Ostani doma

31.03.2020.



Dubrovnik

30.03.2020.


O lijepa, o draga slobodo.
Poseban je doživljaj bio Dubrovnik. Svake godine barem jedan dan da vidim zidine, da čujem more. Da čujem otkucaje sata. Zelenci. Orlando u kasne večeri. Osvijetljeni Revelin. Šetnja uz akvarij do mora. Udara more tiho. Svjetluca se. Planktoni, planktoni…. A gore zvijezde padaju i želje koje će se ostvariti (zar?). Proći Pile i popeti se na tramvaj i stići do Gruža. Tu negdje spavam. Može i kamp Ferijalnog saveza.
Govorim o godinama u kojima nije bilo teško do Dubrovnika vlakom preko Sarajeva ili autostopom od Splita. Taj autostop u godinama studentskih nemira bio je posebno iskustvo. Vlakom do Splita pa onda put pod noge. Prvo treba izaći iz Splita pa onda pješice do Makarske do kampa Ferijalnog saveza. Kao, auto će stati pa ćemo se voziti. Da ne bi! Sunce prži. More s desne, s lijeva krš, a nakon prvog kilometra i duša te napušta. Umorni leptiri uz rubove ceste. Te sam se 1967. nagledao leptira, kao da sam prirodoslovac, a ne neki uporni manijak s narančastom majicom da me svi vide. Nitko da se zaustavi. Otpao mi palac od mahanja. Mimice. Nisam znao da su gore u brdu. Otkud im onda ona riba u Jurišićevoj. Srdele i čaša crnog, gustog, hvarskog. Više ne znam koliko sam kilometara prešao, ali iznad mene negdje gore Sunce pali svoje vatre. Baš za inat idem dalje. Srećem nekog Švabu, studenta i razgovaramo o događanjima u Europi. Moj je njemački sasvim solidan. Možda je za to krivo Sunce. U to doba auti nisu bili tako česti. Ako si imao sreću mogao si se dobro utrpati. Bitno je bilo da izgledaš uredno, da znaš razgovarati ( to podrazumijeva da nisi umoran). Toga dana nije bilo sreće. Švabo ne može u tom ritmu pa ga ostavljam, jer ja ću danas do Makarske i gotovo. Vidi! Usjek neki. Most. Grad. Zar već? Omiš. Malo odmora u hladu mi je potrebno. Cokta je bila naše piće (kao, to se moglo piti). Nakon pola sata krećem dalje. Zaustavljam motoristu. Ludo. Vozi me samo tri kilometra. I opet cesta i more (ne znam je li plavo, mislim da je bilo crveno puno vatre Sunca) i cvrčci. Nije to bilo Nazorovo Podne, to je bio Danteov Pakao. Okani se nade. Negdje oko šest sati eto Ferijalca. Zaboravljam sve. Večera je podnošljiva. Upoznajem društvo. Trojica smo u šatoru. Idemo u grad u hotel na ples. Pjeva Mirko Bačić. Društvo je lopovsko. Morat ću sutra što ranije dalje. Još bi mi samo trebalo da me strpaju u maricu. Bježim. Idem dalje. Ovo je bilo ludo. Vožnja do Dubrovnika. Deset puta mijenjam auto. Izađem i novi stane. Tko bi se tomu nadao. Spavat ću u Gružu, našao sam sobu. Tu te nitko ne pita ništa. Samac usred svemira.
Žuti tramvaj od kojeg si brži ako ideš pješice jer ima jednu tračnicu i mora na ugibalištu čekati onoga iz suprotnoga smjera da krene dalje. Otvoren je i možeš izaći ući kad god zaželiš. U to doba još nikamo nisam žurio. Ideš mirno u grad. Naići ćeš na svakom uglu na poznata lica. Paro, Pero Kvrgić, Izet Hajdarhodžić, Sven Lasta, Ljuba Tadić, Stevo Žigon i ostali. Onofrijeva česma, ima li vode? Ima. Sjedneš i vidiš lica iz tvoga grada. Sve je ovdje svi su pobjegli u Dubrovnik. Muzika još nije glasna, nije to disco doba. Poznati zabavnjaci imaju gaže, a ti gledaš kako upasti na ples a da ne platiš… Na kraju, ipak, izlaziš van Grada da slušaš more.
Išao sam ja i vlakom, a za to si trebao pronaći bar petoricu istomišljenika da preko Ferijalca putuješ s popustom. Da dvije noći ne spavaš. Da vidiš Sarajevo. Da vidiš da je Zagreb Europa, a ono tamo tko zna što. Siđeš s vlaka u Sarajevu i prvo što vidiš, vidiš rulju koja na onom lijepom kolodvorskom trgu pere noge i brije se. Što dalje od kolodvora. U Baš Ćaršiju. No to nije to. Zagreb je uvijek Zagreb. Pa onda drugu noć do Ploča. I tako to. Pa onda u kamp Ferijalnog saveza na Lapadu. Pada kiša. Plivanje na sve načine jer šator propušta. Tjedan dana u Dubrovniku, a četiri pada kiša užasno. Ovi primitivci na koje sam osuđen ne znaju što je kultura pa se razdvajam od njih. Vidimo se samo za povratak. Pršut i čaša crnog jedina su hrana na putu od Lapada do Grada. A Grad kao i uvijek, ali mokar. Za kartu na Lovrijencu gladovao sam tjedan dana. Vidio sam Othela i nezaboravnog Jaga, a more je svjetlucalo jer prestala je kiša. Čudno, ali ovdje stanuje Hamlet, a Othelo, ma kako dobar bio, nije to.
I Grad me vidio s crvenim fićom 1973. Manje mi je značio tada. Imao sam svoju luku. Imao sam ruku. A bolio me i zub.


Utvare

29.03.2020.

tražiš razumijevanje
trudiš se pojasniti tvoj
i samo tvoj pogled na život…
postojanje nije privid ni meni tebi
to je jednostavno
Rijeka koja teče čas brzo čas polako
možda ponire u košmare sna
ipak postoji
tri točkice mogućnost promjene najavljuju…
tko zna
možda naiđe oluja strasti
sve promijeni
čudne su te naše misli u rano proljeće
kad proviri sunce
radost oku donese
zabljesne njegov sjaj pa ne vidimo
pravi život nazire se u utihama naših misli
ipak sve teče
prolazimo
dakle jesmo

duša

28.03.2020.




moja je duša jedna
jedina takva
kad ja odem
ponovo će negdje ista biti
kad lebdi ponad voda
i kad pliva
uvijek je u meni živa
ne mijenja se duša
mijenjaju se ljudi
podmukli i zli
u duši račun drugi nose
kod njen savršeno radi
u nama smjer svoj drži
ta sitnica vječnost svoju ima
ogledalo smo njeno
nemir s time veze nema
život naš je i tako pjen i sjena

sanjaš li me

26.03.2020.




sanjaš li me onako u noći
mjesečina
zašto uvijek mjesečina
kraj napornoga dana
razgovor
internet
što još
misli ti briga pritišće
ipak me sanjaš znam
mjesečina
cesta
rijeka srebrna
polusvjetlo u osami
ne nisi sama
brodovi u luci do mene ne stižu
morska bolest sjećanja
vlakovi su bliže
može se sanjati
i čekati
stanice su i onako prolazne
samo je jedna konačna kao Jasna Poljana
košmari snove obogaćuju
sanjaš li me onako u noći
vrijeme je i sudac nedorečeni
kažu pravedni
dolje u gradu miris mora
mjesečina
počni sanjati
obogati me

Korčula

25.03.2020.



Kreneš tako provjerenim načinom na put. Ubilježiš se u Ferijalnom savezu za put u Korčulu. Četrnaest dana. Uletiš u društvo s Filozofskog. Studenti filozofije idu na Filozofsku ljetnu školu, saznaš tek na brodu. A bila je to šezdesetosma. Godina studentskih nemira. Pariz, Berlin, Beograd. I tako mogu reći nisam znao, ali sam saznao da sam u crnoj knjizi SUPa. A slušao sam, jer tko ne bi, najveće filozofe današnjice. Upoznao sam Markusea, Bloha, Markovića. Taj isti Marković dvadeset godina kasnije bit će jedan od SANU mahera. Zbog takvih imamo Hrvatsku. A mogli smo to mnogo mirnije riješiti da smo se tada dogovorili. Jer svi poznatiji studenski lideri bili su ovdje gdje ja padoh doslovce s neba. Slavist upao među filozofe. Nisam se dao. Morao sam i ja biti pametan. A onda nam pameti nije nedostajalo, samo što luda mladost ne zna što je želja za vladanjem i privilegijama. Tri godine kasnije neki od njih su Hrvatskom proljeću dali da ih proguta mrak i da život krene drugim tijekom.
Predavanja su bila duga, a poslije rasprave i zabava u Ferijalcu. U tih četrnaest dana svaki je član morao sudjelovati bar četiri puta u pripremi jela za ostale. Pa kad si morao čistiti dvadeset kila luka i sjeckati ga u sjeckalici, shvatio si odmah da ovaj život i nije ništa drugo do li dolina suza. Ali bolje luk, nego sto kila krumpira. Ja, ranoranilac, imao sam vezu u kuhinji, a to je ono što je u takvom okruženju najvažnije. Kuharice su me u rano jutro častile rakijom pa sam onako čio kretao u jutarnji obilazak snenoga grada. Najdraže mi je bilo otići na brdo kraj crkve, sjesti na kamen i gledati Sunce kako izlazi ponad Dubrovnika. Ne vidm Dubrovnik, ali sigurno je tamo i Sunce; samo tamo i postoji. Stavljam pedeset dinara pod kamen da se vratim, da dignem kamen u kasnijem životu. Da kažem bio sam tu. Još nisam otišao vidjeti taj kamen postoji još.
Spustiš se u grad pa do ferijalca na doručak. Predavanje počinje u devet. Oni mamurni i sneni, a ja odmoran i čio. Oko dvanaest izlazimo na Sunce i gledamo Jagodu Kaloper, Čaldarevića i Slobodana Šnajdera u Jeepu kako jurcaju Korčulom. Snobovi jedni. Bila je to mačka o kojoj si samo sanjati mogao. A kad vidjeh «Lisice» i «Misterije organizma», shvatio sam što je to bilo ispod nabrekle majice što se lelujala na maestralu.
Poslije ručka dosadna popodneva u kojim smo ubijali dosadu filozofskim raspravama čekajući večeru i događanja. Mali Ivica je s dekom pod rukom i ne baš nekom curom odlazio u zabranjenu zonu dok smo mi smišljali kako provesti večer. Bit će to hotel Bon Repos. Ples i noćno kupanje. I Stanka. Sve su ljubavi tužne. Ne znam kako sam se upleo, ali pauka se ne možeš osloboditi. A bili su tu i Prevert i njegova Barbara…. Sjeti se Barbara padala je kiša neprestana… Nigdje kiše ni Barbare nego nespretna Stanka i luda ljubav. I Dražen mulac kao i ja. A gospođica je špilala nedostupnu sfingu. Neosvojivu tvrđavu. Ne znam je li itko i do danas uspio ući u taj dvorac. Filozofija je čudna stvar. A u ljubavi, kad filozofiraš, u startu si izgubljen. Treba ti godina da shvatiš, ako uopće shvatiš, da je to samo vrijeme kad glumiš majmuna. Kad se penješ na ogradu kako bi dohvatio visoku magnoliju i vratio se kući rasporenih hlača. A ona ne zna bi li ili ne bi. Šećete Dubravkinim putem u proljeće. Ona se potepe i padne kao kruška i ti shvatiš, konačno, da je život negdje drugdje. Koliko znam i Draženu je trebalo puno da shvati igru. Dražen danas filozofira o filmu, sretnemo se na festivalima, filmskim školama, ali nju ne spominjemo i ne viđamo je. A i kako bi.
Sve te dane, od Sunca i mora, boje nije bilo na koži. Trebalo je to nadoknaditi. Odeš u Lumbardu i u sjeni pocrniš kao da si danima bio na otvorenom. A koji pijesak? Takvog nema nigdje na svijetu. Čujem da divljine nema više. Civilizacija je oduvijek odgovorna za uništavanje ljepota prirode.
Kao civilizirani filozof pustih bradu i ozbiljno zapalih prvu cigaretu. Jasno je da je kriva za sve…

Važna obavijest

24.03.2020.

Putuj, anđele!

23.03.2020.



Anđeli je čuvali




u kolo vodili



Nebom plovila



misli moje s tobom krenule

Hvala Slavi Božićević! na izboru fotografija

Draga


Polja tišine pritšću me danima
Dogodi se to tako nama samima
Ni pamet ni srce nisu ovdje bitni
Sad su osjećaj i titraj duše hitni

Čudno kako stižu nas u ovoj tami
Željeli bismo zraka da nismo sami
Dohvati nas tužna tamo svjetlost neka
Samo ljubav pravu moja duša čeka

Uz sve brige život dalje samo ide
Potraži one koji to dobro vide
Kad upališ iskru mog i tvog života
Lakše ćemo proći ovaj niz strahota


Contagiamoci Di Poesia - Leptir

21.03.2020.




treba samo znati i vidjeti
razgovarati s prirodom
sluša ona nas i uzvraća nam
samo čovjek često zgazi cvijet
leptir ne stigne kud je naumio
sve nam je blizu a tako daleko




ono kad leptiri razgovor traže
prepoznati njihove staze
pratiti njihov let
oni što zaigraju u nama
poruke srcu šalju
možda i dulje traju
tko bi ga znao
na toj stazi
čuvajmo cvijet za leptirov let





treba samo znati i vidjeti
razgovarati s prirodom
sluša ona nas i uzvraća nam
samo čovjek često zgazi cvijet
leptir ne stigne kud je naumio
sve nam je blizu a tako daleko

što mi to čekamo


gdje smo mi u tom ponavljanju
u greškama ljudskim
posve prirodno neprirodni
ponoviti se može riječ
ponovljaju se godišnja doba
ponavljam li se ja u svemu tome
ako sada odem sjećanje bit ću
neću biti onaj slični dan
ne neću biti
o bit ću neki davni prah
duša ostavljena negdje tražit će svoj put
tko u kome moglo bi se reći
i neće to biti ponavljanje gluposti
pameti i tako nismo imali
život nas ostavio na cjedilu
puste ulice sve govore
ima li nas uopće negdje i tamo
voljeli smo jedni druge
život je bio naš
lako je pričati u ljubavi kad te nema
kad ovi zidovi kameni tvoju sjenku kriju
samo sjena sjene pri kraju putovanja
ni karta nam više ne treba
sve gratis ima li nas uopće
tvrde glave nam nisu potrebne
tome snu ni san više nije san


ako smo Ljubav

20.03.2020.



ako smo Ljubav
nitko nam ništa ne može
na onoj livadi iz sna
osmijeh proljeća
ruke zajedno nezgode pomiču
samo tako
sreća se uloviti može
tamo daleko misli nam vezane
ružičasto sve postaje
svijet bonacom mir podcrtava
možda i raj na zemlji ostane
tako onda nova priča krene
svijet ovaj nove boje dobije
i duga se sreći raduje

Igra je ovaj život naš

19.03.2020.




Igra je ovaj život naš
Negdje na rubu tražimo sjenke
Uvjereni u istinitost priče
Koracima svjetlost slijedim
Gubi se ona
Vidljivo je nadaleko
Smiraj primiče se eto I tišina je s nama
Mi bismo htjeli
Što nam misli streme
Cilj bez cilja nađe se u mraku
Vjeruj i sve dobro bit će
Evo i nova zora sviće

Svako je vrijeme sjećanje

18.03.2020.



Svako je vrijeme sjećanje
U njemu trag naš ostaje
Bez sjećanja ni vrijeme ne postoji
Tko će nam reći sjećaš li se
Otuđeni tako postajemo
Okrenuti sebi sebstvu ako vrijeme nedjeljivo ostane
Ti i ja smo vrijeme za sjećanje
Naša ljubav prema nama samim
Trudi se da opstane
Ona ruža što gledamo je ti i ja
To je naše trajanje i sjećanje
Vrijeme treba da ruža poraste i bude vidljiva
Vrijeme treba da zapazim je ja
Vrijeme treba da uberem ružu podatnu crvenu
Vrijeme treba da miris njen osjetiš ti
Ubrana za tebe u tvojoj ruci
U vremenu sadašnjem prošlost ti iskazuje
U skaski i moja ruka potraje
U vazi provedeno vrijeme je sjećanje
Čuvamo ružu osmijeh onaj
Ljubav što počinje
Vrijeme je to
Trajanje moje i tvoje
Sjećanje
Tako i ljubav počinje
Život vrijeme sjećanje

Rijeka zaborava

17.03.2020.


Postoji li rijeka zaborava
Kamena prošlost naših osjećaja
Krugovi oblutak i bonaca
Još je uvijek iza sedam iza osam
Opet misli pokreće
Meandrima života neizbježno određeni
Sanjamo onaj san u kamenu
Prepušteni tijeku vremena
Nikad nas ona slušat neće
Život naš do mora stiže
Nirvana je od sad priča nova
Prepusti se prepusti čujem
Glas je taj i opet naša rijeka
Ušću svome ona stremi

haiku

16.03.2020.

nijanse

15.03.2020.



pastele ostavljaju trag na prstima
priče ostaju priljepljene
kiša sve tragove ispire
magle razbistruje
čisto nebo ostavlja
nijanse plave neizbrisivo šaraju nebom
ljubav jedina nam preostaje

pastele nježnost podvlače
razvodnjeni akvareli blijede
blijede sjene raznose



Iz zemlje čudesa

14.03.2020.



Uhvati zeca u žurbi njegovoj
Koliko je sati
Poberi pozivnicu
Trka može početi
Jurnjava za čudnim zecom naših snova
Ti si pod brezom zaspala
Ključa nije bilo
Vrata je trebalo otvoriti
Novom svijetu se pokloniti
Tko je o kavi pričao
Nešto brzo i posebno
Spavaš li ti
Zec je vrijeme odnio
Možda u pijesku trag postoji
Negdje na kraju tiha mjesečina
breze su ustrajale
Jesi li ti breza


bila jednom

13.03.2020.



I am (rođendanska)

i tako odoše one
u vjetar šarenih snova
proljeća brojim zime se bojim
a već je ima već je tu
putovanje traje
što duže neka bude
za želje nitko ne pita
u plavetnilu beskraja svaka je skrita

cvetek

12.03.2020.

prošle su vure

11.03.2020.

Bijeg od samoće

10.03.2020.




Bijeg od samoće zapisivanjem riječi počinje
Iz duše one teku
Snovi sada morem plove
A tamo gore vrh bistrine nas čeka
Tako mu i dođe more na dlanu
Tu sve one misli stanu
Trajanje je smisao života našeg
daljine u trenu blizinom postanu
Bliskost naša smisao nudi
Pokretima
Koracima
Htjenjima
Moranjima
Moranje tad nije teško
Neumitnost dovede nas u stanje takvo
Sve bismo dali za snoviđenja naša
To je samo duša
Ona se u vječnost pretvara

istine

09.03.2020.



ISTINA
Razina istine mojim okom gledana
Tvoja istina ima tvoje oko
Sveobuhvatna istina je u našim očima
O da
Ima i ona nedokučiva
Tko dokuči istinu njegov je svijet
Preširoko sagledavanje opet nas početku vodi
Iste misli spopale me na pržini na Pelješcu
Tko bi ga znao kad povrh brda vidiš pučinu
Beskraj u prividu
Povrh Brača je moja prava istina
Sukladne su te istine
Mi kao sitan djelić svemira
Tražimo istinu naših nemira
A bespuće nas tako smiruje

ma zna se Otočka

To može jedino stara teta

07.03.2020.


Predstavila me jučer teta izvrsnom interpretacijom mojih pjesama.

rad bi se vrnul

rad bi spet v mladost se vrnul
morti ondak razmem vreme kaj curi
v okicama nekim videl bum davni početek
dobro bi bilo da to bude jen dežni petek
pod ambrelom da se prisetim plavega neba
da bu to kušlec črlen kak trešnja
v tišini naša tela štela bi se najti
o kak su lepi takšni cajti


portugizec

portugizec se danes na trgaču krstil
negdo je za vinčeko grozdje pobrstil
gdo ga je v preši tiskal štel bi znati
lepe pucice zdigneju kiklice
nisu toj severine ni štiklice
ondak se se to lepo vu bačvami toča
mora to vreti da bude fajn kakvoča
i nikom neje lepše neg je nam
samo da bu tako saki dan
na bini Martinov jato
se lažni popi
samo da nas vince pravo
poškropi

kasne vure se veliju
sove još ne spiju



nedela

včera je bakica za nami lukala
prešli smo hitrejše na Samoborčeka
več je bil pravi cajt za iti
a ondak sme Jurek i ja čakali v kmici
samo se crkvica svetlila
lušno je bilo i sam se setil detinstva
kak sem se ko dečec s bregeca rodlal
Jureku sem pričal kak mi Ivančica visibabe prinesla
a ja sem onda celega dneva popeval
ondak sem Jureka za kakvu pucicu pital
a se samo nasmejal
i stigel je bus i otpelal nas v Zabreg
o pucicama bu mi drugega dneva povedal

Fala teta!

Kad sivo obojiš plavo

06.03.2020.



E pa sad kad sivo obojiš plavo
O kojim nijansama bismo pričati mogli
Ono modrine u meni modrije otkrit želi
Želja za plavim oprosti što te gnjavim
Donijela mi ljubav jednom
Zato je i smatram vrijednom
Može li se promijenit išta
Da ne bude samo more
Vidim i nebo plavije od zore
Smiruje me sve što pravu ljubav nosi
Moguća je ona u kosi u boji žita rekli bi vali
U plavom oku toliko bistrine ima
Naprosto se smrzneš i bude ti zima
A opet u kutu pod čempresom plavijeg mora ima

Pogled na sliku Otočke

nada ni suncu ne vjeruje

05.03.2020.



previše se oblaka mota nebom
južnih tamnih tmastih
dovoljan je trag svjetla
privid da otvori
povjerujem bit će
lako tebi
bura okrene misli
nadu donese
sve su to življenja finesse
ti nemaš moje brige
tebi još život šapnut može nešto
ozari ti lice
ja prije svega
godine uvjerit moram
a moranje je teško
puno briga
nada ni suncu ne vjeruje

fotke na koje ne ostaješ ravnodušan
traže riječi - hvala Otočka

kad anđeli dođu

03.03.2020.




Ono kad anđeli dođu
Više nije bitno
U kojem ćemo plesu biti par
Ona jutra ostala su iza nas
Netko drugi palit će svijeće sjećanja
Paris će i dalje biti Paris
A čardaš u ponoć u Budimpešti
U nekim drugim nogama
Naš trag osjetit će se u pramenovima magle
U šapatu breza
I znam da neke stvari ne možeš obrisati tek tako
Preduboko se to pod kožu uvuklo
U srcu trag je znaš
Zalud ti sve riječi ovoga svijeta
Mi i dalje mjerimo korake
Lovimo osmijehe
I kažeš ne zanima te više
Onda je i riječ previše

i sivo nije sivo

02.03.2020.



Tko zna zašto sivilo čežnju donese
Upali se luč u nama
Osvjetli nam sjećanja
Od pamtivjeka poslije svega
Sunce nas čeka
Razigrani dani ljepote života
Hranimo dušu ostvarenom željom
I tako može biti sve baš isto
Monotoniju života hranimo ljepotom

Hvala Otočanko!

riječi govore

01.03.2020.


koji su to štosovi
to nije moja pjesma
nije moja rijeka
nije moje more
ma briga me
riječi govore
nikome se one ne dodvore
niti s ikim spavaju
nisu one ruke
miluju bolje
ljube najbolje
sve moguće je
odakle stižu
tko bi znao
nisam ti ja sa neba pao
počinju one kao snijeg onomad
i kiša ispuni riječi
romon glazbu tvori
proljetni cvjetovi
ljeto u riječima tako je sveto
svetinja u dvorcu ljubavi
bijeloj kuli
zelencima
širok je svijet
i sve što u pjesmu stane
to su misli moje
tako ja brojim dane
čekaju one list papira
dajte mi mira
kad napišem knjigu
imat ću manje
jednu brigu
ne brinu one mene
bojim se samo ružnih priča
one sjene kad mi srce vene

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>