Golobradi, ali nadareni šegrt George Ballantine, 1828. godine u ne baš prestižnom edinburškom kvartu Cowgate otvara svoju prvu prodavaonicu whiskyja. Bile su to godine u kojima je došao kraj ilegalnoj proizvodnji alkohola u Škotskoj, a nove i legalne destilerije otvarane su svakog tjedna kako bi se zadovoljila rastuća potražnja. George uspješno gradi karijeru, a onda 1853. godine, njegov prijatelj Andrew Usher uspijeva proizvesti whisky od maltova različite starosti. Ballantine je odmah prepoznao važnost ovog postupka, počeo eksperimentirati sa sastojcima i uskoro blendiranje whiskyja pretvorio u umjetnost.
1858. godine francuske je vinograde pogodila katastrofa zvana phylloxera, i gotovo potpuno zaustavila proizvodnju njihovog brandyja. I tada se engleska aristokracija okrenula - blend whiskyju. George je u to doba svoje znanje već bio prenio na najstarijeg sina Archibalda, kojem je i povjerio posao u Edinburgu, a sam se 1869. godine preselio u Glasgow, kako bi se mogao više posvetiti razvoju blendiranja. Krajem 19. stoljeća Ballantine je već bio poznat na svim britanskim tržištima i u inozemstvu. Njegovo znanje o maltu i utjecaju starenja na kvalitetu i okus omogućilo mu je da proizvodi visoko cijenjen whisky poznat po glatkoći koju je ostavljao na nepcu. Njegova kompanija je razvila nekoliko mješavina - Talisker, whisky s otoka Isle of Skye, Old Glenlivet, slavni malt iz Highlandsa, i vrhunski blend Ballantine's Fine Old Highland Whisky, te počela izvoziti whisky diljem svijeta.
Inovacija i mašta Georgea Ballantinea odigrale su veliku ulogu u etabliranju blendiranog škotskog whiskyja kao vodećeg međunarodnog pića. Ballantine's je 1891. godine ušao u jedan od najprestižnijih vodiča, a opisan je kao kompanija s visokom reputacijom blendera vrlo finog whiskyja s Highlanda, koja koristi destilate raznih destilerija, koje miješa prije sazrijevanja u bačvama. Iste se godine George povukao u Edinburgh, gdje je i umro u 82. godini života.
George Ballantine je inzistirao na kvaliteti u svakoj fazi proizvodnje, što se bez pogovora poštuje i danas. Zaslužan je i za niz inovacija - prvi je počeo s miješanjem različitih whiskyja, a naslijeđe kompanije krasi i jedinstveni proces destilacije, te specifičan proces sazrijevanja u bačvama, što Ballantine's whiskyju daje vrhunski okus, miris i boju.
Ballantine's whisky jedan je od najluksuznijih i najcjenjenijih svjetskih whiskyja, a i dan danas se proizvodi prema originalnoj recepturi koju je osmislio čovjek kojem je i posvećen ovaj tekst. Dovoljan razlog da ustanete od računala, natočite si čašicu Balića i nazdravite u to ime?
Post je objavljen 18.03.2011. u 10:51 sati.