Prije 1500 godina iz Irske su u Škotsku stigli svećenici i krenuli pokrštavati divlja lokalna plemena. Sa sobom su donijeli i tajnu proizvodnje viskija. Škoti su se malkice bunili (pokrštavanju, a ne viskiju, naravno), no danas, petnaestak stoljeća kasnije, nakon puno ratova, mireva, i tisuća litara ispijenih viskija i jedni i drugi tvrde kako najbolje alkoholno piće na planetu proizvode upravo oni.
Škoti drže svoj viski najboljim stoga što u proizvodnji koriste dvostruku destilaciju, a Irci se tvrdokorno drže trostruke destilacije. Stoga su, po mišljenju Škota, irski viskiji znatno nježniji i nemirisniji od njihovih. Irci sliježu ramenima i kažu da je njihovo pivo ipak daleko bolje, našto dolazimo do jedne skroz zanimljive činjenice koju moramo podijeliti s vama.
Viski prvotno nastaje kao pivo
Zrak, ječam, voda i bačve četiri su osnovna elementa za proizvodnju poznatog škotskog viskija. Miješanjem osnovnog sastojka ječma s vodom u starim drvenim kacama, te kasnijim kuhanjem nakon dvostruke destilacije stvara se bezbojni alkohol.
E sad, ovisno o količini, planu, programu i želji kuhara, tu se odlučuje započinje li priča o pivu ili viskiju. Naime, uz dodatak kvasaca, hmelja i sitnih detalja za 45 dana će se iz te mase stvoriti pivo, ali ako se napitak smjesti u drvene hrastove bačve i po škotskom zakonu odleži najmanje tri godine, postupno se pretvara u nama poznati viski.
Što više godina provede u bačvi, to je viski tamniji, aromatičniji i - gubi na količini zbog tzv. „angel share“. Najstariji, 35-godišnji viskiji tako izgube i 75 posto količine prvobitno spremljene u bačvu. Stoga su tako rijetki, skupi i cijenjeni.
U Speyside-u, sjevernoistočnom dijelu primorske Škotske nalazi se više od pola od ukupno 85 škotskih destilerija, zato što je to najsunčaniji dio Škotske gdje su ječam i druge potrebne žitarice najkvalitetnije, a i voda je najbolja. Svaka od destilerija proizvodi svoj signle malt viski, međutim, zbog potrebe tržišta najveći dio proizvedenih količina koristi se za blendiranje, odnosno miješanje i stvaranje poznatih marki blendiranih viskija. Tako se Chivas sastoji od 30, a Ballantines od 40-ak vrsta viskija. Formule su tajne, a održavanje te tradicije i proizvodnju novih vrsta viskija provode takozvani master blenderi, najcjenjeniji stručnjaci proizvođača viskija.
Za upoznavanje, samo toliko, već sljedeći tjedan donosimo pregršt novih podataka o vašem omiljenom piću!
| ožujak, 2011 | > | |||||
| P | U | S | Č | P | S | N |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
| 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
| 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
| 28 | 29 | 30 | 31 | |||
Dobro došli na blog Škotski viski – saznajte na jednom mjestu sve što ste oduvijek htjeli znati o najpopularnijem i najkvalitetnijem žestokom piću čovječanstva!