Golobradi, ali nadareni šegrt George Ballantine, 1828. godine u ne baš prestižnom edinburškom kvartu Cowgate otvara svoju prvu prodavaonicu whiskyja. Bile su to godine u kojima je došao kraj ilegalnoj proizvodnji alkohola u Škotskoj, a nove i legalne destilerije otvarane su svakog tjedna kako bi se zadovoljila rastuća potražnja. George uspješno gradi karijeru, a onda 1853. godine, njegov prijatelj Andrew Usher uspijeva proizvesti whisky od maltova različite starosti. Ballantine je odmah prepoznao važnost ovog postupka, počeo eksperimentirati sa sastojcima i uskoro blendiranje whiskyja pretvorio u umjetnost.
1858. godine francuske je vinograde pogodila katastrofa zvana phylloxera, i gotovo potpuno zaustavila proizvodnju njihovog brandyja. I tada se engleska aristokracija okrenula - blend whiskyju. George je u to doba svoje znanje već bio prenio na najstarijeg sina Archibalda, kojem je i povjerio posao u Edinburgu, a sam se 1869. godine preselio u Glasgow, kako bi se mogao više posvetiti razvoju blendiranja. Krajem 19. stoljeća Ballantine je već bio poznat na svim britanskim tržištima i u inozemstvu. Njegovo znanje o maltu i utjecaju starenja na kvalitetu i okus omogućilo mu je da proizvodi visoko cijenjen whisky poznat po glatkoći koju je ostavljao na nepcu. Njegova kompanija je razvila nekoliko mješavina - Talisker, whisky s otoka Isle of Skye, Old Glenlivet, slavni malt iz Highlandsa, i vrhunski blend Ballantine's Fine Old Highland Whisky, te počela izvoziti whisky diljem svijeta.
Inovacija i mašta Georgea Ballantinea odigrale su veliku ulogu u etabliranju blendiranog škotskog whiskyja kao vodećeg međunarodnog pića. Ballantine's je 1891. godine ušao u jedan od najprestižnijih vodiča, a opisan je kao kompanija s visokom reputacijom blendera vrlo finog whiskyja s Highlanda, koja koristi destilate raznih destilerija, koje miješa prije sazrijevanja u bačvama. Iste se godine George povukao u Edinburgh, gdje je i umro u 82. godini života.
George Ballantine je inzistirao na kvaliteti u svakoj fazi proizvodnje, što se bez pogovora poštuje i danas. Zaslužan je i za niz inovacija - prvi je počeo s miješanjem različitih whiskyja, a naslijeđe kompanije krasi i jedinstveni proces destilacije, te specifičan proces sazrijevanja u bačvama, što Ballantine's whiskyju daje vrhunski okus, miris i boju.
Ballantine's whisky jedan je od najluksuznijih i najcjenjenijih svjetskih whiskyja, a i dan danas se proizvodi prema originalnoj recepturi koju je osmislio čovjek kojem je i posvećen ovaj tekst. Dovoljan razlog da ustanete od računala, natočite si čašicu Balića i nazdravite u to ime?
Prije 1500 godina iz Irske su u Škotsku stigli svećenici i krenuli pokrštavati divlja lokalna plemena. Sa sobom su donijeli i tajnu proizvodnje viskija. Škoti su se malkice bunili (pokrštavanju, a ne viskiju, naravno), no danas, petnaestak stoljeća kasnije, nakon puno ratova, mireva, i tisuća litara ispijenih viskija i jedni i drugi tvrde kako najbolje alkoholno piće na planetu proizvode upravo oni.
Škoti drže svoj viski najboljim stoga što u proizvodnji koriste dvostruku destilaciju, a Irci se tvrdokorno drže trostruke destilacije. Stoga su, po mišljenju Škota, irski viskiji znatno nježniji i nemirisniji od njihovih. Irci sliježu ramenima i kažu da je njihovo pivo ipak daleko bolje, našto dolazimo do jedne skroz zanimljive činjenice koju moramo podijeliti s vama.
Viski prvotno nastaje kao pivo
Zrak, ječam, voda i bačve četiri su osnovna elementa za proizvodnju poznatog škotskog viskija. Miješanjem osnovnog sastojka ječma s vodom u starim drvenim kacama, te kasnijim kuhanjem nakon dvostruke destilacije stvara se bezbojni alkohol.
E sad, ovisno o količini, planu, programu i želji kuhara, tu se odlučuje započinje li priča o pivu ili viskiju. Naime, uz dodatak kvasaca, hmelja i sitnih detalja za 45 dana će se iz te mase stvoriti pivo, ali ako se napitak smjesti u drvene hrastove bačve i po škotskom zakonu odleži najmanje tri godine, postupno se pretvara u nama poznati viski.
Što više godina provede u bačvi, to je viski tamniji, aromatičniji i - gubi na količini zbog tzv. „angel share“. Najstariji, 35-godišnji viskiji tako izgube i 75 posto količine prvobitno spremljene u bačvu. Stoga su tako rijetki, skupi i cijenjeni.
U Speyside-u, sjevernoistočnom dijelu primorske Škotske nalazi se više od pola od ukupno 85 škotskih destilerija, zato što je to najsunčaniji dio Škotske gdje su ječam i druge potrebne žitarice najkvalitetnije, a i voda je najbolja. Svaka od destilerija proizvodi svoj signle malt viski, međutim, zbog potrebe tržišta najveći dio proizvedenih količina koristi se za blendiranje, odnosno miješanje i stvaranje poznatih marki blendiranih viskija. Tako se Chivas sastoji od 30, a Ballantines od 40-ak vrsta viskija. Formule su tajne, a održavanje te tradicije i proizvodnju novih vrsta viskija provode takozvani master blenderi, najcjenjeniji stručnjaci proizvođača viskija.
Za upoznavanje, samo toliko, već sljedeći tjedan donosimo pregršt novih podataka o vašem omiljenom piću!
| ožujak, 2011 | > | |||||
| P | U | S | Č | P | S | N |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
| 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
| 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
| 28 | 29 | 30 | 31 | |||
Dobro došli na blog Škotski viski – saznajte na jednom mjestu sve što ste oduvijek htjeli znati o najpopularnijem i najkvalitetnijem žestokom piću čovječanstva!