Šahovski klub Brda


Click here for Myspace Layouts

srijeda, 27.06.2012.

Mjesec i pol do Split Open-a: 150 prijavljenih!

Točno je 45 dana do drugog Split Open-a, a organizatori su zatrpani prijavama, upitima i organizacijskim detaljima. Tako je danas premašen broj od 150 prijavljenih, od čega točno 60 stranaca iz 16 zemalja.

Lani je na turniru igralo 30 stranaca iz 11 zemalja, pa je očito da se popularnost Split Open-a širi i u Europi.
Inače, uprava ŠK Brda oformila je nedavno u tajnosti posebnu klupsku "statističku komisiju" kojoj je zadatak predvidjeti točan broj igrača na turniru, ali i brinuti se o naizgled nevažnim detaljima kako bi turnir i ubuduće bio što posjećeniji.
I tako su u caffeu "Kod Mirka" nedavno objavljeni prvi rezultati istraživanja.
Po njima će na ovogodišnjem Split Open-u igrati 195 igrača od čega 98 domaćih, te 97 stranih igrača iz ukupno 19 zemalja.

- 09:05 - Komentari (8) - Isprintaj - #

srijeda, 20.06.2012.

Razgovor s Tihomirom Bužančićem, kandidatom za predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza

Tihomir Bužančić, predsjednik ŠK Brda i predsjednik Županijskog saveza Splitsko-dalmatinske županije, novi je kandidat za predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza.
Odlučeno je to na sjednici Izvršnog odbora Šahovskog saveza Splitsko-dalmatinske županije održanoj 9. lipnja.
Na sjednici je šest članova podržalo njegovu kandidaturu, dok je jedan bio protiv.

Tako je Bužančić uz Josipa Leku i Damira Vrhovnika postao treći kandidat za predsjednika HŠS-a, o čemu će se odlučivati na Skupštini HŠS-a koja bi se trebala održati u prosincu ove godine.
Bužančić će uskoro javnosti predstaviti svoj program u cijelosti, a u ekskluzivnom razgovoru za blog ŠK Brda otkrio je glavne smjernice:

Zašto ste se kandidirali za predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza?
U šah sam se uključio 2006. godine kad sam s nekoliko prijatelja osnovao Šahovski klub Brda. U tom razdoblju uvidio sam da mnoge stvari u hrvatskom šahu ne funkcioniraju I shvatio da su potrebne temeljite promjene koje ću detaljno prezentirati u svom programu koji će uskoro objavljen na ovom blogu.
Što to prema vašem mišljenju ne funkcionira I što planirate promijeniti?
Za početak treba promijeniti model upravljanja Hrvatskim šahovskim savezom. Zatvorenost I netransparentnost treba zamijeniti otvorenom komunikacijom s šahovskom javnošću. Informacije o radu Saveza moraju biti dostupne svima, a zapisnici I sve odluke moraju biti na objavljene na internetu.
Koje konkretne promjene planirate napraviti?
Čelništvo saveza mora funkcionirati po regionalnoj zastupljenosti, što znači da će svi šahovski djelatnici iz svih hrvatskih regija koji žele raditi biti uključeni u rad saveza. Inzistirat ću na timskom radu gdje će svaki član Upravnog odbora pokrivati dio šahovske problematike I zato odgovarati Upravnom odboru, a predsjednik će biti “prvi među jednakima”.
Što to konkretno znači?
- To znači da će u Upravnom odboru jedno mjesto pripasti Riječko-Istarskoj regiji, te jedno Dalmaciji. Slavonija će biti zastupljena s dva mjesta uz mjesto potpredsjednika, te Zagreb i centralna Hrvatska s tri mjesta.
Podjela funkcija ne znači I napredak. Kako ćete konkretno unaprijediti šah u Hrvatskoj?
Za početak ćemo financijske tokove preusmjeriti prema bazi, odnosno prema Županijskim savezima I klubovima. Ne može se događati da cijeli budžet saveza, koji je u najvećem dijelu I napunjen od igrača odnosno klubova bude potrošen na aktivnosti koje u stvarnosti uopće ne unapređuju šah. Nije normalno da je nekolicina ljudi izravno egzistencijalno povezana s budžetom saveza, dok su igrači, klubovi I Županijski savezi prepušteni sami sebi. Ne mogu se treneri koji najčešće ne treniraju nikoga plaćati iz proračuna saveza. Pitanje rada s mladima treba se spustiti na Županijske saveze, jer je to zapravo I njihov smisao.
Najavili ste I promjene u organizaciji natjecanja?
Klubovi troše ogromna sredstva na račun smještaja igrača na natjecanjima. Odgovorno tvrdim da ti troškovi mogu biti prepolovljeni, I to na način da se za organizacije natjecanja raspišu javni natječaji. Promjena mora biti I u samoj organizaciji I medijskom praćenju natjecanja. Šah je s više od četiri tisuće registriranih igračica I igrača jedan od najpopularnijih sportova u Hrvatskoj, a istovremeno je u potpunoj medijskoj izolaciji. Zato vodstvo saveza mora energično krenuti u pregovore s vodećim nacionalnim medijskim kućama, a Županijski savezi s regionalnim medijima.
Najavili ste I podršku saveza najboljim igračima, odnosno talentima koji bi Hrvatskoj napokon mogli dati igrača za svjetski vrh?
- Ne smije se događati da nas naši talenti “iznenade”. Savez mora stati iza najboljih I izraditi strategiju praćenja najboljih igrača uz konretnu financijsku pomoć. Naravno, za to treba izraditi kriterije, a kriterije treba izraditi I za organizatore turnira, te u određenom obimu pomoći svaki turnir, pa I one najmanje na lokalnom nivou.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.06.2012.

Tihomir Bužančić novi kandidat za predsjednika HŠS


Tihomir Bužančić, predsjednik ŠK Brda i predsjednik Županijskog saveza Splitsko-dalmatinske županije kandidirat će se za predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza.
Uskoro opširnije...

- 16:54 - Komentari (3) - Isprintaj - #