Slogica

Svi na sanjkanje....

sanjkanje


Dolove i brijeg, prekrio je snijeg


Sa saona kroz noć, naš se čuje smijeh...



Idealno je vrijeme za sanjkanje, evo nekoliko korisnih savjeta.



Snijeg je stvarno zabijelio cijeli grad. Nemate niti jedan razlog za ostati u kući. Kao prvo lijepo, toplo obucite sebe i djecu. Opremu za graditi snjegovića, termosicu čaja i malo keksića stavite u ruksak i na sanjkanje.

Zagreb uz četiri glavna sanjkališta, nudi i stotine ako ne i tisuće, sekundarnih. Gotovo svaki park imam malo brdašce na kojem se možemo nauživati do mile volje.

maksimir_sanjkanje_cx

Predstavimo četiri glavna;

Cmrok je prirodna udolina i nalazi se desetak minuta vožnje od centra grada. Često je krcat sanjkašima, pa je potrebno malo pažljivije nadzirati klince. Nosi titulu, ne bez razloga, najpoznatijeg sanjkališta u gradu.

Sljeme je brdo koje vidite za lijepa vremena iznad grada :-). Sanjkalište je na bijelom spustu. Super je za jedan cjelodnevni izlet. Dobro sanjkanje, grah u nekom od planinarskih domova i kući na spavanac.

Jarun, je svoje brdo za sanjkanje smjestio uz Savski nasip. To je na strani koja se nalazi suprotno od ulaza. Odlično i veliko sanjkalište. Kao i Sljeme, Jarun nudi nekoliko velikih debla kao alternativnu metodu zaustavljanja, takve su bolne, pa je potreban oprez...

I na kraju Maksimir. Kako je to podosta veliki park, sanjkati se može na puno mjesta. No sanjkalište kod vidikovca je "manistream" i svi idu tamo.

Alternativnih sanjkališta ima gdje god se okrenete. Zapamtite, djeci, posebno onoj manjoj, dovoljno je i nekoliko metara spusta za ludu zabavu.

Ako nemate sanjke, po dućanima se može naći nekoliko tipova u tisuću oblika. Ono što je najvažnije, po mom mišljenju, je da sanjke nemaju previše šiljaka. Tako da razne "bolide" sa volanima, drvene sanjke sa prekrasno savijenim vrhovima i ostale dizajnerske bravure treba odbaciti. Znate, sanjke se znaju prevrnuti, šiljak tu ne pomaže..

Imamo pet glavnih oblika sanjki:

Klasične sanjke - drvene:

sanjkeI
Takve možemo naći na svim slikama sanjkanja. Glavna prednost im je da su u pravilu dovoljno velike za dvije osobe, malo ste izdignuti od tla i lako su upravljive.

Zgodno je da se na njih može zašarafiti naslon, tako da gubite izgovor za ne vođenje male djece na sanjkanje. Uzmete vreću od kolica, ušuškate bebaća, upregnete soba (nemate istog, nađite ogledalo, eto jednog!!!) i uživancija može početi. Odlično je za soba što bebaći brzo utonu u san izazvan užitkom, smijanjem i friškim zrakom.
Mana ovih sanjki je što ih je teško ugurati u auto..

Plastični bolidi..
i feel the need, the need for speed

Plastični bolidi se furaju na bob. U doba moje mladosti svi smo htjeli jedne turbo skupe sanjke sa tri skijice i volanom. Imali su ih samo malobrojni, odabrani.

Vaša starija djeca vjerojatno sanjaju neki od ovakvih bolida. Većina istih ima volan, kočnicu i slične gadgete.

Mana im je da ih je teško strpati u auto a volan je idealan da se naš mali vozač nasadi na isti.

Plus je da imaju mjesta za dvije osobe i da su ispunjenje sna o brzini.

"Ludila" (tanjuri, tacne, žlice, vilice i ostali beštek)

sanjkeII

Ludilo je moja mala princeza nazvala male sanjke sa slike (one lijeve). Koštale su monumentalnih 19,90 Kuna i ne odvajamo se od njih.

Ovakvi plastični surogati sanjki dolaze u tisuću boja i oblika.

Mana im je bliskost sa podlogom i relativno loša upravljivost.

Veliki plus je niska cijena i mogućnost transporta na svemu što se miče Također ulaze u prtljažnike i najmanjih automobila bez uporabe puno riječi nepogodnih za dječja uha..

Čuda na napuhavanje:

Sanjke na napuhavanje

Postaju sve popularnija. I mogu vam reći da su zgodne. Ako se prevrnete, zveknu vas u glavu i samo se odbiju od nje.

Super su i za transport. Jednostavno ih ispušete i stavite u svaki ruksak. Doduše, ako nemate pluća Supermena, sa sobom još morate vući pumpu.

Automobilska zračnica je također na napuhavanje. Potrebna vam je ona za kamione, a đabe ili za koju kunu će vam je ustupiti svaki vulkanizer.

Mana ovih sanjki je loša ili nikakva upravljivost (gume) i pojava koju možemo opisati sa bum, psssssst, auuu (zbušila se guma, aterirali smo na snijeg).

Ovo sa slike..

sanjkeIII
Nemate sanjke, loš izgovor. Ispod sudopera, do kante za smeće nalazi se rola. U roli puno vreća.. Idu sjajno niz utabano brdo. I izazvati će navalu veselja...
Mana im je upravljivost, potreba za utabanim i strmim terenom i vrlo bliski kontakt guze sa podlogom.
Plus je cijena i mogućnost da kasnije posluži opet kao vreća :-)

Par brzinskih..

Sanjke upravljate na slijedeći način. Sjednete niz iste, malo se odgurnete, dobijete brzinu, zabijete lijevu petu u snijeg, idete lijevo, desna noga - desno. Obje noge, usporavamo. Također možete pokušati sa naginjanjem tijela skrenuti svoj bolid. Ništa nije uspjelo, napuštamo vozilo i koristimo stražnjicu!!

sanjkanje-2

Ako ste nakon godina ne korištenja sa tavana, podruma, šupe izvukli drvene sanjke, drvo bi moglo biti skroz isušeno. Dakle, lomljivo. Prekontrolirajte ih (nekoliko snažnih skokova po istima će pomoći). Bolje da se slome doma nego tijekom ludog spusta u punoj brzini. Ostavite ih u vlažnoj prostoriji da se malo oporave.

Ne brinite za hrđave saonice (limeni dio koji je u pravilu u kontaktu sa snijegom), par spustova i nećete više ostavljati žuti trag za sobom..

Također pazite na svoje dijete. Luda je to i brza zabava, pogledajte dali ima kakvih prepreka na stazi, objasnite mu da se mora maknuti što brže iz podnožja.

Drva, stupovi i slične prepreke, također ne pomažu kod užitka sanjkanja.

Roditelji koji se boje da dijete uživa u spustu, također mogu smetati ugođaju... Vi ste tu da pazite gdje dijete leti a ne da mu krešete krila..

PAZITE: Što je hladnije staze su sve brže, dakle ako je jučer bilo -2 i bilo vam je super a danas je -10, isto će vam biti super ali sve će biti brže, ići čete dalje. Uzmite to u obzir..

UŽIVAJTE U SaNJKANJU!!!

Pogledajte galeriju slika na slogica.com.hr

12.02.2010. u 21:57 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (7)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (12)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (8)
Prosinac 2009 (6)


Komentari da/ne?

Opis bloga

Image and video hosting by TinyPic

Roditeljstvo... Savjeti za preživjeti i biti sretan roditelj. A time imati i sretno dijete...


Podržavamo...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Slogica



Free Counters




Linkovi

www.slogica.com.hr
Slogica - stolica za vaše sretno dijete