Prijateljstvo?!

31.03.2021.

Puno toga je napisano o prijateljstvu...poslovice, citati, mudre priče, bajke, iskustva itd. Prema tome ne mislim vas gnjaviti s nekim definicijama već ću biti jako kratka pa ću postaviti jedno pitanje a vi odaberite soluciju prema vašem stavu i mišljenju.

Smatrate pravim prijateljem onoga koji od vas traži da prekinete svaku komunikaciju s osobom koju on/ona ne simpatizira a vi...

- Prva solucija: "Naravno, sve ću učiniti za prijatelja bez puno razmišljanja..."

- Druga solucija: "Odbio/la bih ga jer pravi prijatelj ne bi to nikada tražio od mene..."



Često raspravljamo o tome kakav bi to pravi prijatelj trebao biti ali zanemarujemo pri tome nešto jako bitno t.j. nikad se ne pitamo da li smo mi nekom pravi prijatelj.

U prilog tome jedan kratak ali značajan citat: "Jedini način da imaš prijatelje jest biti prijatelj." (Ralph Waldo Emerson).

h v a l a___n a___p o s j e t i

Pitaya iliti Zmajevo voće

30.03.2021.

Jeste li probali Pitayu (pitaju) iliti Zmajevo voće? Morski i ja imali smo tu sreću i to prilikom boravka u Japanu. Čak smo je dobili zabadava na tanjuriću (s još nekoliko komadića ostalog voća) za dobrodošlicu u jednom kafiću u kojem su se posluživale, osim kave, i razne slastice i delicije.



Odmah sam primijetila da se radi o voću kojeg do tada nisam kušala. Imao je blago slatkasti okus poput kivija ili lubenice. Bila je to posebna lijepa gesta prema svim gostima koja opet dokazuje koliko su Japanci posebni, naravno u pozitivnom smislu.



Pitaja je zapravo vrsta kaktusa koji dolazi iz Meksika, Srednje i Južne Amerike, a također se uzgaja u istočnoj i jugoistočnoj Aziji uz još neke ostale zemlje (Izraelu, Cipru, Kini,) pa čak i u sjevernoj Australiji.

h v a l a___n a___p o s j e t i

Češke poslovice

29.03.2021.

Možda ne bi bilo tako loše upoznati vas s češkim poslovicama. Ima ih zaista puno a vjerujem da su neke iste ili slične kao i u Hrvatskoj. No, ja sam odabrala one koje još nisam čula ovdje.



- Glad je najbolji kuhar.

- Gnjev je loš savjetnik.

- Sreća ide okolo ali ponekad sjedne na vola.

- Samo se glupan dva puta opeče o istu pećnicu.

- Svaka lisica svoj rep hvali.

- Tko puno želi, puno mu nedostaje.

- Tko želi, traži načine, tko ne želi, traži razloge.

- Ne mora padati kiša, dovoljno je da padaju kapi.

- U tami svaka je mačka crna.

- Pticu prepoznaješ po perju, vuka po krznu i čovjeka po govoru.

- Reci mi kakvog prijatelja imaš, pa ću ti reći kakav si.

- Ako obećate za drugog, dajte polovicu svoga.

h v a l a___n a___p o s j e t i

Moj ljepotan kojeg jako volim

27.03.2021.

Već odavno sam uočila sličnosti između našeg popularnog glumca Rade Šerbedžije i mog Dragog (More ljubavi) ali kad sam ugledala najnoviju sliku spomenutog glumca nisam mogla vjerovati kolika je ta sličnost realna. Eto, prosudite sami:










Na prvoj slici je glumac Rade Šerbedžija i na svim ostalima je moj Dragi.

h v a l a___n a___p o s j e t i

D A M A

23.03.2021.

U jednom od prošlih postova spomenula da obožavam igrati damu. Njeno mjesto u povijesti odlično je ocrtao matematičar i višestruki svjetski prvak u šahu Emanuel Lasker od kojeg potječe ona poznata misao: "Dama je mati šaha i to dostojna mati".



"Njemački egiptolog Heinrich Brugsch tvrdi u svojoj knjizi "Egipatski zagrobni život" da je igra dama starija i od samog Egipta, jer su, po predaji, damu igrali egipatski bogovi, kao i stanovnici carstva mrtvih. Platon u svojim spisima prenosi mit o egipatskom bogu Thaot u koji je igrao damu na ulog s boginjom Lunom i od nje zaradio sedamdeseti dio svakog dana, pa je iz tog i zaključak o nastanku dodatnih pet dana u godini."


U mojoj se obitelji jako često igrala dama i uvijek sam uživala igrajući je, osim kad sam gubila (hehehehe...). Kada je više nisam imala s kime igrati onda sam morala pronaći dostojne protivnike na kompjuteru, mobitelu pa i tabletu.



Dakle, za mene je to savršena igra osim jednog detalja koji na neki način kvari dojam o toj savršenoj igri a to su pravila koja nisu jedinstvena. Tako npr. postoji češka dama, engleska, turska, talijanska itd.

Eto, to bi bilo to i da još napomenem da moj Dragi ne želi baš sa mnom igrati damu ali zato je u šahu jaaaaako dobar i više od toga.

Koja je vama najdraža igra?

h v a l a___n a___p o s j e t i

Na češki način

21.03.2021.

Kad su ruska "braća" došla "spasiti" nas Čehe i Slovake (1968.g.) Češka odnosno tadašnja Čehoslovačka se skroz zatvorila daleko od zapadnjaka.

Na more smo putovali uglavnom u Bugarsku i Rumunjsku, jedino nekolicina sretnika imali su privilegiju putovati na neka druga odredišta.

Tada nisam znala ali kasnije sam saznala da se i bivša Jugoslavija smatrala zapadnjačkom (kapitalističkom) zemljom iako to naravno nije bila. O tome bi se moglo puno toga napisati ali to ću možda nekom drugom prilikom jer sada se želim fokusirati na glazbu.

Dakle, zapadnjačka glazba se nije smjela slušati ali dozvoljavalo se našim pjevačima da pjevaju strane hitove na češkom jeziku. Mnogi, među koje sam i ja spadala jer sam bila premlada, nisu ni znali da su to strani hitovi.

Evo nekih stranih hitova na češkom jeziku:









Videa desno su originali.


Sličnih hitova je bilo ohohooooo ne znam ni ja koliko, teško mi je bilo i odabrati, ali s osobnog stajališta mislim da su se itekako dobro snašli češki pjevači u svemu tome. Što vi misite?

h v a l a___n a___p o s j e t i

Igra lopova i jadnih stanara

18.03.2021.

Dakle ovo vam moram napisati. Dobijem danas poštu iz HEP-a (toplinarstvo) što mi je bilo malo čudno jer sam jučer platila sve račune kao i uvijek. Otvorim kuvertu u kojoj me obavještavaju da se neka mala firma iz prvog kata ilegalno grijala na svoje zadovoljstvo i štetu nas ostalih stanara.

Odmah sam otišla s pismom kod predsjednika zgrade da mi objasni o čemu se točno radi iako sam pretpostavljala što je u pitanju. Na žalost bila sam u pravu samo mi je on malo detaljnije objasnio situaciju.

Uglavnom, nastalu ilegalnu potrošnju morat ćemo mi stanari platiti. Firma je prijavljena i vjerojatno će morati odgovarati za sve to ali poznavajući naše sudstvo pitanje je kad će krivac (spomenuta firma) odgovarati za ilegalno grijanje, zato sam i podebljala riječ - vjerojatno.

Preko ovekve pume lopovi su krali naše grijanje:



Trebam li vam išta drugo objašnjavati? Mislim da je svima jasno, zar ne? Najradije bih sišla na prvi kat i napravila pravi darmar. Tko zna, možda to i učinim. Dakle, ako čujete ili pročitate u novinama da neka bijesna domaćica hara po Dubravi, znajte to sam ja hehehehe.

h v a l a___n a___p o s j e t i

Tri glavna životna pitanja

15.03.2021.

"Naikan ili introspekcija japanska je metoda samopropitivanja koju bi trebalo prakticirati svakodnevno, a uključuje pitanja: Što sam dobio? Što sam dao? Kakve sam teškoće izazvao? Ideja je sagledati situaciju u širem kontekstu i voditi računa o tome što je bitno. Morita je učenje prihvaćanja da su svi osjećaji prirodni – ne treba ih potiskivati, ali ni u potpunosti im se prepustiti. Kaizen je pak japanska strategija upravljanja, usmjerena je na stalno polagano poboljšavanje i nadilaženje prepreka."




Gore navedena tri magična pitanja pomažu nam da prestanemo kriviti druge za svoje probleme i neuspjehe te da uvidimo svoju odgovornost.To su postupci usmjereni da postanemo najbolja verzija sebe kroz zahvalnost i prihvaćanje.

Život sam po sebi zna biti često kompliciran pa čemu ga još više komplicirati ili ne pokušati ga malo pojednostaviti? Možda bi trebali ponešto naučiti od Japanaca t.j. gledati na život iz njihove perspektive kroz tri glavna koncepta - morita, naikan i kaizen.

Često, prije spavanja, razmišljam o ta tri (gore navedena) magična pitanja. Imam li odgovora? Za sada još nisam uspjela dati sebi pravi odgovor na njih. Zašto tako mislim? Zbog toga što si nisam olakšala niti pojednostavila svoj život, još ima previše stvari (situacija) koja me muče i ne daju mi mira.

Ali ne odustajem, idem do kraja makar mi to bilo zadnje u životu. Isplati mi se to? Da, jer bih prije vječnog sklapanja očiju saznala, pa samim time i protumačila neke svoje postupke, kako negativne tako i pozitivne.



Sada, kad sam saznala za tu japansku metodu, uopće mi nije čudno zbog čega su Japanci toliko pozitivno posebni. Sada u njima prepoznajem djeliće odgovora iz tih magičnih životnih pitanja.

h v a l a___n a___p o s j e t i

Ritam i ples mi je u krvi...

14.03.2021.

Spadam u one osobe koje čim čuju pjesmu ili glazbu pri kojoj uzavri krv u venama automatski zaplešu npr. usred Korza, na nekoj plaži, Zrinjevcu itd. Obavezno moram naglasiti da ovdje ne računam na cajke (ali tko voli, nek izvoli). Iznimno mi je drago što me Morski takvu prihvaća i uvijek mi se rado pridruži.

Još se i rado sjećam divnih trenutaka iz Opatije gdje smo se pridružili grupi ljudi koji su slušali divne ritmove nadomak plaže. Naravno, nisam se mogla suzdržati...prsti na nogama postali su mi nemirni i za njima i cijelo moje tijelo.

Počela sam se kretati u ritmu muzike i uskoro mi se pridružio i Morski koji me sladunjavo promatrao i nastojao me pratiti. Nije dugo potrajalo i začuli smo okidanje kamera na mobitelima pa i onih pravih kamera. Da, daaaa...snimali su nas sa svih strana hehehehe.

Čak je jedan mladi gospodin stavio kameru ispred mene da bi uhvatio svaki moj pokret. Žao mi je što kasnije nisam stupila s njime u kontakt da pogledam sve što je svojom kamerom zabilježio.

S obzirom što nemam nijednu snimku na kojoj se prepuštam glazbi pogledajte si bar djelić ovog videa (garantiram, nećete požaliti) ispod i odmah će vam se noge nekontrolirano kretati u ritmu divne glazbe i plesa.

h v a l a___n a___p o s j e t i

Opet u Zagrebu

11.03.2021.

Evo me natrag iz Rijeke. Kako je bilo? Jednom riječju super. Počela sam ozbiljno igrati šah uz mog Dragog koji je zaista pravi majstor dok sam ja prava majstorica u dami malo tko me može pobijediti u toj igri. Ujedno se moram pohvaliti da sam čak i u šahu uspjela dva puta pobijediti Morskog i jednom ga patirati.



Vrijeme nam nije bilo naklonjeno pa smo uglavnom bili doma. Dosadno nam svakako nije bilo hehehehe. Ah da, spekla sam Dragom i pitu od sira koju on obožava a on mi je skuhao njam-njamaste ribice s blitvom i krumpirom.

Međutim bilo je i loših trenutaka i to baš kad sam odlazila iz Rijeke u Zagreb. Osim uz obostranu tugu povrijedila sam se.

Vrata busa su bila još otvorena pa sam još htjela poljubiti Morskog i poskliznula sam se na stepenicama i sroljala se dolje, te sam tako jako bolno natukla desnu nogu ali na sreću ništa nisam polomila ali jedva hodam. Nadam se da će to brzo proći.

Eto to bi ukratko bilo to dragi moji blogeri. Koliko mogu zaključiti iz nekih vaših postova i ankete niti vama nije bilo dosadno, zar ne? No, to neću komentirati jer mene nije bilo pa prema tome ne bih mogla biti objektivna.

Pa ipak, ovo moram napisati. Sve više mi se čini da se sadašnji admin uvelike trudi uvesti red na blogu.hr, što je za svaku pohvalu.

Evo nekih slika:













h v a l a___n a___p o s j e t i

Promjenljivo raspoloženje

03.03.2021.

Usputne kratke vijesti:

- Spremam se u Rijeku kod mog dragog i voljenog blogera "More ljubavi".

- Drago mi je što je proljeće pred vratima.

- Veselim se što ću s Dragim odmarati, tjedan dana, u Dubrovniku.

- Sve više gubim volju za pisanjem na blogu (možda je to samo trenutačna faza).

- Eto vidite, baš sam bez inspiracije...


Proljeće u Zagrebu:




Proljeće u Brnu:




Proljeće u Rijeci:




Proljeće u Dbrovniku:




Proljeće u Japanu:

h v a l a___n a___p o s j e t i

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.