četvrtak, 27.03.2008.

Regionalni centar za gospodarenje otpadom "Bikarac"

Kako vlast gospodari gradskim resursima? Po nama u SDP-u vrlo loše. Najnovije izjave vrha županijske i gradske vlasti o odlagalištu otpada na Bikarcu kao regionalnom centru za cijelu Dalmaciju, odnosno Šibensko kninsku i Splitsko dalmatinsku županiju jest u najmanju ruku neodgovorna prema građanima ovog grada i ove županije.

Šibensko kninska županija i grad Šibenik su se dugo mučili sa vlastitim otpadom. Dugo su na području naše županije nicala ilegalna odlagališta i slično. Uporedo s tim rasla je mogućnost ekološkog onečišćenja okoliša. Donošenjem studije o gospodarenju otpadom to se promijenilo. Počelo se sustavno i sistematski raditi na rješenju problema otpada. Mi smo turistička županija i takav problem, ako nekontrolirano raste može izazvati nuspojave u smislu pada turističke potražnje za ovom destinacijom. Osim toga , mi smo i kraško područje i nekontrolirano odlaganje otpada može dovesti i do zagađenja podzemnih voda i izvora pitke vode, što se dalje može reflektirati kroz oboljenja stanovništva od raznoraznih zaraznih bolesti. Kroz EU fondove, temeljem studije i niza drugih dokumenata, uključujući i prostorne i ine planove, dobivena su sredstva u visini od 6 mil. eura za uređenje Regionalnog centra za otpad Bikarac. Prema planu taj centar je trebao do 2025. godine proširiti uslugu skupljanja otpada na sve gradove i općine u županiji, te smanjiti količinu odloženog otpada za oko 25%, također je trebao potpuno uvesti sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja prikupljenog otpada za sve gradove i općine u županiji u istom vremenskom periodu. Dakle, Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac bi trebao zadovoljiti potrebe županije za dugo vremensko razdoblje i unaprijediti postupanje s otpadom, kao i smanjiti volumen otpada.

Ono što je nepobitna činjenica i zato mi u SDP-u tvrdimo da smo tek dijelom rješili problem otpada jest da će se otpad i dalje odlagati, ali sad drugačije pakiran. Neće barem još izvjesno vrijeme biti nikakve prerade i smanjivanja volumena tog otpada.

I sad kad su Šibenik i županija na bar dijelom na pragu rješenja problema otpada, kad smo to doveli do točke da bi ove godine trebala otpočeti sanacija osam ekološki neodgovarajućih odlagališta otpada, kao Pirovac naš župan i gradonačelnica nam nude nešto sasvim novo. Nude nam smeće i otpad cijele Splitsko dalmatinske županije. Ako znamo da je Splitsko dalmatinska županija pet puta veća od Šibensko kninske, nije teško izračunati da proizvode i pet puta više smeća. Kako će se to odraziti na stanovništvo koje živi na području Bikarca, na Donje polje, na grad Šibenik i na našu županiju. Kako će se odraziti na poljoprivredne kulture na području oko Bikarca. Kako će se takav potez odraziti na sam Reginalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac. Da li to znači da se ovoj županiji opet otvara problem kojeg smo dijelom već rješili?

Studije na temelju kojih su dobivana i sredstva iz EU fondova, preciznije ISPA fonda, su rađene za područje i potrebe naše županije, ne za deset puta više od toga. Bikarac ima kapacitete kojima treba zadovoljiti upravo našu županiju i grad, ne više od toga. Vjerovatni argument će biti popularno otvaranje radnih mjesta, ali po nama u SDP-u nešto veći prihod i 50 radnih mjesta nisu ekvivalent ekološkoj bombi u dvorištu. Uostalom, u Reviji je ova vlast mogla spasiti sto i više radnih mjesta i osigurati opstanak te tvrtke, pa nije. Dakle ni socijalna osjetljivost nije u ovom slučaju relevantan faktor. Što onda jest?

Pa ja ću se usuditi reći ono što vjerujem većina misli: Splitsko dalmatinska županija nije rješila problem gospodarenja otpadom i sad svoj problem nastoji rješiti preko naših leđa, uz pomoć ministrice Matulović-Dropulić.
Nije rješila lokaciju na kojoj bi se proces odvijao. Lećevica to očito nije bez obzira na nemala sredstva poreznih obveznika koja su do sad neodgovorno utrošena na pripremu dokumentacije i terena. Lećevica to nije jer je lokalno stanovništvo protiv u čemu ih ja razumijem i podržavam. Dobar dio struke je također protiv odlagališta na Lećevici. To je kraško područje koje je podzemnim tokovima povezano sa slivom Krke, Čikole, Jadra i nizom potoka i potočića. Osim toga u Strategiji i akcijskom planu zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti RH stoji da ta područja predstavljaju izuzetnu vrijednost, ne samo u europskim već i u svjetskim razmjerima.

I sad su se naš župan i gradonačelnica bez konzultacija sa županijskom skupštinom i gradskim vijećem dosjetili na čemu bi Šibenik trebao temeljiti svoju budućnost.

Na sakupljanju smeća, uz prethodnu ideju, koja je srećom još uvijek samo ideja o zatvoru na Podima. Pa zar ne možemo ništa pametnije smisliti? Zar je to budućnost koju nudimo našim potomcima, zar su to pametne tehnologije 21. stoljeća?

Mi u SDP-u smo protiv razvoja Bikarca u smislu lokacije na kojoj će se prikupljati otpad iz cijele Dalmacije, ali jesmo za Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac za područje županije Šibensko kninske.
Svojedobno je SDP predlagao zbrinjavanje otpada termičkom obradom, ali to nije prihvaćeno zbog veličine investicije (cca 300mil.€), a dijelom i zbog loše medijske prezentacije projekta. Mi u SDP-u mislimo da je ta metoda daleko bolja, naprosto stoga što se radi o kakvoj-takvoj preradi otpada koje se dijelom termičkim spaljivanjem pretvara u toplinsku energiju, te mu se smanjuje volumen za oko 80% nakon obrade, od ovog što nam se danas nudi i što predstavlja korak unazad u odnosu na SDP-ov prijedlog. A nudi nam se ništa drugo nego skladištenje otpada do daljnjeg, odnosno dok se ne iznađe rješenje za preradu tog otpada.

Mi u SDP-u smo protiv izgradnje Regionalnog centra za otpad Splitsko dalmatinske županije na području uz samu granicu sa Šibensko kninskom županijom na Lećevici zbog mogućeg većeg ekološkog onečišćenja rijeka i izvora pitke vode na ovom području, kao i zbog ugroze Nacionalnog parka Krka i cijelog sliva rijeke Krke. Neka gospoda iz Splitsko dalmatinske županije, kojih god boja bili izvole rješiti svoje probleme na području svoje županije i neka Šibensko kninskoj županiji i gradu Šibeniku ne pomažu dovozeći svoje smeće i svoj otpad na Bikarac. Županu Pauku i gradonačelnici molba: poslušajte građane županije i grada i vjerujte u njih. Oni su vas izabrali, s njima živite i njima trebate polagati račune. Pored njih sutra trebate proći na ulici i pogledati ih u oči nakon odluke o odlaganju otpada iz Splitsko dalmatinske županije na Bikarcu. I ne zaobilazite Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu donoseći ishitrene odluke, jer to je pitanje koje traži politički konsenzus svih stranaka koje participiraju tim tijelima. To su odluke koje će se dugoročno odraziti na sve nas i zbog toga bi trebali svi zajedno sjesti i razgovarati. Nemate mandat, ni vi ni bilo koja druga vlast da odredite Šibenik kao centar za gospodarenje otpadom u Dalmaciji i zatvorsko središte ni od građana ni od bilo koga drugog.

Na samom kraju ne mogu a da se ne osvrnem na najnovije progone članova SDP-a u Šibensko-kninskoj PU. Pa stvarno su ti SDP-ovci čudni, samo oni rade probleme. Prvo Horvatović, pa Ferara. Za Damirov slučaj već cijela hrvatska javnost zna, ali što je sad Ferara napravio? E taj se, kao vođa opozicije, u općinskom vijeću usudio kritizirati općinsku vlast u Tribunju i to u ulozi predsjednika SDP-a općine Tribunj i općinskog vjećnika. Pa je zaradio disciplinski postupak koji je protiv njega pokrenuo „nestranački“ šef PU, koji uredno sjedi na stranačkim skupovima HDZ-a. Čudi me da nestranačkog šefa kojeg očito živo zanima politika nisam viđao na skupovima SDP-a i drugih stranaka, nego baš slučajno na skupovima HDZ-a.Ima on na to pravo, kao i svaki drugi policajac, da se razumijemo, ali je malo licemjerno.
Tvrdim po stoti put: Damir nije šibenski konobar. Ferara je javno govorio braneći interese građana koji su ga izabrali u općinsko vijeće, braneći interese općine Tribunj. Nije zadirao u policijski posao. Uostalom, ako nestranački načelnik PU sjedi na skupovima HDZ-a, onda valjda i ostali policajci imaju pravo političkog opredijeljenja ukoliko to žele.

Franko Vidović

- 12:29 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 16.03.2008.

"Šibenik" d. d.

Gospodo imam sjajnu ideju za vas!!! Gradske nekretnine i poduzeća mogli bi činiti krasan osnivački kapital za jedno savim solidno poduzeće. Nazovimo ga jednostavno "Šibenik" d.d.! Ne valja puno komplicirati…
E sad, čemu to? Ljudi će vam zamjerili ako na Trgovačkom sudu sami sebe registrirate kao većinske vlasnike. Znate i sami… Nije zgodno ljudima jasno kazati da će nešto što je ranije bilo zajedničko sada postati samo vaš. Malo su osjetljivi ako ih se smatra budalama pa priču treba malo upakirati. Ali što ja to vama govorim? To vi znate najbolje… Ali imam ja ideju što ćemo! Možemo, recimo, naše poduzeće "Šibenik" d.d. uključiti u portfelj Hrvatskog fonda za privatizaciju. To bi dobro odjeknulo jer ipak bi gradske nekretnine i poduzeća ostali u vlasništvu Države – odnosno sviju nas. Neko vrijeme, naravno… Jer u proteklih 18 godina smo naučili da država ne može biti dobar i efikasan vlasnik i da poduzeća u njenom vlasništvu nužno propadaju. Onih par primjera kao, recimo, Deutsche Telekom koji čisto solidno posluju s državom kao većinskim vlasnikom su čista zabluda ekonomskih diletanata koji ih vode i svaki dan možemo očekivati da dnevne novine osvanu s naslovom: "Njemački telekomunikacijski div propao zbog nefikasnosti državnog vlasništva!".
Dakle, pošto smo nedvojbeno ustanovili da je nužno privatizaciju državne imovine u što skorijem roku provesti do kraja na red će doći i naš "Šibenik" d.d. E, to je trenutak koji čekamo! Nećemo valjda dozvoliti da se naše vrijednosti prodavaju recimo, tamo nekom sumnjivom židovsko-armenskom kapitalu kada postoje sposobni lokalni poduzetnici i manageri od kojih većina ima iskustva u radu lokalne uprave i kao takvi predstavljaju garant revitalizacije i početka profitabilnog poslovanja "Šibenik" d.d.-a. Sredstva za otkup dionica će osigurati kredit poslovne banke koji će kao hipotekarno osiguranje vraćanja koristiti značajne nekretnine u vlasništvu našeg poduzeća.
A možda nam se posreći i s boljim scenarijem! Kroz godinu-dvije moglo bi se dogoditi da "Šibenik" d.d. postane problematična i prezadužena tvrtka pa bi Fond za privatizaciju bio sretan da netko preuzme njene dugove i kupi je za jednu kunu… Što ćete kad je bivši management loše vodio tvrtku… A kao perspektivnim domaćim ulagačima država bi nam kroz koju godinu mogla otpisati svoja potraživanja kako bi sačuvali radna mjesta… I ovo vam je poznato od nekud?
Pored toga pred iduće izbore 7% dionica ćemo privatizirati javnom inicijalnom ponudom za građane Šibenika. Cijena dionica će, naravno, biti ispod tržišne i građani će zaraditi 700 do 800 HRK po paketu dionica što će se sigurno pozitivno odraziti na rezultate izbora…
Izbora? Pa šta će nam to onda? "Šibenik" d.d. je na najboljem putu da postane uspješno privatno poduzeće i kome bi vi sad trebali podnositi račune za svoje postupke u vlastitom poduzeću? Neće vama tamo neka zanovjetala pametovati što i kako ćete vi raditi i koga na koje mjesto zaposliti… Između ostalog, do privatizacije je došlo najviše zbog toga da ne bi morali odgovarati kako upravljate imovinom Šibenika svake četiri godine?
Ova briljantna ideja mi je sinula zadnje čitajući o revnosti kojom se šibenska policija dala u otkrivanje identiteta vlasnika bloga Šibenska konoba. Po poduzetim mjerama praćenja i utvrđivanja identiteta reklo bi se da taj čovjek u najmanju ruku već uči voziti avion kako bi se u otetom Boingu zabio u zgradu gradske uprave ili u Katedralu…Kao da policija nema što važnije ispitivati u gradu u kojem se zemljište gradskog poduzeća prodaje privatnicima po cijeni višestruko nižoj od tržišne, u kojem ista ta policija "gubi" bilježnicu lokalnog "šanera" u kojoj su zabilježene stotine tisuća kuna dugova lokalnih dužnosnika, u kojem zemljišta u gradskoj okolici otkupljuju "poduzetnici" koje je prije nekoliko godina prigodno okupio državni tužitelj Radovan Ortinsky…
Ne, najveći problem policije u ovom gradu su lokalni bloger i policajac koji je na spomenutom blogu napisao nekoliko komentara. A možda bi i trebali biti… Ali kada se nakon privatizacije grada reorganizira kao sigurnosna služba "Šibenik" d.d.-a koja radi u interesu vlasnika i managementa poduzeća. Ili se privatizacija Grada već odigrala, a da sam ja propustio pročitati?

I za kraj mi pomozite rješiti jednu dilemu? Nikako da odgonetnem da li u Šibeniku policija progoni mafijaše ili mafijaši policajce? Bojim se da mi se odgovor ne bi svidio… "E moj Plavi… Pa ti si školovan da hapsiš taj talog, a ne da puštaš da ti izdaju nalog…"

P.S. Srdačno se gradskoj upravi preporučam za konzultanta. Priznajte da vam Sinergijske solucije nikad ne bi osmislile ovakav briljantan koncept privatizacije…

Krešimir Šakić

- 12:06 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Službeni blog Gradske organizacije SDP Šibenik

KONTAKT
sdpsibenik@gmail.com