Škotski viski

petak, 11.03.2011.

Povijest

Prije 1500 godina iz Irske su u Škotsku stigli svećenici i krenuli pokrštavati divlja lokalna plemena. Sa sobom su donijeli i tajnu proizvodnje viskija. Škoti su se malkice bunili (pokrštavanju, a ne viskiju, naravno), no danas, petnaestak stoljeća kasnije, nakon puno ratova, mireva, i tisuća litara ispijenih viskija i jedni i drugi tvrde kako najbolje alkoholno piće na planetu proizvode upravo oni.

Škoti drže svoj viski najboljim stoga što u proizvodnji koriste dvostruku destilaciju, a Irci se tvrdokorno drže trostruke destilacije. Stoga su, po mišljenju Škota, irski viskiji znatno nježniji i nemirisniji od njihovih. Irci sliježu ramenima i kažu da je njihovo pivo ipak daleko bolje, našto dolazimo do jedne skroz zanimljive činjenice koju moramo podijeliti s vama.


Viski prvotno nastaje kao pivo

Zrak, ječam, voda i bačve četiri su osnovna elementa za proizvodnju poznatog škotskog viskija. Miješanjem osnovnog sastojka ječma s vodom u starim drvenim kacama, te kasnijim kuhanjem nakon dvostruke destilacije stvara se bezbojni alkohol.

E sad, ovisno o količini, planu, programu i želji kuhara, tu se odlučuje započinje li priča o pivu ili viskiju. Naime, uz dodatak kvasaca, hmelja i sitnih detalja za 45 dana će se iz te mase stvoriti pivo, ali ako se napitak smjesti u drvene hrastove bačve i po škotskom zakonu odleži najmanje tri godine, postupno se pretvara u nama poznati viski.

Što više godina provede u bačvi, to je viski tamniji, aromatičniji i - gubi na količini zbog tzv. „angel share“. Najstariji, 35-godišnji viskiji tako izgube i 75 posto količine prvobitno spremljene u bačvu. Stoga su tako rijetki, skupi i cijenjeni.

U Speyside-u, sjevernoistočnom dijelu primorske Škotske nalazi se više od pola od ukupno 85 škotskih destilerija, zato što je to najsunčaniji dio Škotske gdje su ječam i druge potrebne žitarice najkvalitetnije, a i voda je najbolja. Svaka od destilerija proizvodi svoj signle malt viski, međutim, zbog potrebe tržišta najveći dio proizvedenih količina koristi se za blendiranje, odnosno miješanje i stvaranje poznatih marki blendiranih viskija. Tako se Chivas sastoji od 30, a Ballantines od 40-ak vrsta viskija. Formule su tajne, a održavanje te tradicije i proizvodnju novih vrsta viskija provode takozvani master blenderi, najcjenjeniji stručnjaci proizvođača viskija.

Za upoznavanje, samo toliko, već sljedeći tjedan donosimo pregršt novih podataka o vašem omiljenom piću!

11.03.2011. u 13:04 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.



  ožujak, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2011 (3)
Travanj 2011 (5)
Ožujak 2011 (2)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Dobro došli na blog Škotski viski – saznajte na jednom mjestu sve što ste oduvijek htjeli znati o najpopularnijem i najkvalitetnijem žestokom piću čovječanstva!

Linkovi