imati na pameti kada kupate svoje dijete u kadi. No najvažnije nikada ga ne puštajte sa oka. Sve što vam treba pripremite ranije a ako i vidite da nešto fali zaboravite ideju da je sigurno otići i na par sekundi. Nije!! Ako baš morate otići, umotajte dijete u ručnik i ponesite ga sa sobom.


Zgodno je dno kade pokriti nekim materijalom koji sprečava klizanje. Ukoliko je dijete skroz malo ne stavljajte više od desetak centimetara vode. Dovoljno za igru i kupanje...


Nemojte dozvoliti djetetu da pije vodu iz kade i da uranja glavu u vodu. Sapunica može iritirati dječje oči koje su puno osjetljivije od vaših.


Kada niste u kupaoni zatvarajte vrata. Isto tako neka vam daskaod wc-a uvijek bude zaklopljena. Čak se mogu nabaviti "bravice" za dasku koje će wc napraviti 100% sigurnim.


Kada mogu svoju bebu odvesti u bazen, jezero ili na more??




Na ovakva mjesta možete čim beba može samostalno držati glavu, dakle sa pet šest mjeseci. Ako mislite da vam je dijete spremno za vodenu pustolovinu treba se držati ovih šest osnovnih pravila.


najopasniji dio bazena je ispust. Pogledajte gdje je i kako je zaštićen. Držite se dalje od njega. To vrijedi i za puno veću djecu...


Voda mora biti dovoljno topla. Minimalno 22 stupnja


Voda u bazenu mora biti čista, klorirana i ne smije imati vidljivih zagađenja


Djecu ispod 6 mjeseci ne uranjajte u vodu, mogu se sasvim i iznenađujuće dobro snaći. Ali u isto vrijeme mogu instinktivno udahnuti vodu.


Pogledajte postupak oživljavanja kod beba. Isti je totalno drugačiji od onih za odrasle..


Ako imate bazen na napuhavanje, obavezno ga ispraznite nakon svake uporabe.


Telefon držite blizu vode. Kako biste izbjegli mogućnost da zvoni i da krenete u kuću. Samo sekundu da se javite..


Kada moje malo zlato može početi učiti plivati??


Dugi niz godina se pričalo da se bebe ne smiju učiti plivati. Kao daje im se lažan osjećaj sigurnosti. No studije su dokazale da su babe u ovom slučaju totalno u krivu (babe - bablje priče). Naime studije kazuju da bebe ili klinci koji su učili plivati imaju znatno manju šansu da se utope nego oni koji nikada nisu stekli slobodno ponašanje u vodi.. Dakle čim prvi puta klinca upoznate sa vodom, tečaj može početi :-)


Što da napravim ako mi djete slučajno padne u duboku vodu??


Kao prvo nemojte paničariti, odmah mu pomozite da se izvuče iz vode ( ako je voda plitka velika je vjerojatnost da je odmah sam izronio, malo prskao i kašljao)


No ukoliko je dugo bio pod vodom čim ga izvadite, uzmite ga tako da mu je glava niže od prsiju,


Nazovite 94 ili 112


Ukoliko je djete bez svijesti ocjenite njegovo stanje (puls, disanje). Ako ne diše počnite odmah metodu usta na usta ili usta na nos. A ako nema pulsa počnite primjenjivati metode oživljavanja za bebe. Ako ih naravno znate.


No ukoliko se držite osnovnog pravila i uvijek imate na oku svoje zlato dok se brčka u vodi i njemu i vama biti će super.. Uživajte na moru



www.slogica.com.hr

30.07.2010. u 13:24 | 0 Komentara | Print | # | ^

Kreme i kremice za sunce

sun-cream-children-66523402

Znate li da svaki deseti roditelj u Velikoj Britaniji nikada ne maže svoje dijete sa kremom za sunce, također svaki deveti Amer ne čini to isto. Za nas nema podataka... No znam da odabrati pravu dječju kremu za sunce nije lak ( bogme ni jeftin) posao..

Već sam napisao "mali" članak o suncu i sunčanju. Sada ću se koncentrirati isključivo na kreme za sunčanje. Nedavno sam bio svjedok razgovora nekoliko roditelja. Dva su nedavno bili kod svojih pedijatara. I dobili su dijametralno suprotni savjet od istih. Naime pitali su koju kremu za sunce koristiti. Naravno da se marke nisu poklopile, no zanimljivo detalj je taj što je jedan bio kategorički protiv kreme i tvrdio da je sprej puno bolji, dok je drugi tvrdio suprotno. Ajmo bacti pogled na sveznajući internet i vidjeti što svijet o tome ima reći.



article-0-04D15B360000044D-873_306x423

Nogometnim rječnikom rečeno, nakon što se pročitalo oko tridesetak različitih članaka sa, Hrvatskog, Slovenskog, Britanskog, Američkog i Irskog područja, možemo zaključiti da je rezultat 1-1. I nema produžetaka. Naime sprej je lakše nanijeti na površinu, no ostavlja nešto tanji sloj, što ne bi trebalo biti problem ukoliko ste bili dobri i namazali svoje dijete pola sata prije izlaganja suncu. Također tanji sloj se prije ispere sa kože, tako da ga je potrebno nešto češće aplicirati. Kremu možemo nanijeti deblje, detaljnije i kvalitetnije. Sve ovo pada u vodu ako nemamo sto posto disciplinirano dijete. Jer, klincima brzo dojadi mazanje i rodeo počinje :-). Gel kreme su marketinški trik i nanose se kompliciranije kao krema, a sloj ispadne kao kod spreja..


Zatim apsolutno svi izvori su jedinstveni da kvaliteta kreme i cijena nemaju neke dodirne točke. Ono što zaprepašćuje je da se na testovima često najskuplje kreme pokažu kao loše ili vrlo loše. Iz ovoga možemo zaključiti samo jedno. Ne nasjedajte na marketing. Na netu je lako nači hrpu stranica koje testiraju kreme, nemojte vjerovati jednoj. Možda će 50% krema biti nedostupne na našem tržištu. No vama treba samo jedna, zar ne?? Unesite u google, "sun cream test kids" i birajte..


Ono što se svi slažu je da krema za klince mora imati UVA i UVB zaštitu.


Mora biti SPF /sun protection factor (faktor zaštite od sunce) između 15 i 30. Veći faktori su se pokazali nedostojni svojih brojeva i u golemoj većini jedino što nude je visoka cijena.


Krema mora biti vodootporna. Ako i niste na moru, djeca se znoje i špricaju. Dakle kada gledate test neke kreme obvezatno uzmite u obzir i taj faktor..


Krema također ne smije biti naparfumirana i mora imati antialregijska svojstva. Naime djeca imaju puno nježniju kožu od odraslih osoba..


Kemikalije koje tražite u kremi da biste bili sigurni da je ona kvalitetna su; avobenzon, titanium dioxid i cink oksid. Te kemikalije odbijaju sva zračenja..


Dodatno je zgodno porazmisliti o "lebelu" sa zaštitom od sunca kako bi zaštitili usne svoje princeze ili princa.


Ne dozvolite da se krema sama bori. Dodajte u postrojbe kapu sa šiltom i majicu. Postoje "surferske" majce koje su cool i koje uz to što štite dijete od vjetra odbijaju UV zrake. Kod nas ih imaju dućani tipa surfmania. Ne nasjedajte na neoprenske, najlonske i ine majice. One ne rade apsolutno ništa u zaštiti od sunca..


I što još za kraj?? Između 10 i 16 sati nije ljepo biti na suncu, nađite hlad, suncobran (od materijala koji ne propušta UV zrake) i uživajte. Klince namažite pola sata prije izlaganja suncu i "terapiju" ponavljajte svakih sat vremena.. Lijepo se provedite na moru..




www.slogica.com.hr

20.07.2010. u 14:31 | 0 Komentara | Print | # | ^

Isprintaj i oboji.. Par web stranica..

bratz-coloring-pages-17

Djeca vole crtati. To svi znamo. Isto tako znamo da kada se crta - u kući je mir :-) . Dakle malo sam prosurfao po webu i pronašao nekoliko stranica na kojima se nude predlošci za crtanje i bojanje. Samo isprintate, spakirate u kofer (ne zaobravite bojice) i na moru imate kreativnu zabavu za popuniti najtopliji dio dana..



Evo i linkova:




Kada printate isključite na printeru u postavkama boju i stavite u draft mod. Tako ćete uštediti tone tinte. Ako imate kakvih problema ili pitanja. Tu je slogica@slogica.com.hr i bez okljevanja pošaljite nam mail...

HOME

17.07.2010. u 09:40 | 0 Komentara | Print | # | ^

Muški ili ženski?! Pitanje je sad!!!!



Lako mamama, imali curicu ili dečka lijepo ušetaju u ženski wc, i niko se ne buni. Tate sa muškim potomcima također nemaju nekih većih problema. No tate sa malim princezama, onim koje još ne mogu same piškiti. Mi imamo hrpu problema...


Kako sam već u uvodu dao biranim riječima koje google voli i priljubljuje u tražilicu, malo ću u ova vruća vremena o toaletima. Naime ja sam ponosni tata između ostalog i male curice. Tri godine. Više nije beba, sada je mali curetak. Jesam li napomenuo da sam ponosan?? Jesam? Ok. Dakle čim sam prvi puta izašao van sa svojom malom princezom nakon što smo odradili iscrpljujući posao odbacivanja pelena, pojavio se problem. Kada mala zavapi.. Piški mi se tatice.. Kamo?? U muški ili ženski WC??

wc_sign
Prvi pokušaj je bio muški. Ipak sam ja tata. Muško, mužjak, alfa nešto... Ajd da probamo. No u kratkom roku sam odustao. Pisoari su tu. Sve otvoreno, šprica, prska.. A i mogao bi se neki perverznjak okrenuti. I di smo onda??

Promišljam dalje. Piški se curici, djevojci budućoj ženi. Nije li onda normalno i logično da idemo u ženski wc. Uostalom tamo je sve zatvoreno i događa se iza vrata.

Ako gledaš sa stajališta jednog muškarca, trebalo bi sve biti značajno urednije.

Od ovog su se neke stvari pokazale skoro točnim a neke potpuno krivim..

Ženske posade wc-ova raznih prihvatile su nas više manje normalno. Možda mene malo čudno pogledaju u prvi čas, ali kada im padne pogled na moju princezicu sve je cool. Bilo je nekoliko tihih gunđanja i jedan žestoki okršaj.. Na koncertu jednog zbora klinaca u Lisinskom. Gospođa je poludila. Proglasila me perveznjakom. Nažalost nisam joj ostao dužan i kada se ispostavilo da je "draga "gospođa visoki oficir tog zbora spotičnuo sam joj odabir gostujuće pjevačice, za koju ljudi više manje znaju da postoji ali ne znaju što pjeva. A na koncertu je pjevala o podavanju svog tjela.. Kome, čemu?? Naravno, njemu... Jako prigodno. A kao ja sam perveznjak jer se sa malom curicom smucam po ženskom wc-u.

U glavnom da ne davim, gđa je odjurila tražiti zaštitara a mi smo otišli poslušati pjesmu "kad si sretan" i lupali smo dlanom o dlan..

Kao što rekoh higijena ženskih wc-a je razočarala... Muški su čišći (ako izuzmemo prskanje iz pisoara.. Gledao sam dokumentarac... Ide do stropa :-( ..

Kako ste vi riješili ovaj naizgled mali ali krucijalni problemčić?? Pišite nam na slogica@slogica.com.hr ili u komentare ili na fejs... Samo pišite.. Jako volim odgovarati na vaše komentare..
Stvarno!
Časna riječ....

Home

14.07.2010. u 20:48 | 0 Komentara | Print | # | ^

Novi dučkas sa igračkama

bambusNedavno sam se šetao Tkalčićevom sa svojim pomlatkom i za oko nam je zapeo jedan novi dućan. Ne, nije pekara :-). To je dućan sa igračkama. I to ne bilo kakvim. Sve igračke u ovom raju za djecu i paklu naravno za naše novčanike su od drveta, didaktičke i po meni jako lijepe...


Izbor u dućanu je više nego sjajan. Na raspolaganju su vam igračke za cure i dečke, za bebe i one skoro pa velike. Tu možemo naći cool kuhinju, odmah do nje je prava mala drvena radionica. Na stropu vise avioni i price koje mašu drvima. Tu je i bicikl guralica, a na vrh police je prelijepi gusarski brod.

igracke

To je bio izbor klasičnih igračkica. No prava snaga ovog dućana je u didaktičkim igračkama. Odaberite što želite da vaše dijete vježba i sigurno ćete naći igračku upravo za to.

Moji osobni favoriti u ovom dućanu su autići i kamiončići od bambusa. Totalno su genijalni i vaši muški potomci će se raspametiti ukoliko ih darivate ovim kreativno dizajniranim vozilima.

Moram li spomenuti da su ove igračke totalno ekološke.. Posebno one od bambusa. Pa razmislite slijedeći put kada birate nešto za svoje najmlađe. Plastika - drvo??? Ne bi trebalo biti teško odlučiti...

PS: Uskoro i mi imamo veliko iznaneđenje za vas. No svaka stvar u svoje vrijeme..

tabla

Home

09.07.2010. u 09:04 | 0 Komentara | Print | # | ^

Kamo na more sa klincima?? Medulin

more


Ljeto nam je konačno došlo!! Vrijeme je da se laganini krene na more. Lako je bilo dok smo bili mladi. Auto, šator i kamo nas voda odnese. Sa klincima je malo kompliciranije. Puno faktora treba promisliti prije odluke gdje i kada krenuti. Ako imate viksu na moru, problemi su vam već riješeni.. Nama bez iste....





Kada promišljamo kamo na more sa klincima moramo uračunati mnogo dodatnih faktora. Kao prvo koliko su nam djeca stara, zatim udaljenost odredišta, kakva je plaža, kakva je zabava za djecu, dali se kafići "dernjaju" do kasno u noć, gdje se imamo prošetati, dodatni sadržaji u okolici, kakva je medicinska pomoć i dali do iste možemo brzo, bazeni i ostale zabavne stvarce dali su dostupne ili ne. Puno stvari koje su prednost za odmor i ljetovanje odraslih, veliki su minus ako na more idemo sa klincima.



medulin

Da bude kompliciranije, puno stvari koje nas odrasle oduševljavaju, djeca jedva da primjete. Njihova memorija i mozak rade mrvicu drugačije i statične slike su im poprilično dosadne.


Nakon ozbiljnog i predanog googlanja mogu reći da je situacija na Jadranu pa ako ću biti blag, poprilični jadna. Iako smo bombardirani reklamama u kojem neka žena antipatičnim krikom viče "hajde..." čini mi se da se taj poziv ne odnosi na roditelje. Naime izuzmemo li standardna dječja igrališta, osnovnu animaciju i idimi dođimi pozive roditeljima, svega nekoliko resorta na Jadranu se može proglasiti "obiteljskim". A ono što dodatno pogoršava situaciju je da turističke zajednice ne shvaćaju da su takve destinacije. Evo primjer našeg prvog prijedloga - Medulin.




Plaža Bijeca - Medulin, 1 kilometar pjeska i plitko more
Prva prednost Medulina je plaža Bijeca. Kilometar žutog pijeska koje zapljuskuje toplo i plitko more. Ukoliko dođete kada je drugdje hladno, sunce ovaj zaljev ugrije puno prije drugih plaža.

Ukoliko vam postane prevruće u blizini je i debeli hlad stoljetnih borova koji se nadvio nad kamp u susjedstvu.

Hladno more zna biti često mana plaža u Istri, gdje se tik do Pule smjestio Medulin. Dakle blizina grada znači da vam je za tili čas dostupna liječnička pomoć ili kupovina sitnica koje smo zaboravili spakirati prije puta.

]Medulin - šetnica

Medulin, zatim ima veliku šetnicu krcatu dućačićima i kafićima. Ništa spektakularno, stvari su bižuterija kao svagdje drugdje ali je sve nekako veselo i zabavno. Sladoled je najbolji u Konzumu, onaj Ledo, ali i slastičarne na šetnici se znaju iskazati sa sladolednim kupovima. Restorani nude pola piceka i pomfrit za nikakve novce tako da nećete bankrotirati ako se tu i tamo odlučite za ručak.

Vrtuljak u family parku - Medulin
Najveća prednost Medulina,kao obiteljske destinacije, usudio bi se reći pred svim resortima Jadrana je "Family park". Lunapark koji je dosta zgodno koncipiran. Naravno ne možete očekivati Disney land ali za manju djecu svega je dovoljno. Trampulini, autiči, autiči na sudarnje, brodići koji plove po bazenu, gusjenica juri po tračnicama, vlakić, nekoliko vrtuljaka, bungee i puno muzike, svjetla i automata. Tu je i malo jezerca sa zlatnim ribicama. Sve da se vaši klinci zabave do iznemoglosti (njihove ili vašeg novčanika :-) ).

Dinosaurus park pored Funtane

Što se okolice tiče tu je za klince Dinosaur park koji se nalazi u Funtani. Klincima se jako sviđa. Vama se neće vjerojatno svidjeti cijena ulaznice od 80 Kuna i dvadeset Kuna za parkiranje. Zatim NP Brijuni su zgodni za posjetu kako klincima tako i odraslima. Nama se jako svidjela jama Baredine. Nismo se bojali mraka a vodiča smo slušali jako pozorno (imali smo tri godine i vodič je bio odličan). Tu je i obližnja Pula sa svojim amfiteatrom, Rovinj i mnoštvo sitnica koje možemo razgledati u Istri... Dakle Medulin je jedna sjajna destinacija za roditelje sa malom djecom.

PS: Iako ovo nije mjesto za reklame, mi u Medulinu uvijek ostajemo u hotelu Arcus. Uz ljubazno osoblje, tamo nas uvijek vraća i uvjerljivo najbolja pansionska hrana na Jadranu (u konkurenciji *** zvjezdice, a ne zaostaje ni za mnoštvom ****). Bazen hotela je cool za provesti sate najjačeg sunca unutra a ujedno se zabaviti do mile volje. Jedina mana mu je livada ispred hotela koja je idealna za dječije igralište a istog nema.

Home

01.07.2010. u 12:42 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (7)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (12)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (8)
Prosinac 2009 (6)


Komentari da/ne?

Opis bloga

Image and video hosting by TinyPic

Roditeljstvo... Savjeti za preživjeti i biti sretan roditelj. A time imati i sretno dijete...


Podržavamo...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Slogica



Free Counters




Linkovi

www.slogica.com.hr
Slogica - stolica za vaše sretno dijete