Slogica

Klinci, voda, sigurnost!!!



Klinci u pravilu vole biti u vodi. I to dugo... Često ih moramo mamiti van iz bazena ili mora pomoću trikova. Svi mi roditelji znamo koliko zna biti stresno čuvati naša male princeze i prinčeve. Što je bitno znati o sigurnosti kada se pomladaka kupa??



Voda je zabavna. Ujedno i opasna! Štoviše smrtonosna! U bilo kom obliku. Lokva, voda u kanti, jama, u wc-u, kadi, bazenu, more ili jezero. Roditelji uvijek moraju imati jednu činjenicu na pameti. Malo dijete se može utopiti u tri centimetra vode. Nije na žalost šala ni bablja izreka..


Ovo ne znači da moramo paničariti i izbjegavati sve gore naveden u širokom luku. Zapravo imate dva rješenja. Ili maknite svaku vodu iz kruga u kojem se vaše zlato igra. Ili ga držite na oku, tijekom igre u ili oko vode, svaku sekundu. Doslovno!!


Kada i sigurnost djeteta...


Nekoliko stvari morate imati na pameti kada kupate svoje dijete u kadi. No najvažnije nikada ga ne puštajte sa oka. Sve što vam treba pripremite ranije a ako i vidite da nešto fali zaboravite ideju da je sigurno otići i na par sekundi. Nije!! Ako baš morate otići, umotajte dijete u ručnik i ponesite ga sa sobom.


Zgodno je dno kade pokriti nekim materijalom koji sprečava klizanje. Ukoliko je dijete skroz malo ne stavljajte više od desetak centimetara vode. Dovoljno za igru i kupanje...


Nemojte dozvoliti djetetu da pije vodu iz kade i da uranja glavu u vodu. Sapunica može iritirati dječje oči koje su puno osjetljivije od vaših.


Kada niste u kupaoni zatvarajte vrata. Isto tako neka vam daskaod wc-a uvijek bude zaklopljena. Čak se mogu nabaviti "bravice" za dasku koje će wc napraviti 100% sigurnim.


Kada mogu svoju bebu odvesti u bazen, jezero ili na more??




Na ovakva mjesta možete čim beba može samostalno držati glavu, dakle sa pet šest mjeseci. Ako mislite da vam je dijete spremno za vodenu pustolovinu treba se držati ovih šest osnovnih pravila.


najopasniji dio bazena je ispust. Pogledajte gdje je i kako je zaštićen. Držite se dalje od njega. To vrijedi i za puno veću djecu...


Voda mora biti dovoljno topla. Minimalno 22 stupnja


Voda u bazenu mora biti čista, klorirana i ne smije imati vidljivih zagađenja


Djecu ispod 6 mjeseci ne uranjajte u vodu, mogu se sasvim i iznenađujuće dobro snaći. Ali u isto vrijeme mogu instinktivno udahnuti vodu.


Pogledajte postupak oživljavanja kod beba. Isti je totalno drugačiji od onih za odrasle..


Ako imate bazen na napuhavanje, obavezno ga ispraznite nakon svake uporabe.


Telefon držite blizu vode. Kako biste izbjegli mogućnost da zvoni i da krenete u kuću. Samo sekundu da se javite..


Kada moje malo zlato može početi učiti plivati??


Dugi niz godina se pričalo da se bebe ne smiju učiti plivati. Kao daje im se lažan osjećaj sigurnosti. No studije su dokazale da su babe u ovom slučaju totalno u krivu (babe - bablje priče). Naime studije kazuju da bebe ili klinci koji su učili plivati imaju znatno manju šansu da se utope nego oni koji nikada nisu stekli slobodno ponašanje u vodi.. Dakle čim prvi puta klinca upoznate sa vodom, tečaj može početi :-)


Što da napravim ako mi djete slučajno padne u duboku vodu??


Kao prvo nemojte paničariti, odmah mu pomozite da se izvuče iz vode ( ako je voda plitka velika je vjerojatnost da je odmah sam izronio, malo prskao i kašljao)


No ukoliko je dugo bio pod vodom čim ga izvadite, uzmite ga tako da mu je glava niže od prsiju,


Nazovite 94 ili 112


Ukoliko je djete bez svijesti ocjenite njegovo stanje (puls, disanje). Ako ne diše počnite odmah metodu usta na usta ili usta na nos. A ako nema pulsa počnite primjenjivati metode oživljavanja za bebe. Ako ih naravno znate.


No ukoliko se držite osnovnog pravila i uvijek imate na oku svoje zlato dok se brčka u vodi i njemu i vama biti će super.. Uživajte na moru



www.slogica.com.hr

30.07.2010. u 13:24 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (7)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (12)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (8)
Prosinac 2009 (6)


Komentari da/ne?

Opis bloga

Image and video hosting by TinyPic

Roditeljstvo... Savjeti za preživjeti i biti sretan roditelj. A time imati i sretno dijete...


Podržavamo...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Slogica



Free Counters




Linkovi

www.slogica.com.hr
Slogica - stolica za vaše sretno dijete