Neki znanstvenici vjeruju da je "Voda života" prvi put destilirana na području Srednjeg Istoka između osmog i devetog stoljeća, a da su je redovnici daleko iza toga donijeli i na britansko otočje. Prve pisane tragove o viskiju u Irskoj tako nalazimo 1405., i Škotskoj 1496. godine.
Prije 1500 godina iz Irske su u Škotsku stigli svećenici i krenuli pokrštavati tada divlja škotska plemena. Uskoro su i Škoti saznali za tajnu - četiri osnovna elementa za proizvodnju viskija su zrak, ječam, voda i bačve. Pa su počeli i sami proizvoditi to plemenito piće, i to po svim dijelovima prelijepe im zemlje.
Tijekom godina i stoljeća, promijenili su i sam naziv u whisky (originalni, irski izraz whiskey se do danas, osim u Irskoj, zadržao i u SAD-u, gdje su ga upravo i donijeli Irci), koji inače potiče od keltske riječi usque ili velške wisg, koje imaju identično značenje - tekuća voda.
Danas cijela Škotska proizvodi viskije, a otkuda koji dolazi, proučite iz narednih redaka.
Podjela po regijama
Škotsku možemo podijeliti na šest viski regija
1. Highlands
Pokrajina Highland je najveća škotska pokrajina, koja je klimatski jako raznolika, pa je zato dosta teško odrediti specifični dio odakle koji viski dolazi. Tako su je podijelili u četiri manje podregije:
Northern Highlands
Viskiji punog, slatkog okusa, s najpoznatijim predstavnikom, jednim od najprodavanijih viskija svijeta - Glenmorangie
Southern Highlands
Lakši, suši i voćniji viskiji, treba probati u svakom slučaju Ebradour i Aberfeldy.
Eastern Highlands
Prevladava pun okus s moćnom voćnom aromom. Glen Garioch je dostojan stjegonoša.
Western Highlands
Snažni viskiji punog okusa, malo vuku na dim. Oban je glavni predstavnik te pokrajine.
2. Lowlands
Pokrajina Lowland nlazi se na južnom, nizinskom dijelu Škotske. Viskiji iz te regije su nježni i lagani, a u sebi sadrže manje soli od ostalih zbog veće udaljenosti od mora.
3. Islands
Ovu regiju čini više manjih šest većih otoka - Mull, Orkney, Arran, Shetlands, Skye te najpoznatiji - Jura. Kako su otoci razbacani na velikoj površini, tako se i viskiji dosta razlikuju od jednog do drugog. Najbitnije su dvije komponente – sol i dim.
4. Islay
Otok Islay leži na zapadnoj obali Škotske. Na njemu se radi istoimeni, jedan od najposebnijih, gromki viski pun dima, treseta i morske soli. Danas na otoku postoji osam destilerija, od kojih je najmlađa, Kilchoman (2005.), također i najzapadnija u Škotskoj.
5. Campbeltown
Nekadašnja viski prijestolnica Škotske sa 28 destilerija krajem 19. stoljeća, danas se svela na svega tri. Suhi i oštri Single malt viskiji iz te regije poznati su u svijetu kao vrhunski aperitivi.
6. Speyside
Vodeća regija po broju destilerija – ima ih čak 85. Nalazi se u sjevernoistočnom dijelu primorske Škotske, a ime je dobila po rijeci Spey, čija je voda dušu dala za proces proizvodnje viskija. Geografski je dio Highlandsa, ali su je zbog specifičnosti i najvećeg broja sunčanih sati godišnje - ipak posebno izdvojili. Bogat okus, kompleksnost, slatkoća čine Glenlivet, Glenfiddich i Macallan najvećim uspješnicama ove regije.
| < | svibanj, 2011 | |||||
| P | U | S | Č | P | S | N |
| 1 | ||||||
| 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
| 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
| 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
| 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
| 30 | 31 | |||||
Dobro došli na blog Škotski viski – saznajte na jednom mjestu sve što ste oduvijek htjeli znati o najpopularnijem i najkvalitetnijem žestokom piću čovječanstva!