Šahovski klub Brda


Click here for Myspace Layouts

četvrtak, 31.05.2012.

Dva i pol mjeseca do Split Open-a: 120 prijavljenih!

Ostalo je 72 dana do početka ovogodišnjeg Split Open-a, a broj prijavljenih buja kao tijesto u pećnici.
Prijavljeno je do sada 120 igračica i igrača, od čega 45 stranaca iz 15 zemalja.
Tako je već sad jasno da će biti oborene brojke od lani, kad je na turniru igralo 120 igrača, od čega 30 stranaca iz 11 zemalja.
A ostalo je još skoro dva i pol mjeseca, pa je realno dostižan cilj organizatora, ŠK Brda, da se ove godine premaši brojka od 200 igrača.
Nažalost, zbog ekonomskih razloga organizatori ni ove godine nisu mogli ponuditi "uvjete" velemajstorima, ali se svejedno očekuje njih najmanje 10 na turniru.
A koliki je njihov interes za turnir govori i broj od oko 40 GM-ova koji su zatražili uvjete za nastup u Splitu. Ali tko zna, možda se jednog dana i u Splitu popravi financijska situacija, pa Split Open postane i jedan od najjačih svjetskih opena.
Da malo pojasnimo i način formiranja liste sudionika, obzirom da je bilo govorkanja kako su na listi i brojni domaći igrači koji se zapravo još nisu prijavili za turnir.
Istina je, na listi su a nisu se prijavili. Naime, mudro rukovodstvo turnira jednostavno je "kopi-pejstalo" listu s ovogodišnjeg Županijskog prvenstva.
Brđani su naime logično zaključili da će svi oni koji su nastupili na "Županijskom" nastupiti i na Split Open-u.
A ako netko od njih bude spriječen pa ne bude mogao zaigrati, nema veze, neka lista ima što više imena, nema štete, dapače.
Dakle, Split Open i ove bi godine trebao požnjeti ogroman uspjeh.


Prošlogodišnji pobjednik Marin Bosiočić (Hogar strašni)

..



I Torcida zna da je već više od 100 prijavljenih



A u zavjetrini priprema za najveći turnir u Splitu svih vremena, članovi Brda uigravaju se za 1A ligu koja ih očekuje u rujnu.
Tako je predsjednik Bužančić odlučio poslati Ivića i Čurića na "Pula Open" od 9. do 16. lipnja. Iviću je naime neophodno uigravanje jer kao direktor turnira neće moći igrati na Split Open-u, a Čurić je "Pulu" zaradio izvanrednim nastupom na Finalu kupa u Solarisu.
Kako se njihov nastup u Puli ne bi izrodio u previše vanšahovskih aktivnosti, predsjednik je odlučio osobno ih kontrolirati, što je presedan u povijesti kluba.
Tako će i predsjednik nastupiti na turniru, a uz to će on i sportski direktor promovirati splitski turnir brojnim strancima koji će nastupiti u Puli.


Predsjednik Bužančić podijelit će pehare pobjednicima Split Open-a


Sportski direktor Ivić na svom radnom mjestu



Dražen Čurić jedan je od najvećih favorita turnira u Puli









- 09:03 - Komentari (11) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 21.05.2012.

Zamalo treći

ŠK Brda završio je na osmom mjestu na Finalu Kupa Hrvatske.
U konkurenciji 26 ekipa Brđani su bili 13. nositelji, pa je osmo mjesto solidan uspjeh.
Ipak, da su se u posljednjem kolu poklopili neki rezultati, Brđani bi bili treći, uzeli pehar i "lovu".
Evo što se trebalo "poklopiti".

Brđani su trebali pobijediti "Đuru Đakovića" s najmanje 3,5:0,5(završilo je 2:2), Liburnija je od Mladosti trebala izgubiti s najmanje tolikim rezultatom, Đakovo i Dubrovnik morali su odigrati neriješeno, a Mravince su trebale izgubiti.
Nije se poklopilo ništa od navedenog pa su Brđani završili osmi.
Ali uspjeh je uspjeh i kako bi naš narod rekao "poklonjenom zubu ne gleda se u konja".

A sad evo i uvijek rado iščekivane rekapitulacije. Igrači koji bi na prethodnim natjecanjima podbacili, sa strahom su je znali iščekivati. Ovog puta nema potrebe za tim, zato što su baš svi igrači opravdali povjerenje. Dakle, krećemo po tablama:

1. Miroslav Rade 4/6
Plus 11 bodova rejtinga i performans od 2519 sve govore, a da je turnir potrajao još par kola, ni velebal vjerojatno ne bi došao u pitanje.
Rade je u svom debiju za Brđane zapravo oduševio. Pobijedio je Mladena Palca koji u prosjeku gubi tek par partija godišnje, a bez problema je remizirao s još tri velemajstora (Cvitan, Dizdarević, Rogić).
...............................
2. Mateo Ivić 3/6
Plus 4 rejting boda i performans od 2317 vratili su sportskog direktora opet preko 2300, gdje mu je, svi se slažu, i mjesto. Igrao je osrednje, osjetila se duga pauza, a da je u dramatičnim partijama pobijedio Ferčeca, a pogotovo Martića, bio bi to vrhunski rezultat.

3. Željko Šušak 2,5/3
Plus 19 bodova rejtinga iz samo tri partije govore sve o Šukijevom nastupu. A tek performans - 2526!!!
Bio je to onaj stari Šuki, odlučan i beskompromisan u namjeri da dobije partiju. Protivnici su nemoćno gledali kako Šukijeve figure bjesno prodiru u njihove tabore. Potpuno nemoćni, pružali su ruku majstoru.
A bude li "Velika bijela psina" u takvoj formi i na ligi, Brda mogu računati na sam vrh!..

4. Dražen Čurić 4/6
Plus 11 rejting bodova i performans od 2328 učinili su Čurića jednim od najuspješnijih učesnika Kupa. Poznat po brojnim nadimcima "Barba" je igrao s lakoćom. U počecima partija djelovao je nezainteresiran, ali bi se u trećem satu igre razgoropadio i s lakoćom pobjeđivao. Kao da bi umrtvio protivnike u početku, da bi im kasnije pokazao tko je gazda. Barba je bio i idejni vođa u vanšahovskim aktivnostima. Posebno je simpatičan bio dok je gladio kućnu macu u apartmanima Petričević, vidajući joj psihičke rane iz veljače. Za svaku pohvalu!

5. Borivoj Katavić 1/3
Minus 3 boda rejtinga i performans od 2143 nisu pravi odraz "Generalove" igre. Da u partiji s Plenčom nije grubo pogriješio u otvaranju, sve je moglo biti puno pozitivnije. Ali ni ovako nije strašno, Kata je već spreman za nastup na ligi...

I za kraj još malo o vanšahovskim aktivnostima.
Momčad je već tradicionalno bila smještena u apartmanima Petričević, a igrači su se hranili u restoranu "Gušt" u Šibeniku. Džeparca nije bilo, ali su igrači imali obilnu dnevnicu od 100 kuna koja je pokrivala sve troškove (doručak, ručak, večera). Novca je bilo dovoljno (Brđani su poznati po štednji i snalažljivosti), pa se koji put zaigrala i kladionica.
Tako su igrači odlučili uložiti po 50 kuna na utakmicu Bayern-Chealsea. U slučaju pobjede posljednjeg dana turnira otišli bi u "Torcide" na janjetinu. U slučaju "pada" na kladionici, u nedjelju bi ostali bez ručka.
Tip je odabrao, a tko bi drugi nego "Barba". Odlučio je da zaigramo na hendikep pobjedu Bayerna, dakle s 2 ili više razlike.
Okladi se pridružila cijela ekipa, a i predsjednik Bužančić. Uloženo je 250 kuna, a dobitak je bio 750, dovoljno za 3,5 kilograma ukusne delicije.
Utakmica se gledala zajednički u sobi sportskog direktora Ivića, a kad je Bayern u 83. minuti poveo, nastao je urnebes kao da Hajduk igra finale lige prvaka. Ipak, uskoro je Drogba izjednačio i igrači su se uz psovke negodovanja razišli, odbivši gledati produžetke.
I tako se nakon posljednjeg kola ekipa zaputila kući bez obroka ali ponosna na ostvareni rezultat.

- 11:04 - Komentari (11) - Isprintaj - #

srijeda, 16.05.2012.

Brda vode na Finalu kupa!

Šahisti Brda zasjeli su na prvo mjesto nakon prvog kola Kupa RH.
Brđani su pobijedili "ŠK Bošnjaci" s maksimalnih 4:0, a najljepšu partiju odigrao je MK Šušak.
Podsjetio je "Šuki" na svoje najbolje dane, žrtvovao nekoliko pješaka i inicijativu pretočio u pobjedonosni napad.
U četvrtak su na rasporedu 2 kola, a Brđane ujutro očekuju stari poznanici, "Sljeme-Agroproteinka".

- 21:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 15.05.2012.

Po novi trofej



U zajedničkim prostorijama na Blatinama došlo je do velikih promjena. Naime, vodstvo ŠK Brda donijelo je i montiralo stol za stolni tenis, uz svu prateću opremu, rekete i loptice.
Stol je kupio predsjednik Bužančić, a u prijevozu i montaži pomogao mu je sportski direktor Ivić.
Odigrali su i prvi meč, Ivić je pobijedio 3:0, iako rezultat u ovoj priči nije ni važan.
Kad su šahisti u ponedjeljak popodne došli u klub, ostali su u čudu vidjevši pravi pravcati stolnoteniski stol. Čuli su se i pozitivni i manje pozitivni komentari, ali je prevladao zaključak kako je to zapravo vrhunska ideja.
Igrat će moći igrati svi zaintiresirani, a još nije donesena konačna odluka o eventualnom naplaćivanju. Najvjerojatnije će ipak sat igre stajati pet kuna kako bi se pokrili troškova reketa i loptica.
A uz stol novost je i nova kancelarija ŠK Brda u zajedničkim prostorijama. Brđani su svu dokumentaciju, opremu za "Split Open" i pehare spremili u svoju novu prostoriju.
Kancelarijom dominira trofejna vitrina u kojoj se nalaze ulašteni pehari osvojeni proteklih godina. Ima ih tek nekoliko, ali i klub je mlad, tek mu je 7-a, nije još ni za osnovnu školu.
A da bi se trofejna vitrina popunila zadužena je ekipa koja će sutra istrčati na Finalu kupa. Momci s Brda pokušat će napokon osvojiti taj Kup, jer su unatoč svakogodišnjim najavama na Kupu redovno bivali pregaženi. Baš to bio je jedan od razloga zašto je predsjednik donio stol za stolni tenis, kako bi ekipa ubuduće uz kvalitetnu šahovsku imala i dobru fizičku pripremu, toliko važnu za najveće domete.
Naravno, predsjednik je igračima koji putuju u Šibenik obećao i stimulaciju u slučaju prvog mjesta. Skromnu, jer ipak je recesija, a ionako u klubu svi smatraju da su Brđani jedni od glavnih favorita, pa se osvajanje Kupa i ne bi doživjelo kao nekakav mega uspjeh.
Ionako je kao prvi cilj na početku sezone postavljeno osvajanje prvog mjesta na 1A ligi i plasman u Kup prvaka.
I tako, evo igrača koji će u Solarisu pokušati osvojiti Kup:
1.Rade
2.Ivić
3.Šušak
4.Čurić
5.Katavić

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 04.05.2012.

Novi kandidat za predsjednika HŠS-a!

Senzacionalna vijest stigla je večeras iz Splita, pojavio se novi kandidat za predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza!
Svoju kandidaturu istaknuo je sad već legendarnismokin "Inspektor Atelać", a njegovu kandidaturu i program rada prenosimo u izvornom obliku, kako nam je i poslao u pisanom priopćenju.
Sad je već potpuno jasno da se uz Vrhovnika i Leku pojavio i "treći čovjek" koji će potporu gotovo sigurno dobiti u svojoj bazi, odnosno Dalmaciji, a neslužbeno doznajemo i kako računa na potporu ženske populacije.



INSPEKTOR ATELAĆ
KANDIDATURA ZA PRESJEDNIKA HŠS
Uvaženi šahisti i šahistkinje, prije nego i službeno pošaljem svoju kandidaturu, želim provjeriti da li uživam vaše povjerenje tako da svi koji me podržavaju to i napišu na ovom glogu. Ja sam čuveni inspektor Atelać i da smanjim priču o sebi dosta je reći da sam ja Robin Hood modernog vremena.Moj program je slijedeći
1- Oćistiti sve vrste korupcije i organiziranog kriminala iz HŠS
2-Zbrinuti paceraju koja ionako čini ogromnu večinu a služi samo za nabijanje i harač
3-ukinuti sve privilegije velemajstorima i šahovskim funkcionerima čije gluposti headbangslušamo cilo stoljeće
4-posebnu pažnju posvetiti borbi protiv droge i tu je moj slogan -dok je rakije i vinaparty kojoj budali treba kokaina
Za sada ovoliko jer vas nemam namjeru daviti beskonačnim elaboratima
In vino veritas







Inspektor u razgovoru s najbližim suradnicima














- 23:35 - Komentari (11) - Isprintaj - #

srijeda, 02.05.2012.

Brđani treći u Bibinju, i Mornar u finalu kupa

Šahisti Brda pozvani su na tradicionalni "cuger" u Bibinjama. U konkurenciji šest klubova završili su treći. Na turniru je bilo i pet pojedinačnih nagrada, ali Brđani se njima nisu osladili. Najbliži je bio IM Miroslav Rade kojem je ovo ujedno bio i debi u dresu kluba iz ruralnog splitskog predgrađa.
Inače, Brđani zbog poslovnih obveza igrača nisu nastupili u najjačem sastavu, pa su u Bibinju istrčali Rade, Čurić, Krnić i predsjednik Bužančić.
Svi su osim predsjednika ostvarili solidan rezultat, a "presidente" je, valjda još iscrpljen od nastupa za drugu ekipu i na lovorikama briljantne pobjede nad Zadraninom Žeželjom potpuno podbacio.
Zapravo se pobrinuo za negativni rekord nezabilježen u klupskoj povijesti. Napravio je naime 0/23!

U zavjetrini tih događaja odigran je Županijski kup. Nastupili su Mornar, Aržano i Petar Sedlar Pepe iz Kaštela, a Mornar je rutinski izborio prvo mjesto i nastup na Finalu kupa Hrvatske u Solarisu.
Bit će to prvi nastup Mornarevaca na tom natjecanju nakon puno godina i ovim putem im čestitamo.

A naravno, čestitamo i našem predsjedniku Tihomiru Bužančiću jer je kao predsjednik Županijskog saveza ispunio sve što je obećao. Naime, obećao je Županijsko prvenstvo - odigralo se, obećao je Županijski kup - odigrao se, tako da možemo s pravom zaključiti kako je Tiho već sad opravdao očekivanja na čelu Saveza.
Tek sad se vidi kolika je šteta što Bužančić još prošle godine nije postao predsjednikom Županijskog saveza. U brojnim svađama oko izbora predsjednika šahisti su izgubili cijelu godinu i dva lokalna, vrlo važna natjecanja. Tako se do Bužančićevog izbora godinama nije igralo ni Županijsko prvenstvo ni Županijski kup, što su u njegovom mandatu sigurno neće događati.

A na Finalu kupa nastupit će naravno i ŠK Brda. Iako kapetan Krnić još nije odlučio tko će istrčati u Solarisu, nagađa se da će prva četvorka biti Rade, Ivić, Čurić i Šušak, a njima bi se naknadno trebali priključiti Katavić, kapetan Krnić i naravno predsjednik Bužančić.
Ali, kako bi rekli zlobnici, ne treba o tome razbijati glavu, ionako će o svemu odlučiti "košarkaški loby" koji je u najboljim odnosima s predsjednikom.

O ciljevima i taktici na Finalu kupa u sljedećem nastavku...

- 09:48 - Komentari (11) - Isprintaj - #