Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sakurra

Marketing

D A M A

U jednom od prošlih postova spomenula da obožavam igrati damu. Njeno mjesto u povijesti odlično je ocrtao matematičar i višestruki svjetski prvak u šahu Emanuel Lasker od kojeg potječe ona poznata misao: "Dama je mati šaha i to dostojna mati".



"Njemački egiptolog Heinrich Brugsch tvrdi u svojoj knjizi "Egipatski zagrobni život" da je igra dama starija i od samog Egipta, jer su, po predaji, damu igrali egipatski bogovi, kao i stanovnici carstva mrtvih. Platon u svojim spisima prenosi mit o egipatskom bogu Thaot u koji je igrao damu na ulog s boginjom Lunom i od nje zaradio sedamdeseti dio svakog dana, pa je iz tog i zaključak o nastanku dodatnih pet dana u godini."


U mojoj se obitelji jako često igrala dama i uvijek sam uživala igrajući je, osim kad sam gubila (hehehehe...). Kada je više nisam imala s kime igrati onda sam morala pronaći dostojne protivnike na kompjuteru, mobitelu pa i tabletu.



Dakle, za mene je to savršena igra osim jednog detalja koji na neki način kvari dojam o toj savršenoj igri a to su pravila koja nisu jedinstvena. Tako npr. postoji češka dama, engleska, turska, talijanska itd.

Eto, to bi bilo to i da još napomenem da moj Dragi ne želi baš sa mnom igrati damu ali zato je u šahu jaaaaako dobar i više od toga.

Koja je vama najdraža igra?



Post je objavljen 23.03.2021. u 11:52 sati.